Teraz jest 17 lis 2024, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2011, 14:55 

Witam Weteranów.

Nigdzie, ale to nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Kolory: jak rozumiem, na mapie, moi są oznaczani kolorem niebieskim, przeciwnicy w ogóle nie są oznaczani ( z wyjątkiem pojazdów i tych latających - co ma sens). Zauważyłem ze zawsze ja jestem w "zielonej drużynie" razem z 3 innymi graczami. Zatem co oznacza kolor zielony?

2. Pomyłki: zdarza się czasem strzelić lub nawet zabić swojego. Co za to grozi?

3. Bywa tak, że pruje na całego z karabinu do wroga i go nie zabijam, natomiast wróg się odwraca i kładzie mnie jednym, dwoma strzałami. Czy to jest kwestia lepszego karabinu wroga i jego lepszej celności?

4. Czy są w jakiś sposób oznaczane serwery dla początkujących? Filtruję w battlelogu po nazwach typu: starter, beginning itp i nic nie znajduje. Może źle szukam?

5. Napotkałem się w paru watkach na słowa: kick, w sensie że ktoś "kickuje". Co to znaczy? Może jest gdzieś jakiś słownik gwary aby można było zrozumieć o czym rozmawiacie?

6. Napotkałem się przy nickach graczy na oznaczanie narodowości (PL w nazwie). Czy zmiana nicka i dodanie owej PLki ma sens?

Będę wdzięczny bardzo za konkretne odpowiedzi.

PostNapisane: 21 lis 2011, 15:01 
Redaktor Battlefield.pl

1. Twój squad.

2. Kick/Ban na serwerze.

3. Nie wal serią, kontroluj pociski.

4. Nie znam serwerów " dla początkujących " jak byś chciał dzielić graczy? lul wut?

5. Kick - kopać - wywalać kogoś z np serwera ( Kick z serwera )

6. Jedzenie wiśniowego dżemu na kolacje dziś ma sens? Czy serek topiony? ;p

PostNapisane: 21 lis 2011, 15:30 

Nowy w battlefield?
Zapoznaj sie z przyciskiem ''Q'' , jak juz wiesz gdzie jest, wciskaj go non-stop.
Jesli bedziesz stosowal sie do tej rady szybko zostaniesz pro :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 21 lis 2011, 15:48 

Cześć.
W sumie nie dziwię się, że nie mogłeś znaleźć na forum BF3 takich informacji. Większość z nas, przygodę z serią zaczęła prawie dekadę temu jak wyszło BF1942 i takie rzeczy są dla nas intuicyjne.

cayetan napisał(a):
1. Kolory: jak rozumiem, na mapie, moi są oznaczani kolorem niebieskim, przeciwnicy w ogóle nie są oznaczani ( z wyjątkiem pojazdów i tych latających - co ma sens). Zauważyłem ze zawsze ja jestem w "zielonej drużynie" razem z 3 innymi graczami. Zatem co oznacza kolor zielony?

Twój zespół zawsze oznaczony jest kolorem niebieskim, a przeciwnicy czerwonym. Na zielono oznaczeni są tylko członkowie Twojej drużyny i nie ważne czy jesteś w Alfa, Hotel, etc..., etc..., Twoja drużyna zawsze będzie dla Ciebie "zielona" :D.
Jeśli chodzi o to czy przeciwnicy są oznaczeni czy nie, to zależy od tego, czy ktoś z Twojego zespołu ich zauważył i oznaczył.
Widząc przeciwnika można go oznaczyć przyciskając "Q", przy czym srodkowe kółko "CR" (chodzi o menu które się pojawia), musi być wycelowane w przeciwnika, dzięki czemu będzie on przez jakiś czas widoczny również dla innych członków Twojego zespołu i łatwiej będzie go wyeliminować (jeśli nie Tobie to komuś innemu).

cayetan napisał(a):

Swojego, można zabić jedynie na serverach z włączonym "FF" (własny ogień), chociaż na większości serverów ze zwykłymi ustawieniami "FF" jest ta opcja wyłączona.

Co może za to grozić? - "kick", czyli wywalenie z servera. Zależnie od ustawień może to być np. po piątym, dziesiątym, etc..., etc...., zabiciu członka własnego zespołu.

cayetan napisał(a):
3. Bywa tak, że pruje na całego z karabinu do wroga i go nie zabijam, natomiast wróg się odwraca i kładzie mnie jednym, dwoma strzałami. Czy to jest kwestia lepszego karabinu wroga i jego lepszej celności?

Poza kwestią celności i jakości używanej broni, mogą mieć jeszcze na to wpływ lagi (kiepski ping - opóźnienia w łączności z serverem), zaciachy samego sprzętu na którym grasz, a czasami nieuczciwość owego gracza (co też się zdarza).

cayetan napisał(a):
4. Czy są w jakiś sposób oznaczane serwery dla początkujących? Filtruję w battlelogu po nazwach typu: starter, beginning itp i nic nie znajduje. Może źle szukam?

Niby są servery z dopiskiem "Noob", "Noobs", itp., ale na takich serverach nie liczyłbym na spotkanie samych początkujących. Jeśli rzeczywiście są tam początkujący, to są oni zwykle free fragami dla bardziej zaawansowanych, którzy też tam grają.

cayetan napisał(a):
5. Napotkałem się w paru watkach na słowa: kick, w sensie że ktoś "kickuje". Co to znaczy? Może jest gdzieś jakiś słownik gwary aby można było zrozumieć o czym rozmawiacie?

Patrz punkt 2.

cayetan napisał(a):
6. Napotkałem się przy nickach graczy na oznaczanie narodowości (PL w nazwie). Czy zmiana nicka i dodanie owej PLki ma sens?

Ja osobiście w tym sensu nie widzę, bo komunikacji głosowej (takiej jak w poprzednich edycjach BF) w grze na razie jeszcze brak, wiec do czasu aż dodadzą ją w patchu jest to zbędne. Jak już to poprawią to wtedy może się przydać PL, dla łatwiejszej identyfikacji w tworzeniu drużyny (rozmowy głosowe w drużynie).
Poza tym powyższym, to i tak nic nie zmieni bo dla przeciwnika nie jest ważne czy jesteś Polakiem, czy np. Japończykiem - jesteś wrogiem jak każdy inny.

cayetan napisał(a):
Będę wdzięczny bardzo za konkretne odpowiedzi.

Nie ma za co :).

PostNapisane: 21 lis 2011, 15:58 

Serdecznie dziękuję :)
Rozjaśniło mi się w głowie, czas wypraktykować te informacje.

Do zobaczenia w oparach walki, oby w jednej drużynie.

PostNapisane: 21 lis 2011, 16:54 
Zbanowany

@up 'W oparach absurdu' http://www.granice.pl/recenzja,W-oparach-absurdu,1260 to zajefajna ksiazka = poleacam! W oparach gorzaly - nie za fajnie. Ale: See ya on field mates!, jest starym jak seria bf'a zawolaniem graczy. Dodaj do swego notesika poczatkujacego w battlefieldzie. :wink:

PostNapisane: 21 lis 2011, 18:13 
Zbanowany

cayetan napisz jak nazywasz się na origin i battlelogu to sie umówimy i potrenujemy :wink:

PostNapisane: 21 lis 2011, 21:31 

dokładnie tak jak na tym forum, co do literki: cayetan

p.s. jestem zaskoczony Wasza kulturą, brawo :)

PostNapisane: 21 lis 2011, 22:03 
Zbanowany

to jutro poćwiczymy :D

PostNapisane: 22 lis 2011, 00:04 
Zbanowany

Cytuj:

NIC.

a polowa graczy wali na oslep, jesli biegniesz za nim jest OK, ale jak komus wyskoczysz z naprzeciwka to cie TK'nie.

PostNapisane: 22 lis 2011, 11:28 

Ostatnio uwaliłem 2 z mojej drużyny :stupid: czemu? bo mnie oślepili latarami na metro! Q***
[więc, jeśli coś takiego się zdarzy-olej! ich problem...]

PostNapisane: 23 lis 2011, 01:28 

Thaiz0r napisał(a):
Cytuj:

NIC.

a polowa graczy wali na oslep, jesli biegniesz za nim jest OK, ale jak komus wyskoczysz z naprzeciwka to cie TK'nie.

Dziwisz się? Przyznaje, że jestem newbie bo nigdy w żadnego multi nie grałem bo po prostu nie chciałem. Ale pograłem troszeczkę w BF3 i faktycznie często strzelałem do wyskakujących znienacka- swoich/nieswoich i odruchowo wciskałem lewy klawisz myszy. To jest chyba standardowe zachowanie początkujących. Im więcej gram tym rzadziej strzelam do swoich.

Wy raczej "starzy wyjadacze" jesteście, więcej zachowajcie cierpliwość :)

PostNapisane: 27 lis 2011, 11:59 

Witam serdecznie nie chce dublować tematu więc pozwolą sobie tutaj zadać kilka pytań z nadzieją, że ktoś mi odpowie :)

1 Jakiś czas temu menu battleloga zmieniło się na menu w języku ang. Sam gra i komendy głosowe są w PL. Jak to zmienić ustawić aby battlelog też był w PL.

2 Opis broni i sprzętu który hmm zdobywam, odkrywam - gdzie mogę go znaleźć? Przez chwilę pomiędzy mapami jak coś odblokuje mam możliwość przeczytać co to i po co ale chciałbym przeanalizować sobie na spokojnie wyposażenie a nie w 30s pobieżnie przeczytać. Nie wiem po prostu czy każda kolejna odkryta broń jest lepsza od poprzedniej i czym się ewentualnie różni.

3 Czy zmiana nicku jest w ogóle możliwa i z czym ewentualnie się to wiąże / (strata doświadczenia, broni itd. itp?)

4 Mam słuchawki z mikrofonem ale nie mam pojęcia jak nawiązać kontakt głosowy :/

5 Drużyny na polu bitwy: co to w ogóle daje, jaka jest przewaga? Dużo graczy nie gra w "drużynie"

6 Czy jest gdzieś ogólny opis sprzętu wszelakiego taki jakby poradnik?

Z góry dziękuje za odp.

PostNapisane: 27 lis 2011, 12:32 

Zyraf napisał(a):
Witam serdecznie nie chce dublować tematu więc pozwolą sobie tutaj zadać kilka pytań z nadzieją, że ktoś mi odpowie :)

1 Jakiś czas temu menu battleloga zmieniło się na menu w języku ang. Sam gra i komendy głosowe są w PL. Jak to zmienić ustawić aby battlelog też był w PL.

2 Opis broni i sprzętu który hmm zdobywam, odkrywam - gdzie mogę go znaleźć? Przez chwilę pomiędzy mapami jak coś odblokuje mam możliwość przeczytać co to i po co ale chciałbym przeanalizować sobie na spokojnie wyposażenie a nie w 30s pobieżnie przeczytać. Nie wiem po prostu czy każda kolejna odkryta broń jest lepsza od poprzedniej i czym się ewentualnie różni.

3 Czy zmiana nicku jest w ogóle możliwa i z czym ewentualnie się to wiąże / (strata doświadczenia, broni itd. itp?)

4 Mam słuchawki z mikrofonem ale nie mam pojęcia jak nawiązać kontakt głosowy :/

5 Drużyny na polu bitwy: co to w ogóle daje, jaka jest przewaga? Dużo graczy nie gra w "drużynie"

6 Czy jest gdzieś ogólny opis sprzętu wszelakiego taki jakby poradnik?

Z góry dziękuje za odp.

1. Na samym dole w Battlelogu jest opcja zmiany języka.
2. Opisy poczytaj w Battlelogu. Tam to sobie wszystko na spokojnie przejrzysz.
3. Można i niczym to nie grozi. Poszukaj na forum bo temat był już poruszany.
4. Można pogadać że znajomymi przez Battleloga. Podobno wkrótce DICE ma dodać VOIP ale na razie go nie ma.
5. Po ostatnim patchu trzeba za każdym razem dołączyć do drużyny ręcznie bo nie dzieje się to z automatu jak na początku. Bycie w drużynie daje możliwość odradzania się na jej członkach i różne bonusy punktowe (za naprawy, leczenie czy też dawanie amunicji). Ogólnie gra w drużynie jest kwintesencją gry w BF.
6. O poradniku nie słyszałem ale opisy sprzętu są w Battlelogu.

PostNapisane: 27 lis 2011, 14:16 

jeszcze taka mala rada do kolegow ktorzy zaczynaja przygode z grami w multi
jesli gracie na jakims serwerze z Polski to poszukajcie informacji czy maja rowniez udostepniony serwer glosowy typu teamspeak, mumble itp
najczesciej serwer jest "postawiony" przez klan lub jakas spolecznosc graczy i do tego maja wlasnie serwer glosowy na ktorym siedza sobie ludzie ktorzy graja na tym serwerze i rozmawiaja przez ww programy czyli poszukac strony danego klanu lub spolecznosci sprawdzic jaki program do rozmow maja sciagnac wpisac adres (ktory napewno tez udostepniony jest na stronie) i wtedy napewno szybciej pewne rzezczy ogarniecie jesli bedziecie mieli podpowiedz od innych na bierzaco

Strefa czasowa: UTC + 2