Teraz jest 16 kwi 2025, 04:18

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 09:14 
Moderator forum

Mlody napisał(a):
Co wy chlopaki przecierz u mnie najwieksza idzie ustawic 1738(chyba 38)na cos tam takze nie wiem dlaczego sadzicie inaczej.

Nie myl rozdz. max monitora z rozdz. max. uzyskiwaną w grze.

Mlody napisał(a):
Xena pisales ze jezeli monitor odswieza 100 razy na sekunde to nie pociagnie wiecej,u mnie na maxa moze odswiezac 120Hz i dlaczego mam na maxa 100fps?
:(

Jeśli używasz sterownika PnP (Plug&Play) do swojego monitora, będziesz miał informacje "oszukiwane" pomimo zachowania trybu zgodności, gdyż sterownik udaje odswieżanie 120Hz.
W rzeczywistości masz 100hz.

Jeśli natomiast użyjesz sterownika bez dziwnych trybów rozdzielczości, zgodnych z producentem i co ważne - możliwościami, będziesz równie szybko z błędu wyprowadzony.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 10:00 

Tomy ale u mnie w grze mozna taka rozdzielczosc ustawic!Poza tym nie mam sterownikow do tego monitora ale rzeczywiscie jest on na PnP(skad moge wziasc takie sterowniki firmowe).Myslisz Tomy ze jezeli mam max odswiezanie 100Hz to fps pojda mi tez tylko do 100 :?:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 11:28 

Monitor nie ma nic do fps, jak nie wierzysz to ustaw sobie odświeżanie monitora na np. 60, w grze dalej będziesz miał 100fps. Podejrzewam że gdzieś w jakimś pliku musisz cos zmienić żeby w grze mieć więcej.
Tak na koniec to normalny człowiek nie jest wstanie zobaczyć różnicy między 30 a 50, tym bardziej między 50 a 100fps. (Oko ludzkie potrafi przetwarzać obraz z prędkością 25fps).

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 11:38 
Moderator forum

Mlody napisał(a):
Tomy ale u mnie w grze mozna taka rozdzielczosc ustawic!

Powtarzam, gra obsługuje max. 1280x960

Mlody napisał(a):
Poza tym nie mam sterownikow do tego monitora ale rzeczywiscie jest on na PnP(skad moge wziasc takie sterowniki firmowe).

Wystarczy, że przeczytasz nazwę producenta monitora, symbol ... potem jak po sznurku wędrujesz na stronę WWW i szukasz odpowiedniego wsparcia.

Mlody napisał(a):
Myslisz Tomy ze jezeli mam max odswiezanie 100Hz to fps pojda mi tez tylko do 100 :?:

100Hz to ograniczenie narzucone bezpośrednio w grze.
Proponuję odpuścić.
Tak jak pisze Adon - oko ludzkie nie odczuwa róznicy pow. 25 klatek/s.
Chyba, że ktoś uprawia magiczny sport numerologii wydajnościowej.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 12:01 

Chodzi mi o to ze koles ma taka sama karte jak ja i jemu wyswietla ok 130fps i to mnie dreczy,nie zalezy mi na tym abym zobaczyl te roznice,jestem po prostu ciekawy dlaczego u mnie tak jest.Tomy twierdzisz ze jezeli w grze ustawie sobie 1600x1200 to jest to i tak 1280x960 bo nie rozumiem,przecierz gram na takiej rozdzielczosci i widze roznice pomiedzy 1280... a 1600 :?:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 15:21 
Moderator forum

Mlody napisał(a):
Chodzi mi o to ze koles ma taka sama karte jak ja i jemu wyswietla ok 130fps i to mnie dreczy,nie zalezy mi na tym abym zobaczyl te roznice,jestem po prostu ciekawy dlaczego u mnie tak jest.

Nie widziałem takiej potrzeby wnikania, więc nie mam praktyki. W dalszej części można snuć tylko domysły odnosząć się do ingerencji w sterownik i grę lub system.

Mlody napisał(a):
Tomy twierdzisz ze jezeli w grze ustawie sobie 1600x1200 to jest to i tak 1280x960 bo nie rozumiem,przecierz gram na takiej rozdzielczosci i widze roznice pomiedzy 1280... a 1600 :?:

Wybacz, zapomniałem o magicznym przedziale uzyskiwanym na monitorach CRT. Od około roku pracuję na LCD-kach, które mają rozdz. zalecane i własnie BF sam dostosowuje do max. możliwości wyświetlacza.
Masz rację. Muszę odwyknąć od tych zmian :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 17:12 
Moderator forum

Dziwne - ja mogę wyświetlać wyższe rozdzielczosci, a gra mi nie pozwala na więcej niż 1280 na 960. Ciekawe czemu?

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 17:27 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Dziwne - ja mogę wyświetlać wyższe rozdzielczosci, a gra mi nie pozwala na więcej niż 1280 na 960. Ciekawe czemu?

Wyłącz Anizo i AA z poziomu sterownika i automatycznie uzyskasz max wartości zgodne z monitorem.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 17:42 
Moderator forum

Lookne jak znajde troche czasu.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 18:06 

wydaje mi sie, ze BF moze wyswietlic obraz na maxa w 1600*1200 (tyle wlasnie moge ustawic w grze) choc maksymalna rozdzielczosc mojego monitora to 2048*1536

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 18:46 

hym... jestescie pewni? u mnie max rozdz jest 1920x1440 (tak jak max monitora)

update: chcialem robic screena (na dowod;) ale niestety widoczne jest na nim tylko tlo bfa, bez calej reszty (pryciskow itd)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2003, 19:23 
Moderator forum

Qba napisał(a):
update: chcialem robic screena (na dowod;) ale niestety widoczne jest na nim tylko tlo bfa, bez calej reszty (pryciskow itd)

Zgadza się. Jeżeli używasz sprzętowego 3D z zaiplementowanymi podstawowymi efektami 3D w API sterownika, bez dodatkowych efektów i "polepszaczy" obrazu znanych w GPU np. AAx16 max 1280x1024 - możesz grać w trybach zgodnych z możliwościami monitora.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2003, 01:56 

Qba napisał(a):

ja zrobilem ss z gry przy rozdzielczosci 1600*1200 i wszystko jest ok
http://www.netmod.net/1/ScreenShot6.jpg - i to jest max jaki moge wybrac w grze, choc rozdzialka monitora na max to 2048

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2003, 11:37 

adon napisał(a):
normalny człowiek nie jest wstanie zobaczyć różnicy między 30 a 50

To ja jestem nienormalny :lol:
Jeśli na montażu wideo wyrzucę półpola (fields), to zmieniam płynność obrazu z 50 faz ruchu na 25 faz/sek. Widać gołym okiem. Sęk w tym, że wielu myśli, że TV jest idealnie płynne przy 25 ramkach (frames) na sekundę, ale zapominają, że w rzeczywistości jest to 50 półobrazów (fields) na sekundę i każdy półobraz "niesie" odmienną fazę ruchu. Inaczej pisząc telewizja to tak na prawdę (w naszym "gierkowym" rozumieniu) 50 półpól (fields) ruchu.
IMHO Xena ma rację, granica tzw. "płynności" leży gdzieś w oklicy 50-60 faz ruchu na sekundę.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2003, 12:19 
Moderator forum

boby7[PL] napisał(a):
To ja jestem nienormalny :lol:

:)

boby7[PL] napisał(a):
Jeśli na montażu wideo wyrzucę półpola (fields), to zmieniam płynność obrazu z 50 faz ruchu na 25 faz/sek.

Nie. Obraz telewizyjny jest tworzyny techniką poklatkową.
Nakładane na siebie dwa pola - filed A i B.
W wyniku nałożenia pół i wprawieniu ich w dynamikę powstaje ruch.
Pozostaje zaaplikowanie odpowiedniej prędkości dla owego ruchu pól A i B i w ten sposób masz pojęcia "klatek na sekundę".
Tak naprawdę każda pojedyncza klatka to dwa obrazy.
Dobrze myślisz, ale źle intepretujesz. Wycinasz pole A i B przez co dwukrotnie zwalniasz prędkość animowanego obrazu usuwając jeden 1 z 2 składników obrazu. Wówczas widzisz wyraźne "szarpanie" zauważalne gołym okiem.
Tak jest za każdym razem, kiedy pozbędziesz się jakiegokolwiek pola, A czy B. Nie ma tu znaczenia szybkość wyświetlania.
Tą natomiast narzucasz w fazie obróbki.

boby7[PL] napisał(a):
Widać gołym okiem. Sęk w tym, że wielu myśli, że TV jest idealnie płynne przy 25 ramkach (frames) na sekundę, ale zapominają, że w rzeczywistości jest to 50 półobrazów (fields) na sekundę i każdy półobraz "niesie" odmienną fazę ruchu. Inaczej pisząc telewizja to tak na prawdę (w naszym "gierkowym" rozumieniu) 50 półpól (fields) ruchu.

Czekaj, nie rozpędzaj się tak. 50 pól obrazu występuje tylko i wyłączenie w PEŁNEJ rozdzielczości telewizyjnej czyli 768x576 pikseli.

boby7[PL] napisał(a):
IMHO Xena ma rację, granica tzw. "płynności" leży gdzieś w oklicy 50-60 faz ruchu na sekundę.

25 :)

Pojęcie FPS w świecie grafiki komputerowej możnaby przyrównać do prędkości klatki. Można, ale nie do końca. Sceny 3D nie składają się z innych części (wykluczając składniki efektów 3D), ten sam obraz nie jest nakładany dwukrotnie na pojedyńczą klatkę. Sceny są budowane w całości, a wydajność jednostki karty graficznej wpływa na efekt "zauważalności" ew. szarpania. Oko ludzkie nie jest w stanie wychwycić większych wartości jak 25 klatek na sekundę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2