Teraz jest 20 lut 2025, 05:53

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2002, 16:10 

Tak sie zastanowilem grajac ostatnio na Omaha Beach, ze moznaby dodac jeszcze pare mapek dot. D-Day. W koncu ladowanie w Normandii to nie bylo tylko Omaha Beach. OB to tylko jedna czesc,ktora pewnie tylko dzieki folmom uzyskala wieksza slawe od innych punktow ladowania. Juno Beach, Gold Beach, Sword Beach, utah Beach - tyle jeszcze innych miejsc nadajacych sie do wpakowania do gry. Mozliwe nawet, ze moglyby byc ciekawsze, bardziej podtrzymujace adrenaline i przede wszystkim wieksze, bo, powiedzmy szczerze, ta mapa w BFie nie jest najwieksza.
Obrazek

Przede wszystkim trzeba zdac sobie sprawe z tego, jak olbrzymim przedsiewzieciem bylo ladowanie w Normandii. Zeby Wam to uswiadomic wstawiam nastepujace zdjecie:
Obrazek

Widzicie teraz, ile naprawde bylo jednostek, nie tak, jak w Battlefield, jeden statek i maks. 32 atakujacych. Rozumiem oczywiscie, ze wiecej infanterii byc nie moze w grze, ale mysle, ze warto pomyslec o atrapach innych statkow, barek itp. Rowniez pomyslalem, grajac kiedys z mala iloscia prezeciwnikow, ze dosc cicho sie robilo. Tu tworcy mogliby pomyslec o zrobieniu na wzor MoHAA eksplozji generowanych przez komputer i tak samo o dziekach strzalow i eksplozji slyszalnych przez caly czas, tak aby bez przerwy ziemia sie trzesla i grzmialo w uszach.

Obrazek

Nastepna rzecza jest praktyczny brak jednostek zmotoryzowanych na mapie. Jeden Sherman po lewej stronie to istotnie malo. Wprawdzie bardzo dobrze, ze po paru metrach traci 1/3 energii, ale i tak radzilbym tu dodac nowe pojazdy, chociazby takiego Duplex Drive Sherman, czyli Sherman w wersji amfibii.

Obrazek
Obrazek

Mapa terazniejsza opiera sie tylko na malej plazy, dwoch bunkrach i malej wiosce. Zdecydowanie nie wykorzystuje to mozuliwosci gry. W rzeczywistosci jednym z celow ladowania bylo zniszczenie baterii ladowych, ktore wcale nie byly tak blisko morza, lecz nawewt do 2 lub wiecej kilometrow oddalone od niego. A co bylo pomiedzy morzem, a tymi bateriami? Prawdziwe, pelne blota, podziurawione przez pociski i granaty pole bitwy! Te dwa kilometry moznaby, oczywiscie, zmniejszyc w grze, bo zdaje sobie sprawe z tego, ze taka duza plansza powodowala by straszne lagi. Niemniej jednak uwazam, ze powinno sie to znalezc.

Obrazek

Piszac teraz ten tekst, doszedlem do wniosku, ze jest tyle roznych rzeczy, ktore moglyby sie znalezc na jednej mapie, ze chyba bardziej oplacaloby sie zrobic pom prostu add-on na wzor niebawem dostarczonego do sklepow "Road to Rome". Jedna plansza rzedstawiajaca przykladowo plaze. Druga o walkach w miasteczkach nadbrzeznych. Trzecia o tym wyzej wspomnianym polu walki, a czwarta o okolicach armat. To oczywiscie tylko mozliwoscei na szybko wymyslone przeze mnie.

Akurat w wakacje letnie mialem okazje zwiedzac Normandie i znalazlem jeszcze ciekawe punkty. Chodzi tu o mosty nad rzekami francuskimi, ktore musialy byc wysadzone w celu uniemozliwienia niemieckim czolgom wsparcia defensywy nad morzem. Rowniez to moznaby przeksztalcic w wersje elektroniczna i wpakowac do dodatku. To bylo o tyle ciekawe, ze w nocy pelno piechoty wraz z czolgami dostarczane byly za pomoca szybowcow w okolice mostow. Czesto te ryzykowne manewry konczyly sie smiercia amerykanskich zolnierzy, kiedy na przyklad pilot wyladowal w bagnach. Tu znowu wstawie zdjecia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na tym koncze tekst, jesli macie jeszcze jakies propozycje, piszcie o nich i prosze Was o niezbaczanie z tematu :) .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 17:57 

Jejku Thanatos ale długi post mój będzie znacznie krótki. Mnie intryguje jedna rzecz w BF'ie jeżeli walne z armaty i trafi pocisk przy wrogim żołnierzu zabiera mu troche życia, przeciesz to nie możliwe powinien byc już trup na miejscu (znaczy sie troch dale bo przecież był by niezły odżut). Jest jeszcze jedna rzecz powinno dać sie czołgać pod czołgiem.

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 18:02 

a mnie denerwuje inna sprawa...postaram sie Wam jakos to wyjasnic. Zalozmy ze jestem scoutem (allied) na omaha i leze za barka (leze tak, ze tylko kawalek mnie widac i lufe). I mimo ze celuje dokladnie w frycka w bunkrze to trafiam w niewidzialny kawalek mojej barki, za ktora sie chowam (wtedy w powietzu wisi jakgdyby slad po kuli). Nie wiem czy wiecie o co chodzi, mam nadzieje ze tak :)

-the Special Air Service Regiment (SASR) motto-

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 18:06 

wiem, Mike, o co chodzi :) Tez mnie to czasem denerwuje :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 18:29 

Wiem o co bieba Mike miałem to kilka razy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 19:08 

kazdy kto byl allied scoutem na omaha to zna to :wink:
i masz racje FaTaL szkoda ze nie da sie wczolgac pod czolg :(

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 19:24 

Moim zdaniem Omaha w BF jest totalnie zwalona, taki fajny temat do popisu i taka chala. Zamiasta zrobic cos w rodzaju "Szeregowaca Ryana", Medal of Honor mial lepsza mapke... Moze powstanie jakis prosty edytor do mapek. Poza tym mam swietny temat na mapke, kwatera Hitlera w Gierłoży na Mazurach, system bunkrow w lesie, kilka lini obrony, to bylo by piekne.

aha jeszcze ja bym chcial:.... pociag pancerny z kilkoma stanowiskami (ruchomy) :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 19:41 

zaczynam cie lubic Thanatos 8)
niop brakuje fajnych mapek ja chialbym jakas zadyme w nocy w lesie i okopach :?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 19:48 

racja, omaha w MoHAA byla o wiele lepsz :arrow: wieksza, ale jak by to wygladalo z jeep'ami i czolgami, hmmm... :wink:

moj pomysl na mapke:
Gniazdo Orła (chyba tak sie zwalo :roll:), ten kto ogladal ostatni odcinek "Kompanii Braci" bedzie wiedzial, a dla tych ktorzy nie wiedza o co chodzi. Domek Hitlera w Alpach. no i tak:
-allies sa u podnoza gor, axis u gory
-do domku prowadza trzy drogi
-po drodze sa 3-5 punktow kontrolnych (flag) + 2'ie bazy (allied i axis :lol:)
-domek jest na wzgorzu 2'giej gory do ktorej prowadzi jeden duzy most (na czolgi) i jeden maly (na ludzi)
-allies maja jeep'y, czolgi, APC i samoloty, a axis czolgi, APC i jeep'y

i jak sie podoba :D

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 19:54 

no fajnie by bylo zrobic taka walke partyzancką w lesie zimą, zeby zostawaly slady na sniegu itepe tak jak to bylo w powastaniu Styczniowym bodajze :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 21:40 

CloneTrooper napisał(a):
Moim zdaniem Omaha w BF jest totalnie zwalona, taki fajny temat do popisu i taka chala. Zamiasta zrobic cos w rodzaju "Szeregowaca Ryana", Medal of Honor mial lepsza mapke... Moze powstanie jakis prosty edytor do mapek. Poza tym mam swietny temat na mapke, kwatera Hitlera w Gierłoży na Mazurach, system bunkrow w lesie, kilka lini obrony, to bylo by piekne.

aha jeszcze ja bym chcial:.... pociag pancerny z kilkoma stanowiskami (ruchomy) :lol:

Zaje***** pomysł CloneTrooper kwatera Hitlera "Wilczy Szaniec" też sie nad tym zastanawiałem a tak wogule to byłeś tam ???

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2002, 21:56 

Witam All :D , jestem tu pierwszy raz, ale w bf juz gram od jakiegos czasu. Tak pozatym gralem w RTCW i MOHA i to co w tych grach bylo brakuje mi w BF'ie, czyli mozliwosc rzucania granatow dymmnych (cos w stylu oznakowania miejsca do bombardowania lub poprostu ucieczki :D ), przydalyby sie jeszcze przenosny karabin maszynowy taki jaki jest w MOHA.
I jeszcze jedna rzecz mozliwosc budowy mostow do przeprawy jednostek, pomarzyc zawsze mozna :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2002, 00:08 

FaTaLWoLf napisał(a):
Zaje***** pomysł CloneTrooper kwatera Hitlera "Wilczy Szaniec" też sie nad tym zastanawiałem a tak wogule to byłeś tam ???

Bylem, mam zdjecia i duzy plan calego obiektu, wlacznie z trasami dziennych i nocnych strazy.

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2002, 02:09 

Clone: problem jest tylko taki, ze tam w sumie zadnej bitwy nie bylo. Ale oczywiscie moznaby zrobic wyjatek :wink:
Blade: milo mi :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2002, 02:22 

Thanatos napisał(a):
Clone: problem jest tylko taki, ze tam w sumie zadnej bitwy nie bylo. Ale oczywiscie moznaby zrobic wyjatek :wink:

Taki problem to nie problem :wink: . Wiekszy problem to zrobic taka mapke :? , swego czasu odpalilem cada do mapek Wolfensteina i w ciagu godziny zrobilem kwadratowy bunkier, z otworami strzelniczymi i karabinem na wysokosci 1 pietra :lol: . Poza tym nie chciala sie odpalic :oops: . Autor mapki Verdun robil ja podobno 4 miesiace, a jesli chodzi o szczegoly jest prosta jak budowa cepa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2