Teraz jest 11 kwi 2025, 05:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2003, 21:43 

hehe taki dodatek to było by dopiero "COŚ" . ALE chyba nigdy bym się nie nauczył wszystkich nazw:P

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2003, 23:36 
Moderator forum

helmut to jak juz zrobisz ten dodatek/mod to ja zamawiem ;), a tak na powaznie jakby byla choc 1/4 tego sprzetu to bylby i tak wypas, a tak bedziemy mieli jetpacki i naprowadzane V2, ehhh

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 01:47 

Tylko kto by na piechote biegal skoro tyle sprzetu na mapie by stalo ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 02:53 
Moderator forum

Jedna rzecz - jakie by były rożnice w grze pomiędzy tym sprzętem (poza wygladem) - jusz niekiedy trudno zauważyć czym się rzeczywiście różnią poszczególne czołgi. Są one raczej umowne (np IMHO pancerny sprzęt japoński jest stanowczo za mocny).

Moim zdaniem powinno być więcej sprzętu charakterystycznego dla danej strony (ale bez przesady):

Rosja:
broń pancerna
ISU-152 (działo samobieżne)
JS-2 (ciężki czołg)
jakiś czołg lekki (może T-38?)
lotnictwo:
Ił-2m3 (bardo mi jego brak)
Pe-2 (Rosjanie tak na prwade nie mają bombowców)
piechota:
Mosin
Pepeszka
może Diegitariew (ta z magazynkiem tależowym)

Niemcy (są dosyć dobrze reprezentowani)
przydałby się im jednak prawdziwy bombowiec (np He-111) i stuka z działkiem ppanc 37mm, a co do czołgów...hmmm... może Pantera?

Brytyjczycy:
Hurricane z 4x20mm (szczególnie na mapkach pustynnych - zgodnie z rzeczywistością) - niszczyciel czołgów (nazywano go otwieraczem puszek)
jako bombowiec może Blenheim?
Czołgi - na tym nie znam się dobrze, ale wiem, że na pewno mieli oni coś więcej niż sprzęt amerykański (np. Cromwell, Mathilda...)
Sten, Lee-Enfield, PIAT zamiast Bazooki

Jankesi:
Thunderbolt jako szturmowiec (ewentualnie Lightning)
B17 to przegięcie - B26 by wystarczył...
Czołgi i broń ręczna mogą zostać - są całkiem nieźle oddane.
Mozna by było dodać troche więcej sprzętu nietypowego (np sherman w wersji "pływajacej")

Włosi - tak na prawde brak mi ich sprzętu (niemiecki wtraźnie psuje klimat) - czołgów, broni ręcznej i w szcególnosci samolotów - Saetta i SM79 Sparviero na przykład...

Japońce:
broń ręczna (na prawde japoniec ze Shmeisserem wnerwia), może miecz zamiast bagnetu?
Czołgi są za mocne (ale rozumiem, że spowodowane jest to zbalansowaniem gry).
Samoloty - są niezłe, ale nie zaszodziłoby je jeszcze bardziej urealnić...
Może Betty jako bombowiec?

A tak na prawde marzyłby mi się jakiś dodatek rzetelnie przedstawiajacy front wschodni ("Battlefield1942: Russia: ?), a nie jakaś głupawa spekulacja na temat "co by było gdyby"... Secret Weapons może wyglada fajnie, ale boję się, że zrujnuje klimat gry......

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 08:54 

_XENA_ napisał(a):
Pe-2 (Rosjanie tak na prwade nie mają bombowców)
a chodz o zakład że mieli

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 11:35 

XENA :
Cytuj:
Włosi - tak na prawde brak mi ich sprzętu (niemiecki wtraźnie psuje klimat) - czołgów, broni ręcznej i w szcególnosci samolotów - Saetta i SM79 Sparviero na przykład

a ja bym chciał cos takiego :

czołgi lekkie

L3/33
L3/35
L5/21
L5/30
L6/40

czołgi lekkie

M11/39
M13/40
M14/41
M15/42

czołgi cieżkie

P26/40

pojazdy opancerzone

Lince
Fiat AB 611
Autoblindo 40
Autoblindo 41
Autoblindo 43

działa samobieżne

Semovente 47/32 su L6/40
Semovente M42 da 75/18
Semovente M42 da 75/32
Semovente M 41M da 90/53
Semovente M42L da 105/25
Semovente 90
Semovente 149/40

niszczyciele czołgów

Semovente M40
Semovente M41

:D

a lotnictwo powinno mieć jakiegos fiata

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 12:20 

jest jeszcze jedno pytanie gdzie by się to wszystko zmieściło na mapie??? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 14:39 

Helmut - tak, np. 126p w wersji myśliwskiej :P

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 15:23 
Moderator forum

HeLmUt napisał(a):
XENA :
Cytuj:
Włosi - tak na prawde brak mi ich sprzętu (niemiecki wtraźnie psuje klimat) - czołgów, broni ręcznej i w szcególnosci samolotów - Saetta i SM79 Sparviero na przykład

A teraz wybierz z tego 3-4 pojazdy pancerne (reprezentujące przekrojowo sprzęt włoski) i o nich napisz - wiecej nie byłoby sensu umieszczać (dlaczego to jusz pisałem.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 15:23 
Moderator forum

HeLmUt napisał(a):
XENA :
Cytuj:

A teraz wybierz z tego 3-4 pojazdy pancerne (reprezentujące przekrojowo sprzęt włoski) i o nich napisz - wiecej nie byłoby sensu umieszczać (dlaczego to jusz pisałem).

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2003, 15:31 
Moderator forum

Tak przy okazji czy ktoś z obecnych zna się na tworzeniu modeli albo nawet całych modów do BF-a? Można by było zrobić nieco polskiego sprzętu (Łosia, P11, 7TP, TKs, Urugwaja, Morsa, ViSa itp. - sprzęt niemiecki mógłby zostać..), skiny polskich żołnierzy i zaadaptować do tego jakąś mape...
"Battlefield 1939" brzmiałoby nieźle ;))

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2003, 05:45 

_XENA_ - U Sowietow za lekki czolg wystarczylby T-70, w koncu walczyl od 1942 roku do konca wojny. Od biedy moze byc BT-7, choc w 1944r. byl juz zadkoscia.

Co do polskiego moda, to jest przednia mysl, tyle, ze wraz ze sprzetem polskim, trzebaby zrobic sprzet niemiecki... Tygrys odpada ;). No i druga sprawa, to rozlozenie sil na kazda ze stron, co juz faktom historycznym odpowiadac nie musi/nie bedzie. Na przyklad TKS nie ma odpowiednika w armii niemieckiej. Ale mozna juz robic pary np. 7TPdw - Pz.Kpfw I; 7TPjw - Pz.Kpfw II lub nawet III (7TP opancerzenie porownywalne z pz.II, ale uzbrojenie z Pz. III); Stuka - Karas; Bf 109E - P.11c; Sd.Kfz. 231 (6 Rad) - wz. 34 lub 29

Niestety w tym okresie historycznym odpadna dziala samobiezne i wszelkie bazooki/panzerschreki.

No i oprocz Niemcow mozna zrobic jeszcze potyczki z Rosjanami...
Ewentualnie mozna pokombinowac z frontem poludniowym, choc o nim wiadomo najmniej. Atakowaly stamtad niemieckie (byle czeskie) Pragi LT wz. 35 i 38 oraz chyba aktywnie uczestniczylo lotnictwo czeskie i slowackie.

Gdyby zebrala sie jakas wieksza ekipa, to moge cos pomoc. Kiedys (z 3 lata temu, moze 4) bawilem sie robieniem map do Thiefa i modelowaniem samochodow w Zmodeller. No i jakas tam wiedze o sprzecie z Wrzesnia '39 posiadam, a w razie czego moge sprobowac zaprzedz tezsze umysly w tej dziedzinie ;).

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2003, 11:33 
Moderator forum

Założeniem błoby aby jak najmniej zmieniać w BF-ie - samo zrobienie polskiego sprzętu to byłoby jusz sporo roboty - można by było po prostu zrezygnować z części (nowszej) niemieckiego sprzętu (Tiger, Vespe itp.. - Panzer IV jusz były w uzyciu), a reszte pozostawić w drodze kompromisu. Można by było to pozmieniać później.... Pomysł dodania samochodów pancernych uważam za bardzo dobry. Wyposażenia piechoty niemieckiej bym nie zmieniał w ogóle.

Polaków można by wyposażyć w ten sposób:

Piechota:
snajper - zwykły karabin z optyką
assault - samopowtarzalny kb 39 (mozna by go było deko wzmocnić)
antitank - kb ppanc wz.35 Urugwaj (rusznica przeciwpancerna - tesz trzeba by deko wzmocnić)
engieer - ten sam karabin, co snajper, ale bez optyki (za to z bagnetem jak w R2R)
medic - pistolet maszynowy Mors
wszyscy by mieli ViS-y i standardowe wyposażenie (granaty, apteczki, miny, tnt itp...)

sprzęt pancerny:
jakiś osobowy Fiat (wtedy były w polsce powszechne) zamiast Jeep-a
TKS - zamiast Half-tracka (ale z bardzo ograniczoną ilością miejsc - 2 w środku, reszta "na zewnątrz" - na pancerzu)
czołg średni - może pz. inż. 130 (pływający? - nie wiem, czy dobrze nazwe pamiętam)
czołg ciężki 7TP (w odpowiedniej wersji) - wcale nie był taki słaby
zamiast dział samobieżnych działa stacjonarne (z R2R)
standardowa pelotka

Lotnictwo:
myśliwiec - P11
bombowiec - Łoś (sądze, że byłby lepszy niż podstarzały Karaś)

Mapy:
Westerplatte
Tczew Railway Bridge
Bzura
Warsaw`s Outskirts
Hel`s Defence (to brzmi swietnie ;) )
i może jeszcze z 2-3 inne

Ważne jest aby to, że sprzęt polski był słabszy rekompensować ukształtowaniem map i proporcjami ticket-ów (aby Niemcy musieli się spieszyć). Należałoby jednak starać się uniknąć jakoś wiekszych niezgodności i odtwarzać rzeczywistość maksymalnie rzetelnie (nie zmacniać sztucznie polskiego sprzętu tylko tak dobierać tickety, aby Polacy musieli bronić się i grać "na czas" wobec niemieckiej przewagi). Polecałbym także korzystanie ze sprzętu z R2R (Me 110, działa stacjonarne itp..).

Co do frontu wschodniego/południowego - fajny pomysł, ale tylko dla Polaków. Reszta świata by raczej olała to - wojna polsko nieniecka byłaby dla nich interesująca, reszta mniej.

Co do mojego doświadczenia - bawiłem się w robienie map i ścieżek botów (głównie to) do UT. Innego doświadczenia nie mam. A na sprzęcie z tego okresu tesz się znam nieco...

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2003, 11:47 
Moderator forum

Acha jeszcze jeden drobiazg (nie zwiazany zbytnio z tematem) - czy mógłby jakis skinner zmienić skiny na Monte Cassino. Wqurza mnie jusz granie tam Francuzami (nawet wolnymi) - przywróćmy właściwy bieg historii....

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2003, 14:48 

No nie wiem XENA czy cały sprzęt niemców można by zostawić...StG 44 na stówkę nie był używany kiedy walczono o Polskę...
Pozatym bez obrazy ale ten mod nie ma szans...jak narazie jest dwóch specjalistów od sprzętu i realiów ale dobre pomysły to ma każdy...Zrozumcie że do BFa jest o wiele trudniej zrobić moda niż do Halflife'a na przykład...no ale jeśli udałoby się Wam zrobić chociaż połowę tego co napisaliście to szacuken :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2