Teraz jest 5 kwi 2025, 18:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2005, 18:55 
Moderator forum

Jakiś czas zbierałem się, aby napisać ten post, ale chyba nadszedł najwyższy czas. Nie wiem co się dzieje z naszą ukochaną sceną bf.pl, ale zaczyna to coraz bardziej przypominać piaskownicę, aniżeli dawną, elitarną wręcz grupę graczy zafascynowanych najlepszą grą FPP wszech czasów. Owszem, faktem niepodważalnym jest, iż do degradacji przyczyniło się obniżenie ceny BF42, a co za tym idzie - opadnięcie bariery wiekowej graczy. Zalała nas fala wszechwiedzących, klnących, nie potrafiących się zachować gówniarzy. Wcześniej takie jednostki były szybko i skutecznie eliminowane, inne z kolei przystosowywały się do życia na scenie. Teraz - zanim zaczną grać zakładają klany (upadające po paru tygodniach, góra miesiącach), wszczynają rewolucje na forum, tuż po założeniu tag'a zaczynają uważać się za kogoś o niebo lepszego od innych graczy.

Przykro mi Panowie, ale większość z Was nadal jest trollami, nie noob'ami. Wasze zachowania nie świadczą o braku doświadczenia w grze, a raczej o braku dobrego wychowania. Pakujecie się do nas z butami w pełni oburzeni, że ktoś w ogóle zwraca Wam uwagę, że należy najpierw skorzystać z wycieraczki, aby nie roznieść błota po całym domu. Nie dziwcie się więc, że szybko stajecie się pośmiewiskiem, miast poważnym rywalem czy kumplem dla innych. To nie prawda, że istnieje jakiś spisek pomiędzy starszymi klanami - po prostu Wasze poczynania stawiają Was tak nisko na szczeblach ewolucji, że ciężko jest traktować Was poważnie. Nie jesteście pierwszymi 'nowymi' klanami na scenie - przed Wami formowały się 7Bg, VPKI, później UKF (choć tu CL'ami były już zaprawione w bojach osoby) i nie przypominam sobie, aby na scenie wobec nich powstawały takie antagonizmy. Naturalnie - żaden nowy klan nie może liczyć na to, iż stawiany będzie na równi z doświadczonymi ekipami, walczącymi wspólnie od przeszło 2 - 3 lat, ale to chyba jest logiczne. Przynajmniej tak mi się wydawało.

Nadszedł najwyższy czas, abyście zaczęli dorastać, bo to nie my mamy dostosowywać się do nowych (dzięki czemu scena przeżywa już teraz znaczny regres), a raczej Wy do nas, bo to nie my do Was przyszliśmy. Skończcie już z tą gówniarską manierą 'wszechwiedzenia', bo to na nikim dobrego wrażenia nie robi, bynajmniej - m.in. to jest powodem, aby traktować Was jak dzieci, nie jak równoprawnych członków braci BF. To nie jest scena CS'a, musicie zacząć liczyć się, że średnia wieku była relatywnie bardzo wysoka przed Waszym przybyciem i stąd ta dzieląca nas przepaść. Zacznijcie się więc zachowywać jak ludzie, nie jak małpy, to może coś się w końcu zmieni. Jeśli nie - cóż, zmienimy to siłą, ponieważ nie jesteście w oborze.

ps. jako, że poprzedni spam został skasowany na moją prośbę, proszę o trzymanie się tematu i utrzymanie względnego ( :wink: ) porządku. Wszystkie OffTopic'i będą kasowane. Dziękuję.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 20:01 

Forum podupadło na kulturze znacznie po obniżce, to fakt, ale takie rzeczy powinno się przewidywać, nie czekać na rozwój sytuacji. Dzięki temu jest, jak jest.

Mamy zasyp "10 latków z Texasu", którzy myślą, że są uber.
Można sprawić, żeby sytuacja się trochę uspokoijła, ale trzeba być zdecydowanym w działaniach. Wywalać "flejmy", naruszające regulamin posty ... oraz nie popisywać się, gdy ktoś pyta o np. łodź podwodną, w takim wypadku zamyka się/wywala temat i/lub daje się delikwentowi link do FAQ.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 20:04 
Redaktor Battlefield.pl

Wiec pisze po raz drugi bo grac nie moge bo komp z bfem zajety i chyba jak skoncze pisac to nie pojawi mi sie znow napis "Przepraszay blablabla".

Kultura na serwerach.

Sprawa ogrania, kampowania, airlocka itd.
Panowie wiadomo jesli jestesmy w starym _ostrzelanym_ gronie (tu bedzie nawiazanie do postu Frantica - sorry) to stanie czolgiem na koncu lotniska napewno nikogo nie zdziwi, sam reaguje na takie stytuacje wkurzeniem ale takim "czekaj ja Cie urzadze:)" i mam radoche ze mimo ze taki "koniec lotniska" ma na mnie 10 fragow ja mam jednego ale to ja jestem gora:) Do czego daze i od czego chce rozpoczac swoj post:) Bedzie to wersja skrocona bo nie wszystko pamietam o czym chcialem tu napisac.

Sprawa pierwsza.
Wiadomo - gramy inaczej jesli na serwerach sa Ci _ostrzelani_ a inaczej jesli sa "nowi", nie bedziemy robic rzezi niewiniatek i tak z zasady stawiaja minimalny opor. Od kogo maja sie uczyc Ci mlodzi gniewni? Jesli zobacza takie zachowania u nas, beda uwazali to za normale.

Sprawa druga.
Bluzganie na serwerach. Robmy porzadek rowniez we wlasnym gronie, zaraz na poczatku (daje tu przyklad PRGK - gdyz jestem jego czlonkiem) bylem swiadkem takiego zdarzenia ze czlowiek uzywajacy taga PRGK zaczal zachowywac sie w sposob nieodpowiedni - zostal bezapelacyjnie wyrzucony z klanu. To sprawa sie tyczy w zasadzie mlodych klanow, choc i bledy w wyborze "nowych" do ostrzelanych klanow takze jak widac moga sie zdarzyc.

Sprawa trzecia.
Uczmy mlodszych stazem kolegow. Z tego co zauwazylem i zdazylem Was poznac wiekszosc z nas zdazyla sie otrzaskac po innych scenach i nabrac kultury, jesli nie to nabylismy ja na sieciach IRC, czy starsi stazem na BBSach - niestety tu sie nam wiek klania - jak widac po cenie BFa i tu Yacub masz racje wiekszosc mlodych to nastolatkowie, ktorzy o Netykiecie niewiele wiedza, a juz jej napewno nie czytali. Daze do tego ze ostatnio grajac na serwerze gdzie zebrala sie cala smietanka sceny doszlo do bluzgow, laciny i ogolnego obrazania czy tez wyrazania swoich odczuc z gry w nie bardzo przyzwoity czy kulturalny sposob. Nie bede sie tu gloryfikowal, ale niestety nikt poza mna nie zwrocil "mlodemu" uwagi na zachowanie. Na szczescie moje "zamknij sie" poskutkowalo po ktoryms razie.

Sprawa czwarta.
Znow sie czepie "starej gwardii". Zauwazulem ze jesli "nowy" napalony, gniewny czy zdegustowany gracz zabije "ostrzelanego" to sypia sie w jego kierunku teksty w stylu wlasnie noob, troll czy inny lamer, wiadomo notoryczne TK tepic ale nie chodzi mi tu akurat o to. Zainteresowani zapewne wiedza o co mi chodzi. Troche wyrozumialosci dla "nowych". Piszo to przede wszystkim dlatego; sytuacja zaraz po party moja Tatiana gra na serwerze (czasami sie przygladam) zdarzylo sie jej 2x TK i... polecialo w jej strone "i co ku**o robisz". Niestety kolega zapomnial ze dal mi na party numer telefonu i byl chyba bardzo zdziwiony jak łamana polszczyzna dostal opierd.. od niej, screeny zachowne bo mimo ze obiecal poprawe to roznie to bywa, i byl to czlowiek z ostrzelanego klanu. Nie siadac do gry po spozyciu.

Sprawa piata.
Wiekoszc z nas chce sobie pograc a przy tym dobrze pobawic w czasie tej gry. Co jeszcze zlego zauwazylem ostatnimi czasy. Nawet dzis. Bulge. Rozpoczynamy gre i nagle w axis tworzy sie DREAM TEAM sceny po drugiej stronie w wiekoszcie "nowi" gracze... i co u nich w sercach rosnie? Napewno nie zapal do walki i grania a frustracja do bluzgow itd itp. Panowie statsic sobie idzcie na EAUKi:) W mniejszym stopniu martwie sie o zdrowie psychiczne "nowych":)

Forum.

Sprawa pierwsza.
Coz jestem uzytkownikiem jak kazdy z Was tego forum, jestem na nim obecny od jego pierwszych dni, jeszcze przed padem serwera z baza danych i tak sie czasami zastanawiam a nie chce mi sie czytac... o czym pisza osoby ktore maja blisko po dwa tysiace postow. Ja przez blisko 3 lata napisalem ich tylko? 145, wiec nie uwierze w to ze Ci co maja _TAAAAKIE_ sliczne statsy i kropeczki to ich kazde przemyslenie bylo takie arcywazne ze musieli sie pochwalic nim przed calym swiatem. Zdaje sobie sprawe ze bardzo pozno dolaczylem do klanu i jako tako malo udzielalem sie w zycie sceny jednak Panowie bez przesady.... (co niektorzy, ale jednak wiekszosc)

Sprawa druga.
Rangi czy inne "kropeczki". Mialem pomysl z rangami, jednak po przemysleniu jest to poroniony pomysl. Patrzac na forum nawet u starych uzytkownikow jest ped za najlepszymi statystykami i miec te 5 kropeczek. Mysle ze data przylaczenia do forum by w zupelnosci wystarczyla.

Sprawa trzecia.
Moderowanie forum. Rozmawialem moze z 10 dni temu z Garetem dokladnie o tym Yacub o czym napisales, nigdy chyba w zaszczytnej historii tego forum i strony scenowej nie bylo na nim/niej takiego syfu jak obecnie. Bolaczka forum jest zapewne za mala ilosc Moderatorow, wybrac ludzi z odpowiednia iloscia czasu w _pierwszej_ kolejnosci aby to _nie_ byli CLowie czy ludzie zajmujacy sie Liga Polska, z odpowiednia _MENTALNOSCIA_ obdarzyc zaufaniem i niech Wam Panowie pomoga.

Sprawa czwarta.
Jest modyfikacja phpBB by Przemo rozszerzajaca mozliwosci moderowania forum. Co zapewne ulatwilo by Wam zadanie, jednak sadze ze wieksza ilosc Moderatorow rozwiazalaby sprawe. Rowniez fakt ze AiV jest ostatnio nieosiagalny.

Ogolnie.
Jestem za tym co stworzyl Konewka, z topiciem w ktorym beda screenshoty z bluzgami trolli + link do Eheliona, pomoze to CLom nie popelnic bledu.

Podsumowanie.
Qrcze jak to czytam teraz przed wyslaniem to niezla wizytowke polskiej scenie wystawilem, jednak mysle ze to sa wyjatki i nie jest tak zle. Przeprawszam z gory wszystkich ktorych urazilem - nie mialem takiego zamiaru.

Jestem z Wami od poczatku i do samego konca - mojego badz sceny:))

Ps.
Przepraszam za bledy - nie jestem dyslektykiem :P

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 20:38 

Kiedy 29 Wrzesnia 2003 roku przystępowałem do sceny to przez pierwsze chyba dwa tygodnie tylko czytałem posty i nic nie pisałem. Nie chce tu gloryfikować siebie, przyznaje pare razy stworzyłem problem moderatorom. Przyznaje rownież, że polska scena bf'a podupada. Zaczeło sie wszystko po obniżce ceny. Sądze też, że mozna było to przewidzic, że przyjdzie na scene sporo "nieokrzesanych". Ale nie można temu było zapobiec. Uważam też, że powinno byc więcej moderatorów i można byłoby wprowadzic system ostrzeżeń. Tak jak Zaalbar[PL] chce jakos pomoc w poprawie sytuacji na forum i na serwerach. Nie po to płaciłem 169 zł i latałem za patchami żeby pare gnojków zepsuło zabawe i możliwośc wymany pogladów i opini.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 27 mar 2005, 20:48 

yacub napisał(a):
Teraz - zanim zaczną grać zakładają klany (upadające po paru tygodniach, góra miesiącach)

Zauwaz to, ze jest pare klanow(te klany, ktore zostaly zalozone po obnizce cen do 4 dych), ktore sie trzymaly im trzymaja dalej, m.in [PTS1939], oraz |N|o (czyli ludzie ze starego SSRu itp) :wink: ...

Musimy sie pomeczyc jeszcze pare miechow (2-3, nie wiem) do wyjscia BF2 a tamto bedzie kosztowac 150zł, :] wiec wszyscy zostana przy BF42 w cenie 40zl a reszcie, ktorej bedzie zalezec na kuturalnej grze przejda do BF2... tylko dla niektorych wymagania gry beda stawiac niemały problem :roll:

Aha co do starych graczy to wkurza mnie tylko jedno- puszczanie fochów ,np w sprawie PowerZone'a ze wiekszosc mowila tak:
Kod:
poprostu, nie bede gral na servie CpSu
, a skad wiecie ze caly czas tam tak jest?

Ostatnio edytowano 27 mar 2005, 21:00 przez morswin, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 20:50 

Oczywiście podpisuje sie pod postulatami Jakuba. Rozmawialem z nim kilka dni temu i współczułem mu, że jego pokolenie prezentuje taki beznadziejny poziom. Wtedy dowiedziałem sei , że koleś o którym własnie mowiłem jest bardziej zbliżony do mojego pokolenia niż Jakuba:) Nie chodzi więc tylko o 13 latków (kiedys mielismy tu tylko Kaserka i Homera i traktowalismy ich jak rownych, mimo ze mieli po 12-13 lat). Ich zachowanie było typowe dla trzynastolatków, ok , troche dziecinne ale brakowało w nim tego co cechuje tych , ktorych dzis biore za "trzynastolatków" na forum, mimo że maja pod trzydziestkę. Po prostu nie byli zarozumiałymi, agresywnymi burakami. To tylko o to chodzi , nie o wychowanie , nie o kulture tylko o maleńki dystans do tego co sie mówi o troche madafakin pokory. Spojrzcie czasem na to co mowicie i zastanówcie się co własciwie chcecie powiedzieć , po co to mowicie i komu chcecie zaimponować. Wystraczy. Poza tym wydaje mi sie , że jak sie zrobi porzadki to wróci częsć starych graczy na forum. Wiem , że tu zagladaja ale rzadko sie wypowiadaja w topikach typu "uwaga uwaga a -=php=-Snajper niejest jórz w moim klanie bo muj klan ma dowody rze to cziter bo kampi na lotnisku"

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 21:04 
Redaktor Battlefield.pl

Pepsee napisał(a):
Wiem , że tu zagladaja ale rzadko sie wypowiadaja w topikach typu "uwaga uwaga a -=php=-Snajper niejest jórz w moim klanie bo muj klan ma dowody rze to cziter bo kampi na lotnisku"

W sumie to kolejna sprawa aby jakis poziom trzymac, nie wiem, ale jak chodzilem za czasow stanu wojennego do szkoly to w klasie nie bylo zadnych dyslektykow, a teraz co drugi na forum nim jest i papierkiem sie zaslania. Z tym tez mozna by zrobic porzadek. Bledy bledami, sam je robie "twardziel" nie jestem, ale niektorych postow to sie czytac nie da.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 21:22 
Maskotka BF.pl

Zgadzam się z Yacubem w większości kwestii, jednak...
uważam również, że ogólny bałagan, z którym się spotykamy zarówno na serwerach jak i na forum nie jest tylko i wyłącznie winą 'młodych gniewnych', ale także tych starszych graczy. 2 lata temu scena była o wiele mniejsza i bardziej hermetyczna - wszyscy się znali, szanowali i ze sobą 3mali... obecnie graczy jest o wiele więcej, średnia wieku się obniżyła i starsi gracze nieufnie patrzą na nowych graczy, często izolują się, uważają się za lepszych i mądrzejszych i b. często pokazują to zarówno na serwerach jak i na forum - a takie zachowanie mniej lub bardziej prowokuje do nieodpowiedniego zachowania tych nowych.

Uważam, że większa wina leży po stronie nowych graczy, którym brak pokory, kultury, inteligencji, szacunku do starszych doświadczonych graczy, są bardzo leniwi i chcieliby wszystko osiągnąć w jak najkrótszym czasie przy jak najmniejszym wysiłku (a jeśli chodzi o forum, to są na tyle leniwi, że zamiast poczytać zasady użytkowania forum i FAQ oraz skorzystać z opcji 'szukaj' piszą jakieś durnowate posty z głupimi pytaniami, a później się dziwią, że wszyscy po nich jadą). Jednak ponieważ z reguły są to młodzi ludzie, którzy jeszcze wiele muszą się nauczyć, to starsi, mądrzejsi i bardziej doświadczeni gracze zamiast po nich jechać i wyzywać od trolli mogliby ich poinformować w miarę kulturalnie o zasadach panujących na serwerze/forum i nauczyć ich tego i owego. Powinniśmy ich szkolić i uczyć kultury, gdyż jakby nie było m.in. oni dają świadectwo polskiej scenie na arenie międzynarodowej i byłoby miło, gdyby nam nie psuli opinii, tylko na nią pracowali. Poza tym jeśli nauczymy ich, jak powinni się zachowywać w naszym bfowym świecie, to będzie się NAM wszystkim żyło o wiele lepiej i przyjemniej - a chyba o to właśnie chodzi, prawda?

Jakiś czas temu na łamach tego forum była prowadzona dyskusja na temat progamingu - jeśli chcemy aby coś takiego zaistniało w Polsce i aby BF był wyżej ceniony niż np. taki CS, to musimy pozwolić na rozrost sceny - oczywiście należy ten rozrost kontrolować i nad nim panować, a beznadziejne przypadki usuwać ze sceny, ale nie możemy się całkiem zamknąć na nowych graczy.

Zgadzam się z supełkiem jeśli chodzi o zwiększenie liczby moderatorów na forum - oczywiście nie jestem za tym, aby na forum kasowano wszystkie posty, które nie są 'na temat' (gdyż uważam, że OTowe topici są niejako charakterystyczną cechą tego forum i sprawiają, że jest tu przyjemniej, klimatyczniej, przyjaźniej i niejednokrotnie weselej). Oczywiście jestem za tym, żeby topic'i i posty, które w jakiś sposób obrażają innych użytkowników, są zbytnio wulgarne, nie wnoszą nic pożytecznego i są całkowicie zbyteczne - były jak najbardziej kasowane.

Podsumowując:
@nowi gracze: więcej pokory i szacunku do starszych graczy, gdyż ich wiedza i doświadczenie znacznie przewyższa Wasze. 1 miesiąc gry nie uczyni z Was mistrzów, więc nie cwaniakujcie i nie pomiatajcie innymi. Jeśli czegoś nie wiecie, to zanim zadacie jakieś głupie pytanie, najpierw sprawdźcie na forum, czy już ktoś przed Wami nie miał podobnego problemu (użycj opcji 'szukaj') a jeśli nie znajdziecie odpowiedzi - zapytajcie na forum (starajcie się jednak tak sformułować pytanie i umieścić w nim jak najwięcej niezbędnych informacji, by inni byli w stanie Wam pomóc). I przede wszystkim.... zachowujcie się kulturalnie i na poziomie! To nie podwórko! Zarówno na forum jak i na serwerach obowiązują pewne zasady, których trzeba przestrzegać - jeśli Wam te zasady nie odpowiadają, to... nikt Was tu na siłę nie 3ma :wink:

@starsi wymiatacze :wink: : więcej tolerancji i cierpliwości dla nowych graczy. Każdy z nas kiedyś zaczynał - i nawet jeśli w swoich początkach byliście bardziej rozgarnięci i zdolniejsi niż niektórzy obecni nowi gracze, nie znaczy, że nic z nich na pewno nie będzie... to może oznaczać, że ich ścieżka kariery będzie troszkę dłuższa niż Wasza :wink: . Nie obrażajcie i nie wyzywajcie początkujących, nawet jeśli ich 'kultura' - a raczej jej brak - pozostawia wiele do życzenia. Pokażcie że jesteście starsi i mądrzejsi i olejcie takiego trolla. Jeszcze przyjdzie czas, że przyjdzie do Was z podwiniętym ogonem, a jak nie, to zawsze możecie takiego kolesia 'załatwić' (czyt. zabić) na serwerze i w ten sposób pokazać mu swoją wyższość.
Nie patrzcie z niechęcią na nowych graczy i nie odbierajcie tego, że jest ich aż tylu jako skutek uboczny obniżenia ceny BFa - patrzcie na to jak na okazję przekonania większej ilości ludzi do naszej kochanej gry, powiększenia naszej sceny i możliwość spopularyzowania tej gry wśród młodych (i starszych) ludzi - a nawet doprowadzenie do tego, by BF stał się popularniejszą gierką niż CS - czyż to by nie było zaJefajne osiągnięcie?

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 21:31 

hmmm jako administrator kilku for może odnisę się do sprawy tutejszego forum :)

Jak sama nazwa wskazuje, klimat tworzą/pomagają tworzyć, ukierunkowują rozmowy, robą za "porządkowych" moderatorzy i to na nich spada ciężar zapewnienia porządku i tworzenia pozytywnego wizerunku forum. Większa ilośc modów napewno zagwarantuje większy ład i porządek.

Niestety bez sprawnej współpracy admin-moderator nie może być pełnego sukcesu (banowanie userów). Forum by Przemo jest tutaj pomocne (dobre hacki pozwalające utrzymać porządkek ... m.in. ostrzeżenia) jednak obecna wersja za bardzo obciąża serwer i przy wiekszej ilości może trochę mulić ... Przemo jednak zapowiedział, że w kolejnej wersji zmniejszy ilość zapytań SQL więc problemy z wydajnością powinny zniknąć 8)

Brak współpracy admin-moderator to trochę jak walka z wiatrakami :wink: dlatego wersja by Przemo mogłaby tutaj odciążyć administratora :)

a odnośnie wypowiedzi supełka

ad. tworzenia tzw dream teamów jest bardzo uciążliwe, nie dość, że siły są trochę :wink: nierówne ... to po znaczącej przewadze jednego z teamów .... zaczynają przechodzić ludzie do mocniejszego teamu i suma sumarum zostajesz w mniejszości :wink:

ad. bluzgów.
ustawić serwer żeby kickował za bluzgi ...

PS.
Podpisuje się obiema rękami i nogami, żeby wprowadzić porządek na forum :!:

Widać, że już coś zaczęlo iść w dobrym kierunku więc trzymam kciuki :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 21:33 

Ja tylko powiem że powinny być usnięte te całe kropeczki bo nagle "zwiększyła sie" aktywnośc niektórych forumowiczów, ilość postów także choć to już nie jest takim priorytetem jak dla mnie. Takie cos powinno ograniczyć przynajmniej jeden z problemów - wciąż szerzący sie spam.

Co do reszty to +- jak u yacuba.

PSN id: Graqzu

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 21:50 
Moderator forum

Scena BF nie jest pierwsza ktora upada... moze niektorym wyda sie to smieszne ale przez 4 lata bylem czynnym uczestnikiem polskiej sceny Diablo 1... od 2000-2002 bylo po prostu miodzio, mnostwo swietnych znajomych i dobrej zabawy. Potem cos sie stalo. Ludzie poodchodzili. Ich miejsce zajely buraki ktorzy zamiast "dzien dobry" mowia: "ch...wam w d..." albo "hh rulz", albo "Legia gora i fu.. you". Najdziwniejsze ze nie byla to kwestia wieku... kiedy budowalismy scene Diablo jA mialem 14 lat a 80% graczy nie miala 18 (dzieciaki, nie?)...a mimo to byla kultura. Potem przyszlo mlodsze pokolenie (chociaz nie wiem czy moge tak nazwac ludzi mlodszych ode mnie o 4-5 lat) i ... jest tak jak na scenie CSa :( Nie wiem co oni z tymi dziecakami zrobili :/ Na Battle Necie mielismy pewne zasady: uczyc nowych graczy najpierw KULTURY I OBYCIA a potem dopiero gry. I to sie sprawdzalo...moze zamiast zakladac klany do treningu skillowego zalozyc klan do nauki netykiety :P Jak wpadal na chat koles ze swiezo zalozonym klanem i wrzeszczal: "KTO CHCE DO KLANU??????" to tlumaczylismy mu ze w ten sposob dobrego klanu nie stworzy itd. I czesciej koles bral sobie rady "starych wyjadaczy" do serca a nie sypal w nas bluzgami (choc i tacy sie zdarzali)... a niedawno jeden z Polskich klanow BF (nowopowstaly ale nie bede wytykal :P) zaproponowal mi czlonkostwo kiedy gralem pod fakiem... koles popatrzyl na statsy, nie interesowalo go jak sie zachowuje itp, nie sprawdzil w ehelionie tylko od razu z grubej rury: "chcesz do ...?"... a w Diablo nawet jak byly wojny miedzyklanowe (czyli gracze walczyli ze soba w pojedynkach 1 na 1 po kolei) to byla zasada: "bijcie sie, ale po co sie bluzgac?".
No ale dosc o Diablo... bagno zaczyna sie teraz w BF :/ Kiedy przychodzilem na scene milym zaskoczeniem byla dla mnie solidarnosc Polakow w CB ladder (jeden Polski Klan nie wyzywa drugiego w ladderze), to bylo cos czego brakowalo w UT. Jak 2 Polskie klany graly ze soba spara to nie bylo chamskich wjazdow czolgami do bazy (chyba ze np jedna ze stron o to prosila bo chcieli to przecwiczyc w razie takiej sytuacji na oficjalnym meczu). W sumie do czego zmierzam... lol sam do konca nie wiem :roll: chodzi o to ze scena niemal kazdej gry schodzi teraz na psy... jedynym sposobem by to zazegnac jest wspolpraca i znalezienie kompromisu... z wlasnego doswiadczenia wiem ze starzy gracze chetniej ucza niz bluzgaja kogos od noobow... chociaz sa przypadki gdy odechciewa sie uczyc... kiedys na jednym z polskich serwow uczylem kolege paru sztuczek, a reakcja na moj "wyklad" osoby trzeciej byla nastepujaca: "kogo ty uczysz grac jak sam nie umiesz?" :P
Apeluje: spokojna rozmowa mozna dojsc do wszystkiego, wyjasnic wszystkie konflikty, wyjasnic co jest zle a co dobre... byc moze nie wystarczy juz topic "zasady forum BF.pl" tylko trzeba bedzie zalozyc "netykieta w BF i poza nim" (jak taki jest to sorry sie wyglupilem :P).
Hm... to tyle... wyszedl mi chyba troche zakrecony post (sorry ;p).

P. S. Supelek rox! (powtarzam sie :lol: )

But our hearts only to Poland.
1939-1945
For your freedom and ours"

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 22:05 
Moderator forum

Generalnie widzę, że wspólne przedsięwzięcie idzie w dobrym kierunku.

Do tej pory nie było chętnych do podjęcia wyzwania.
Brak administratora oraz bierność części moderatorów (z powodów uzasadnionych w większości przypadków) spowodowała to co mamy.

Wystarczyło chcieć.

To bardzo dobrze, że większość sceny zauważyła zmiany, do których przyczyniła się bardziej wyrozumiała cześć forumowiczów. Cieszy informacja, że część starych, znanych graczy z czasem powróci w nasze szeregi.

Na mój apel o wprowadzeniu porządków licznie zareagowali aktywni moderatorzy i chętni do współpracy forumowicze.

Obecnie pracujemy intensywnie i staramy się zachować wartość merytoryczną forum. Pisząc nowe ZASADY miałem obawy czy nie będzie to syzyfowa praca. Wielu sceptyków wyrażało uznanie (dziękuję za pomoc), wielu także pisało o walorach nowego przedsięwzięcia w bardziej sceptyczny sposób.

Sądzę, że forum odzyska zagubiony pułap.
W kwestii zachowań na serwerach, to wszystko w rękach aktywnych graczy.

Przy okazji najwyższy czas podziękować za zorganizowanie i pomoc jaką otrzymałem od:

- Cooler_pl
- Okota
- Garet
- Couq
- Xena
- Yacub

Pracujemy dalej.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 22:20 

Marzy się Wam forum bez trolli i głupich pytań? Prosta sprawa – są dwie metody:
1) permanentne kasowanie kont uciążliwych użytkowników = puste forum albo wojna z urażonymi (zakładającymi nowe i trolującymi od nowa za zdwojoną pasją)
2) Wprowadzenie „systemu nagradzania”. Tak jak mówił supelek kropki za nienaganny staż (czyli przewidziana degradacja) i jakieś dodatkowe oznaczenie za ilość postów (np.stopnie wojskowe). Degradacja (raczej czasowa niż stała {byłaby nawet technicznie prostsza}) całkowicie zdejmowałaby oznaczenia. Można by też zrobić coś w rodzaju kantyny dla oficerów czyli podforum dla wyższych stopniem (żeby było o co walczyć do wglądu również tylko oficerom).
Ja jestem też takim trolikiem mimo 30 lat i zawsze z zainteresowaniem czytam innych troli i gdyby Hyde Park był dostępny na stronie głównej to z chęcią tam porozrabiam a poważne treści zostawię zawodowcom.
Szanowni moderatorzy moje pomysły mają gwarancję bo nie są moje. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 22:20 

Taaa a czy to wolny kraj ???
Kazdy ma prawo grac w Bf-a bez wzgledu na wiek czy przynależność klanową i nikt ze starych czy też nowych graczy nie ma prawa sie rzadzic i ustawiac wszystkich pod siebie .
Może czas sobie dać spokój jak komus nie odpowiada...???

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2005, 22:22 

Oj jak to czytam to serce mi się raduje bo ostatnio źle się dzieje na scenie. Pamiętam jak zaczynałem grać zaraz po tym jak mi neta założyli (wiem ze jestem na BF.pl krótko ale nie byłem jak większość młodych wchodzących na scene grałem na singlu w battla odkąd wyszedł i jak zaczynałem gre po necie podstawy battla miałem już opanowane więc barka czy łódź podwodna nie były mi straszne :twisted: :twisted: ) szło sie na serv mówiło siemka i była gra bez gadania i bez niczego ale teraz fakt ręce opadają jak sie widzi gostka który wsiada mi na strzelca do samolotu tylko po to żeby mnie rozwalić :evil: a potem jeszcze mnie wyzywa wczesniej były to tylko incydenty teraz jest to normalka więc popieram wasze działania w 100%
PS. jako że żadko pisze życzę wszystkim wesołego jajka i mokrego dyngusa, a w szczególności panom z byłego 7Bg jak i Hussarii którzy pomagali mi stawiac pierwsze kroki w sieciowym BFie.
PPS. Z okazji świąt chciałbym przeprosić jeżeli moje zachowanie bywało czasami nieodpowiednie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2