Teraz jest 22 sie 2025, 15:10

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lis 2004, 23:47 

Ok. jest tu na forum kilku ludzi zwiazanych blisko z grami zawodowo. Zoolti , Cubituss czy Yacub pracuja przecież w branży. Inni zajmują sie grami na pograniczu hobby i pracy (Coug na ten przykład czy Piasek :)) Może niech ktoś ich pokroju się wypowie, czy faktycznie nie istnieje na świecie dziedzina zwana esportem i czy jeśli istnieje to ma szanse zaistnieć i w Polsce? O zapomniałem o naszym Garecie on coś wie na 100%! Słucham :]

--> Może być buciej?:))

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:01 

Wypowiem się ja :)
Kiedyś czytałem felieton w jakiejś gazecie komputerowej (nie CLICK czy pdobne, chyba CHIP lub WWW - nie jestem pewien) , że w USA powoli zostaje wprowadzany w życie jako normalne, płatne zajęcie zawód Gracza. Nie pamiętam na jakiej zasadzie to działało i za co dostawali kase, ale rzekomo ja dostają. W dodatku zawód można rejstrować normalnie jak np. ślusarz czy lekarz :)
Możliwe że to bujda (wkońcu to prasa) ale napewo coś takiego w najbliższych latach powstanie i w Europie. (jeżeli może ktoś ma dostęp do tego artykułu to prosił bym o przepisanie, ja również poszukam)

(przepraszam, że nieproszony zabrałem głos ale chciałem to napisać)

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:05 

Przecież to forum dla wszystkich :)

A ja jestem ciekaw na jakiej zasadzie działaja takie sponsoringi jak u Mouze czy AMD Team.

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:17 
Moderator forum

Kilka moich przemyśleń tak na szybciora...

Nie jestem zawodowcem, ale jak na razie nie widzę szans dla e-sportu. Aby mógł on zaistnieć musi być grupa odbiorców. Jak wiecie każdy sport "komercyjny" nie istnieje sam dla siebie. W piłkę graja 2 drużyny, ale mecz oglądają tysiące (a moze nawet miliony) ludzi. Dochody zaś przynoszę włąśnie te osoby które to oglądają (zarówno mecz jak i reklamy w nim poumieszczane). Taka popularność czyni tę działalność dochodową. Zaś gry? Jaką aktualnie mają widownię? Posłużmy się BF-em jako przykładem. Gra ta praktycznie nie ma możliwości sensownej transmisji z meczu (pomijam IRC-a bo to jest namiastka dla maniaków), często sama rozgrywka jest ogólnie mało widowiskowa i długaśna. Jak dla mnie zero szans na zdobycie szerszej (wykraczającej poza grono graczy) widowni, a więc bycie dochodowym e-sportem. Taka jest smutna prawda. Sama gra często jest pełna różnych niuansów oczywistych dla graczy, ale idiotycznych dla osób postronnych (vide spamowanie na Stalingradzie). Wyobrażacie sobie jak 30 tysięcy luda zasiada przed telewizorami siada i przez 40 minut ogląda jak 20 chłopa obrzuca się granatami na Stalinie? mnie by sie po pierwszych 5 minutach to znudziło. Tak więc cała gadanina o progamerach itp to dla mnie stek bzdur jak na razie. Moze i są ludzie którzy zarabiają na graniu, ale stanowią oni nieliczną grupę, a i pieniądze jakie zarabiają są niczym w porównaniu z "normalnymi" sportowcami.

Tak więc reasumując aby e-sport mógł zaistnieć potrzeba kilku zmian w grach komputerowych:
#1. Sprawny i przejrzysty system transmisji (HLTV jest tego namiastką, jednak IMHO słabą). Bez tego nie ma szans na większą widownię.
#2. Proste i czytelne zasady gry. Zrozumiałe dla wszystkich.
#3. Sam przebieg rozgrywki mniej skillowy, a bardziej realistyczny. Także bardziej widowiskowy.

Gdy te warunki zostaną spełnione zapewne pojawi się na szerszą skalę e-sport, jednak nie w najblizszej przyszłości - widać to po najnowszych produkcjach w których nic się nie robi by "umasowić" ogladanie rozgrywek (np BF2 może i będzie miał nagrywanie dem, ale nie będzie obsługiwał transmisji "na żywo"). IMHO wydawcom po prosty na tym nie zależy - wolą sprzedawać zabawki niż "szprzęt sportowy".

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:22 

To może ja tez swoje 3 grosze, albo 12 groszy :) ....

To forum kiedyś było inne bo byli inni ludzie - nie obrażając nikogo - chodzi mi o to, że była grupa ludzi stale bywających na forum i nieczęsto dochodzili nowi gracze wiec się wszyscy znali i gadali itp.
Później nastąpił podział na dwa fora i na dodatek znudzenie grą tymi, samymi tematami itd.

Pamietacie kiedyś były dwa a nawet jeden serwer, na którym siedziała cała scena i wszyscy grali razem i faktycznie zabawa była przednia.
Tego sie już nie da odtworzyć i wątpię aby dwójka połaczyła scene na dobre - to raczej nierealne.

Osobiście rzygam już clasiciem i nie chce mi sie w niego grać, czekam na BF2 i mam nadzieje, że choś w 70% wciągnie mnie tak jak Clasic.
Miałem przyjemność grania z najlepszymi na polskiej scenie i dziękuję tym wszystkim za czas wspólnie sedzony i załuje że nie zagramy już w tym samym składzie nigdy. Generalnie najmilej wspominam stary skład PRGK-42 kiedy jeszcze nie znało sie wszystkich sztuczek i gra otwierała ciągle coś nowego przed nami. Zresztą moze byłoby inaczej gdyby wciaż wychodziły nowe patche - nie wiem.

Co by nie mówić o graniu i o tym ile to sie marnuje czasu przy kompie to nie załuje ani chwili spedzonej z wami na serwerach zarówo tych miłych jak i tych kiedy dostawoało sie haeda za to, że było sie pierwszym do samolotu :lol: , sam tez nie raz tak po świńsku posałem kogoś na glebę :wink:

Poznałem dzieki tej grze b. duzo Świetnych ludzi, z którymi utrzymuje
i bedę utrzymywał kontakt, dlatego cieszę się, że wziąłem w czymś takim udział jak, że byłem/jestem częścia polskiej sceny BF-a

A co do forum, Pepsee to zwisa mi lacha na to co się z nim stanie
i czy znamienny wpływ bedzie miało powstanie sekcji BF2 :lol: :wink:

Pozdrawiam wszyskich aktywnych i nieaktywnych :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:30 

Oczywiście kocham facetów z enclave i mam nadzieję, że się nie obrażacie za to że tesknię za starym PRGK-42 :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:33 

hmmm sprawa pierwsza czyli BF2 i skutki idace za jego wydaniem. Cos mi sie jednak wydaje ze ta gra zabierze o wiele wiele wiecej graczy classicowi anizeli Vietnam, nie wspominajac juz o tym ze imo Vietnam padnie na amen. Mysle ze bedzie to z korzyscia zarowno dla przyszlej sceny BF2 jak i dla graczy znudzonych juz classiciem, których napewno przybylo od czasow kiedy wydano Vietnama i kiedy mogli mowic ze liczy sie tylko 42. Kiedys to minie... imo jak wyjdzie BF2.

Nie chodzi tu wcale o to ze BF2 bedzie jakis rewolucyjny czy cos z tych rzeczy. Po pierwsze znudzenie obecnymi platformami, po drugie tesknota do starych m8suf (tj. np w moim przypadku). Bardzo lubie swoj obecny squad ale tak samo tesknie za kolegami z czasow arcy i enclave.42. Moze ktos z nich tam za mna tez teskni? :) I tu pojawia sie perspektywa BF2 i mozliwosci spotkania sie po srodku, miedzy 42 a V, jakis kompromis dzieki ktoremu znowu zagramy w jednym teamie.

Poziom wzrosnie, beda ciekawsze turnieje, ciekawsze LANy itp.

Co do esportow w Polsce. Wszystko jest mozliwe. Ja w nie wierze. Bo i dlaczego by nie? Bede dazyl aby ze swojej strony zrobic jak najwiecej, ale na spokojnie. Cza robic kolejne kroki, w scenie sila ;] profesjonalne granie jest mozliwe, trzeba w nie wierzyc i dazyc racjonalnymi metodami do niego, na spokojnie.

Pozdrawiam

ps: wkoncu jakis porzadny topic, gj peps ;]

PostNapisane: 1 gru 2004, 00:33 

Pepsee napisał(a):
Przerabialiśmy już to 1000 razy z Vegetą (;-)) A propos co tam u Vegety słychac?:)

Pewnie znów gra w UKF tylko jeszcze Wilda o tym nie wie ;)
A tak BTW, to Pepsee, powiem tak..
"Przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli"

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:37 

... no a ślimak zabrał dom i ruszył w drogę...

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:47 

A w temacie esportu...
Może i w USA powoli powstaje esport zawodowy. Pamiętajmy że ten kto wykłada pieniądze na sponsoring czegokolwiek, nie robi tego z filantropijnych pobudek.
Oczekuje mniej lub bardziej wymiernych korzyści.
Rynek mediowy w USA jest nieporównywalnie większy od całej Europy + Afryki razem wziętych. Tam budżet reklamowy na jeden produkt na poziomie 200mln dolarów uważany jest za przeciętniaka.
Mentalność ludzi tam jest też całkiem inna niż w Europie.
Dochodzi do tego pokrycie internetem gospodarstw domowych.
Czemu Korea jest potęgą jeśli chodzi o esport? Bo w 89% gospodarstw domowych jest interenet i to klasy 10Mbit.
W Europie ledwo wyszliśmy na 2 cyfrowy wynik.
Porównanie gier do sportu też jest jakby nie dokońca trafne.
To tak jakby w sporcie co 2 lata zmieniały się całkiem konkurencje.
Wychodzą nowe gry, ze starych gracze rezygnują. To jakby np w następnej olimpiadzie nie było biegu na 100 metrów bo biegacze przestali to trenować na rzecz chodzenia na rękach lub innego egzotycznego zajęcia.
Zanim na esporcie będzie można zarabiać tak aby wyżywić rodzinę minie jeszcze wiele wiele lat.
Do tej pory pozostanie nam jedynie uczestnictwa w turniejach coraz bardziej licznych z coraz cenniejszymi nagrodami.

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 00:55 

to co pisze Piachu to wszystko prawda. Ale zeby tego czasem ktos nie odebral jako stwierdzenie ze to jest w Polsce nie mozliwe. Jest, ale nie teraz. Zmiany musza zachodzic powoli, ale nie zalezy to tylko od sponsorow czy TP ale od kazdego gracza ktory moze wniesc cos do rozwoju scen z osobna.

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 01:17 

Hehe :) , klimacik był to fakt. Ale myśle iz tak na dobrą sprawe,głównym modyfikatorem atmosfery na forum, jest pole bitewne :)))

Brakowało mi w Viet. serwera takiego czym dla 1942 był PRGK, na którym roiło sie aż od polskich graczy z TAGiem przed nickiem. Jak wiadomo klanowcy zawsze zawyzali poziom rozgrywki :) Atmosfera na serwerze była mistrzowska, zdobycie medalu sprawiało bardzo duzą satysfakcje, był klimat przedewszytkim...

Mam nadzieje ze w BF2 takze powstanie jakis jeden elitarny serwerek, gdzie bedzie toczyc bitwy ekipa z Battlefield.pl...

Pamietam że odkąd zobaczyłem po raz pierwszy DC... grałem w BFa 1942 tylko ze względu na atmosfere na serwerkach :)

PostNapisane: 1 gru 2004, 01:34 

Piasecznik napisał(a):

ej, znow ?? :D to ja cholera cos chyba przegapilem w przeszlosci widze.. :O

btw: nie, nie gra :]

Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2004, 01:45 

Znaczy sie co?....jedziemy do USA?? :) :wink:

PostNapisane: 1 gru 2004, 08:14 

bcj napisał(a):
Piasecznik napisał(a):

ej, znow ?? :D to ja cholera cos chyba przegapilem w przeszlosci widze.. :O

btw: nie, nie gra :]

Hehe, Bcj, jaki ty niezorientowany jesteś :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2