Teraz jest 25 lis 2024, 14:48

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2005, 23:00 

Skanuj i wrzucaj :D

Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2005, 23:17 

Nie ma przebacz ;) , chlasnąłeś jęzorem to teraz musisz cierpieć :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lip 2005, 12:17 

Spoko.

Kto mi kupuje skaner? :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 lip 2005, 20:32 

dlaczego oni robili dziala 76.2 i pociski do karabinow 7.62? takie same liczby

Tytuł:
PostNapisane: 5 lip 2005, 22:53 

Na to pytanie trudno odpowiedzieć.Trzeba sie przyjrzeć bliżej temu zagadnieniu więc ja jako prosty człowiek nie odpowiem.Ale nurtuje mnie jedno czemu działo nie ma 7.62 a pocisk do karabinu 76.2? :) Ej a co to za pytanie?Znalazłem lepsze.Właściwie to pytanie-zadanie:

Hiperpłaszczyzna na ewaluowanej przestrzeni bazowej 25 wymiarowej na 17 ekstremów lokalnych.Niech k będzie dowolnym ciałem i zgodną z waluacją dyskretną dla hipotezy Jakobowskiego.Domknięcie całkowite pierścienia izomorficznego definiuje wskaźniki sumacyjne.Ciała i pierścienie mają 1 różną od 0.
Oblicz:Ile będzie kosztować piwo w Suwałkach na przełomie marca i grudnia?

Tytuł:
PostNapisane: 5 lip 2005, 23:56 

7,62 to 0,3 cala a 76,2 to 3 cale.

Po prostu używamy durnych jednostek metrowych, które do niczego nie pasują, więc potem takie dziwne liczby wychodzą :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2005, 16:22 

a uzywales kiedys sruby mikrometrycznej w calach? i to wyobraz sobie ze masz dwa typy: angielski i usa. wtedy zobaczysz co do czego nie pasuje :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2005, 23:33 

No proszę, a zaczęło się od ładnych modeli T34 :D Więc wracając do tematu - modele są wypasione i oby jak najszybciej pojawiły się na naszych blaszakach :) Natomiast co do skuteczności T34 nie ma co dyskutowac - jakkolwiek czołgi te były nienajlepiej opancerzone i uzbrojone (szczególnie wczesne wersje), nie miały odpowiedniego osprzętu (znowu wczesne wersje), tak również były tanie (koszt gdzieś koło połowy kosztów Tygrysa) i łatwe w obsłudze, czyli idealne dla Rosjan. I dlatego osłaniały czerwonoarmistów aż do Berlina (i w Mandżurii też), więc jak by na nie nie narzekac, sprawdziły się wystarczająco dobrze, żeby Ruscy mogli wygrac tą cholerną wojnę. Wiem, że znacznie większe zasługi miały choby KB-1 czy IS-2, a jeśli nie tylko o czołgach mowa, to również IŁ-2 oraz świetna artyleria o wielkich kalibrach, ale bez T-34 zwycięstwo nie byłoby możliwe. Nie wiem tylko, czy to powód do zadowolenia. Ja i tak wolę mydelniczkę Shermana M4A1 76W :D

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 00:35 

Ruscy mieli kilka modeli znacznie lepszych od T34 jak np. T34M oraz T43, T44, ale nie było czasu na zmianę produkcji w czasie wojny.

Konstrukcja T44 przez posłużyła jako wzór do konstrukcji czołgu T56.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 11:28 

tia t-34 byl tani, prosty w produkcji i mogl go naprawic byle kowal i o to chodzilo, ruskie zawsze stawiali na ilosc. Sam kiedys widzialem zdjecie t-34/85 ktory mial szpare na szerokosc dloni miedzy tylna i boczna plyta kadluba FABRYCZNIE, no bo tak jakos im wyszlo :D.

a co do modeli to dlaczego caly czas nie ma: ViS'a, PzIII, T-70 ??
ale to pytanie chyba z rodziny: "jaki jest sens zycia?"

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 15:07 

jurgens napisał(a):
Konstrukcja T44 przez posłużyła jako wzór do konstrukcji czołgu T56.

khem, t-56 to chinska modyfikacja t-55 :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 21:26 

Musze powiedzieć, że nie myślałem, że ruscy mieli już taki sprzęt w 44tym. Ale widać, że szykowali go na wojnę z Aliantami, skoro prawie 1000 sztuk stało na tyłach.

Cytuj:
Projekt kolejnego średniego czołgu prowadziło biuro konstrukcyjne Morozowskiego. Później nadano mu symbol T-44. Zaplanowano dla niego nowe zawieszenie, a silnik umieszczono pionowo, ponadto wprowadzono kilka nowych udoskonaleń. W tym czołgu zastosowano wszystkie Obniżono wysokość przedziału silnikowego, umieszczając w nim również filtr powietrza. Silnik V-44 wyposażono w nowy system paliwowy, powiększając w ten sposób moc silnika z 500 KM do 520KM. Ponadto czołg posiadał ulepszony system chłodzenia, pięciobiegową skrzynię biegów. Czołg posiadał nową wieżyczkę, którą zainstalowano bardziej centralnie w stosunku do nadwozia niż w poprzednich modelach. W wieży zainstalowano działo ZIS-S-53. Czołowy pancerz zwiększono do 120 mm. najlepsze zdobycze nauki radzieckich konstruktorów. Rewolucyjna konstrukcja T-44 zapewniała jego rozwój przez kilka następnych dekad. W związku z zmianą pancerza nastąpiło też przemieszczenie karabinu maszynowego. Prototypy T-44 miały prześwit pomiędzy drugim a trzecim kołem, natomiast w modelach seryjnych zwiększono odległość pomiędzy pierwszym i drugim kołem. W 1944 czołg przeszedł pomyślnie wszystkie testy i został wdrożony do służby. Produkcję seryjną T-44 zlecono zakładom w Harkowie (nr 75). Łącznie do 1945 roku wyprodukowano 965 czołgów. Niestety czołgi te nie brały udziału w walkach podczas II wojny światowej, ponieważ armia radziecka nie miała przygotowanych i odpowiednio przeszkolonych załóg oraz serwisu dla tak nowoczesnych czołgów. Ponadto sukcesy Rosjan pod koniec wojny nie wymuszały na dowództwie potrzeby wdrażania nowych maszyn. W 1945 wprowadzono nową wieżyczkę dla modelu T-44-100 wyposażonego w armatę 100mm D-10T lub LB-1. Po bokach napędu tego modelu umieszczono 6 mm ochronne płyty stalowe. W 1946 wprowadzono następcę T-44, model T-54 produkowany w oparciu o główne podzespoły T-44 do lat 60-tych, w 1966 wprowadzono w T-54 stabilizatory położenia lufy. Zmodernizowane wersje T-44M i T-44S służyły w rosyjskiej armii do lat 70.
http://www.armia-pancerna.private.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 23:24 

polecam oryginal http://www.battlefield.ru/t44.html. tlumaczenie na http://www.armia-pancerna.private.pl/ jest niescisle i z literowkami.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2005, 23:49 

Jakie jest takie jest. Nie chciałem wrzucać bukw na stronach.

Swoją na tych ruskich stronach są ciekawe statystyki jeśli chodzi o to jak były niszczone T34. Do Stalingradu właściwie więszość zniszczonych T34 trafionych była z dział 50mm L50 L60, które prawdopodobnie należały do PZIII.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lip 2005, 00:08 

jurgens napisał(a):
Nie chciałem wrzucać bukw na stronach.

tam tez sie reformuja, strona jest i po angielsku :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 2