Teraz jest 20 lut 2025, 06:14

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2003, 14:21 

Witam.

Kieruję tego posta głównie do adminów. Otóż postawiłem serwer linuxowy (zresztą nie ma znaczenia na jakiej platformie) i ze zgrozą stwierdziłem, że nie można zdjąć hasła z serwera. Można je zmienić (!). Wszelkie (bardzo zresztą intuicyjne) próby typu game.ServerPassword "" (albo '', ' ', " " itd.) były bezskuteczne.
Ww. próby przeprowadziłem poprzez zdalną konsolę. Pewnie z poziomu gry również nie da się tego zrobic. Brak takiej możliwości woła o pomstę do piekła. Wyszukałem w sieci tyle tak niesamowitych patentów na rozwiązanie tego problemu (jakieś podjazdy ftpem, edycja konfigów, 2krotne restarty... itd), że najpierw zacząłem się śmiać a poźniej długo, długo płakać...
Być może jednak jest nadzieja...? Zna ktoś krótkie i proste rozwiązanie?

Tytuł:
PostNapisane: 18 lut 2003, 18:36 

http://www.van-rooij.com/ServerConfig/
1.skonfiguruj najpierw serwer (z wypowiedzi wynika, że jest już skonfigurowany)
2.wyłącz serwer
3.W /settings/ServerSettings.con usuń linijkę game.serverPassword "(twoje hasło)"
4. Włącz serwer.
5. Podaj IP do testów :D

Tytuł:
PostNapisane: 18 lut 2003, 19:55 

Remiq napisał(a):
http://www.van-rooij.com/ServerConfig/ 1.skonfiguruj najpierw serwer (z wypowiedzi wynika, że jest już skonfigurowany)
2.wyłącz serwer
3.W /settings/ServerSettings.con usuń linijkę game.serverPassword "(twoje hasło)"
4. Włącz serwer.

tak, wiem. znalazlem. i wlasnie to rozwiązanie jest wg mnie bardzo śmieszne (prymitywne). Ale wychodzi na to, że jedyne słuszne... Bo widzisz wszystko jest ok, jeżeli serwer ma jakies hasło np "pl" i wtedy bez problemu mozna zmieniac na jakiekolwiek inne. nie można go zdjąć. Skandal - dopisałem do listy bugów serwera, może kiedyś to naprawią.
Anyway dzięki - utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu, że inaczej się nie da.

Remiq napisał(a):
] 5. Podaj IP do testów :D

proszę i zapraszam: 217.11.136.73:14567
jest i będzie to serwer bardziej testowy, gdyż nie stoi to na dobrym łączu (2 MBit - ZigZag). w najbliższym czasie postawimy coś lepszego...

Tytuł:
PostNapisane: 18 lut 2003, 22:12 

To tak przy okazji, po połączeniu się do serwa nie masz ciągłych Connection Problemów?

Ustaw Admincośtam.con z hasłem i adminem, to będziesz mógł zarządzać servem z programu BFRemoteMenager. Może w jednej z następnych wersji będzie opcja zniesienia hasła. Jak narazie, to chyba w EA o tym nie pomyśleli :P

Tytuł:
PostNapisane: 19 lut 2003, 09:49 

Znaleźliśmy remedium na ten problem. Dotyczy to tylko wersji linuxowej, bo administracja w wersji windblows jest jeszcze gorsza jak sie okazuje...
Nasz kolega Dobrawek (znany z nieustępliwości i innych talentów ;) ) po 666 próbie odkrył rozwązanie. Otóż, żeby zdjąć hasło należy wpisać game.serverPassword "" . i później wystarczy zmiana mapy. hehe - prawda, że proste i intuicyjne? ;). Brawa dla kolegi ;).

Remiq napisał(a):
To tak przy okazji, po połączeniu się do serwa nie masz ciągłych Connection Problemów?

nie, miałem trochę problemów z packet lossami, ale chyba była to wina łącza (zigzag sux) lub chwilowe przytkanie neostrady. Teraz jest ok.

Cytuj:
Ustaw Admincośtam.con z hasłem i adminem, to będziesz mógł zarządzać servem z programu BFRemoteMenager. Może w jednej z następnych wersji będzie opcja zniesienia hasła. Jak narazie, to chyba w EA o tym nie pomyśleli :P

tak, wiem o tym. zaczynąłem od przeczytania całej dokumentacji ;).
A btw - Admincośtam.con pozwala na wydawanie komend z poziomu gry (konsoli). Trzeba tylko znać magiczne (czyt. dlugie i nieporęczne) komendy w stylu: admin.execremotecommand "admin.changemap wake"
Tragedia.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lut 2003, 19:10 

kriz napisał(a):
Otóż, żeby zdjąć hasło należy wpisać game.serverPassword "" . i później wystarczy zmiana mapy. hehe - prawda, że proste i intuicyjne? ;). Brawa dla kolegi ;).

ROTFL, brawo dla programistów DICE i EA. A szczególnie dla tego pana (lub pani) który wymyślił, by nad serwerem linuksowym pracowała tylko jedna osoba Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2003, 11:36 

Tu jest programik, który powinien zalatwić sprawę:

Battlefield CONfiguration Manager, BFCM, is a server utility that permits permanent changes to be made to the battlefield CON files remotely. A remote user can connect to the BFCM using any telnet software, and using a menu driven interface, make changes to single variable in the ServerAutoexec.con, or load a profile that will overwrite existing CON files.

http://home.earthlink.net/~daveml1/BFCM/BFCM.zip
To Piasecznik wyszperał, żeby nie było na mnie ;)

Strefa czasowa: UTC + 2