Jak zapewne czesc osob wie - choc zapewne sporo nie - zdarza mi sie pisac o esporcie, poczatkowo w sp. SGK, obecnie w GameStare. Generalnie to dosc niewdzieczne zadanie - wieczne przekonywanie redakcjii (liczba mnoga), ze o esporcie pisac warto, wieczne uzeranie sie na forach z malkontentami z naszej dziennikarskiej pozal sie Boze elity, ktorej egzemplarze gdy wchodza do pomieszczenia, nosem po suficie rysuja, ze o malo mobilizujacym zachowaniu sporej grupy samych graczy nie wspomne. Szczerze mowiac, powoli przestaje mnie to fascynowac, bowiem choc donkiszoterie lubie, preferuje uzywanie jej w sensownej dawce.
Panie (jesli sa), Panowie. Zgodnie z opiniami wiekszosci dziennikarzy i redaktorow polskich czasopism o grach, jestescie banda wypaczonych malolatow, zajmujacych sie durnym nawalaniem z bazuk i rozchlapywaniem przeciwnikow na scianach. Marginesem, o ktorym mozna pisac wylacznie w charakterze egzotycznej ciekawostki. Jestescie dodatkiem do kolejnej recenzji pietnastej czesci Gothika i siedemnastej Morrowinda, a gry online to nie znany nam esport i rywalizacja, tylko kolejny MMORPG.
Przyznam, ze odechciewa mi sie dalszego promowania esportu na sile. Rozumiem - i pewnie wiekszosc z Was rowniez - ze esport moze byc fascynujacy, a rywalizacja w wirtualnych swiatach jest popisem mozliwosci intelektualnych, refleksu, opanowania, samokontroli. Moim zdaniem esport ma prawdziwa glebie, trzeba tylko umiec ja dostrzec.
Prawda jest jednak taka, ze najlatwiej dostrzega sie kolejne kolorowe pudelko do opisu. Jesli wiec jestescie zainteresowani tym, aby w ogole cokolwiek o esporcie pojawialo sie regularnie w polskiej prasie - konkretnie w GameStarze - bardzo prosze o dostarczenie mi swoimi wypowiedziami (w temacie, do ktorego link umieszczam nizej) o dostarczenie argumentow, ktore pozwola przekonac redakcje (a powoli chyba i mnie), ze esport ani nie jest marginesem wspolczesnego grania, ani nie jest rozrywka dla nierozwinietych socjalnie oryginalow.
Przyznam, ze opinie zawarte w wypowiedziach na forum GOL potraktuje jako wiazace.
http://www.gryonline.pl/s043.asp?ID=1734852&N=1
Moderatora forum prosze o zamkniecie tematu.
Przy okazji: "serdeczne" pozdrowienia dla kolegi Cubittusa, ktory na innych forach i grupach jakos dziwnie mniejszy zapal do esportu prezentuje (eufemistycznie nazywajac...), niz tu.