Teraz jest 9 wrz 2025, 17:59

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2003, 21:37 

konrador napisał(a):
Tin-PL - AristocracY

Kto takich burkow do skladu powkladal D: Wydaje mi sie, ze na takich meczach minimum kultury nalezalo by zachowac.

eheheeh, szczerze i bezposrednio :P

HIC NATUS EST
Scierkens
M.D. CCC. XXIII. CALENDIS NOVEMBRIS

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2003, 21:51 
Moderator forum

Panoram napisał(a):
Panowie przestancie żartowac i wybierzmy ten skład według demokratycznych zasad każdy z grających na polskiej scenie bf klanów ma taki sam wkład w stworzenie jej, więc bez przekrętów to nie polski rząd :evil:

Nie gram w żadnym z klanów BF-a więc jestem raczej obiektywny. Dlatego może was zaciekawi moja propozycja:

Proponowałbym aby każdy klan miał w takiej reprezentacji minimum po jednym przedstawicielu - chyba że klan dobrowolnie zrezygnuje ze swojego "człowieka", albo reprezentacja bedzie liczyła mniej zawodników niż będzie klanów - wtedy zapewne będą klany bez reprezentanta (ale to zalezy nie od nas, ale od organizatorów rozgrywek mi.ędzynarodowych). TeamLeader miałby miejsce zapewnione poza normalnymi zasadami (o zasadach jego wyboru jest dalej). Gdyby miejsc było więcej niż klanów - teamy z czołówki miałyby prawo do dodania po dodatkowym człowieku. Na przykład dla reprezentacji 12 osobowej przy założeniu, że jest 8 aktywnych klanów - z 8 klanów po 1 człowieku i dodatkowo pierwsze 3 klany (patrząc w na miejsca w CB) po następnym, plus TeamLeader jako 12 zawodnik oczywiście. Z czasem, gdy pojawiłyby się nowe klany (byłoby ich w sumie więcej niż miejsc - w tym przykładzie ponad 11) kolejność miejsc w CB decydowałaby o ewentualnym przyznaniu miejsca - najsłabsze klany musiałyby sobie wywalczyć prawo do reprezentanta poprzez awans na wyższe miejsce w CB (zabierając tym samym to prawo innemu klanowi, który miałby słabsze wyniki). Tak samo byłoby z zawodnikami dodatkowymi (klan mogłby stracić prawo do niego na korzyść innego teamu wraz ze stratą miejsca). Skład (a dokładnie udział zawodników z poszczególnych klanów) byłby aktualizowany co miesiąc (np pierwszego każdego miesiąca) - zapobiegłoby to zbyt dużej rotacji w składzie - to znaczy, że brana by była pod uwagę tylko kolejność z okreslonego dnia (co miesiąc). Każde inne zmiany do jakich doszłoby po drodze nie brane by były pod uwagę. Chodzi o to aby nie zmieniać składu z każdą kolejną kolejką CB (i zmianami w tabeli nią spowodowanymi) tylko co pewien czas uaktualniać skład - ciężko byłoby grać drużynie, której skład zmienia się co kilka dni. Oczywiście TeamLeader miałby prawo wymienić zawodnika na innego (ale z tego samego klanu co poprzedni) - gdyby tego wymagało dobro drużyny (na przykład zawodnik powodowałby konflikty, nie potrafił się dopasować do taktyki itp). Zapewne mogłaby zaistnieć sytuacja, gdy najlepszy klan miałby 3 reprezentantów (TeamLeader, "normalny" zawodnik i zawodnik wybrany "dodatkowo"), ale taki już jest przywilej bycia najlepszym.

Kto byłby TeamLeaderem (TL)?
Clanleaderzy wszystkich prawdziwych klanów powinni wybrać z pośród siebie (w drodze tajnego głosowania) lidera reprezentacji (niekoniecznie musi to być lider nalepszego aktualnie klanu). Lider miałby za zadanie ustalić taktyke i tak dobierać ludzi z klanów (w/g podanego klucza), aby taktyka ta działała. Byłaby to posada kadencyjna - np co 3 miesiące byłoby ponowne głosowanie. Oczywiście TeamLeader mógłby podać się do dymisji przed upływem kadencji (byłaby to jego decyzja) - spowodowałoby to natychmiastowe głosowanie nad wyborem nowego TL.

Acha jeszcze jedno - FakeClan-y czyli teamy zawierające w sobie graczy z innych klanów, albo faktycznie nie istniejące (jak te stworzone w celu sformowania polskiego laddera CB) i ich "liderzy" nie mają żadnych praw względem reprezentacji (należy je traktować jakby nie istniały). Tak samo jest z klanami nieaktywnymi (nie grającymi) w CB lub majacymi mniej aktywnych członków niż wcześniej ustalona ilość (na początek minimum ośmiu graczy powinno wystarczyć). Zasada ta pozwoli uniknąć tworzenia sztucznych klanów tylko z myślą o wpływaniu na proces tworzenia reprezentacji (np ja mógłbym stworzyć klan z siebie jako ClanLeadera i z fikcyjnych postaci tylko po to aby załapac się do reprezentacji i mieć prawo głosu w wyborach na TeamLeadera).
Czyli "prawo do reprezentacji" miałyby jedynie te klany, które składałyby się z pewnej ilości (proponuje 8 ) aktywnych i nie grających w innym teamie osób.

Dlaczego taka metoda?
#1. Jest wysoce obiektywna - w jej wyniku powstaje prawdziwa reprezentacja (składająca się z członków większości polskich klanów), a nie "kółko wzajemnej adoracji".
#2. Zasady są przejrzyste i proste.
#3. Tworzy się drużyna bo TeamLeader dobiera sam sobie współpracowników (nie mamy przypadkowej zbieraniny) i drużyna ta jest w miarę stabilna (nie ma zmian co kilka dni).

Napiszcie, co wy na to? Może macie jakieś inne propozycje?

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2003, 22:05 

Wojt dosyc subiektywna przyznam pozycje klanow ulozylem sobie zarowno na podstawie miejsca w Cb jak i wynikach spotkan miedzy polskimi klanami (czy to sparringi, czy w CB ). Co do dobierania ludzi wedlug specjalnosci. Hehe dobre bo jakos sam nie wiem kto jest lepszy w czolgu -Funny Joe czy ja - mamy inne mocne strony ;). Podobnie z Kaczym i Matim. Mowie oczywiscie na przykladzie wlasnego podworka bo znam je najlepiej ;). A co do poszerzenia skladu. Maniac, Peepsee czy Shaggy sie doskonale nadaja. Oczywiscie jest jeszcze kilku dobrych ale wymieniam tych co mi przyszli na mysl blyskawicznie ;). W tej kwestii sie zgadzam z Wojtem i troche wiecej ludzi by sie przydalo. Ale ledwie kilku bo zbyt duzo osob doprowadzi do konfliktow typu czemu on gra a ja nie. Wlasciwie to nie wiem kto decyduje o przynaleznosci do team poland, ale mysle ze poki co dobor ludzi mnie sie akurat podoba. Bynajmniej nie dlatego ze sam sie jakos dostalem ;) I dajcie sobie spokoj z maskotkami i smrodkami ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2003, 22:45 

_XENA_ poddal bardzo dobry pomysl
niestety chyba zaouzno
a szkoda ze nikt na nie go nie wpadl

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2003, 23:30 

A co do pomyslu Xeny. Piekny ale nierealny. Z prostej przyczyny. Moj klan powedrowal pewnego razu z 14 miejsca kilkadziesiat pozycji w dol. Po jednej przegranej klany juz doswiadczone moga byc nizej niz klany dopiero rozpoczynajace gre. Z tego co pamietam np SPQR siegnal 110 pozycji, na szczescie potem silnie sie odbil od dna ;). Jaka by byla stabilnosc skladu ? Co miesiac wymiana 50 % albo i wiecej. No i cos co moze zabrzmiec okrutnie. Ale roznica w poziomie niektorych klanow jest taka ze "przymusowe" dolaczenie ludzi ze swiezo powstalych klanow ( nawet majacych juz jakies osiagniecia w Cb) byloby ze szkoda dla team poland. I niestety piaty w kolejnosci zawodnik z arcy bedzie lepszy niz pierwszy np z FS. Natomiast kompletnie mnie rozwalil pomysl z tajnym glosowaniem . Tego moj prawniczy umysl pojac nie moze ;). Znaczy sie realizacja tego tajnego glosowania bylaby ciekawa ;). Acha i jeszcze oczekuje na glosy bezklanowych malkontentow ;). Bo przeciez ta propozycja kompletnie ich pomija ;).
Acha i maly cytat z relacji meczu portugalia - wegry
"This match had already been played once, but Portugal requested a rematch since Hungary had used 6 players from one clan (5 is the maximum allowed)". Trzeba bedzie uwazac by nam Arcy w komplecie na jakims meczu nie wystartowalo ;)

Ostatnio edytowano 26 kwi 2003, 23:37 przez Milosz, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2003, 23:33 

Clone trza było tak odrazu ze chłop granataem od pługa oderwany jestes a nie tu sciemiasz ze jakis ęą jetes :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2003, 23:37 

soryy zapomniałem zacytować
Cytuj:
***** mać, do szewskiej pasji czlowieka doprowadza. Nie gram przez ciebie debilu, no nie mam zamiaru, zeby ktos sral mi przez najblizszy miesiac-rok ze cos tam zawalilem. Nie dam Ci tej satysfakcji. (i nie pisz ze masz kogos innego na mysli, bo wiadmo o co chodzi.)

[Mam nadzieje ze po tym tekscie, powodem wykluczenia z repry bedzie hamstwo, buractwo i brak kultury] - uklon w strone kolejnego "zazdrosnego" , ktory wlacza sie zawsze w ciekawe dyskusje.

Powodzenia Nation Poland.
Ja *********.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 00:25 

Hmmmm... to co tu sie dzieje to mala paranoja. Nie wiem kto to wymyslal i nie wiem czy Wy uwazacie ze inni nie maja nic do gadania bo ich klany sa nizej w CB. Moim skromnym zdaniem cos tu jest nie tak. Czemu nie zrobiliscie konferencji z wszystkimi CL-ami klanow w sensie wymiany pogladow i uzyskania opinii o innych graczach. Nie chce nikomu nachodzic na ambicje, wiec nie miejcie do mnie pretensji, ale... skoro chcecie miec najsilniejszy sklad to przypatrzcie sie wszystkim!!! Skoro tak chcecie robic wedlug tego kto jest wyzej to kazdy klan - a jest ich szesc - powinnien miec szanse wystawienia choc jedengo gracza. Na jakiej podstawie został wybrany ten skład? Sadze ze kazdy powinien miec szanse glosu w tej sprawie bo chodzi o reprezentacje Polski o ile dobrze rozumiem. Ja mam taki pomysl zeby powiekszyc ta liste skladu i zorganizowac trening na 20 kilka osob. Wtedy rzetelnie mozna zobaczyc kto jak daje sobie rade i powolac naprawde najlepszych. Moze i nie powinienem sie tu mieszac ale chodzi o OGOL a nie o klany ARCY,ONZ i PRGK. Jesli chcecie byc fair powinniscie wszystkich wziac pod uwage a nie tylko... tych ktorzy sa. Sadze tez ze pomineliscie duzo graczy co naprawde mogliby wiele wniesc do tej reprezentacji. Jest wiele graczy ktorych nie doceniliscie... i mysle ze tak nie powinno byc. To tylko tyle co chcialem powiedziec. Aha jeszcze jedno... skoro sa lidzerzy to czemu od poczatku nie szukali naprawde najlepszych tylko powolali ludzi z najblizszego srodowiska klanowego??? Wiem ze wszysycy sie nie musza lubic ale tu chodzi o ogol i podzialy takie jak "bo SPQR. bo FS, bo WA" nie powinny miec miejsca. Teraz naprawde juz koncze, to na tyle.. Niech liderzy to dobrze przemysla bo - bez obrazy - Wasze postepowanie jest po prostu nietaktowne i nie na miejscu.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 00:27 

Dobry wieczór.
Sorry, ze tak mało i tak rzadko coś piszę, ale aktualnie tylko modemik mam....

Kilka wyjaśnień jako oficjalne stanowisko SPQR.:
w sprawie NationsCupa : skład był wybierany na podstawie statystyk, na podstawie textów "jako aktuaklnie najlepszy polski klan". Gwoli sprawiedliwości znalazło się też w nim kilku zacnych graczy, którzy mają olej w głowie a nie tylko celne oko. SPQR był wtedy jakoś na 120 miejscu w rankingu, więc NIKT nie został zaproszony do gry w "reprezentacji". Dopiero po czyjejś uwadze, że pilot B17 może mieć kłopoty z łączem zaproponowano Kibola z SPQR. Od początku starałem się wykazać, że bez znaczenia jest to, że WA i FS (wtedy jedyne klany oprócz 'starych' w CB) "za krótko grają w CB" - też POWINNY mieć o ile nie swoich graczy, to przynajmniej głos w całym przedsięwzięciu. Bo inaczej to kupa a nie reprezentacja Polski. Coś tam niby ktoś kogoś pytał, ale bez efektów. Jako, że statystyki były najważniejsze, to umyłem łapki od tej imprezki i jestem chętny zaoferować pomoc proporcjonalną do ilości moich klanowiczów w składzie reprezentacji. Uważam że to sprawiedliwe.

W sprawie polskiego laddera: poparłem pomysł dla dobra malutkiej polskiej scenki, z nadzieją, ze coś się ruszy. SPQR jeśli wogóle będzie grał w nim, to tylko najsłabszym, treningowym składem. Powód : za bezsens uważam zdobycie 1 miejsca na 6 grających klanów i wielką ekstazę, że wygrywam w Polsce, chociaż na świecie obrywam z lepszymi.
SPQR uważa, że LEGENDĘ buduje się całokształtem, a nie odcinaniem kuponów od minionej sławy.

I jeszcze słowo o klanach, żeby było jasne:
za NAJROZSĄDNIEJSZE (głównie ze względu na ludzi, a nie pozycję) Polskie klany uważam w kolejności:

1. PRGK
2. ONZ i WA

Nie ma natomiast moim zdaniem najlepszych, są tylko słabsze, ale to nie wymieniam ;)
================

I proszę nie komentować złośliwie moich subiektywnych wyflaczeń, nie odpowiadam na zaczepki :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 01:19 

ja nic nie mam do skladu bo w sumie wybrani zostali niezli wymiatacze.. ale... mam nadzieje ze sie zgraja i nie bedzie klutni...
inna sprawa to to jak dokonano wyboru.. nie chodzi mi o metody ale o jakas konspiracje :P wszystko po cichutku... mogloby to jakos jawnie byc przeprowadzone.. ale z drugiej strony klutnie by sie zaczely juz wtedy :D

HIC NATUS EST
Scierkens
M.D. CCC. XXIII. CALENDIS NOVEMBRIS

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 01:20 

Wlasnie przegldalem NC i widze ze nasz skladzik jest malutki. Nie dalo by sie dodac do niego z 4 osoby??? Tak zeby bylo 20? Przeciez nieszczescia chodza pod ludziach a mecze maja byc po 12. A noz komus cos wypadnie, drugi zapomni a trzeci i czwarty pojdzie spac z duzym pingiem:). I po prostu sklad pojdzie sie... potem bedziecie szukac na gwalt kogos i watpie zeby ktos chcial zagrac z skoro liderzy go odrzucili na poczatku. A wiec moja prosba jest taka zebyscie zobaczyli ze mamy MALY sklad i cos z tym zrobili zanim zobaczycie ze minute przed meczem skladu nie macie: Dla nieswiadomych podam linki abyscie zobaczyli ze ludzie - przynajmniej patrzac na sklad - podchodza do tego powaznie i samolubnie!
Austria - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=302753
Dania - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=302280
Niemcy - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=301929
Węgry - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=304401
Holandia - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=299728
Wielka Brytania - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=301926
Finlandia - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=75739
Francja - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=302257
Włochy - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=302275
Norwegia - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=300814
Szwecja - http://www.clanbase.com/claninfo.php?cid=301922
Zobaczcie i ocencie teraz nasze podejcie do sprawy i szanse z 16 osobowym skladem...[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 01:22 

Tu nie chodzi o klotnie tylko o to zeby wybrano 25 najlepszych a z nich skald na mecz 12 osobowy. To co zrobiono czyli sklad 16 osobowy jest po prostu smieszne. Przeczytajcie mojego posta powyzej i dowiecie sie dlaczego. To nie jest zadna klotnia, jedynie sugereuje jakies podpowiedzi bo na tle innych juz na poczatku wypadamy fatalnie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 03:35 

Hmmm... Nie chcę się tu za bardzo wtrącać bo i nie ma po co, ale... To, że pominęliście FS w squadzie to już wasza sprawa. Co prawda Aiv mnie prosił, abym poparł go na CB jako kapitana drużyny więc to zrobiłem, bo podobno tak miało być i wszyscy byli za. Mniejsza o to. Panowie nie ma się o co kłócić tylko skopać parę zagranicznych tyłków. Co do squadu. Jest jaki jest. Ja tego nie wybierałem, ale widzę tu ludzi dobrze grających i mam nadzieję, że panowie troche w NC pozamiatacie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 07:39 

To, że do składu Reprezentacji nie został powołany nikt z -=]WA[=- czy z [FS] było dla mnie dużym zaskoczeniem. Tym samym, moim skromnym zdaniem, wyrządzono Im krzywdę. Odmiennie od Milosza twierdzę, że zarówno w jednym jak i w drugim klanie znajdziemy doskonałych graczy, nie odstępujących poziomem od tych, którzy zostali powołani.

Nie będę tutaj rozpisywał się jak to SPQR zostało pominięte, gdyż zaraz odezwą się głosy, jaki to ja zazdrosny i stronniczy jestem :wink: :lol:

Pan Szmata napisał(a):
(...)inna sprawa to to jak dokonano wyboru.. nie chodzi mi o metody ale o jakas konspiracje :P wszystko po cichutku... mogloby to jakos jawnie byc przeprowadzone.. ale z drugiej strony klutnie by sie zaczely juz wtedy :D

Panie Szmato, nie tylko Ty masz tutaj poczucie pewnej konspiracji :wink:
Co do kłótni to możliwe jest, iż gdyby wybór, powołanie i ogłoszenie składu dokonane było jawnie na tym forum, uniknęlibyśmy sporów toczonych w niniejszym temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2003, 09:02 

Czy gdzies jest powiedziane ze reprezentacja ma liczyc 16, 20, 30 graczy :?: CHYBA NIE :!: wiec czemu nasz liczy tylko 16 graczy szczerze mowiac watpie ze na meczu bedzie wiecej niz jeden rezerwowy. Spokojnie mozna powolac 20 osob. Obawiam sie wtedy ze beda texty (jak ktos juz powiedzial) = "czemu on gra a ja nie?". Mam jednak nadzieje ze jestesmy na tyle powazni i nie bedzie takich sytuacji.
Jezeli prze to cale NC ma sie cala polska scena poklocic to mzoe jednak nei warto sie w to pchac. Pomyslcie nad tym

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2