Teraz jest 18 kwi 2025, 15:23

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 12:23 

W sumie pokusiłem sie teraz na małe sprostowania do waszych wypowiedzi. Tak więc zaczynamy:

NaYReL napisał(a):
Po odpaleniu Merca 4.0 -> nie da się odpalić normalnego BFa albo wylaczyc Merca bo ta wersja Mercilessa robi z BFa wersje 1.3. ( Jak dasz opcję Custom Games -> czyli zmiana Modów w BFie to pisze 1.3)

Moja uwaga: Mericless 4.0 było ptrzygotowywane do wersji 1.3 i przy instalacji zapisuje w pliku ini.con gry informacje o wersji. Nowy Merciles jest już przygotowany do wersj 1.4 i ten problem nie będzie wystepował.

marcinek napisał(a):
napisał: A to z tego powodu, ze merciless konwertuje wersje podstawowa na zasadzie extrakcji plikow rfa, jednym slowek z jednego pliku powstaje 5 dzieki czemu mozna podlozyc skiny, textury itp. Wlasnie to jest niedozwolone, poniewaz w ten sposob mozna by podlozyc tektury "zarowiaste" i koniec z ukryciem w krzakach itp.

Moja uwaga: nic bardziej mylnego kolego marcinek, Mericles nic nie modyfikuje z podstawowych plików rfa gry, ani żadnych innych. Mericless tworzy swój własny folder ze swoimi wersjami textur itp i tylko podmienia ścieżki w pliku ini.con tak aby przy starcie gra ładowała dodatkowe textury itp. Co do textur jak to nazwałeś ŻARÓWIASTYCH to muszę cie zmartwić, że taki cheat jest poprostu mało popularny, dlaczego ? ponieważ jest prmitywny i istnieją o wiele bardziej rozbudowane cheaty które ułątwiają grę a serwer stojący na PURE i tak ich nie wykrywa.

_XENA_ napisał(a):
Nie chodzi mi o to. Serwery Pure wyczuja, że jest zainstalowany Mercilles (mimo, że może byc nieaktywny) i nie pozwolą na połączenie. Obecność jego plików i katalogów to spowoduje - nie da się jednak ich łatwo usunąć ręcznie - trzeba cały katalog BF-a czyścić. Czyli Mercilles -> reinstall BF-a przed każdym meczem.)

Moja odowiedź: Nie trzeba instalowac gry na nowo, wystarczy, że masz oryginalny plik ini.con z gry i podmienisz go przed meczem, wtedy mericless nie załaduje się a wczyta się czysty bf na którym swobodnie wejdziesz na serwer PURE. Po zakończonym meczu zmieniasz znów plik ini.con na ten zmodyfikowany przez mericless i znów cieszysz sie nowym wyglądem. PURE nie sprawdza folderów i plików z mericless, PURE sprawdza CRC (poprawnosć, oryginalność) plików wczytanych po stronie klienta. Tak wiec w folderze battlefield morzesz miec i 100 innych plików, jeśli nie zostaną one uruchomione w ini.con i nie odpalą się w grze możesz swobodnie grać na serwerze z opcja PURE.

To narazie tyle tytułem wyjasnień :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 12:57 

połowy nie zrozumiałem , ale pewnie wszystko zostało wyjaśnione :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 13:14 

Nie wiedzialem, dzieki za uswiadomienie Shaggy. Co do zarowiastych, no po cos jednak wprowadzili zakaz podrzucania swoich textur i wszelkich modow, ale to juz niewazne. Za 10 minut bede mial to na swoim hdd i sprawdze z tym plikiem ini, co tam sie dzieje.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 15:21 

no ja juz sie ustawilem w kolejce na FilePlanet :lol: :lol: :lol:
ale bedzie mi to ciaglo z 4 dni rotfl
a cz dziala na pure czy nie to sie obaczy 8)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 16:02 

Cytuj:
Moja odowiedź: Nie trzeba instalowac gry na nowo, wystarczy, że masz oryginalny plik ini.con z gry i podmienisz go przed meczem, wtedy mericless nie załaduje się a wczyta się czysty bf na którym swobodnie wejdziesz na serwer PURE. Po zakończonym meczu zmieniasz znów plik ini.con na ten zmodyfikowany przez mericless i znów cieszysz sie nowym wyglądem. PURE nie sprawdza folderów i plików z mericless, PURE sprawdza CRC (poprawnosć, oryginalność) plików wczytanych po stronie klienta. Tak wiec w folderze battlefield morzesz miec i 100 innych plików, jeśli nie zostaną one uruchomione w ini.con i nie odpalą się w grze możesz swobodnie grać na serwerze z opcja PURE.

ale ja widzę kilka/-naście różnych init.con, w patch data/XPack1 i w każdym modzie... który z nich?

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 16:15 

\Battlefield 1942\Mods\bf1942

Jeszcze małe wyjaśnienie bo kilka osób mnie męczy o to:

Mając już zainstalowany Mericless do battlefield możemy:

1. Grać na serwerach UNPURE swobodnie widząc wsyztskie podmiany.

2. Na serwerach gdzie jest Pure możemy grać mając mericles ale zmieniamy na ten czas plik ini.con i w ten sposób nie widzimy juz na ekranie mericles tylko zwykły BF. Gdu chcemy sobie pograc znów na mericless na serwerku UNPURE znów podmieniamu ini.con ale na te z mericless.

Prościej nie potrafie wyjasnić..

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 16:34 

To może ktoś by zrobił programik do zmiany plików? W końcu to prosta rzecz :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 20:19 

:D Tak panowie to jest to ! W menu "Start" ( po zainstalowaniu Merciless 4.1.4 ) skrót do pure.bat oraz unpure.bat - wystaczy kliknąć . Widać chłopaki od "Merciless" już o tym pomyśleli :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2003, 22:42 
Moderator forum

ehunter napisał(a):
:D Tak panowie to jest to ! W menu "Start" ( po zainstalowaniu Merciless 4.1.4 ) skrót do pure.bat oraz unpure.bat - wystaczy kliknąć . Widać chłopaki od "Merciless" już o tym pomyśleli :wink:

niestety :( , jak sie nie ma bf w defaultowej lokacji to te .baty nie dzialaja, zaraz napisze maly bat do kopiowania plikow bo nie chce mi sie sciezek w nich zmieniac ;)

UPDATE1: wlasnie testuje mercilessa, dobra wkiadomosc dla nielubiacych glosnej syreny na battle of britain :) : syrena wyje ciszej i rzadziej a w przerwach miedzy nia koles gada przez megafon i puscza niezle texty np. "sorry we have no fighters available", "heading 210...", "this is ground patrol - stand by" , WYPAS 8)

UPDATE 2: napislaem szybciutko 2 pliczki .bat do kopiowania plikow bo nie chcialo mi sie zmieniac sciezek w oryginalnych ;), oto co trzeba zrobic

1. przygotowac sobie 2 pliczki init.com, jeden w wersji pure, oto jego zawartosc:
game.setCustomGameName BF1942
game.addModPath Mods/BF1942/
game.setCustomGameVersion 1.4
game.setCustomGameUrl "http://www.battlefield1942.com"
Game.setMenuMusicFilename "music/slaughter4.bik"
Game.setLoadMusicFilename "music/vehicle4.bik"
Game.setWinMusicFilename "music/vehicle3.bik"
Game.setLoseMusicFilename "music/menu.bik"
Game.setCampaignLoseMusicFilename "music/theme2.bik"
Game.setDebriefingMusicFilename "music/briefing.bik"

init.con unpure to:

game.setCustomGameName BF1942
game.addModPath Mods/MC1942/
game.addModPath Mods/MC1942_FX1/
game.addModPath Mods/BF1942/
game.setCustomGameVersion 1.4
game.setCustomGameUrl "http://www.battlefield1942.com"
Game.setMenuMusicFilename "music/slaughter4.bik"
Game.setLoadMusicFilename "music/vehicle4.bik"
Game.setWinMusicFilename "music/vehicle3.bik"
Game.setLoseMusicFilename "music/menu.bik"
Game.setCampaignLoseMusicFilename "music/theme2.bik"
Game.setDebriefingMusicFilename "music/briefing.bik"

2.zgrac je sobie do dwoch roznych katalogow gdzies na dysku

3.stworzyc 2 pliki bat, jeden nazwalem purify.bat (do robienia wersji pure),a drugi unpurify.bat do robienia wersji unpure

zawartosc purify.bat:

rem del "pelna sciezka TAM GDZIE JEST ZAINSTALOWNY BF i jest plik init.con gry"
xcopy "pelna sciezka TAM GDZIE MACIE PLIK pure init.con" "pelna sciezka TAM GDZIE JEST ZAINSTALOWNY BF i jest plik init.con gry" /y

na przyklad ja mam tak:
rem del "D:\gierki main\bf1942\Mods\bf1942\init.con"
xcopy "D:\gierki main\bf1942\Mods\bf1942\pure\init.con" "D:\gierki main\bf1942\Mods\bf1942\init.con" /y

zawartosc unpurify.bat

rem del "pelna sciezka TAM GDZIE JEST ZAINSTALOWNY BF i jest plik init.con gry"
rem xcopy "pelna sciezka tam gdzie macie unpure"
"pelna sciezka TAM GDZIE JEST ZAINSTALOWNY BF i jest plik init.con gry" /y

na przyklad ja ma tak:
rem del "D:\gierki main\bf1942\Mods\bf1942\init.con"
xcopy "D:\gierki main\bf1942\Mods\bf1942\unpure\init.con" "D:\gierki main\bf1942\Mods\bf1942\init.con" /y

4. no i teraz dac skroty do tych .batow na pulpit lub do paska kolo ASE i tuz przed gra na luzaka mozna sobie zmieniac ini 8)

aha jesli komus nie dziala muza z mercilessa przy ladowaniu (uwielbiam ja ;) )nalezy zrobic taki myk:

Sometimes on installation the new music will not copy over correctly.
Here is a simple fix until we get this patched:
Make a new folder called DEFAULT in the following folder:
\Battlefield1942\Mods\BF1942\Music
Copy all the music files in there to the new DEFAULT folder.
Now copy all of the files in the folder:
\Battlefield1942\Mods\MC1942\Music
...to this folder:
\Battlefield1942\Mods\BF1942\Music
Now your music will play using MC1942 or BF1942. If you want to return to the default music just copy the files out of that new default folder back.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2003, 00:13 

a mi sie nie kca texturki zainstalować :( mam tylko dzwieki ofz celownik tez mam i flagi pozmieniane ale nie mam nowych ubranek dla moich zolniezykow :(

Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2003, 07:33 

Ch0hlik.pl napisał(a):
a mi sie nie kca texturki zainstalować :( mam tylko dzwieki ofz celownik tez mam i flagi pozmieniane ale nie mam nowych ubranek dla moich zolniezykow :(

Bo nowe texturki są tylko na niektórych mapach, będe pisał z pamięci: Battle Of Bulge, Corel Sea, Omacha Beach, Midway, Wake, Battle Of Britain, Operation Martket Garden, Bocage ... Hmm chyba wszystko, mogłem cos pominąć :) Autorzy Merciless cały czas pracują nad texturami do wszystkich map zawartych w Battlefield, i w kolejnej odsłonie prawdopodobnie będziemy mieli już zmienioną całą gre :) Polecam też Oficjalną mape mericless Operation barbarrosa, może admini serwerów dadzą ją do swoich mapcycli ? .... Kto sięjeszcze nie zdecydował, gorąco polecam Mericless, w tej chwili sprawdzony jest serwerek PRGk na którym swobodnie można grać z włączonym Mericless (dzięki dla admina za takie ustawienia). Jeszcze nie sprawdzałem ale prawdopodobnie (Rozmawiałem z Scevolvą), także HQ Tactical Ops serwer będzie umożliwiał grę z Mericless. Oczywiście na pojedynki klanowe będzie to wyłączane i wtedy pomaga podmianka plików ini. Także serwerek Strefa RTR będzie pozwalał na granie z aktywnym Mericless, własnie ustalam to z adminem serwera. Tak więc na prawie wszystkie Polskie serwery beda pozwalać na grę z Aktywnym Mericless. Czy to dobre, ocenicie sami, według mnie Mericless jest poprostu fenomenalny i grzech było by poprostu pominąc milczeniem ten wspaniały dodatek (bo można to tak nazwać) do Battlefield.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2003, 08:02 

masz racje mam zmienione texturki przynajmniej na bocage juz widzialem :D ...hmmm...wiec nie mam celownikow tylko :P

Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2003, 11:47 

no ja przez nocke sciagalem :D prawie 8h :shock:
a na HQ nie moge wejsc bo mam data difference form server :lol: :lol:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2003, 12:08 
Moderator forum

bl@de napisał(a):

Wyraźnie jest napisane, że będzie działać tylko na serwach Unpure :D
AFAIK na PRGKu idzie.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2003, 12:11 

bl@de napisał(a):

bo mecz był wczoraj i serv przestawiono...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2