Teraz jest 16 cze 2025, 03:20

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lut 2005, 13:32 

mcmt napisał(a):
Co do SPQR; rozmawiałem z Pancho, którego miałem przyjemność poznać osobiście i jestem pewien, że na bank rozwiąże problem.

Nie, nie rozwiąże. Jak ci mówiłem, bardzo nie dobrze, że wkładasz pieniądze bez bezprośredniego upewnienia się, że osoba się na to zgadza. Ani Preto, ani Warner, ani Zetor się na to nie zgodzili. Pisałem ci, że będę próbował ich jeszcze wyciągnąć (niestety zatrzymały ich ważne sprawy), ale wspominałem ci, że jestem bardzo zaniepokojony, że wpłaciłeś za nich bez kontaktu z nami. Tak się nie robi. Co ja teraz poradzę? Ja ponoszę odpowiedzialność tylko za siebie, ze swoich należności się wywiązałem.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lut 2005, 13:47 

no ja tez zdziczalem, ze za to, ze ktos znalaz sie na jakiejs liscie na forum musi placic 60zl :shock:

a co do Warnera to ja go wpisalem ale z waznych przyczyn nie mogl sie pojawic :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 02:07 

Generalnie wszystko było napisane na forum a otrzymaną listę dostałem od Ciebie Pancho. Prosząc o listę ludzi, którzy jadą na Lan'a przypominałem Ci, że zapłacić trzeba do określonego terminu. Tuż przed wpłatą pytałem klany czy lista z forum jest aktualna. wCF wtedy, dzięki zapytaniu na przykład się zorientował i wycofał. SPQR podtrzymywał, że jedzie a listy nie wyimaginowałem sobie. Kto w takim razie umieścił ich na liście bez ich zgody? Bo rozumiem, że nie sugerowali, że jadą?
Pozatym sytuacja przed wpłatami wyglądała w taki sposób, że połowa zgłoszonych, którzy nie wpłacili połowy a dojechali, by nie miała noclegu.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 03:32 

mcmt napisał(a):
Generalnie wszystko było napisane na forum a otrzymaną listę dostałem od Ciebie Pancho. Prosząc o listę ludzi, którzy jadą na Lan'a przypominałem Ci, że zapłacić trzeba do określonego terminu.

Niestety nie jest to prawda. Prosiłeś o listę osób, które chcą zarezerwować domki. Nie było najmniejszej mowy na początku o zaliczce. Zgłosiły się osoby, niektóre nie były jeszcze pewne wyjazdu. Zostały jednak na liście jakby co, najwyżej nie skorzystają z rezerwacji. W każdym hotelu jest to powszechny zwyczaj i nikt nie musi za to płacić. Później pojawił się termin zaliczki, w końcu został osiągnięty i w momencie gdy trzy osoby z SPQR nie wpłaciły było naturalne, że nie jadą. Ty natomiast napisałeś na forum, że wpłaciłeś za tych co nieuregulowali należności. Natychmiast, tego samego dnia, napisałem do ciebie, że bardzo mi się to nie podoba taka samowolka. Nie skonstultowałeś się z poszczególnymi osobami i że może być poważny problem. Tak się nie postępuje. Może miałeś dobre chęci (wierzę w to), ale nie można osób stawiać w sytuacji bez wyjścia. Nikt z osób, które nie pojechały nie miały zamiaru zapłacić tej zaliczki. W żadnym wypadku nie zgodziłby się na wkładanie za nich pieniędzy.

Wspomniałem ci to tamtego dnia, że nie poinformowałeś nas zupełnie o konsekwencjach zapisywania się na listę. Tak, więc jak możesz mieć teraz o to pretensje. Teraz parę osób z SPQR zupełnie niesłusznie wychodzi w złym świetle. Gdyby ktokolwiek od nas zdawał sobie sprawę, że bycie na liście jest równoznaczne z zapłaceniem co najmniej 60zł to pewnie lista byłaby już na początku o co najmniej dwie osoby chudsza. Niestety nigdy nie podałeś takich informacji. Dopiero jak wpłaciłeś pieniądze bez zgody innych staneliśmy przed faktami dokonanymi. Pisałem ci, że przez taką postawę wyjdziesz na minusie, ale byłeś dobrej myśli i prosiłeś, żeby namawiał ludzi do wyjazdu. Zapewniłem cię, że będe namawiał, bo chce mieć skład jak najmocniejszy na LANie, ale w żadnym wypadku nie akceptowałem twojego wpłacania zaliczki za kogoś, bez konsultacji z nim. Niestety taka była kolej rzeczy.

mcmt napisał(a):
Tuż przed wpłatą pytałem klany czy lista z forum jest aktualna. wCF wtedy, dzięki zapytaniu na przykład się zorientował i wycofał. SPQR podtrzymywał, że jedzie a listy nie wyimaginowałem sobie. Kto w takim razie umieścił ich na liście bez ich zgody? Bo rozumiem, że nie sugerowali, że jadą?

Na liście znajdowały się osoby, które gdybały. Może przyjadą, może nie. Nie było informacji o żadnych konsekwecjach bycia na liście, to i takie się znalazły.

mcmt napisał(a):
Pozatym sytuacja przed wpłatami wyglądała w taki sposób, że połowa zgłoszonych, którzy nie wpłacili połowy a dojechali, by nie miała noclegu.

Ale to już byłby ich problem. Poza tym wystarczyło skonsultować się - "czy mam wstawić za ciebie pieniądze". Albo chociaż na forum zadać pytanie kto się nie zgadza na wykładanie za niego należności. Cokolwiek. A nie stawianie przed faktami dokonanymi. Przecież to są Twoje pieniądze! Nie można tak ryzykować. Dla mnie ta postawa jest arcydziwaczna. W życiu bym za nikogo nie zapłacił, gdybym nie wiedział, że chce odemnie tej pożyczki. W innym wypadku postępuje na swoją odpowiedzialność i ryzykuje.

Tyle odemnie. Ja wywiązałem się z wszystkich moich należności zgodnie z terminem. Zebrałem liste osób, które może pojadą, bo taką chciałeś. Na tym moja rola się kończy. Ewentualną rozmowę tocz dalej z konkretnymi osobami, ale jak już pisałem, ja uważam, że nie możesz mieć do nich żadnych pretensji.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 04:41 

A ja uważam, że nawet jeśli wina leży po stronie mcmtego, to wielkim świństwem jest obciążanie go pełną odpowiedzialnością za ten błąd.

Włożył wiele wysiłku w to aby lan zaistniał, zrobił to bezinteresownie i poświęcił swój czas nie biorąc za to pieniędzy. Powinniście mieć na tyle szacunku do jego wkładu by mu pomóc, a nie odcinać się od problemu mówiąc że to nie wasza wina.

Nie mogę znieść myśli że Mcmt do lana dopłaci, oczywiście za nieobecnego Pepe klan PRGK zwróci ci 60 złotych zaliczki (choćbym to miał zrobić osobiście).

Dołącze się też do jakiejś zrzutki na nieobecnych z SPQR, jeśli klan ten nie pokryje kosztów samodzielnie.

Jeśli jednak panowie z SPQR nie wpłacą choćby części pieniędzy, to mam nadzieje że nie pojawią się na następnym lanie, bo naprawdę nie będę miał ochoty ich więcej oglądać.

Leim

PS. Chciałbym też żebyście zdali sobie sprawę z tego, że gdyby Mcmt nie założył pieniędzy to lan w ogóle by się nie odbył, bo większość ludzi olała to i nie wpłaciła pieniędzy w terminie (ilość tych którzy wpłacili była niewystarczająca by lan się odbył). Zaryzykował i wpłacił pieniądze, bo zależało mu na tym wydarzeniu. Wszyscy piszą że się świetnie bawili, super, ale nie bawcie się proszę kosztem mcmtego :/

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 09:44 

Leim napisał(a):
Jeśli jednak panowie z SPQR nie wpłacą choćby części pieniędzy, to mam nadzieje że nie pojawią się na następnym lanie, bo naprawdę nie będę miał ochoty ich więcej oglądać.

no to teraz dojebales...cos strasznego....

wracajac do tematu, ja nigdy nie zglaszalem checi do wyjazdu...jak napisal wczesniej blejdzik to on mnie umiescil na liscie, a ja Panchowi mowilem, ze nie wiem czy dam rade przyjechac...ewentualnie na jeden dzien, wiec nocleg mi nie potrzebny...jestem pelen podziwu dla mcmt, ze to wszystko zorganizowal, jednak nie czuje sie odpowiedzialny za zwrot wylozonych za mnie pieniedzy, bo niby dlaczego??

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 09:47 

Leim napisał(a):

Leim...
nawet nie wiedziales ale ta czesc forum kosztuje 180zł
jezeli mi ich nie wpłacisz to nie chce cie ogladac na nastepnym lanie :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 12:22 

Pancho napisał(a):
mcmt napisał(a):
Generalnie wszystko było napisane na forum a otrzymaną listę dostałem od Ciebie Pancho. Prosząc o listę ludzi, którzy jadą na Lan'a przypominałem Ci, że zapłacić trzeba do określonego terminu.

Niestety nie jest to prawda. Prosiłeś o listę osób, które chcą zarezerwować domki. Nie było najmniejszej mowy na początku o zaliczce. Zgłosiły się osoby, niektóre nie były jeszcze pewne wyjazdu. Zostały jednak na liście jakby co, najwyżej nie skorzystają z rezerwacji.

Niestety nie jest to prawda: Rozmowa na Tlen'ie z 2005-02-05

=online=

16:49:20 [SPQR] Pancho (GG# 1725172)
dobre mam dane?

16:49:25 [SPQR] Pancho (GG# 1725172)
22 1020 4027 0000 1002 0100 1171
dane: Mateusz Tomaszewicz 60-432 Poznań, ul. Trzebiatowska 39

16:49:37 [SPQR] Pancho (GG# 1725172)
i mam wplacic polowe oplat,czyli 60zl

...

Wiedziałeś zatem doskonale o zaliczce a moje dane miałeś właśnie z tego forum, na którym była już wtedy lista, były zasady, była data płatności.
Ja stawiam sprawę jasno, tak jak jest i nic nie wymyślam. Natomiast co do Was, aktualnie mam mieszane wrażenia. Niestety reszta naszych rozmów nie była toczona na GG/Tlen'ie tylko na TS'ie co niestety nie pozwala na ich archiwizację i dokładne odtworzenie. Jednak zadziwiające jest to, że takich rozmów odbyłem dużo i pamiętam jak było mniej więcej z każdym klanem, natomiast Wy nie możecie zapamiętać przebiegu jednej...
Co do terminu, gdybym trzymał się go konsekwentnie i nie wykładał pieniędzy, to połowa osób nie miałaby gdzie spać i wszystko by się rozpierdoliło.
To wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 12:59 

mcmt napisał(a):
16:49:20 [SPQR] Pancho (GG# 1725172)
dobre mam dane?

16:49:25 [SPQR] Pancho (GG# 1725172)
22 1020 4027 0000 1002 0100 1171
dane: Mateusz Tomaszewicz 60-432 Poznań, ul. Trzebiatowska 39

16:49:37 [SPQR] Pancho (GG# 1725172)
i mam wplacic polowe oplat,czyli 60zl
...

Wiedziałeś zatem doskonale o zaliczce a moje dane miałeś właśnie z tego forum, na którym była już wtedy lista, były zasady, była data płatności.

Ciekawe co ten cytat ma niby dowodzić? :shock: Wziąłem od ciebie namiary i zapłaciłem. Jaki to ma to się do głównego tematu - nie mam pojęcia.

W momencie gdy prosiłeś o listę, a ja ją podałem (13-01-2005 16:50) nie było mowy o żadnej zaliczce. Termin zaliczki pojawił się później i ja się z niego wywiązałem. Natomiast nie było na forum informacji, że będziesz płacił za kogokolwiek.

mcmt napisał(a):
Ja stawiam sprawę jasno, tak jak jest i nic nie wymyślam. Natomiast co do Was, aktualnie mam mieszane wrażenia. Niestety reszta naszych rozmów nie była toczona na GG/Tlen'ie tylko na TS'ie co niestety nie pozwala na ich archiwizację i dokładne odtworzenie. Jednak zadziwiające jest to, że takich rozmów odbyłem dużo i pamiętam jak było mniej więcej z każdym klanem, natomiast Wy nie możecie zapamiętać przebiegu jednej...

Nie martw się, ja specjalnie wykręcałem się z tobą od rozmów przez TS, żebyś mi później nie wkładał swoich słów w usta. Na ten temat rozmawialiśmy na gg i mam wszystko zarchwizowane. Mogę ci podesłać jak zapomniałeś.

mcmt napisał(a):
Co do terminu, gdybym trzymał się go konsekwentnie i nie wykładał pieniędzy, to połowa osób nie miałaby gdzie spać i wszystko by się rozpierdoliło.

Nadal szkoda, że nie poinformowałeś nikogo o tym, że będziesz wkładał. Bez tego nie było najmniejszych problemów. Stawianie przed faktami dokonanymi to najgorsza z możliwych dróg na załatwianie takich spraw.

Właśnie tego się obawiałem jak zapłaciłeś za kilku z SPQR pieniądze. I po to do ciebie pisałem z informacją, że bardzo mi się to nie podoba. Wiedziałem, że na koniec możesz postawić się w świetle biednego, oszukanego. LAN świetnie wypadł, wszyscy zadowoleni, wywiązałeś się z organizacyjnych obowiązków wzorowo, a tu jacyś dranie nie chcą zapłacić. I pojawi się zaraz jakiś zakichany świętoszek i będzie psy wieszał na nas. Bardzo nie chciałem znaleźć w takiej sytuacji i stąd z tobą ówcześnie rozmawiałem. Zaniepokojony takim obrotem sytuacji (zresztą moimi obawami podzieliłem się tamtego dnia miedzy innymi z yacubem i Pepseem, o czym mogą poświadczyć).

Gdybyś tylko napisał, że włóżysz pieniądze za kogoś nie byłoby teraz sprawy. Jeżeli osoby, które nie przyjechały z SPQR, a pożyczyłyby od ciebie pieniądze, na pewno by się z tego wywiązały. A tak wyszła samowolka. Ktoś płaci za kogoś, a ten drugi nawet nie wie, że za niego płacą. Absurd.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 14:39 

Cytat dowodzi temu, że nie ja podałem Ci dane, tylko wyczytałeś je z forum, na którym było napisane już WSZYSTKO, była lista od Ciebie, która wisiała od daty którą przed chwilą podałeś (czyli dość długo). Forma pytająca to podkreśla. Więc nie było tak, że "O NICZYM NIE WIEDZIAŁEŚ..." i proszę teraz nie kombinować w tej kwestii. Wszyscy wszystko wiedzieli, nie było ŻADNYCH nie jasności a lista SPQR mogła pozostać niezedytowana przez kogoś niechlujstwo i niedopilnowanie i niestety JA za to prawdopodobnie poniosę koszty - to jest nie sprawiedliwe panie Pancho, trzeba widzę powiedzieć WPROST. Nie jestem w stanie kontrolować prawie 100 osób i pytać każdego z nich, dlatego pytałem CLi, ponieważ wydawało mi się, że funkcja jaką pełnią jest wystarczająco odpowiedzialna.

Pozatym jak nie byłes pewny, że niektóre osoby jadą to po co wpisywałeś?
Dodam tylko, że nawet wCF mimo, że zrobił to w dość brzydki sposób, wycofał się na czas, bezproblemowo. Nie spodziewałem się bynajmniej po takim klanie jak SPQR takiego niezgrania i braku ...

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 15:14 

Siemeczka ... może mnie to nie dotyczy bo można powiedziec ze ostatniego dnia wycofalem sie z lana ale sory Pancho poprostu jak to czytam to cos mnie ściska... Po pierwsze nie mow nic o zaliczce ze cos tam w kazdym hotelu europy cośtam ... bo kurde nie jechałeś z żoną czy dziewczyną na wczasy w ciemno tylko impreza była zorganizowana. I dlateog cena była taka atrakcyjna bo MCMT zapewnił obsluge domkow ze bedzie tyle i tyle ludkow. I chyba rzecza normalną jest to że jak byś był szefem tego przybytku to tez chciałbyś miec gwarancję tego że nie wiem te 80 osób się stawi. A nie zamkniesz ośrodek na weekend a tam będzie jedynie wiatr chulał! Nom weź troche rusz czapą... Po drógie tak jak MCMt napisał nie jest wstanie z 100 osób się dogadać czy Pan jedzie czy nie jedzie na ile dni czy Pan chce domek czy lozeczko jedno osobowe dwo czy kurcze jakieś inne... Wyznaczył do tego chyba najbardziej kompetętnych ludzi w klanach czyli CL-ów... Żeby dopilnowali i napisali ten jedzie ten jedzie a tamten nie .... rezerwuj mi nie wiem 9 miejsc... a nie nom nie wim ja moze jade a moze nie ale wpisz mnie ... Takie osoby to se mogą na własną ręke przyjechać ale nie jeżeli MCMT prosi was miecha ponad wcześniej o to żebyście podali kto jedzie bo będzie to ważne w konsultacjach nad rezerwacją miejsc... Moim zdaniem Pancho to co odstawiacie to pieprzenie o Chopenie.... Wiadomo że zanim założy się z kogos kase tom trzeba 10 razy pomyśleć... i naprzykład teraz widać dokładnie za kogo można założyć a za kogo lepiej nie... Pozatym .. nie dziwie sieMCTowie że pozakładał kase .... bo ciekawe co by Panowie było jak by nie założył tej kasy ? jak by naprzykład jej nie zdobył , bo przecież kurde nie musi mieć akurat przy tyłku gotówki... ale też na jego miejscu chciałbym założyć kase... bo jeżeli podjoł bym isę organizacji tego a coś by siespartoliło to ... ciekawe jak byście mu wtedy tyłek na forum jechali ... jak była by freepleyoza... A moim zdaniem z teog co widać ze wszystkich komętarzy to wszystko było dopięte na ostatni guzik ... A to że ktos wystawia jakaś liste z chyboczącymi jakimś ludkami i powoduje zamęt tylko to szkoda go bardzo... Nie wiem po co sie wogóle wypowiadałem ale nie lubie jak ktoś tak cfaniakuje... a pozatym nie chce być już nie wiem jakiś dosadny ale widać w tym momęcie jaką społeczność reprezętuje PRGK ( zgrana ekipa jeden za wszystkich wszyscy za jednego) a jaką wy ... ( wstawcie sobie sami coś pomiędzy nawiasy)

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 15:42 

W sumie można było zrobić coś takiego że team nie zagra - nie zostanie dopuszczony do kompów jak nie ureguluje wszystkich płatności. Wtedy sprawa by się od razu wyjaśniła :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 16:19 
Moderator forum

mcmt napisał(a):

Trzeba bylo sie trzymac. Bo wg mnie wiekszym swinstwem jest postawic kogos w takiej sytuacji, niz w takiej sytuacji nie placic. Rownie dobrze moglbym pogadac z kazdym -wezmy na ten przyklad yacuba bo on tez narzeka na kompa - w taki sposob: yacub powie ze chcialby nowa grafe, no to jA my ja kupie bez jego zgody i potem kaze oddac kase... to jest chore ;/ A jak sie za kogos zaklada/pozycza komus pieniadze to w Twoim wlasnym interesie lezy zeby sie rozeznac czy dana osoba sobie tego zyczy i czy odda kase. W swietle prawa ani Praetorius, ani Warner, ani Zetor nie maja wobec Ciebie ZADNEGO ZOBOWIAZANIA. A co teraz mozesz zrobic? Wyslac na nich komornikow? Nie, zj***esz najlepiej na forum caly Klan a lamki bede sie temu przypatrywac i przyklaskiwac i jeszcze dopowiadac. Wogole nie wiem po co robic z tego oficjalna afere, bo takie sprawy zalatwia sie prywatnie. A nie teraz kazdy sie bedzie wtracal.
Dedido w sumie mozna bylo zrobic cos takiego zebys nie mial dostepu do tego tematu bo Ciebie nie dotyczy.
Janek nie Tobie nas oceniac. A jesli nie jestesmy zgrana ekipa to az wstyd
ze MON i PRGK przegrali z takim talatajstwem...

But our hearts only to Poland.
1939-1945
For your freedom and ours"

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 16:31 
Moderator forum

Pozwolę sobie na komentarz, ponieważ byłem przez pewien czas CL’em SPQR’u i znam dobrze tych wojaków :) Zarówno Praeto, Warner czy Zetor to naprawdę porządni ludzie, którzy nigdy nie zrobiliby komukolwiek takiego numeru. Klan jest bardzo zgrany – starsi forumowicze pamiętają zapewne pomoc finansową jaką chłopaki z Rzymu udzielili Cezarowi ów gremium. Proszę więc o nie obrzucanie SPQR błotem – nikt z nich na to nie zasługuje. Tutaj niestety racja leży po środku gdyż:
- samobójczym aktem jest zakładać pieniądze za kogoś kogo się nie zna, nie zaznaczając ówcześnie, że osoby wpisane na listę będą ZOBOWIĄZANE do wpłacenia kasy, tudzież bez kontaktu z nimi.
- z drugiej strony mcmt włożył bardzo dużo wysiłku w zorganizowanie imprezy i poza paroma niedogodnościami w postaci sprzętu na LAN’ie wszystko wyszło wyśmienicie i wypadałoby, aby nie był on na tym jeszcze bardziej stratny.

PS. Czemu wszyscy podają przykłady oparte na mnie? :D

Tytuł:
PostNapisane: 23 lut 2005, 17:10 

Nie wchodząc w szczegóły (żeby nie psuć sobie dobrego humoru w spawie LAN'u) uważam, że mcmt nie może być stratny na imprezie. Więc nie kontynuując sporów, proponuję aby wystawił podsumowanie, a scena zrobi zrzutkę. Jak się uzbiera więcej to zawsze na coś się spożytkuje :D

Ja niniejszym zgłaszam się do zrzutki. (Leim też już między wierszami coś deklarował :D )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2