Teraz jest 4 kwi 2025, 14:14

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: ...
PostNapisane: 2 kwi 2003, 02:21 

wszystko?

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2003, 02:23 

ZooltaR:

>sport amatorski mamy przeciez teraz pelna geba

To zaden sport, to tylko elektroniczna, nieformalna rozrywka, ktora ma wielka szanse zostac zdominowana przez komercje. To, co masz teraz, to typowa postawa roszczeniowa: niech "oni" "nam" zrobia zawody, niech "oni" "nam" dadza nagrody itp. To wrestling. Albo rodzaj teleturnieju, tyle ze zamiast tele masz moni(tor).

Sport amatorski to przede wszystkim organizacja graczy amatorskich w siec stowarzyszen, dzialajacych wspolnie w ramach zwiazku. Przeplyw pieniedzy jest kontrolowany przez zwiazek, ktorego wladze sa kontrolowane przez graczy. Formalizm to oficjalnosc: organizacji, reprezentacji graczy itp. To latwiejszy dostep do mediow, gdyz maja one gwarancje, ze impreza, na ktora sa zapraszane, dotyczy szerszego grona niz grupka stu maniakow UT czy BF mieszkajacych w poblizu stodoly, w ktorej jest lanparty.

Szczerze mowiac, nie chce mi sie pisac, co daje utworzenie stowarzyszen i walka o zwiazek. Kiedys sie napisalem, efektu z tego zero, a ja nie lubie marnowac czasu. Przeciez sponsorow juz teraz mozna sobie zalatwic, nie? Kupia myszke, dadza podkladke, czego wiecej trzeba?...

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2003, 12:51 

czyli wedlug ciebie ludzie ktorzy biora pilke i ida sobie ja pokopac na boisku, organizuja sobie sami druzyne, zaczynaja grac z innymi tak samo zorganizowanymi druzynami to nie sporotowcy amatorzy tylko zbieranina? nieformalnie sie rozrywkuja?

albo inny, blizszy mi przyklad. trenuje sztuke walki, ktora w polsce oficjalnie nie istnieje. po prostu nie ma czegos takiego w polskim prawodawstwie. nasza grupa istnieje od 3 lat, ma okolo 200 czlonkow. organizujemy w pelni profesjonalne pokazy, a keiruje nami gosc, ktory z tego zyje. zgodnie z twoja definicja jestesmy tylko banda ludzi chcacych poskakac i "rozerwac sie", a nie sportowcami amatorami. ale tak naprawde to tylko dyskusja o nazewnictwie. kazdy z nas i tak zostanie przy swoim zdaniu.

jak juz powiedzialem - bardzo szlachetne sa hasla o niekomercyjnej wspanialej rozgrywce, ale badzmy realistami - bez pieniedzy NIC sie nie da zrobic.

osobiscie zupelnie nie rozumiem co zlego jest w tym ze ktos chcialby zarabiac na graniu w gry (jeszcze raz powtorze ze nie chodzi mi o mnie - swoje na grach zarabiam ;)? co w tym jest niemoralnego? co zlego jest w komercji?

widze yavor ze zupelnie zle mnie odebrales. nie musisz mi tluamczyc co jest dobrego w tworzeniu takiej organizacji, bo zgadzam sie w zupelnosci ze to by bylo doskonale rozwiazanie, ale jeszcze na nie pewnie poczekamy.

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2003, 13:19 

ZooltaR>A cotrnujesz? znaczy sięjak to się nazywa?

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2003, 15:15 

ZooltaR:

>nieformalnie sie rozrywkuja?

Otoz to. Idac z kumplami na boisko pokopac pilke nie uprawiasz sportu, tylko aktywna rekreacje. Sport zaczynasz uprawiac po zapisaniu sie do TKKF-u lub jakiejkolwiek innej organizacji sportowej, ktora daje ci zaplecze, trenerow, mozliwosc konfrontacji z innymi osobami traktujacymi to, co robia, nieco powazniej od rozrywkowego kopania.

Sport to organizacja.

>zgodnie z twoja definicja jestesmy tylko banda ludzi chcacych poskakac
>i "rozerwac sie", a nie sportowcami amatorami.

No coz, formalnie tak to wyglada. Jest to aktywna rekreacja, ktora ma szanse przeksztalcic sie w sport.

>kazdy z nas i tak zostanie przy swoim zdaniu.

Prawdopodobnie. Moje rozni sie od Twojego tym, ze jest zgodne z polskimi ustawami, podczas gdy Twoje - jedynie z Twoim pogladem.

>co w tym jest niemoralnego? co zlego jest w komercji?

Nic. Tak dlugo, jak dlugo nie ma wplywu na sam sport. Polecam uwazniej poobserwowac roznice miedzy wrestlingiem a zapasami oraz zapoznac sie z wydarzeniami w CPL na przestrzeni ostatnich paru miesiecy.

Sponsorzy - to rzecz jak najbardziej wskazana. Komercja - to rzecz na dluzsza mete prowadzaca do degeneracji. Wystarczy poczekac...

>widze yavor ze zupelnie zle mnie odebrales

Raczej wykorzystalem okazje do przedstawienia paru argumentow...

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2003, 16:23 

moj sport nazywa sie capoeira. grupa istnieje 3 lata, w polsce capo jest od 8. organizowane sa warsztaty, imprezy, pokazy. jednak nie jestesmy zarejestrowani bo jak mowilem - nie ma takiego sportu w naszym kraju. to znaczy ze nie jestesmy sportowcami? bo ustawa nie przewiduje? to ciekawe.

twoje zdanie jest sluszne bo tak przewiduje ustawa, a wszystkich ktorzy maja inne juz nie? mozna chyba miec inne poglady od ustawodawcow i jednoczesnie miec racje (vide ustawa o radiofonii i telewizji). jak mowilem - dla mnie sport to nie to co zawarte w ustawie. choc z formalnego punktu widzenia pewnie masz racje.

wrestling to akurat slaby przyklad sportu, bo to tylko show. wszystkie starcia sa z gory wyrezyserowane i nie ma tam zadnej rywalizacji.

co do tego ze pieniadze korumpuja to tez nie ma co dyskutowac bo wszyscy to wiedza. tylko jak mowilem - bez kasy nic sie nie da rozkrecic. a gdzie kasa tam i komercha. jestem po prostu realista.

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2003, 19:55 

Zooltar:

>twoje zdanie jest sluszne bo tak przewiduje ustawa, a wszystkich ktorzy
>maja inne juz nie?

Ja nie dyskutuje z przepisami. Sa jakie sa. W swietle prawa jestescie grupa nieoficjalna i jako taka macie promil tych mozliwosci, ktore mielibyscie jako grupa oficjalna. To nie jest zbyt trudne do zrozumienia... ;-P

>wrestling to akurat slaby przyklad sportu, bo to tylko show. wszystkie
>starcia sa z gory wyrezyserowane i nie ma tam zadnej rywalizacji.

Rozumiem, ze masz gwarancje, ze zawody esportowe organizowane obecnie sa w pelni fair...

No coz... Polecam wiecej lektury dotyczacej ostatnich rozgrywek WCG, ostatnich mistrzostw CPL i ostatniego czeskiego turnieju PGA (o ile skrot pamietam poprawnie...). Wylacznie organizowanie samych graczy jest w stanie uchronic "ezapasy" przed przeksztalceniem w "ewrestling". Nie trzeba byc geniuszem, zeby sie o tym przekonac. Wystarczy poobserwowac to, co bylo wczesniej, i uwaznie sledzic to, co w tzw. esporcie dzieje sie obecnie...

>a gdzie kasa tam i komercha. jestem po prostu realista.

Owszem. Tyle, ze jest roznica miedzy forsa, ktora daje mi sponsor prywatnie, a forsa przekazywana na konto organizacji podlegajace publicznej kontroli. Realizm polega m.in. na tym, aby te roznice dostrzegac...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2