Poniżej prezentuje wizualne porównanie jak zachowują się cztery karabiny maszynowe z dostępnych w BF3 dla klasy support. Karabiny wyposażone zostały w FG (z wyjątkiem m249) natomiast próba ognia wykonana została z pozycji stojącej z "przycelowania" cztery/pięć serii trwających około 1/1.5 sek z tej samej odległości do przeszkody:
M60
Jak widać bardzo spójny ogień jednak odrzut jest znaczący i trzeba go korygować ręcznie jeśli nie chcemy strzelać po suficie.
M240B
Ogień w w miarę spójny kopanie raczej w normie (imho bez FG kopie mocniej).
Type88
Ogień bardzo spójny kopania praktycznie nie ma (ale nawet po samej ścianie widać że dmg jest znacznie słabszy niż w poprzednich dwóch karabinach)
M249
Ten karabin mimo tego że nie posiadał FG podczas próby to ogień jest bardzo spójny i praktycznie nie kopie podczas serii jednak tak jak z karabinem Type88 dmg jest znacząco słabszy co w m249 nadrabiane jest szybkostrzelnością (imho z FG strzelać się powinno jak z bipodem)
Jako podsumowanie napiszę że najlepiej strzela mi się z M240B jako najbardziej uniwersalnej pukawki natomiast m249 i m60 to są skrajności gdzie pierwsza nadaje się bardzie jako karabin szturmowy (na sterydach) a drugi to esencja karabinu wsparcia który z bipodem i odpowiednią optyką jest piekielną maszynką do mięsa na każde z wyjątkiem najdłuższych dystansów.
Mam jeszcze zrzut PKP ale także nie mam do niego FG a z uwagi na to że strasznie kopał nie zamieniłem go w końcu ale mam nadzieje że ktoś mógłby potwierdzić moje "badanie" i w końcu moglibyśmy spokojnie wybrać "ten najlepszy" (dla nas) karabin