Teraz jest 11 kwi 2025, 05:55

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2003, 17:53 

Wingman Digital 3D EXTREME.

gra sie bardzo dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2003, 18:26 

Ja tam mam Logitech Wingman Attac 2 ale i tak go nie używam. Wole starą dobrą klawiaturke :).

P.S. Jestem nowy na forum.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2003, 19:26 

Arcy ja na moja wydalem 350zł :D !!!!!!!!!!!! Logitech Mx 700. A joistic mam Logitech WingMan Extreme

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2003, 22:16 
Moderator forum

Ja używam zestawu Flight Force (osobno joystick i osobno przepustnica). Dałem za niego 120 zł (60 za joystick i 60 za przepustnice) jakieś 3 lata temu w Office Depot. Jest to stary zestaw (jusz chyba nieprodukowany), ale dostępny jeszcze niekiedy. Joystick jest "normalny" tzn wyposażony w 4 przyciski, HatSwitch ("kapturek") i przepustnice. Za tp przepustnica to prawdziwy bajer - jest prelotowa tzn podłączam ją pod wejście klawiatury (ma starą złączkę - Din, a nie PS/2 - musze używać przejściówki) i wejście joysticka, a dopiero do niej wpinam klawiature (ma wejście na Din-a więc znowu przejściówka..) i joystick (dowolny, ale z wejściem game port - taki trapez, a nie usb. Co w niej jest fajnego? Może emulować dowolnym przyciskiem (swoim lub podłączonego joy-a) dowolny klawisz na klawiaturze (dzięki przełączaniu "trybów" łącznie można emulować około 40 klawiszy). Dodatkowo robi to ona całkowicie sprzetowo - nie potrebuje żadnych driverów itp. Jak to działa? Opisze podając przykład swoich ustawień (latam samolotem):
Joy:
osie X i Y wiadomo
fire #1 (z przodu) - strzał z KM-ów
fire #2 (mały pod kciukiem) - bomba
fire #3 (lewy duży pod kciukiem) - emuluje Keypad4 - Rudder left
fire #4 (prawy duży pod kciukiem) - emuluje Keypad6 Rudder right
Hat Switch i przepustnica w joy-u - nie używam
Przepustnica (WCS):
oś Z - przepustnica
trzy przyciski pod trzema skrajnie lewymi palcami lewej ręki - emulują Keypad1, Keypad2 i Keypad3 - zmiana pozycji w samolocie (rzadko używam)
2 przyciski pod palcem wskazującym lewej ręki - emulacja Delete (rozwinięcie spadochronu) i KeypadEnter (wejście/opuszczenie samolotu)
Hat-Switch przepustnicy (obsługiwany kciukiem) - emulacja F9, F10, F11, F12 - zmiana widoków

Mógłbym jeszcze więcej klawiszy zaemulować (każdy przycisk może łącznie obsłużyć 4 tryby przełączane specjalnymi klawiszami pod kciukiem) , ale nie widzę potrzeby - to co mam mi wystarcza. Dodakowo komfort z grania z "dużą" przepustnicą zamiast małej dźwigni/pokrętła jest duży. Bardzo jest mi łatwo płynnie (a zarazem dokładnie) operować ciągiem, a co to znaczy w walce nie muszę chyba pilotom mówić. Widać zalety na przykład w walce kołowej (ostrzejsze zakrety przy odpowiednio ograniczonym ciagu) lub przy ranwersie i immelmanie (odpowiednie manewrowanie na granicy przeciągniecia). Mogę dzieki niej nagle zwalniać nie przeciągając i latać naprawde wolno (co przydaje się na przykład przy atakowaniu B17).
Polecam pilotom - naprawde doskonała rzecz....

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2003, 22:27 

Ja kupiłem ostatnio Microsoft SideWinder Force Feedback 2 i jak napisał Piasecznik jest to chyba najlepszy z możliwych joysticków. Na żadnym innym nie grało mi się tak jak na tym. Co prawda jest duży i jego cena wynosi teraz 400 zł, ale naprawde wart jest każdej złotówki wydanej na niego !!

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2003, 23:11 

ja na swoim wingmanie zdefiniowalem przycisk na uchwycie u gory po lewej pod kciukiem na bomby a dwa po prawej - na wsteczne lusterko i widok ze srodka. przepustnica - no to wiadomo, rura. przez pewien czas mialem tez wsiadanie i wysiadania na przyciskach obudowy joya ale jak przez pomylke pare razy zrobilem wysiadke kilkadziesiat metrow nad ziemia nad oceanem to zrezygnowalem - lubie lewa dlon "dla pewnosci" klasc na obudowie, a to powoduje ze przyciskam przypadkowo te dwa guziki. a "rudder" mam w tzw, twist-handle - opinie na temat takiego rozwiazania sa rozne, niektorzy wola sztywnego patyka i rudder z klawiatury, ale mi sie osobiscie tak gra lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2003, 11:20 

Pias, nie, zebym narzekal, ale force Feedback ssie na wszystkie mozliwe sposoby. :) Osobiscie wole precyzje od smiesznego drygania kijka. ;) I tak, po ciezkich przejsciach z tuzinem joyow odnalazlem ideal - Logitech Wingman Extreme Digital 3D. :) Mialem wersje z FF i nie byla nic warta. Przydaloby mi sie z 5 stow, to bym sobie X45 Saiteka kupil. :) Ta seria podniecala mnie od czasow wydania X36, ale on byl na gameporta (wersja na USB nie do dostania... ta starsza zreszta tez) a moj SBLive, ktorego wtedy mialem, kopal kalibracje joyow na gameporcie... Moze kiedys... :)

Pozdrawiam wsio podniebiencow. ;) I ziemniakow tyz. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2003, 12:24 

FIREk napisał(a):
Pias, nie, zebym narzekal, ale force Feedback ssie na wszystkie mozliwe sposoby. :) Osobiscie wole precyzje od smiesznego drygania kijka. ;) I tak, po ciezkich przejsciach z tuzinem joyow odnalazlem ideal - Logitech Wingman Extreme Digital 3D. :) Mialem wersje z FF i nie byla nic warta. Przydaloby mi sie z 5 stow, to bym sobie X45 Saiteka kupil. :) Ta seria podniecala mnie od czasow wydania X36, ale on byl na gameporta (wersja na USB nie do dostania... ta starsza zreszta tez) a moj SBLive, ktorego wtedy mialem, kopal kalibracje joyow na gameporcie... Moze kiedys... :)

Pozdrawiam wsio podniebiencow. ;) I ziemniakow tyz. ;)

hehe, zgadzam sie ff ssie :), ale logitech to kiszka, ta firma nie robi dobrych joyow od czasu wingmana extreme, teraz robi tylko tanie markowe joye, nie dobre :). saitek x36 ssie w bf1942, nie da sie latac, wiem bo go mam (usb) :D. poza tym uzywanie hotasa w takiej grze jak bf1942 to lol na maxa :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2003, 14:05 
Moderator forum

Moim zdaniem FF poprawia klimat gry (dodaje nieco realizmu), ale rzeczywiście kosztem precyzji - trudniej precyzyjnie sterować jak wajcha kacze we wszystkie strony. Czyli jak ktos gra "4fun" polecam FF, a jeżeli chce grać maksymalnie efektywnie - odradzam. Ja sam mam joy-a bez FF, ale z jednego prozaicznego powodu - nie stać mnie na joy-a z FF (400 zeta to o 200 za dużo jak na joy-a).

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2003, 22:50 
Oldboy Battlefield.pl

A ja sobie kupilem joystich o nazwie Tomahawk. dalem za niego 49 zl http://www.play.com.pl/?go=opis&id=1049
heh po 7 dniach wymienilem na 2 taki sam z powodu niemoznosci skalibrowania... i ten 2 jest baaaardzo dobry... za takie pieniadze :D
co do logitecha - dno zlom i nie ma po co kupowac tego jedyne co robia dobrego to myszki... reszta to dno!!! Wiem co mowie.. (2 joye - jeden Wingman Attack - 2 klawiatury - jedna radiowa dzialala 3 dni i nie do naprawienia, 2 pod usb byla pomijam juz cyrki z wlaczaniem kompa - nie mogla byc przy starcie podlaczona bo sie nie wykrywala pod windowsem (kazdym windowsem..) zdechla po 4 miesiacach, pozatym zaczely mi sie scierac literki, teraz mam klawiature BTC 8190 (ponad rok!!!)maycha sie ino ostala - optyczna OEM ale juz mi sie zdazyl napis logitecha zetrzec...
ZLOM! ZLOM! ZLOM! ZLOM! ZLOM!
taka mala dygresja tomahawk MT168 wyglada identycznie jak pewien joy firmy Trust a jak wiemy wszyscy Trust nalezy do logitecha (a dokladniej mi chodzi o model wyzszy Mediatecha z funkcja Vibration...)

Aha mam pytanko czy w battlefieldzie mozna tak zkonfigurowac HATa aby moznabylo go uzywac w widoku kabiny do rozgladania sie??? - tak jak mycha mozna to robic?? (default przycisk "o" - ale wtedy sie nie da sterowac ani mycha ani joyem... (?))

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2003, 23:28 
Moderator forum

Miałem przez długi czas joy-a Logitech Wingman Extreme (Digital to jest jego "nastepca") i go bardzo sobie chwaliłem. Dopiero jak mi się 2 lata temu połamał (element mocujący rączke się nadtarł co osłabiło konstrukcję) musiałem kupić Flight Force (Wingman Extreme był jusz na rynku niedostepny niestety). Co do innych peryferiów - wiem, że większość "zawodowych" graczy gra głównie na myszkach i klawiaturach Logitecha. Moim zdaniem to o czymś świadczy...

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2003, 23:40 

Zakupiłem saitek Cyborg 3D USB i działa :!: jak dla mnie wystarczy no nie kosztował 49 ale 149 ale ma podstawke pod nadgarstek ręka nie wisi w powietrzu( regulowana podstawka )

Przeraziłeś mnie że Trust należy do Logitecha - mam ich optyczną myszke wygodna lekka ślizga się jak po lodzie :!:

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2003, 13:08 

Mialem Wingman Extreme Digital ale dosc szybko padl ( 2 tygodnie) Teraz kupilem MS Sidewinder FF 2. Funkcja Force Feedback nic nieprzeszkadza podczas grania bo po prostu pod BF 1942 niedziala. Porownujac te dwa joye uwazam ze to jest po prostu kwestja przyzwyczajenia. Ogolnie joy czy klawiatura i mysz moja opinia jest taka w walce w powietrzu lepszy jest joy, cele naziemne (piechota czolgi) lepiej mi wychodzi na myszy i klawiaturze.

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2003, 17:20 

Okota napisał(a):
Aha mam pytanko czy w battlefieldzie mozna tak zkonfigurowac HATa aby moznabylo go uzywac w widoku kabiny do rozgladania sie??? - tak jak mycha mozna to robic?? (default przycisk "o" - ale wtedy sie nie da sterowac ani mycha ani joyem... (?))

na takim jednym forum dla lataczy w BF koles pisal jak zmienic plik configowy air.con zeby uruchomic hata , probowalem to robic ale mi nie wychodzilo :((
ja sie rozgladam normalnie myszka, tzn. wciskam lewy shift i ruszam mysza, ale wtedy musze puscic na moment joya, a takie rozwiazanie ssie pałę....

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2003, 15:44 
Oldboy Battlefield.pl

massca poszukaj co??? tego forum co?? bardzo prosze ok?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2