Teraz jest 5 wrz 2025, 10:51

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2004, 17:38 
Oldboy Battlefield.pl

moderatorzy robia co moga.. ale zobaczysz jak to jest na forum jak padaja pytania o to np jak zapalic swieczke majac w reku zapalki a w 2 swieczke (np)
ech
zycze milego bytowania na forum :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2004, 18:24 

Tia już szukam liny by się powiesić. Po jasną cholere w listopadzie 2002 roku kupowałem BF za 129 zł jeśli wystarczyło poczekać tylko 17 miesięcy (prawie półtora roku) by mieć grę za 50 zł. Ale czekajcie. Jeszcze drugie 17 czyli 34 miesiące i BF będzie w serii "EA gracie nawet w starocie" i będzie za 10 zł. Super co nie? Teraz tylko testament spisąc i się powiesze.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2004, 18:49 

Shelton napisał(a):
A zresztą spokojnie - dystrybutorzy nie zginą. Czytałem gdzieś kiedyś, iż mają takie marże, że łeb odpada (wiąże się to z tym, iż w Polsce sprzedaje się stosunkowo niewiele kopii i nie mogą zarobić na ilości, muszą na cenie). Podobno ich koszty wyprodukowania jednego egzemplarza (łącznie z pudełkiem) rzadko kiedy przekraczają 50 zł!!!

mam pytanie ?
a odkiedy w cene gry sie wlicza kosztu pudelka, plyty i instrukcji :shock: :lol: :shock:

dla mnie jestes dziwny :evil:

koszt gry to:
-produkcja gry, dany okres czasu 1,2 lata zatrudnienie porgramistow testerow, sprzetu do projekotwania

-marketing czyli promocja w prasie, w tv itp

-support porduktu po premierze czyli wydawaniee paczy stawiaine serverow itp

-i wiele wiele innych !

i ty mi powiesz ze to jest 50zł ??
2 jest sprawa ze oni tego nie robia moze sprzyjemnosci (moze?) ale tak pracuja i zarabiaja na zycie i inne duperele

Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2004, 19:46 

może tak wszyscy poczekamy,aż BF będzie w clicku,cd-action za 20zł? :lol: wiadomym jest że każda gra z czasem tanieje,nie można żadnego hitu sprzedawać wiecznie po 120zł

Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2004, 20:02 
Oldboy Battlefield.pl

anubis
to jest tak jak z lekami:
wyprodukowanie leku kosztuje gruuube miliony$ ale kazda nastepna tabletka kosztuje ponizej centa...

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 01:39 

ok to jedna kopie bf vietnam dla bila g za 3 baki $
a dla polakow za 1 zł :lol: :lol:

PostNapisane: 12 lut 2004, 01:44 

Igor [PL] napisał(a):
Jedrek Waleczny napisał(a):

Ja akurat mam odwrotne wrażenie. Im wiecej ktoś ma kasy tym trudniej o kulture...

Nie bardzo kapuje czemu tak mówisz :?: :? Czy nie wydaje Ci się, że bardzo to uogólniłeś :shock:

Nie ja pierwszy zacząłem uogólniać...

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 10:05 

Okota napisał(a):
anubis
to jest tak jak z lekami:
wyprodukowanie leku kosztuje gruuube miliony$ ale kazda nastepna tabletka kosztuje ponizej centa...

Dokładnie, Okota!
Sam jesteś dziwny, Anubis... :wink:

Oczywiście, że w kosztach, które ponoszą dystrubutorzy są koszty druku pudełka, instrukcji i wszelkiego badziewia, które próbują opchnąć graczom jako gadżety - oraz tłoczenie CD i parę innych rzeczy.

Sorry, ale jesteś typowym przykładem gościa (podobnie jak yacub powyżej), który myli pojęcia "twórców gry" i "dystrybutora".

Dystrybutorzy (a jak dokładnie przeczytacie mojego posta, to zauważycie, że właśnie o nich pisałem) nijak się mają do "zatrudniania programistów, betatesterów (z wyjątkami np. przy lokalizacji), a często także do stawiania serwerów" itp., ale już do marketingu, promocji itd. jak najbardziej.
Dystrybutor kupuje licencję, dostaje kopię gry i wszelkie dodatki - i od tej pory buja się na rynku z tym, co kupił.

Wyjątkiem są firmy, które jednocześnie tworzą gry i zajmują się ich dystrybucją, ale przecież generalnie więcej jest małych firemek zatrudniających "artystów", które rozwiazaują sie i zawiązują wciąż na nowo oraz dużych koncernów developerskich, których siłą jest pieniądz robiony na grach w tym konkretnym przypadku.
Oczywiście nie mam tu na myśli Polski, bo u nas w ogóle królują dystrybutorzy wydający przede wszystkim produkty zagraniczne, rodzimych producentów jest jak na lekarstwo - ale to się pewnie będzie zmieniać i to w najbliższym czasie.

Podsumowując - tym, którzy radzą mi poczytanie artykułów dziękuję, skorzystam, dodatkowej wiedzy nigdy za wiele. Ze swej strony również pozwalam sobie pozostawić radę - po pierwsze dokładnie czytać posty innych zanim się na nie odpowie. To naprawdę pomaga w ich zrozumieniu, chłopaki!
Po drugie - co też jest cenną umiejętnością - jeśli już się ktoś wypowiada na jakiś temat nie rozróżniając podstawowych pojęć z nim związanych...
a musi... ;) może warto czasem zaznaczyć "z tego co wiem, podobno, chyba, prawdopodobnie"?
Bo pare osób mocno pewnych siebie wyśmiało mnie tutaj obscenicznie, przy okazji samemu wychodząc na... ;)

OK. Pozdrowionka dla wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 11:08 

Shelton napisał(a):
Dystrybutor kupuje licencję, dostaje kopię gry i wszelkie dodatki - i od tej pory buja się na rynku z tym, co kupił.

W koszcie licencji są właśnie koszty programistów, marketingu i dupereli. A na polskim rynku dystrybutorzy sami zajmują się lokalnym marketingiem, więc ich to też obciąża. :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 11:21 

Cholera, ja mam BFa, RtR i SW. Kosztowalo to kupe szmalu i co - i dupa. Z nieznanych mi przyczyn na polskich serwerkach nie uzywa sie dodatkow prawie w ogole. :(

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 12:41 
Moderator forum

Angeliko, jedna rada - serwery zachodnie :) Czesto mozna tam spotkac nasza wesola gromadke :) Milosnikow Dodatkow do BF. Aha, jest i jedna kobieta - Monika, czesto gra na Agheilii :) i niezle wymiata :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 13:13 

Monike widuje też na Kalerii w FH :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 13:20 

Dzięki za podpowiedź Mayek... ;)
Właściwie jej adresatem był/a angelika,
ale ja też mam czasem ochotę na RtR na przykład ;)
Tylko jak znaleźć polskich graczy za granicą najłatwiej (w grupce)?
W ASE chyba jest opcja "szukaj buddy'ego", no nie?
Sprawdza się?

Ostatnio edytowano 12 lut 2004, 15:23 przez Shelton, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 14:59 

Dzieki, ale nie do konca o to mi chodzilo. To, ze sa serwery zachodnie to ja wiem i czasem tam gram. To miala byc raczej prowokacja do dyskusji nt. obecnosci dodatkow na polskich serwerkach np. PRGK

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2004, 15:27 

Mayek napisał(a):
Angeliko, jedna rada - serwery zachodnie :) Czesto mozna tam spotkac nasza wesola gromadke :) Milosnikow Dodatkow do BF. Aha, jest i jedna kobieta - Monika, czesto gra na Agheilii :) i niezle wymiata :)

Monika is the best :) Maykowi nieźle wpadła w oko :lol: Zresztą co się dziwić, niezła laska i do tego dobrze gra w bf1942 SW :lol: :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2