Teraz jest 22 lis 2024, 21:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2013, 12:43 

Mam zamiar kupić komputer w oparciu o procesor Core i3 3220 i kartę graficzną Radeon 7770. Czy konfiguracja oparta o te podzespoły poradzi sobie w Battlefield 3 na dużych mapach w multiplayerze, przy ustawieniach high? Chodzi mi szczególnie o dodatek "Siły pancerne".

Czytając FAQ mam wrażenie że minimalnym procesorem do multiplayera jest Core i5 Sandy Bridge. A czy Core i3 z dwoma silnymi wątkami da sobie radę? Czytałem test procesorów na pclabie i tam Core i3 wypada zdecydowanie lepiej od czterordzeniowych Phenomów II. Tak więc jak, Core i3 nadaje sie do Battlefield 3?

http://pclab.pl/art50000-16.html

PS. w tescie na pclabie pisze że płynnośc zapewni 60 klatek na sekunde [a to by oznaczało że rzeczywiście i5 Sandy nie schodzi z licznika]. A ja słyszałem że do płynnego działania starczy 30. Więc jak patrzeć na wyniki tych testów?

PostNapisane: 8 mar 2013, 13:13 

F-22 napisał(a):
Czy konfiguracja oparta o te podzespoły poradzi sobie w Battlefield 3 na dużych mapach w multiplayerze, przy ustawieniach high? Chodzi mi szczególnie o dodatek "Siły pancerne".

720p, medium najwyżej.
1080p, niestabilne 60FPS na low.

Absolutna płynność rozgrywki zaczyna się od 60FPS, w 30FPS to możesz gameplaye pooglądać, do grania i szybkich, precyzyjnych reakcji się to nie nadaje.

PostNapisane: 8 mar 2013, 13:34 

Czyli więc nie mam co liczyć na płynną grę na High w multiplayerze na dużych mapach z dużą liczbą grających z procesorem gorszym niż Core i5 Sandy? W FAQ czytałem że procesor powinien być czterordzeniowy, zaś i3 jest w BF3 lepszy od jak najbardziej czterordzeniowego Phenoma II 965 i miałem nadzieje że Core i3 się nada do mulitiplaya [i dlatego założyłem ten temat], ale chyba rozwiałeś moje nadzieje, gdyż okazuję się że procesor musi być czterordzeniowy, ale z architekturą Sandy lub lepszą, a tego sformułowania nie widziałem. Zaś ceny czterordzeniowców Sandy i Ivy Bridge są dla mnie porażające, więc w BF3 chyba nie pogram....

PostNapisane: 8 mar 2013, 13:53 

Jak chcesz grać na high w 1080p z 60FPS to pierw musisz mieć jeden z bardziej highendowych obecnie procków (2500K, 3570K, 3770K, 3980X etc) i adekwatne GPU (Wydajnościowo GTX660 i wyżej).
Na i3 niby da się grać ale na najniższych detalach w ~720p z 32 graczami max.

PostNapisane: 16 mar 2013, 23:04 

Nie bierz na serio wszystkiego co mówią Ci snoby.. Jak chcesz kokosy, full hd i ultra to możesz sobie włożyć w komputer parę tysięcy, ale na tym sprzęcie, który zamierzasz kupić będzie się grało lepiej niż dobrze. Ja mam starego złoma core2duo e7400 i geforce 9600gt podkręcony. Benchmarki mówią, że i3 mają dwa razy większą moc a ta karta graficzna 4 razy większą moc. I jakoś mogę grać i czerpać przyjemność. Pamiętaj, że to Battlefield 3, tutaj grafika jest piękna nawet na low, a jak jeszcze walniesz rozmycie to już wgl.

PostNapisane: 16 mar 2013, 23:07 

StaryZapomnij napisał(a):
a mam starego złoma core2duo e7400 i geforce 9600gt podkręcony. I jakoś mogę grać i czerpać przyjemność.

Przy pustym serwerze na najniższych detalach w rozdzielczości <1280x1024 pewnie nawet stabilne 60FPS masz!
Pamiętaj, że to Battlefield 3, tutaj grafika jest piękna nawet na low, a jak jeszcze walniesz rozmycie to już wgl.

BF3 to port z konsoli gdzie 90% opcji żre wydajność nie zmieniając nic a sama gra jest tworzona pod 720p i najniższe detale co widać po niektórych teksturach (HUD czołgu czy PSO-1 chociażby).
Opcje zmieniające cokolwiek na pierwszy rzut oka:
Mesh Quality
AA
AA Post
Motion Blur
Colorblind bling bling.

PostNapisane: 16 mar 2013, 23:16 

Gram na 1280x960, low i AA x4 zazwyczaj. Nie mowie ze to super ustawienia i super komputer ale na tym sprzęcie, który podał autor, w full hd na ultra będzie miał porównywalną liczbę fps. Różnica jest kolosalna, więc jak ktoś mówi, o jakimś nienależytym komforcie gry to naprawdę bardzo przesadza. Nie mówię teraz konkretnie do ciebie tylko ogólnie. Chłopak się martwi, że "w bf3 nie pogra". Przecież to absurd ;d

Edit: A i mesh na średni ustawiony, bo troszkę dalej widać znaczniki ;d

PostNapisane: 17 mar 2013, 00:36 

AA x4

Na ki uj...

PostNapisane: 17 mar 2013, 11:55 
Moderator forum

F-22 napisał(a):
Tak więc jak, Core i3 nadaje sie do Battlefield 3?

Raczej słabo

F-22 napisał(a):
http://pclab.pl/art50000-16.html

PS. w tescie na pclabie pisze że płynnośc zapewni 60 klatek na sekunde [a to by oznaczało że rzeczywiście i5 Sandy nie schodzi z licznika]. A ja słyszałem że do płynnego działania starczy 30. Więc jak patrzeć na wyniki tych testów?

Jak będziesz miał na FullHD z 15-25 FPS to będzie dużo. Proponuję byś spojrzał jeszcze raz na ten tekst i DOKŁADNIE przeczytał na jakiej konfiguracji był przeprowadzany test.

Potem sprawdź jaka jest różnica w wydajności jaką oferuje HD7770 a HD7970. Sugerowanie się takimi testami bez dokładnej lektury może nas drogo kosztować ...

PostNapisane: 18 mar 2013, 16:44 

Mofixil napisał(a):
AA x4

Na ki uj...

Dla mnie to podstawa.
Jak miałem słabszy sprzęt, to wolałem obniżyć tekstury i detale, ale AA chociaż na x2 musiało być włączone. Teraz jadę na x4 i dla mnie to w grach być, albo nie być.
Bez antialiasingu gra się jak na commodore 64 - same zęby i ostre krawędzie, blee...

PostNapisane: 18 mar 2013, 17:07 

Wolę ostre krawędzie i wyraźną różnicę miedzy obiektami pomiędzy pierwszym a drugim czy trzecim planem aniżeli rozmytą papkę.
A jak się ma marne PPI to brak AA tez bardzo doskwiera, dojdziemy do 2560x1440 w 19" i nagle każdy zapomni co to było bo nie zauważy ząbków i schodków.

PostNapisane: 18 mar 2013, 19:34 

F-22 napisał(a):
Czytałem test procesorów na pclabie i tam Core i3 wypada zdecydowanie lepiej od czterordzeniowych Phenomów II.
[...]Więc jak patrzeć na wyniki tych testów?
Prosza Cie...
PcLab to shit którego nie tykna nawet kijem. Na chama chcą udowodnić że wszystko co od AMD jest gorsze (kart też sie to tyczy).
Osobiście mam APIIx4 965 i jak patrze na te testy to nie wiem czy płakać czy się śmiać,
równie dobrze gram z wszystkim na ultra z wyjątkami typu:
AA - a na chooj mi to? Jak strzelam i zabijam to i tak nie patrze na grafikę, tylko na to aby nie dać się zabić (A FPS przybędzie - przynajmniej w teorii). Proste?
AA Post - kolejny badziew nic nie wnoszący
Motion Blur - głowa od tego boli, utrudnia celowanie

Dodam że gram w 1920x1200 gdzie fpsy mierzyłem Mirilisem i na koniec wykazało że na Armor Shield przy CQL i 64 luda średnio miałem 61fps
Na Zibie przy CQ i też 64 miałem 52 - ale musi być sieczka na serverze
Nominalnie to poniżej progu płynności (45fps dla mnie) nie spada, jak ustawię w konsoli maxfps 50 to jeszcze mi sie nie zdarzyło aby spadło niżej

i na przyszłość 4 rdzenie to 4. Nie ma porównania że 2 jajka intela = 4+ jaj AMD, tak NIE jest

PostNapisane: 18 mar 2013, 22:14 

WoWo_Soldier napisał(a):
F-22 napisał(a):
Czytałem test procesorów na pclabie i tam Core i3 wypada zdecydowanie lepiej od czterordzeniowych Phenomów II.
[...]Więc jak patrzeć na wyniki tych testów?
Prosza Cie...
PcLab to shit którego nie tykna nawet kijem. Na chama chcą udowodnić że wszystko co od AMD jest gorsze (kart też sie to tyczy).

Nie zgodzę się. Co prawda portalu nie oglądam, a forum odwiedzam raz na ruski rok. ALE! Jeżeli chodzi o forum to dwa lata temu (może teraz jest inaczej po przejęciu pclaba przez onet poziom forum i użytkowników spadł) szukałem tam porady co do złożenia blaszaka za 1500zł. Polecali procek amd i radka. Maszyna działa bez problemów do dzisiaj i radzi sobie ze wszystkimi póki co tytułami.

Być może "redaktorzy" i ich główna strona nie jest zbyt uczciwa ale na forumowych userach się nie zawiodłem :)

Btw core i3 to biurowy szajs xaxaxa.

@down
CYKA!

Ostatnio edytowano 18 mar 2013, 23:39 przez Nowy2142, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 mar 2013, 22:27 

Nowy2142 napisał(a):
Btw core i3 to biurowy szajs xaxaxa.

Hovno wiesz! To najwydajniejsza seria procesorów Intela! W tandemie z takim masakratorem jak GT610 4GB zagrasz we wszystko na 6 monitorach 1440p!

PostNapisane: 24 wrz 2013, 22:51 

Witam.
Przepraszam ,że odkopuję temat ale planuję kupić laptopa z i3 a trochę czasu już minęło więc może ktoś jest w stanie napisać jak ten procesor radzi sobie z BF3 w multi na pełnym serwerze ,czy są zacięcia ,czy da radę pograć na średnich detalach i jak spraw w ogóle wygląda ? Moja rozdzielczość 1366x768.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2