wasqez napisał(a):
Kurde (fak) ludzie , z tego co piszecie to tak jakby wszyscy jezdzacy maluchami za 300zl mieli mniejsze prawa na drodze od tych w mercedesach za 300 000.
A tak wogole to poto sa publiczne serwery zeby tam mogl zagrac kazdy, niewazne czy gosc zna zasady czy nie , jezeli kupil sobie gre to ma prawo zagrac na publicznym serwerze. A jesli chcemy grac z full regolami to od tego sa klany i serwery z haslem na ktorych zaden "lol" nie wskoczy do czolgu z grabiami

No wiesz, rozumiem że ktoś sobie kupił gierkę i chce w nia pograć - ale nawet jeśli jest początkujący, to powienien przestrzegać pewnych ogólno przyjętych zasad, np. nie zabijasz swoich, grasz tak jak chcesz - ale żeby nie utrudniać gry innym graczom, zachowujesz się kulturalnie (w końcu nie grasz na serwerze sam, tylko z innymi ludźmi, więc powinieneś się w miarę powstrzymywać od wulgaryzmów, nie możesz obrażać i wyzywać innych graczy, ani ich poniżać)....
To są zasady, które powinien przestrzegać każdy gracz (niezależnie od tego w jaką multiplayerową grę gra).Nie przestrzeganie takich zasad powinno się kończyć kickiem z serwa.
Dodatkowo są jeszcze zasady charaktyrystyczne dla poszczególnych gier - i tak w BFie masz np. zakaz basecampingu i baserapingu itp. - o ile tamte zasady powinien znać każdy, bo są 'oczywiste', tak te może już nie każdy znać - wtedy powinno się informować nowych, że tak nie można/nie wypada itp. (np. texty z consoli na serwie) i jeśli się to zachowanie powtórzy, dopiero kopać z serwa...
Zasady są potrzebne - żeby nam wszystkim grało się w miarę dobrze i przyjemnie i żeby tępić chamskie zachowanie co poniektórych graczy...
Na serwerach, na których nie ma adminów ani votowania na graczy bardzo często znajdzie się jakiś (za przeproszeniem) debil, któy utrudnia - dla zabawy - innym życie, np. zabijając swoich, niszcząc sprzęt, obrażając i wyzywając innych graczy... Sądzę że ograniczenia związane z przestrzeganiem reguł i karaniem za ich nieprzestrzeganie jest niewielkim poświęceniem za możliwość grania w spokoju i bez takich przypadków chamstwa i egoizmu.
A to, że ktoś kupił oryginalną grę nie znaczy, że może robić wszystko co tylko zechce - w końcu inni też wydali trochę kasy na grę i może też by chcieli pograć na przyzwoitym poziomie - bez konieczności znoszenia buraczanego zachowania...
Btw. Jeśli masz merca za 300 000, to możesz rozwinąć o wiele większą prędkość, niż gościu jadący maluszkiem za mniej niż 300 zł i jesteś odrobinę bezpieczniejszy na drodze - masz np. poduszki i mniejszą strefę zgniotu niż maluszek, który tak na prawdę jest jedną wielką strefą zgniotu i jedyną poduszką, którą ma jest ta, którą sobie z domu przyniesiesz...

Tak więc gościu w mercu może sobie pozwolić na więcej, niż gościu w maluszku...
Ale to że ktoś ma merca, nie znaczy, że może na drodze robić co tylko mu się spodoba - powinien jeździć tak, żeby nie stwarzać zagrożenia dla innych kierowców (i pieszych). I co mnie obchodzi, że on wydał tyle kasy na merca - ja wydałam mniej, ale też chcę (i mam prawo) korzystać z drogi...
Podsumowując - możesz grać jak chcesz - o ile nie przeszkadzasz innym w graniu i przestrzegasz zasad panujących w danej grze i na danym serwie
A jeśli jakieś zasady na serwie Ci się nie podobają - to postaw własny serwer i sam ustanów tam takie zasady, jakie będziesz chciał

Ew. nie ustalaj tam żadnych zasad