mcmt napisał(a):
Generalnie wszystko było napisane na forum a otrzymaną listę dostałem od Ciebie Pancho. Prosząc o listę ludzi, którzy jadą na Lan'a przypominałem Ci, że zapłacić trzeba do określonego terminu.
Niestety nie jest to prawda. Prosiłeś o listę osób, które chcą zarezerwować domki. Nie było najmniejszej mowy na początku o zaliczce. Zgłosiły się osoby, niektóre nie były jeszcze pewne wyjazdu. Zostały jednak na liście jakby co, najwyżej nie skorzystają z rezerwacji. W każdym hotelu jest to powszechny zwyczaj i nikt nie musi za to płacić. Później pojawił się termin zaliczki, w końcu został osiągnięty i w momencie gdy trzy osoby z SPQR nie wpłaciły było naturalne, że nie jadą. Ty natomiast napisałeś na forum, że wpłaciłeś za tych co nieuregulowali należności. Natychmiast, tego samego dnia, napisałem do ciebie, że bardzo mi się to nie podoba taka samowolka. Nie skonstultowałeś się z poszczególnymi osobami i że może być poważny problem. Tak się nie postępuje. Może miałeś dobre chęci (wierzę w to), ale nie można osób stawiać w sytuacji bez wyjścia. Nikt z osób, które nie pojechały nie miały zamiaru zapłacić tej zaliczki. W żadnym wypadku nie zgodziłby się na wkładanie za nich pieniędzy.
Wspomniałem ci to tamtego dnia, że nie poinformowałeś nas zupełnie o konsekwencjach zapisywania się na listę. Tak, więc jak możesz mieć teraz o to pretensje. Teraz parę osób z SPQR zupełnie niesłusznie wychodzi w złym świetle. Gdyby ktokolwiek od nas zdawał sobie sprawę, że bycie na liście jest równoznaczne z zapłaceniem co najmniej 60zł to pewnie lista byłaby już na początku o co najmniej dwie osoby chudsza. Niestety nigdy nie podałeś takich informacji. Dopiero jak wpłaciłeś pieniądze bez zgody innych staneliśmy przed faktami dokonanymi. Pisałem ci, że przez taką postawę wyjdziesz na minusie, ale byłeś dobrej myśli i prosiłeś, żeby namawiał ludzi do wyjazdu. Zapewniłem cię, że będe namawiał, bo chce mieć skład jak najmocniejszy na LANie, ale w żadnym wypadku nie akceptowałem twojego wpłacania zaliczki za kogoś, bez konsultacji z nim. Niestety taka była kolej rzeczy.
mcmt napisał(a):
Tuż przed wpłatą pytałem klany czy lista z forum jest aktualna. wCF wtedy, dzięki zapytaniu na przykład się zorientował i wycofał. SPQR podtrzymywał, że jedzie a listy nie wyimaginowałem sobie. Kto w takim razie umieścił ich na liście bez ich zgody? Bo rozumiem, że nie sugerowali, że jadą?
Na liście znajdowały się osoby, które gdybały. Może przyjadą, może nie. Nie było informacji o żadnych konsekwecjach bycia na liście, to i takie się znalazły.
mcmt napisał(a):
Pozatym sytuacja przed wpłatami wyglądała w taki sposób, że połowa zgłoszonych, którzy nie wpłacili połowy a dojechali, by nie miała noclegu.
Ale to już byłby ich problem. Poza tym wystarczyło skonsultować się - "czy mam wstawić za ciebie pieniądze". Albo chociaż na forum zadać pytanie kto się nie zgadza na wykładanie za niego należności. Cokolwiek. A nie stawianie przed faktami dokonanymi. Przecież to są Twoje pieniądze! Nie można tak ryzykować. Dla mnie ta postawa jest arcydziwaczna. W życiu bym za nikogo nie zapłacił, gdybym nie wiedział, że chce odemnie tej pożyczki. W innym wypadku postępuje na swoją odpowiedzialność i ryzykuje.
Tyle odemnie. Ja wywiązałem się z wszystkich moich należności zgodnie z terminem. Zebrałem liste osób, które może pojadą, bo taką chciałeś. Na tym moja rola się kończy. Ewentualną rozmowę tocz dalej z konkretnymi osobami, ale jak już pisałem, ja uważam, że nie możesz mieć do nich żadnych pretensji.