Teraz jest 18 kwi 2025, 13:25

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 14:18 

R8500 mimo że stary to ciągnie prądu jak grzejniczek :)
To jest ten sam problem co kiedyś z GF1 DDR. Stara karta a bierze mase prądu. Co do zasilaczy to większość tanich jakie są u nas na rynku ma tylko nalepke 300W. Realną moc dają po 200W a niekiedy jeszcze mniej. Prawdziwe zasilacze to wydatek około 200zł (Chiftec, Enlight itp.)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 14:59 

true.
Tanie zasilacze mają podaną moc max czyli jak osiągnie wydajność 300W to po paru sekundach wymienisz nie tylko zasilacz ale też póż kompa przy dobrych wiatrach a przy tych gorszych to cały. Dlaczego ano dlatego że te zasilacze mają minimum zabezpieczeń (czyt. tyle co nic) i przy max obciążeniu palą się i przy okazji ubijają ci kompa. A jak już pisałem inny problem to płtya bo cięzko na starym AGP nawet jak obsługuje x4 wyciągnąć ok 80W a tyle potrafi łyknąć Radeon. tak więć sugerowałbym rozsądek w dobieraniu elementów kompa. A jak uważasz że tobzdura to dlamnie tylko lepiej bo tacy co to wszystko wiedzą sprawiają że nadal mam pracę :D bądź co bądź ktoś później musi naprawiać te podzespoły z kompów.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 15:10 
Moderator forum

Proglem z zasilaniem grafy to nie ile można wyciagnąć z zasilacza, ale ile może "przejść" przez płytę główną bez jej spalenia. Zresztą takie ograniczenia widać wyraźnie w P4 - tam standardowe zasilanie płyty czasami nie starcza - ja mam na przykład procek osobno zasilany napięciem 12V (osobne gniazdko). Wiem, że niektóre grafy miały podobnie rozwiązany problem zasilania - na karcie było gniazdko osobną na wtyczkę z zasilaniem (taka jak do HDD). A wracając do tematu - używany GF3 mozna bezproblemowo kupić za 350 zeta - zapewne jak się dobrze poszuka to i GF4 Ti4200 64MB DDR (niektóre w sklepie kosztują 500 -600 zeta). Jest to trudne, ale wykonalne - na Allegro różne rzeczy się widuje (sam kupiłem joy-a wartego w sklepie 180 zeta za 70 - jest praktycznie jak nowy i działa bez zarzutu).

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 15:29 

W sirius.pl masz Hercules 8500le za 333pln.Naprawde uwierz ze nic lepszego za ta kase nie znajdziesz.Jesli z kolei chcesz pchac sie w uzywki to GF3 Ti200 Gainwarda z Allegro.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 18:54 

Zb0y z tymi 80W to zdrowo przesadziłeś :P
Z tego co udało mi się znaleść to pobór mocy w niektórych kartach wygląda tak:
GF2 MX - 4W
GF1 DDR - 16W
GF2 GTS/PRO/TI/Ultra -8 do 10W
GF3 -ok.20W
GF4 ti - 24W
Nigdzie nie moge znaleść danych dla Radeonów dla dla R9100/8500 to będzie coś około 25W. A problem jest i z zasileniem grafy i z przejściem napięcia przez płyte do grafy. Tyle tylko że ten 1 problem jest znacznie powazniejszy bo jak to Zb0y napisał niektóre zasilacze (tanie shity) podczas padu ciągną za sobą reszte kompa.
No i szczególnie przy Radkach prócz mocy zasilania liczy sie również stabilność napięć, brak tętnień i różnistych zakłuceń. Jakość zasilania słaba to przeważnie brak stabilności, samoczynne resety, artefakty w grafice itp.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 19:13 
Oldboy Battlefield.pl

co do poborow mocy zapraszam tutaj: http://www.modyfikacje.prv.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 19:18 

Haha Voodoo 5 5500 ciągnie 100W :lol: Szczególnie ze to karta za czasów kilkunasto watowych kart :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2003, 22:10 
Moderator forum

To chyba ona miała to extra "gniazdko" na zasilanie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lip 2003, 09:21 

Ja mam Kyro II i dobrze mi z nią, poleciłbym, ale trzeba mieć do niej silniejszy procek.
Swoją drogą, tom ciekaw ile ona ciągnie?

Tytuł:
PostNapisane: 29 lip 2003, 11:11 

@PhoeniX
No może troche przesadziłem ale wzorowałem się na mojej grafie (9700) a on apotrafi spokojnie 70 łyknąć. Fakt, faktem może się okazać że zasinaie AGP na płycie może nie dać rady stabilnie obsłużyć R8500 nawet przy jego poborze ok. 20W.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lip 2003, 12:01 
Moderator forum

Zb0y napisał(a):
Fakt, faktem może się okazać że zasinaie AGP na płycie może nie dać rady stabilnie obsłużyć R8500 nawet przy jego poborze ok. 20W.

rotfl ale bzdura, to moze wystapic tylko przy jakims super marnym zasilaczu 250 W ktory jest tak slaby ze daje zanizone napiecia AGP, pilka jest prosta: jesli pobor mocy karty przekracza mozliwosci pradowe zlacza AGP to karta ma dodatkowe zasilanie na 12V, i nie ma co tu fantazjowac na temat jakichs olbrzymich poborow mocy i niestabilnosci, a jak sie kreci karte bez dodatkowego zasilania to sie podnosi V portu AGP do 1.6/1.7 i jest spokoj, tyle tylko ze do takich zabaw trzeba miec w kompie ZASILACZ a nie transformatorek od kolejki elektrycznej

Tytuł:
PostNapisane: 29 lip 2003, 13:11 

Tak Holman to by sie zgadzało gdyby nie fakt że prócz zaniżonych napięć AGP jest też problem braku stabilności napięć na które radeony są szczególnie wrażliwe. I wcale nie musi to być super marny zasilacz 250W. Wystarczy po prostu tani 300W. Przejrzyj grupy dyskusyjne to zobaczysz ile ludzi z R9100/8500 ma problemy przy tanich zasilaczach 300W.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lip 2003, 13:27 
Moderator forum

PhoeniX napisał(a):
Tak Holman to by sie zgadzało gdyby nie fakt że prócz zaniżonych napięć AGP jest też problem braku stabilności napięć na które radeony są szczególnie wrażliwe. I wcale nie musi to być super marny zasilacz 250W. Wystarczy po prostu tani 300W. Przejrzyj grupy dyskusyjne to zobaczysz ile ludzi z R9100/8500 ma problemy przy tanich zasilaczach 300W.

nie musze przegladac bo jestem z tym na biezaco ;), ten 250 to byl przyklad a nie dokladne postawieniue sprawy, stabilnosc jest bardzo wazna ale wszystko sie sprowadza do tego ze slaby zasilacz 350W moze byc gorszy niz dobry niz 250W, wiec jak ktos kupuje zasilke niech sie raczej kieruje marka i porownaniem amperarzy na poszczegolnych liniach niz cena i watami, no i oczywsicie dodatkowo wielkoscia odchylenia napiec poszczegolnych linii pod obciazeniem (info od uzytownikow)

Ostatnio edytowano 29 lip 2003, 13:31 przez Holman, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29 lip 2003, 13:30 

A no tak to robią ludzi w babuko że taki Codegen 300W potrafi mieć poniżej realnych 200W mocy :?

Tytuł:
PostNapisane: 29 lip 2003, 13:55 

Najprostrzy test zasialcza to poprostu wziąć do ręki i chwile logicznie pomyśleć. Skoro Codegen waży ok 1kg a taki Chifteck 2.5kg a oba mają po 300W to w czym tkwi zagadka ??? Ano w szczegółach i dlatego Chifteck wyciąga 300W a Cotegen co najwyżej osiąga 300W a później już masz tylko wspomnienie z zasilacza.
Inna kwestya to stabilność jeżeli na 12V masz skoki o (+-)1,5V co co to za stabilność. A niestety Radki czułe są na to cholerstwo a pamiętajmy jeszcze że dodatkowo inne zasilania też mają udział w pracy grfiki. Tak więc sugestie że AGP sobie poradzi a jak nie to grafa musi mieć dodatkowe zasilanie nie zmienia faktu że płyta może niewytrzumać takiej karty i nie mówię tu że odrazu padnie ale jej żywotniść może zmniejszyć się dwukrotnie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2