Cześć.
W sumie nie dziwię się, że nie mogłeś znaleźć na forum BF3 takich informacji. Większość z nas, przygodę z serią zaczęła prawie dekadę temu jak wyszło BF1942 i takie rzeczy są dla nas intuicyjne.
cayetan napisał(a):
1. Kolory: jak rozumiem, na mapie, moi są oznaczani kolorem niebieskim, przeciwnicy w ogóle nie są oznaczani ( z wyjątkiem pojazdów i tych latających - co ma sens). Zauważyłem ze zawsze ja jestem w "zielonej drużynie" razem z 3 innymi graczami. Zatem co oznacza kolor zielony?
Twój zespół zawsze oznaczony jest kolorem niebieskim, a przeciwnicy czerwonym. Na zielono oznaczeni są tylko członkowie Twojej drużyny i nie ważne czy jesteś w Alfa, Hotel, etc..., etc..., Twoja drużyna zawsze będzie dla Ciebie "zielona"
.
Jeśli chodzi o to czy przeciwnicy są oznaczeni czy nie, to zależy od tego, czy ktoś z Twojego zespołu ich zauważył i oznaczył.
Widząc przeciwnika można go oznaczyć przyciskając "Q", przy czym srodkowe kółko "CR" (chodzi o menu które się pojawia), musi być wycelowane w przeciwnika, dzięki czemu będzie on przez jakiś czas widoczny również dla innych członków Twojego zespołu i łatwiej będzie go wyeliminować (jeśli nie Tobie to komuś innemu).
cayetan napisał(a):
2. Pomyłki: zdarza się czasem strzelić lub nawet zabić swojego. Co za to grozi?
Swojego, można zabić jedynie na serverach z włączonym "FF" (własny ogień), chociaż na większości serverów ze zwykłymi ustawieniami "FF" jest ta opcja wyłączona.
Co może za to grozić? - "kick", czyli wywalenie z servera. Zależnie od ustawień może to być np. po piątym, dziesiątym, etc..., etc...., zabiciu członka własnego zespołu.
cayetan napisał(a):
3. Bywa tak, że pruje na całego z karabinu do wroga i go nie zabijam, natomiast wróg się odwraca i kładzie mnie jednym, dwoma strzałami. Czy to jest kwestia lepszego karabinu wroga i jego lepszej celności?
Poza kwestią celności i jakości używanej broni, mogą mieć jeszcze na to wpływ lagi (kiepski ping - opóźnienia w łączności z serverem), zaciachy samego sprzętu na którym grasz, a czasami nieuczciwość owego gracza (co też się zdarza).
cayetan napisał(a):
4. Czy są w jakiś sposób oznaczane serwery dla początkujących? Filtruję w battlelogu po nazwach typu: starter, beginning itp i nic nie znajduje. Może źle szukam?
Niby są servery z dopiskiem "Noob", "Noobs", itp., ale na takich serverach nie liczyłbym na spotkanie samych początkujących. Jeśli rzeczywiście są tam początkujący, to są oni zwykle free fragami dla bardziej zaawansowanych, którzy też tam grają.
cayetan napisał(a):
5. Napotkałem się w paru watkach na słowa: kick, w sensie że ktoś "kickuje". Co to znaczy? Może jest gdzieś jakiś słownik gwary aby można było zrozumieć o czym rozmawiacie?
Patrz punkt 2.
cayetan napisał(a):
6. Napotkałem się przy nickach graczy na oznaczanie narodowości (PL w nazwie). Czy zmiana nicka i dodanie owej PLki ma sens?
Ja osobiście w tym sensu nie widzę, bo komunikacji głosowej (takiej jak w poprzednich edycjach BF) w grze na razie jeszcze brak, wiec do czasu aż dodadzą ją w patchu jest to zbędne. Jak już to poprawią to wtedy może się przydać PL, dla łatwiejszej identyfikacji w tworzeniu drużyny (rozmowy głosowe w drużynie).
Poza tym powyższym, to i tak nic nie zmieni bo dla przeciwnika nie jest ważne czy jesteś Polakiem, czy np. Japończykiem - jesteś wrogiem jak każdy inny.
cayetan napisał(a):
Będę wdzięczny bardzo za konkretne odpowiedzi.
Nie ma za co
.