aNDY^aND napisał(a):
Pietia napisał(a):
Niekoniecznie. Ja mam cały czas od 5-6 lat SB Live! i nie zamienię na żadną inną. No może poza Audigy 2. Wszystkie X-Fi możecie wyrzucić do kosza. Ja tak zrobiłem ze swoim X-Fi Extreme Gamer. Gorszego syfu niż seria X-Fi świat chyba nie widział.
Mozesz rozwinac?
Bardzo chętnie gdyż poświęciłem na ten problem trochę czasu.
Rozochocony reklamą i chęcią polepszenia wydajności w grach, wraz z nowym kompem postanowiłem kupić kartę SB X-Fi ExtremeGamer. Wydałem jakieś 400 zł. I co się okazało po zainstalowaniu. Wspomniana karta nie współdziałała z moimi głośnikami Creative Inspire GD580. To dość stare głośniki, które posiadają zewnętrzny dekoder DTS i DD, poprzez który łączy się głośniki z kartą (coaxial). Po lekturze "helpa" na stronce Creative doszukałem się problemu. W opcjach "HQ Audio", które w X-Fi nazywają się trochę inaczej lecz niestety pisząc to nie pamiętam jak, należało w zakładce "decoder" przestawić dekodowanie dźwięku z dekodera karty na dekoder zewnętrzny. Byłoby super gdyby nie prosty problem - takiej zakładki w serii X-Fi nie ma. Została wyłączona wraz z ostatnimi sterownikami do tej serii kart. Instalacja wcześniejszej wersji sterowników powoduje konflikt systemu i niezgodność urządzeń. System przestaje rozpoznawać urządzenie. Tak więc monopolista zabezpieczył się na taką ewentualność. Ponadto moja karta nie ma wyjścia coaxial ani disital. Są jedynie analogowe. W części kart można uzupełnić tą lukę kupując specjalny gadżet (w Polsce niedostępny) tzw. SB Digital I/O Module. Nabyłem go z USA za niecałe 17$ lecz okazało się, ze niestety tylko moja karta nie współgra z tym modułem. Pozostałe tak ale ja nie miałem okazji ich przetestowania.
Kolejna kwestia to dekodowanie dźwięku. Jeżeli przeczytacie uważnie opis techniczny kart serii X-Fi to stwierdzicie, że tak naprawdę żadna z nich nie dekoduje dźwięku do DD oraz DTS! Ten efekt można uzyskać tylko oglądając filmy, itp przy pomocy PoverDVD do ściągnięcia ze strony producenta. Żaden inny program nie działa - wiem bo spędziłem długie, wkur***** godziny, szukając przyczyny. Jednym słowem na kartach X-Fi filmy w sygnale DD bądź DTS można oglądać tylko poprzez ten jeden program. W każdym innym przypadku osiągniemy jedynie efekt stereo. Muzykę odtwarzałem bez żadnego problemu. Dodatkowo mogłem bez problemów odpalić dźwięk na słuchawkach (wiadomo) i przyznaję, że efekt był niesamowity. Tylko głuchy nie słyszałby różnicy. Na słuchawkach stereo za 15 zł pełen surround.
Niebawem spróbuję zamontować kartę u kumpla, który ma głośniki podłączane analogowo bezpośrednio do karty. Może u niego będzie lepiej. Tak czy siak doświadczenia mam straszne a karta leży póki co na półce podczas gdy ja korzystam ze starego SB!Live i wszystko gra. Z chęcią zamieniłbym go tylko na SBAudigy2.