Teraz jest 12 cze 2025, 07:00

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, 20:48 

bez przesady..na zwykłym kodecu to już całkiem tragiczne dzwięki mam

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, 23:43 

55_Maciek napisał(a):
MK napisał(a):
niestety włączenie EAX nawet na SB live mija się z celem,gra co chwila skacze,zwalnia dzwięk się kaszani,komunikaty radiowe są w zwolnionym tempie wypowiadane tragedia,najlepiej działa software high eax off

SB Live ?? To już zintegrowane są lepsze ...

tez mam staruszka SB live i sie nie do konca z Toba zgadzam. Bod wzgledem wydajnosci - moze, nie sprawdzalem, ale pod wzgledem jakosci dzwieku SB Live jest lepszy od typowych interglali IMO.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2008, 00:03 
Redaktor Battlefield.pl

Wszystko zależy od tego jaki to Live! i jakie zintegrowane. Ja bym tu nie uogólniał :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2008, 01:49 

a jakie to niby kodeki są lepsze od sb?ostatnim godnym chyba uwagi był soundstorm nvidii

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2008, 03:39 
Redaktor Battlefield.pl

Kodek to nie problem. Posiadacze kart Audigy mają ich po dwa na karcie - jeden od wejść, drugi od wyjść. ASIO do synchronizacji między nimi z pomijalnymi opóźnieniami, a na dokładkę własny procesor DSP. Fiu, fiu. Tylko co to ma wspólnego z jakością dźwięku w głośnikach?

Wszystkie dostępne na rynku karty oferują zbliżone parametry. Ale powiedzmy że słuchamy mp3, czy płyty CD-Audio. Dwa kanały sygnału próbkowanego z częstotliwością 44,1 kHz, rozdzielczość 16 bitów na próbkę. Żaden problem nieprawdaż? Chyba trudno o bardziej typowe i banalne zastosowanie. Ale przesłuchajmy ten sam kawałek na kilku kartach. Na pierwszy ogień stareńki SoundBlaster 64V PCI na przetwornikach analogowo-cyfrowych Ensoniqa - po dziś dzień nie mam do niego zastrzeżeń i mam nadzieje że jeszcze długo będzie mi służył w jednym z kompów. SoundBlaster Live! Player (ten prawdziwy Live! z procesorem EMU10K) tu już dochodzi sporo szumów własnych, ale prócz tego że przy byle okazji lubił dodać od siebie kilka trzasków, bo żarł się z płytą główną z chipsetem VIA, też nie mogłem mu wiele zarzucić, gdy akurat nie trzeszczał. Układ Realteka ALC655 wbudowany w płytę główną Gigabyte z KT600. No to już była tragedia. *mama zabroniła mi przeklinać* tak buczał bez sygnału że wyłączałem na noc głośniki. Ale ten sam układ ALC655 w byle laptopie Fujitsu-Siemens z marketu szumi mi nie bardziej niż Live! Na koniec Audigy 4 czy głośniki są podłączone, czy nie ten sam delikatny szum wzmacniacza głośników i jakość dźwięku bez zastrzeżeń, czy to na wybajerzonym sterowniku Creative, czy na ALSA z jądra Linuxa. Tak wiele różnic przy tanich głośnikach Creative T3030.
Zatem w czym problem? Cóż, wygląda na to że sam układ - przetwornik analogowo-cyfrowy to nie wszystko. Na jakość dźwięku - szumy oraz dynamikę ma wpływ także jego elektroniczne otoczenie które musi pokonać sygnał w drodze do głośników. A z ich jakością bardzo różnie bywa jak widać na powyższym przykładzie. Nawet patrząc na różne generacje kart naszego "ukochanego", EAXowego monopolisty.

Wróćmy jednak do wydajności. Tu na szczęście mamy łatwiej, bo nie musimy polegać na subiektywnej ocenie, a na benchmarkach. Najmniejsze obciążenie procesora przy obsłudze EAX 2 generowały SoundStormy. Królowały niepodzielnie, bo w przeciwieństwie do Live! z procesorami EMU10K i Audigy z procesorami EMU10K2, były zintegrowanie z mostkiem południowym płyty głównej i nie trzeba było przepychać danych przez ciasną magistrale PCI jak w przypadku kart Creative. Tylko że dziś to bez znaczenia. EAX 2 jest archaiczny, a przy mocach obliczeniowych współczesnych procesorów to żaden problem by jego obsługę dodać do sterownika i pozostawić związane z tym obliczenia dla CPU. To był kłopot gdy miałem Athlona 2400+ i mój Realtek przy 32 kanałach generował obciążenie 16%, przy Celeronie D 3,5 GHz to już było bez znaczenia. Problem się pojawia przy EAX 3 i jego możliwościach przekształcania otoczenia i płynnymi przejściami między środowiskami. Ale z tym nie mają problemu wbudowane karty, bo po prostu tylko karty Audigy obsługują standard EAX 3, oraz 4.

Na koniec dlaczego wspomniałem "jaki Live!". Otóż jest to doskonały przykład polityki firmy Creative. Weźmy jakiegokolwiek starego Live! z procesorem EMU10K, a nisko profilową kartę Live! 24-bit. Otóż te karty nie mają ze sobą nic wspólnego! Live! 24-bit to najzwyklejszy kodek bez własnego procesora DSP, a w dodatku gdzieś na końcu magistrali PCI. Trudno się zatem dziwić że wydajnością ustępuje układom także bez własnego procesora, wbudowanym w płytę. Z drugiej jednak strony jest bardzo chwalona za jakość dźwięku w przeciwieństwie do starych Live! i kart Audigy poprzedzających wersje 2 ZS.

Reasumując: mając kodek ALC888 na płycie nie bawiłbym się z Livem (pomijalny wzrost wydajności przy nowoczesnym procesorze), a do tego ryzyko trzasków bo wciąż mam chipset VIA, a już tym bardziej nie wydałbym raz jeszcze tej kasy na Audigy (bez EAX 4 można żyć) :P No ale jak już wspomniałem, wszystko zależy od konkretnego modelu i co tam producent na płycie wlutował.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2008, 17:58 

55_Maciek napisał(a):
MK napisał(a):
niestety włączenie EAX nawet na SB live mija się z celem,gra co chwila skacze,zwalnia dzwięk się kaszani,komunikaty radiowe są w zwolnionym tempie wypowiadane tragedia,najlepiej działa software high eax off

SB Live ?? To już zintegrowane są lepsze ...

Niekoniecznie. Ja mam cały czas od 5-6 lat SB Live! i nie zamienię na żadną inną. No może poza Audigy 2. Wszystkie X-Fi możecie wyrzucić do kosza. Ja tak zrobiłem ze swoim X-Fi Extreme Gamer. Gorszego syfu niż seria X-Fi świat chyba nie widział.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2008, 18:41 

Także i ja narazie z live! nie zamierzam rezygnowac. Audigy kupilbym sobie juz jakis czas temu, gdyby nie to ze odrzuca mnie jedno wejscie mniej ;)

A jezeli o dynamike dzwieku chodzi, to jakby ktos zrobil karte na lampach.... :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 sty 2008, 11:44 

Pietia napisał(a):
Niekoniecznie. Ja mam cały czas od 5-6 lat SB Live! i nie zamienię na żadną inną. No może poza Audigy 2. Wszystkie X-Fi możecie wyrzucić do kosza. Ja tak zrobiłem ze swoim X-Fi Extreme Gamer. Gorszego syfu niż seria X-Fi świat chyba nie widział.

Mozesz rozwinac?

Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2008, 14:02 

A powiedzcie mi czy moja Audigy 2 model SB0240 coś warta? Najbardziej mnie ciekawi czy odciąża ona bardzo procesor podczas grania oraz czy obsługuje ona EAX 3 czy EAX4?

Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2008, 23:07 

Mr. J napisał(a):
A powiedzcie mi czy moja Audigy 2 model SB0240 coś warta? Najbardziej mnie ciekawi czy odciąża ona bardzo procesor podczas grania oraz czy obsługuje ona EAX 3 czy EAX4?

Jak Mi to kiedyś WuWu tłumaczył każda karta nawet zintegrowana obciąża porcesor :) . A audigy 2 to naprawdę dobra karta i obsługuje EAX3 i 4 , Ja osobiście posiadam ZS. Jak zaczynałęm Moją przygodę z FH to również posiadałem SB Live ale to był BF1942 a ładnych parę lat Mineło ...

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 00:10 

Hehe to bdb że obsługuje EAX4 ;] ale w czym poza tym jest ta dźwiękówka ta dobra?

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 08:55 

Odnośnie dzwięku:

FH troszkę mi tnie na detalach wysokich więc pomyślałem ze to moze przez kartę dzwiękową no i kupiłem creative X-Fi extreme, wszystko fajnie ale w grze nic to nie zmieniło, próbowałem zmieniac ustawienia dzwięku w grze, miałem sprzętowe, softowe i creative X-Fi tyle tylko ze tego ostatniego nie mogę właczyc bo występuje bład ze nie moze korzystać z tego urzadzenia. Czy ktoś wie o co kaman ? Dodam że w tygodniu mam zamiar przetestować z 5 kart graficznych od GF 6800GT 512 mb do GF8800 GTS bo myśle ze problem tkwi w grafice, w tej chwili mam GF8600GT 256 MB na palicie a to szmelc...

Sprzęt
Core 2 duo 1.8 ghz
2 Gb ramu dual
300 Gb dysk
GF8600 GT
Creative X-Fi

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 12:13 

Hmm twierdzisz że Palit robi kiepskie karty?

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 16:37 

Oczywiście że tak twierdzę. Kiedyś miałem GF FX 5200 palitowego syf maksymalny. Na nieszczescie w nowym kompie tez mi zamontowali palita...i nigdy wiecej takiego błedu nie popełnie. Wrzucam inna karte do mojego kompa a tą sprzedaje jak najszybciej.. Moze kupisz? promocyjną cenę Ci dam. karta kupiona 14.08.07

Dla porówania dzisiaj testowałem GF 8600 GT tylko na procesorze graficznym gigabyte i wyobraż sobie że FH ani raz się nie zaciął... A na palitowym szajsie zacinał się strasznie... A parametry obu kart różnią sie tylko procesorami graficznymi...

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 17:27 

A czym sie rózni chip graficzny nvidia G84- gigabyte od nvidia G84 w Palicie ? :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2