Teraz jest 18 kwi 2025, 14:06

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sie 2003, 10:11 

Witajcie,

To mój pierwszy post na tym forum ( :D ), proszę o wyrozumiałość, jeżeli odpowieddź na moje pytanie znajduje się w 123 postach. Mnie się nie udało znaleźć.

Pytania są 2:

1. Noszę się z zamiarem kupna BF1942 żeby czasami popykać sobie w internecie. Nie mam publicznego IP, jestem za NATem w sieci osiedlowej.
Czy to stanowi jakiś problem ?

2. Używam Norton Internet security 2003, czy zezwolić aplikacji na wszystkie połączenia, czy ograniczyć się do wybranych portów (jeżeli tak, to jakich ?)

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2003, 10:40 
Moderator forum

Witaj.

A to odpowiedzi:

#1. NAT nie przeszkadza - to ty się łączysz z serwem, nie serw z tobą. Ja (jak i zapewne duża część tu obecnych) tesz jestem za NAT-em i gram bez najmniejszych kłopotów. Powiem więcej - z jednego IP może się masa ludzi s serwem łaczyć - muszą mieć jedynie odrębne CD-KEY-e.

#2. Na to pytanie niestety nie znam ospowiedzi - na serwie mam firewalla więc nie używam dodatkowych zabezpieczeń. Jednak IMO na 99% powinno się dać go tak ustawić żeby nie przeszkadzał BF-owi. Jest jednaj inna ważniejsza sprawa - BF wymaga mocnego komputera - jeżeli Norton bedzie zabierał ci za dużo zasobów może sie okazać, że gra bedzie prez to słabo chodziła (mało FPS, długo mapy będą się ładowały itp.). Zawsze jednak mozna na czas gry Nortona wyłączyć. Jeśli chodzi o sprzęt procesor lepszy niż 1000 mhz 256 Mb Ram i GeForce 2 starcza do wygodnego grania na małej jakości detali. Abyś mógł docenić Pozom grafili w grze (grać z ustawieniami na maxa) musisz pomnożyć te wymagania x2 (ponad 2000Mhz, 512 Mb i GF4 Ti).

Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2003, 11:47 

Mam firewalla Nortona i gram bez przeszkód. Trzeba tylko gdy się łączysz z netem zezwolić plikowi bf1942.exe na dostęp do internetu. Można ustawić aby zawsze zezwalał na połączenie (chyba w internet access control: bf1942.exe - permit all)

Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2003, 20:04 

JabbaH napisał(a):
Mam firewalla Nortona i gram bez przeszkód. Trzeba tylko gdy się łączysz z netem zezwolić plikowi bf1942.exe na dostęp do internetu. Można ustawić aby zawsze zezwalał na połączenie (chyba w internet access control: bf1942.exe - permit all)

taaa tak samo się robi mając inne firewalle np. ja mam zone alarm in tylko trza ustawić dostępność pliku bf1942.exe do netu...

Strefa czasowa: UTC + 2