Żeby zaoszczędzić całoweekendowej pracy waszego grafika naści pomniejszony bannerek. Zgodnie z wszystkimi zasadami. Za friko
Oczywiście, że nie chodzi mi przede wszystkim o wielkość bannerka, ale mam dość reklamowego spamu po prostu. I tylko oto chodzi. Ethan pewnie tego nie zrozumie, bo może uwielbia kąpiele w tym co wyleci ze skrzynki pocztowej albo zaczytywanie się w "Enlarge Pennis - Increase Your Penis Size". Ja wprost przeciwnie. Niniejszy serwis, póki co ma postać serwisu niekomercyjnego, z publicznym forum na czele. Mamy tu dobro wspólne co oznacza, że powinniśmy robić nie tylko co akurat nam osobiście pasuje, ale też co nie przeszkadza drugiej osobie. Zbytnie epatowanie reklamą przez innych użytkowników powinno być po prostu zabronione, bo to nie ma żadnego innego zastosowania jak zaśmiecanie forum. Teraz natomiast pojawi nam się 40 jaskrawych bannerów o zerowym związku z tematyką listy (czyli na przykład klimatycznych) czy z daną osobą. Po prostu chamska reklama. To nie jest sponsoring, który umieszczam sobie na własnej stronie www (i odwiedzający musi to czytać) czy na właśnym forum, nie. To jest wpychanie na siłe reklamy w miejscu do którego nie mamy pełni praw.
Moim zdaniem administratorzy powinni się zastanowić na prawem umieszczania treści reklamowych w części forum. Nie takie są zadania tego miejsca. Graficzne akcesoria takie jak avatarki i podpisy miały służyć tylko dostarczenia indywidualności forumowiczowi. Nawalanie bannerów reklamowych to moim zdanie już duże przegięcie. Po drugie robią z siebie trochę frajerów, bo za friko pozwalają na działania komercyjne, choć nie mają z tego żadnego zysku. Inne serwisy czerpią z takich reklam choć minimalne opłaty.
Przykro mi WILD_A i WILD_V, że nie piszę po waszej myśli i przeszkadzam wam w realizowaniu (moim zdaniem błędnych) umów ze sponsorem, ale też mam swoje granice tolerancji dla śmiecia. I wydaję mi się, że nie potrzeba wielkiej przenikliwości, żeby to zrozumieć.