Teraz jest 21 sie 2025, 05:22

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2003, 13:38 

1. Przygotowanie
Na początek musimy ściągnąć klienta mIrc wersja 603 (nie jest to najnowsza ale kolejne sprawiają problemy), oraz skrypt NoNameScript, również nie najnowszy bo w wersji 365 np z tego downloadu. Po ściągnięciu oby programów robimy im na dysku odpowiednie warunki tzn. kasujemy wszystkie pliki związane z mIrcem i skryptami, które mieliśmy zainstalowane wcześniej. Gdy mamy już czysty od irca komputer możemy przystąpić do prostej instalacji. Na pierwszy ogień idzie mirc603 który instalujemy do katalogu w Program Files lub inny przez was wskazany. Następnie NoNameScript koniecznie do katalogu mIrca czyli np: \Program Files\mIrc\. To wszystko co wiąże się z instalacją, czas na konfiguracje...

Obrazki dostepne sa w newsie na http://www.battlefield1942.pl
2. Konfiguracja

Po zainstalowaniu całości klikamy na standartowy mIrc.exe. Program załaduje się już wraz ze skryptem a naszym oczom ukaże się okienko informujące o dziewiczym starcie programu. Dostaniemy również szereg informacji nt. NNS tj komendy itp ale to możemy sobie na razie odpuścić. Od razu klikamy przycisk "OK". Okienko się zamknie a my klikamy na błyskawicę na górnym pasku oznaczającą połączenie. Jako, że jest to nasz pierwszy kontakt z programem, zapyta on o pare informacji, które uzupełniamy tj na skrinie 1, oczywiście według własnego profilu. Następnie klikamy dwa razy na Connect po lewej co zaowocuje ukazaniem się rozwijanego menu. Wybieramy Perform tj na skrinie 2. Wpisujemy tam kanały, z którymi chcemy być połączeni na starcie przy połączeniu zaczynając np: /j battlefield1942.pl

Dusimy OK i ponownie błyskawice dzięki czemu połączymy się z quakenetem. Pierwszy kontakt z programem zapewne nie będzie zbyt okazały, a wyglądać będzie to plus minus tj na skrinie 3. Możemy temu jednak szybko zaradzić. Wybieramy menu NoNameScript na górze, następnie Themes i Change Sheme. Do wyboru dostaniemy pare typów, wybierzmy np BlackWhite. Po załadowaniu się menu klikamy na kwadracik przy opcji "File" po lewej a następnie "Font". Tam wybieramy czcionke, np Comics Sans, rozmiar np 14, pogrubiony tekst (Screen 4). Koniecznie zaznaczamy opcje Set as Defult channel font. Efekt? Screen 5. Mamy już ładnie wyglądającego i czytelnego irca. Teraz możemy zapoznać się z budową kanału, co przedstawiłem na zdjęciu numer 6.

3. Autoryzacja

Ostatnim krokiem jest zarejestrowanie się w sieci quakenet. Nie jest ono wymagane do przebywania na kanałach ale dzięki niemu operatorzy waszych klanowych kanałów będą was mogli dodać do list, dzięki czemu podczas wejścia na kanał otrzymacie tzw opa @ czyli operatora. Dzięki temu można zmieniać temat kanału, kikowąć gości itp. Oto jak powinna przebiegać rejestracja:

będąc na jakimś kanale piszemy:

/msg Q HELLO user@mymailhost.xx user@mymailhost.xx

podając oczywiście własny mail, tylko bez fake!

2. czekamy na mail
3. autoryzujemy sie piszemy:

/MSG Q@CServe.quakenet.org AUTH (username) (password)

jako (username) wlasny nick bez nawiasow a jako (password) podajemy pass z maila tez bez nawiasow

4. ułatwiamy sobie życie

w przypadku korzystania z klienta mirc:

opcje -> connections -> perform

zaznaczamy enable, wybieramy sieć qnet [albo ta liste serwerow gdzie mamy serwer qnetu], poniżej należy wpisać ciąg do autoryzacji:

/MSG Q@CServe.quakenet.org AUTH (username) (password)

jako (username) wlasny nick bez nawiasow a jako (password) podajemy pass z maila tez bez nawiasow

Następnie prosimy operatora naszego kanału o dodanie nas do listy co może on uczynić następującą komendą:

/msg L chanlev #aristocracy arcy`coug +ao

Dzięki temu bot na kanale będzie cie rozpoznawał i nagradzał operatorem.

Irc i nns posiada wiele mniejszych "bajerów" jak odtwarzacz mp3 z wyświetlaniem info o piosence na kanale, program do łączenia z grą wraz z informacją na kanale tj: arcy`coug gra na 123.434.545.234:1467 na mapie Market Garden z pingiem 47 itp.

Polskie kanały, które warto dodać:
#bf.pl - domyślny kanał sceny, wszyscy dostaną opa, będzie to miejsce to wspólnego oglondania meczy za pomocą scorebota itp.

Klanowe kanały:
#aristocracy
#prgk-42
#wa.bf
#spqr.bf
#nextlevel.bf

Oferuje wszelką pomoc związaną z rejestracją i zakładaniem kont na qnecie. Również czekam na osoby, które chcą być dodane na #bf.pl. Moje GG: 3376803

Tytuł:
PostNapisane: 4 paź 2003, 10:41 

Coug a ten kanal ogolny battlefiled1942.pl bedzie kiedykolwiek istnial... :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 paź 2003, 11:09 

ja siedze na bf.pl zawsze :) no ale tlumow tam nie ma faktycznie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 paź 2003, 15:50 

Moze warto przykleic ten temat, szkoda aby tyle pracy poszlo na marne...

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2003, 11:32 

Moderatorzy - zamknijcie temat i go przykleicie :) z gory THX :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2004, 23:44 
Moderator forum

Proszę o podpięcie tego tematu do FAQ, albo przyklejenie go. Dziękuję :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2004, 23:54 
Maskotka BF.pl

Ja kilka razy byłam na #bf.pl aletłumów tam nie widziałam.. ale to było parę/parenaście tygodni temu... :P

Btw. gdzie jest ten news o ircu na tej stronce? bo ja go znaleść nie mogę - no ale w końcu jestem blondynką.. i to ciemną na dodatek, więc... to wiele wyjaśnia :P

Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2004, 23:58 
Moderator forum

lady vicky napisał(a):
Btw. gdzie jest ten news o ircu na tej stronce? bo ja go znaleść nie mogę - no ale w końcu jestem blondynką.. i to ciemną na dodatek, więc... to wiele wyjaśnia :P

Musisz poszukać, popatrz na datę postu Couga :) Wykopałem "dinozaura", ale jest to bardzo przydatny IMO turtorial :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2004, 00:22 
Maskotka BF.pl

yacub napisał(a):
lady vicky napisał(a):

Musisz poszukać, popatrz na datę postu Couga :) Wykopałem "dinozaura", ale jest to bardzo przydatny IMO turtorial :)

hahahahhahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na początku w ogóle nie zwróciłam uwagi na datę i zdąrzyłam przeszukać listopad i październik, później jak napisałeś posta o dacie, to sprawdziłam, że post został napisany 27 września, więc sobie szukam wśród newsów wrześniowych i znaleść nie mogę - wkurzyłam się, przeszukałam jeszcze sierpień (tak na wszelki wypadek), przeczytałam jeszcze raz Twojego posta... i jeszcze raz przyjrzałam się dacie posta Couga i dopiero zauważyłam rok :lol: :lol: :lol: :lol:
Ale ze mnie blondynka <rotfl>
Nie przyszło mi do głowy że ktoś może odgrzebać aż tak stary post :P Next time będę już sprawdzać daty pierwszego i ostatnio napisanego postu :P Dostałam lekcję na całe życie :P

Btw. rzeczywiście ten tutorial jest przydatny i może dzięki odświeżeniu tego tematu ludzie zaczną przychodzić na kanał, bo z tego co widziałam frekwencja jest przerażająca :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2004, 14:29 

mażna na jednym ircu siedzieć na dwóch różnych kanałach stojących na różnych serverach? :O

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2004, 14:53 
Maskotka BF.pl

dragon napisał(a):
mażna na jednym ircu siedzieć na dwóch różnych kanałach stojących na różnych serverach? :O

hmm... nie pamiętam czy mając czystego mirca jest to możliwe, ale mając scrypty do mirca - to tak...
zresztą... ja wolę irssi zamiast mirca :P

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2004, 18:58 

o, vicky stara hakerka, wie co dobre ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2004, 21:24 
Maskotka BF.pl

look napisał(a):
o, vicky stara hakerka, wie co dobre ;-)

hehhe, no ba! 2 lata na ircu, w tym ponad rok na irssi :P
Irssi ruleZ!
A mój pierwszy kontakt z ircem, to był przez... dziwkę (dla niekumatych -> BitchX).. bo mnie kumpel na tym uczył ircować... a jak pokazał mi irssi, to... szybko zapomniałam o dziwce :P A mirca opanowałam tylko dlatego, że moi znajomi nie czaili irssi i woleli mirca, więc musiałam go zainstalować, żeby pomóc im w konfiguracji :P

Ehh... stare dobre lata...

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2004, 21:28 

ja moze jestem troche "wczorajszy" ale niekumam co ma klijent do server'a :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2004, 11:05 

dragon napisał(a):

Mozna.Ja uzywam nns o ktorym pisal wyzej Cougar.Jak chcesz zobaczyc jak to wyglada to klik
pozdrawiam :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2