Milosz napisał(a):
A co do pomyslu Xeny. Piekny ale nierealny. Z prostej przyczyny. Moj klan powedrowal pewnego razu z 14 miejsca kilkadziesiat
/CIACH
aximum allowed)". Trzeba bedzie uwazac by nam Arcy w komplecie na jakims meczu nie wystartowalo

#1. Ile mamy polskich klanów? Mniej niż 11? Czyli większość zawodników byłaby praktycznie "na stałe". Można zawsze wprowadzić dodatkowe ograniczenie - np nie co miesiąc, ale co kwartał (razem z TL). A nawet jeżeli będzie rotacja, to co z tego? Popatrzcie przykładowo na piłkę nożną - tam też jest rotacja. Dobrzy gracze powinni mimo to bezproblemowo dawać sobie radę (doświaddzenie, ogranie itp)...
#2. Przymusowe dołanczanie - nikt nikogo nie zmuszałby, a reprezentacja ma być w jakiś sposób odzwierciedleniem kraju. Można zawsze ograniczyć liste np do 4 czołowych klanów i zastosować zasadę na którą większość zgodziłaby się. Ważne jednak, aby kryteria były jasne, a procedury jawne. Unikniętoby podejrzeń o matactwa (to słowo ostatnio robi karierę;) ). Dodatkowo każdy klan miałby szanse na gre w NC - jedynie musiałby wykazać się adekwatnymi wynikami w CB. Ten aktualny wybór wygląda dla mnie (sorry za szczerość) dokładnie tak jak widzi to część ludzi na tym forum - zebrało się kilku kumpli i chcą reprezentować reprezentacje. Nie ma podanych kryteriów wyboru, ani żadnego sensownego uzasadnienia dlacego tak, a nie inaczej. Te 5 osób z Arcy to absolutne maximum (tzn nie mogłoby ich byc więcej) jakie może być zgodnie z zasadami w teamie (w/g twojego cytatu) - i jak tu nie mówić o zmowie?
#3.No cóż rzeczywiście byłoby to lekkie osłabienie. Jednak coś za coś koszten małego (moim zdaniem) osłabienia tworzylibyśmy prawdziwą REPREZENTACJĘ (z reprezentantów klanów). Jak chcemy to możemy wystawić reprezentację z najlepszego klanu - wtedy bedzie najsilniejsza... Nie możemy? Organizatorzy chcą teamy z minimum 3 klanów (max 5+5+2). Aha..... Dodatkowo napiszę, że nie wierzę że jest aż taka różnica pomiędzy graczami róznych klanów (tzn w skillu może jest, ale to nie skilem się wygrywa, ale taktyką). Na pewno w każdym ze słabszych klanów byłoby nawet po kilku naprawde wartościowych graczy..
#4.Tajne głosowanie - nie jest to ważny element projektu (mozna z niego bezproblemowo zrezygnować). Pisałem o nim by uniknąć tworzenia nowych osobistych konfliktów (których jak widzę już jest tu i tak sporo). ...Bo on głosował na niego, a nie na mnie - chyba mnie nie lubi... itp A jak przeprowdzić - banalnie - wybrałoby się 3 osoby będące bezdyskusyjnymi autorytetami (obdarzone powszechnym zaufaniem) i one by robiły za urnę (ze zobowiązaniem do tajemnicy). Jestem w klubie internetowym, gdzie takie metody działają od dawna i nie ma z nimi większych problemów.
#5.Bezklanowcy pominięci? Dokładnie - jeżeli ktoś nie jest w żadnych strukturach zorganizowanych (w klanie) to czemu miałby miec prawo do decydowania w sprawach oficjalnych. Jak w ogóle można by było stwierdzić jego tożsamość? Jak przeszkodzić w pojawianiu się kilku głosów wysyłanych przez jedną osobe (z różnych kont)? Jak ktoś chce mieć prawo do udziału w tego typu imprezach niech wstąpi do klanu albo założy własny... Sam nie jestem w żadnym, bo uznałem że jestem za słabym graczem by dołączyć gdziekolwiek (byłbym kłopotem, nie pomocą) - jak uznam, że gram na odpowiednim poziomie zapewne spróbuję to zmnienić.
#6. Jeszcze jeden drobiazg - można było dokonując wyboru zawodników dodać po jednym człowieku z klanów spoza Arcy, ONZ, PRGK choćby z czystej kurtuazji. Uniknięto by wtedy większości zarzutów......