Są tacy, którym komputer chodzi po kilkanaście godzin dziennie, a gry odpalają ze 2 razy w tygodniu. W tym oczywiście jedna dłuższa posiadówa jest zarezerwowana dla BFa

Chodzi mi oczywiście o siebie. Od jakiegoś czasu pracuję głównie w domu, przy komputerze na którym też gram i zużycie prądu przez poszczególne podzespoły jest dla mnie bardzo ważne.
Także widzisz, że nie trzeba być "nolifem" by bać się prądu
Ale zgadza się, że jeśli ktoś grywa sporadycznie to jak kupi bardziej prądożerną grafikę czy proca to róźnicy i tak nie zauważy.
Możecie sobie policzyć ile zużywa Wasz komp bazując na tym opisie (skądś kiedyś sobie to skopiowałem choć sam jeszcze nie liczyłem):
"Jak wyliczyć ile zapłacimy za prąd?
Tak wykonany test pomiaru mocy ma jednak jedną zaletę, za jego pomocą bardzo prosto oznaczyć ile zapłacimy za prąd przy danej platformie sprzętowej. Wystarczy pobieraną moc przeliczyć na zużywane kWh. Dla przykładu:
Jeśli platforma podczas pracy przy pełnym obciążeniu pobiera 117 W, jedną kWh zużywa po 1000 / 117 = 8.54 h.
Mając tę wartość, wystarczy oszacować ile godzin miesięcznie używamy komputera. Jeśli będzie to np: 120 godzin (czyli średnio po 4 godziny dziennie), wynik będzie następujący: 120 / 8.54 = 14.05 kWh.
Przykładowo, nasz komputer przez 120 godzin zużyje 14.05 kWh energii elektrycznej.
Cenę 1 kWh możecie odczytać na rachunku za prąd, ale można przyjąć, że kosztuje ona z przesyłem około 50groszy. Zatem miesięczne użytkowanie takiego komputera będzie kosztowało nieco ponad 7 zł.
Ten szacunek dotyczy tylko samego komputera. Należy do tego doliczyć jeszcze energię zużywaną przez monitor."