Teraz jest 25 lis 2024, 09:20

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2008, 18:23 

Może ktoś się oriętuje ale oile mi wiadomo Tygrys Królewski miał mniejszą prędkosć maksymalną od swojego poprzednika .... więć to chyba kolejny błąd

Mam jeszcze jedno pytanie .... PzKpfw 747 czy nie kojarzy się wam z czołgami produkcji ZSRR a zwłaszcza z T-34 ... noo z Rudym 102 :p

Kolejną rzecz którą błędnie przetłumaczono to nazwy Okrętów np Japońskich
Raczej ten u-bot to nie jest łódź podwodna ale Okręt podwody ... ale to dla wtajemniczonych
Yamamoto to był pancernik

Shiretoko Class
Typ: Lotniskowiec
Prędkość: 11 knots
Uzbrojenie: 2 x 140mm Cannon
2 x 80mm Flak
To prędzej może przewozić samoloty ale one chyba z niego nie wystartują..... acha i gdzie ten okręt się znajduje..... na jakiej mapie

P.S.
Wiem ze już zakończyliście wypisywać błędy ale nie mogłem się powstrzymać :p

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2008, 20:15 

Cytuj:
Yamamoto to był pancernik

Raczej chodzi Ci o Yamato, bo Yamamoto to był taki japoński pan co był admirałem marynarki podczas Drugiej Wojny Światowej.

Cytuj:
Mam jeszcze jedno pytanie .... PzKpfw 747 czy nie kojarzy się wam z czołgami produkcji ZSRR a zwłaszcza z T-34 ... noo z Rudym 102 :p

Niemcy na froncie wschodnim przechwycili pewną ilość radzieckich T-34, i przechrzścili je na PzKpfw 747. Innymi słowy PzKpfw747 to zdobyczny T-34.

Cytuj:
Może ktoś się oriętuje ale oile mi wiadomo Tygrys Królewski miał mniejszą prędkosć maksymalną od swojego poprzednika .... więć to chyba kolejny błąd

Teoretycznie powinien być wolniejszy od starszego brata ze względu na większy o ponad 10 ton ciężar przy zastosowaniu silnika o tej samej mocy co w Tigerze 1. Źródła jednak podają porównywalne prędkości.

A tak wogóle to gdzie te "błędy" wypatrzyłeś, bo nie jestem na bieżąco? :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2008, 22:00 

http://forgottenhope.bf1942files.com/ma ... ang=polish
.

No na tej stronce tylko że w rożnych działach.... Pojazdy USA... Polski itd....

Acha..... Musiałem o czymś pomyśleć :oops: Yamato ;D FAKT.....

....A te czołgi znaczy T-34 to chyba zanim wprowadzono Tygrysa i Panterę używano Niemcy przejmowali T-34 i wysyłali je do walk.......jak dobrze słyszałem ZSRR dawało niezłego łupnia oddziałom Wermachtu

Mam jeszcze jedno pytanie:
Na początku powstał
Tygrys
potem
Königstiger
no i chyba
Jag Tiger czyli tygrys szturmowy o potężnej armacie ale tak małej zdolności poruszania się że został używany tylko do obrony....
Problem w tym że nie znam dokładnej jego nazwy... tylko w/w Jag Tiger

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2008, 23:40 
Moderator forum

W zasadzie to SdKfz 186 Jagdpanzer VI "Jagdtiger". Niszczyciel czołgów. Faktycznie jego zadaniem nie była walka w ruchu a raczej polowanie na ciężkie czołgi aliantów. Do tej rodziny warto dodać jeszcze Sturmtigera.

PostNapisane: 14 lut 2008, 14:07 

Oraz ciągnik ewakuacyjny Bergepanzer Tiger( modyfikacja polowa ) i Tygrysa z ... motaczem ognia :D (miał wejść do produkcji w 1954(!) ).

Nie zapomnijmy również o Tiger(P) i przeróbkę tego czołgu czyli o Ferdinandzie/Elefancie.

PostNapisane: 14 lut 2008, 18:43 

Wojo44 napisał(a):
Oraz ciągnik ewakuacyjny Bergepanzer Tiger

W FHSW jest takie coś (albo będzie)

Obrazek

PostNapisane: 15 lut 2008, 12:17 

Całkiem, całkiem... Tylko pozostaje pytanie: jaką funkcję pełni/będzie pełnił( holownik,pojazd naprawczy - niepotrzebne skreślić) ?

Tytuł:
PostNapisane: 15 lut 2008, 18:36 

Mi się wydaje że będzie to coś jakby mobilna stacja naprawcza, tak jak np okręt naprawczy na Rheinubungu.

PostNapisane: 15 lut 2008, 18:57 

Mr. J napisał(a):
takie coś

dokladnie _cos_, bo ma ruchoma wieze, a wg opisu na achtungpanzer
Cytuj:
Its gun was removed and the turret traversed to the rear and fixed

Tytuł:
PostNapisane: 15 lut 2008, 21:22 
Redaktor Battlefield.pl

Na wasze pytanie odpowiedź jest na obrazku - twórcy FHWS określili go jako pojazd ewakuacyjny. Jaką funkcje miałby pełnić w grze? Podejrzewam że naprawiać pojazdy znajdujące w pobliżu bo jest to najłatwiejsze do zaimplementowania - właściwość naprawiania można przypisać tak statkom czy innym obiektom spawnującym się jak i obiektom statycznym.

Tylko że jak słusznie zauważył hmmm niewiele to będzie miało wspólnego z rzeczywistością. Po pierwsze Bergepanzer Tiger wyglądał tak (zwróćcie uwagę na wieże):
Obrazek

A po drugie niemieckie regulaminy zabraniały holowania czołgu Tygrys innym czołgiem Tygrys z powodu niewystarczającej mocy silnika co groziło awarią silnika czołgu holującego. Nie sądzę by samo zdjęcie armaty i napędu wierzy w tym pomogło, tym bardziej że zastąpiono je dość masywnym dźwigiem. Jeżeli mnie pamięć nie myli zezwalano na użycie dwóch czołgów lub czołgu Pantera - niestety nie jestem pewny. Zalecane było użycie ciężkich ciągników artyleryjskich. Natomiast w praktyce rzadko udało się ewakuować uszkodzony czołg z braku odpowiedniego sprzętu. Toteż czytając szlaki bojowe niemieckich samodzielnych pułków czołgów ciężkich, trudno sie nie dziwić że ilość czołgów porzuconych, czy zniszczonych przez własne załogi dorównuje liczbie straconych w walce.

Z tego co pamiętam to tak zmodyfikowane Tygrysy (było ich trzy) służyły jako wozy zabezpieczenia technicznego i z tego co czytałem ich główną rolą było zaopatrywanie w materiały wybuchowe ciężkich nosicieli ładunków wybuchowych Schwere Ladungsträger B IV Sd.Kfz. 301 Ausf. C w warunkach bojowych. Co wydaje się dość logiczne.

Nie zmienia to faktu że istniały "Tygrysy" w wersji czołgu ewakuacyjnego. Mianowicie Bergepanzer "Tiger" (P):
Obrazek

Na podwoziu czołgu ciężkiego projektu pana Porsche, pozbawione wież. Zbudowano kilka sztuk przydzielonych do jednostek niszczycieli czołgów Ferdinand, także na tym samym podwoziu.

Były także inne niemieckie ciągniki ewakuacyjne - większości przeróbki polowe. Dla przykładu na zdjęciach z Europy zachodniej często można spotkać pozbawione wieży Pantery objuczone ładunkiem i żołnierzami.

PostNapisane: 15 lut 2008, 23:56 

WuWu - Niemcy robili seryjnie ciągniki ewakuacyjne na podwoziach Panter - taki pojazd nazywał się Bergepanther:

http://klub.chip.pl/chudym/panther/bergpant.jpg

Niestety, zawsze im brakowało pojazdów tego typu (innych rówież).

PostNapisane: 16 lut 2008, 02:15 
Redaktor Battlefield.pl

Wojo44 napisał(a):
WuWu - Niemcy robili seryjnie ciągniki ewakuacyjne na podwoziach Panter - taki pojazd nazywał się Bergepanther:

http://klub.chip.pl/chudym/panther/bergpant.jpg

Niestety, zawsze im brakowało pojazdów tego typu (innych rówież).

Teoretycznie była także wersja Bergepanzer dla Panzer IV, choć nigdy takiej nie widziałem.

Ja natomiast mówiłem o przeróbkach polowych - po prostu usunięta wieża, bez nadbudowy w tym miejscu i oprzyrządowania jak dźwig. Niestety nie widzę w internecie takiej fotografii.

PostNapisane: 16 lut 2008, 10:10 

Jak sam mówiłeś - to była modyfikacja polowa, więc nie robiono im zdjęć.

A tak z innej beczki... ,mam fajne zdjęcie Pantery(warto przyjżeć się wieżyce dowódcy (:) ) :

http://klub.chip.pl/chudym/panther/pz_nokt.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 16 lut 2008, 12:27 

no ładnie.. jak ja zaczęłem poruszać temat "odbijalności" pocisków od Matyldy to moderator zrobił ze mnie jakiegoś penetratora,teraz ci walą tu offtop :)

PostNapisane: 16 lut 2008, 13:23 

MK, miej pretensje do Danexisa - to on zapoczątkował tego offtopa...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2