Teraz jest 1 sie 2025, 10:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 17:51 

Napewno różni sie ceną no i jak mniemam jakością wykonania, bo teraz na tej drugiej karcie działa mi znakomicie F.H

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 18:42 
Moderator forum

Nie wiem czy dalej tak jest ale dawniej karty pomimo posiadania tego samego chipu graficznego posiadały różne "biosy" czyli kości odpowiedzialne za pracę układu graficznego (różnice w wydajności były kosmiczne na przykład dla procesora graficznego Tseng ET6000, przy BIOSAch różnych producentów). Zapewne obecnie nie jest to już tak "bezpośrednie" jak jeden EPROM na karcie. Poza tym mamy inne podzespoły których jakość się liczy - kondensatory, tranzystory itd. Palit z takich czy innych względów wydajnością ustępuje porządnym kartom i nie warto oszczędzać paru złotych na karcie która kosztuje kilka stów.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 19:31 

Tondrom napisał(a):
Dla porówania dzisiaj testowałem GF 8600 GT tylko na procesorze graficznym gigabyte i wyobraż sobie że FH ani raz się nie zaciął...

Tydzień temu zakupiłem taką kartę z pasywnym chłodzeniem i potwierdzam, że FH2 na rozdziałce 1024x768, wszystkie ustawienia na max oraz AAx2 nie ma żadnych zacieć. (a podobno można ją jeszcze podkręcic - info tutaj)
Reszta kompa:
Pentium 2160 (1,8@3gh),
pł.gł - Gigabyte P35 -DS3,
Ram -2gb,
muzyczna - zintegrowana 7.1 napewno obciąża procka, ale zapas moc w nim jest spory, więc stwierdziłem że nie będę wsadzał w nowego kompa staruszka !Live'a.

W zwiazku z tym mam pytanie czy opłaca się kupować (jeśli chodzi o poprawę wrażeń odsłuchowych w Fh2) jakiś nowy model SB X-Fi Xtreme Gamer lub Audio?

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 21:15 

[SBS]Jack74 napisał(a):
Tondrom napisał(a):
Dla porówania dzisiaj testowałem GF 8600 GT tylko na procesorze graficznym gigabyte i wyobraż sobie że FH ani raz się nie zaciął...

Tydzień temu zakupiłem taką kartę z pasywnym chłodzeniem i potwierdzam, że FH2 na rozdziałce 1024x768, wszystkie ustawienia na max oraz AAx2 nie ma żadnych zacieć. (a podobno można ją jeszcze podkręcic - info tutaj)
Reszta kompa:
Pentium 2160 (1,8@3gh),
pł.gł - Gigabyte P35 -DS3,
Ram -2gb,
muzyczna - zintegrowana 7.1 napewno obciąża procka, ale zapas moc w nim jest spory, więc stwierdziłem że nie będę wsadzał w nowego kompa staruszka !Live'a.

W zwiazku z tym mam pytanie czy opłaca się kupować (jeśli chodzi o poprawę wrażeń odsłuchowych w Fh2) jakiś nowy model SB X-Fi Xtreme Gamer lub Audio?

Szczerze Ci powiem ja jestem człowiekiem w gorącej wodzie kąpany i jak tylko wpadłem na genialny pomysł ze karta muzyczna mi pomoże pozbyć się ścinek w Fh to poleciałem do sklepu i kupiłem :D Niestety jak było przed tak nic sie nie zmieniło, a kartę sobie zostawiłem bo różnica jest ale niestety nie w grze a np w ogladaniu filmów bądź słuchaniu muzyki. Teraz i tak planuję kupić jakąś lepszą graficzkę taka do 800 zł poleci ktos coś ?

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 21:20 

aNDY^aND napisał(a):
Pietia napisał(a):
Niekoniecznie. Ja mam cały czas od 5-6 lat SB Live! i nie zamienię na żadną inną. No może poza Audigy 2. Wszystkie X-Fi możecie wyrzucić do kosza. Ja tak zrobiłem ze swoim X-Fi Extreme Gamer. Gorszego syfu niż seria X-Fi świat chyba nie widział.

Mozesz rozwinac?

Bardzo chętnie gdyż poświęciłem na ten problem trochę czasu.
Rozochocony reklamą i chęcią polepszenia wydajności w grach, wraz z nowym kompem postanowiłem kupić kartę SB X-Fi ExtremeGamer. Wydałem jakieś 400 zł. I co się okazało po zainstalowaniu. Wspomniana karta nie współdziałała z moimi głośnikami Creative Inspire GD580. To dość stare głośniki, które posiadają zewnętrzny dekoder DTS i DD, poprzez który łączy się głośniki z kartą (coaxial). Po lekturze "helpa" na stronce Creative doszukałem się problemu. W opcjach "HQ Audio", które w X-Fi nazywają się trochę inaczej lecz niestety pisząc to nie pamiętam jak, należało w zakładce "decoder" przestawić dekodowanie dźwięku z dekodera karty na dekoder zewnętrzny. Byłoby super gdyby nie prosty problem - takiej zakładki w serii X-Fi nie ma. Została wyłączona wraz z ostatnimi sterownikami do tej serii kart. Instalacja wcześniejszej wersji sterowników powoduje konflikt systemu i niezgodność urządzeń. System przestaje rozpoznawać urządzenie. Tak więc monopolista zabezpieczył się na taką ewentualność. Ponadto moja karta nie ma wyjścia coaxial ani disital. Są jedynie analogowe. W części kart można uzupełnić tą lukę kupując specjalny gadżet (w Polsce niedostępny) tzw. SB Digital I/O Module. Nabyłem go z USA za niecałe 17$ lecz okazało się, ze niestety tylko moja karta nie współgra z tym modułem. Pozostałe tak ale ja nie miałem okazji ich przetestowania.

Kolejna kwestia to dekodowanie dźwięku. Jeżeli przeczytacie uważnie opis techniczny kart serii X-Fi to stwierdzicie, że tak naprawdę żadna z nich nie dekoduje dźwięku do DD oraz DTS! Ten efekt można uzyskać tylko oglądając filmy, itp przy pomocy PoverDVD do ściągnięcia ze strony producenta. Żaden inny program nie działa - wiem bo spędziłem długie, wkur***** godziny, szukając przyczyny. Jednym słowem na kartach X-Fi filmy w sygnale DD bądź DTS można oglądać tylko poprzez ten jeden program. W każdym innym przypadku osiągniemy jedynie efekt stereo. Muzykę odtwarzałem bez żadnego problemu. Dodatkowo mogłem bez problemów odpalić dźwięk na słuchawkach (wiadomo) i przyznaję, że efekt był niesamowity. Tylko głuchy nie słyszałby różnicy. Na słuchawkach stereo za 15 zł pełen surround.

Niebawem spróbuję zamontować kartę u kumpla, który ma głośniki podłączane analogowo bezpośrednio do karty. Może u niego będzie lepiej. Tak czy siak doświadczenia mam straszne a karta leży póki co na półce podczas gdy ja korzystam ze starego SB!Live i wszystko gra. Z chęcią zamieniłbym go tylko na SBAudigy2.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 21:20 

Mr. J napisał(a):
Hehe to bdb że obsługuje EAX4 ;] ale w czym poza tym jest ta dźwiękówka ta dobra?

Włącz zintegrowaną to usłyszysz.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 21:22 

55_Maciek napisał(a):
Mr. J napisał(a):
A powiedzcie mi czy moja Audigy 2 model SB0240 coś warta? Najbardziej mnie ciekawi czy odciąża ona bardzo procesor podczas grania oraz czy obsługuje ona EAX 3 czy EAX4?

Jak Mi to kiedyś WuWu tłumaczył każda karta nawet zintegrowana obciąża porcesor :) . A audigy 2 to naprawdę dobra karta i obsługuje EAX3 i 4 , Ja osobiście posiadam ZS. Jak zaczynałęm Moją przygodę z FH to również posiadałem SB Live ale to był BF1942 a ładnych parę lat Mineło ...

SB Audigy 2 ZS - najlepsza karta muzyczna jaka moim zdaniem póki co wyszła.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 21:36 

A wogóle czy jest jakaś różnica między A2 a A2 ZS, oprócz "złoconych" styków i (chyba) obsługi większej liczby głośników?

A tym Palitem to mnie zasmuciłeś bo zastanawiałem się nad kupnem modelu GF 7900GS tej firmy. Słyszałem też że Palit połączył się z Gainwardem, więc Palita karty niejako pochodzą od Gainwarda...

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2008, 22:36 
Redaktor Battlefield.pl

Mr. J napisał(a):
A wogóle czy jest jakaś różnica między A2 a A2 ZS, oprócz "złoconych" styków i (chyba) obsługi większej liczby głośników?

Inna jest elektronika, lepszy odstęp sygnału od szumu 8)

Powinna się nazywać Audigy 3 :D

W sumie Audigy 4 Pro (nie mylić z Audigy 4 bo to zupełnie inna karta!) to to samo, tylko naklejka na procesor i nieco inny sterownik :lol:

Całe Creative...

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2008, 17:06 

@Pietia - mi tez nigdzie pelne dolby nie dziala (z wyjatkiem wlasnie PowerDVD jezeli dobrze pamietam), dopoki nie dekoduje dzwieku przez ffdshow... juz dawno przestalem sie zastanawiac dlaczego te jedyne kodeki daja mi dzwiek 5.1...

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2008, 17:42 

Witam.
Moje pytanie dotyczy ustawienia grafiki w grze BF2. Mam dość dobry sprzęcik i gram na maksymalnych ustawieniach przy rozdz 1024x768. Problem jednak tkwi w ustawieniach Anti Aliasing. Zmieniam na rożnie 2/4/8 itp lecz po zatwierdzeniu wracają do pozycji OFF !! W czym jest problem... ???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 2