Teraz jest 28 lis 2024, 01:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 88  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Update
PostNapisane: 18 gru 2008, 18:11 

Pytanie ciekawe, jednak myślę że forum złe, a już na pewno temat :evil:

PostNapisane: 18 gru 2008, 19:29 

BF2 nie obsluguje procesorow dwurdzeniowych, dlatego ich posiadacze (ja) sa zmuszenie wylaczac jeden podczas gry, chyba sa masochistami i lubia otrzymywac komunikat "polaczenie z serwerem zostalo przerwane" w srodku gry

PostNapisane: 18 gru 2008, 19:42 

spitfire05 napisał(a):
Pytanie ciekawe, jednak myślę że forum złe, a już na pewno temat :evil:

Aż tak cię to boli?
Czy to kwestia nabicia sobie kolejnego postu ?

PostNapisane: 18 gru 2008, 20:16 
Redaktor Battlefield.pl

rafal pl napisał(a):
Wiecie może czy FH2 ( Battlefield 2 ) wykorzystuje dwa rdzenie procesora czy tylko jeden?

Nie, co w sumie wielkim problemem nie jest. Szkoda za to, że bf2editor też tego nie potrafi :(
masterceo napisał(a):
BF2 nie obsluguje procesorow dwurdzeniowych, dlatego ich posiadacze (ja) sa zmuszenie wylaczac jeden podczas gry, chyba sa masochistami i lubia otrzymywac komunikat "polaczenie z serwerem zostalo przerwane" w srodku gry

He? Jak ten jeden rdzeń odłączasz?

PostNapisane: 18 gru 2008, 20:20 
Redaktor Battlefield.pl

rafal pl napisał(a):
Aż tak cię to boli?
Czy to kwestia nabicia sobie kolejnego postu ?

:roll:

PostNapisane: 18 gru 2008, 20:57 

masterceo napisał(a):

Może nie obsługiwać 2-go rdzenia ale nie procesorów 2-u rdzeniwych (zresztą i tak najwięcej zależy od systemu). Niewiem jak u innych u Mnie na Athlone BE 5000+ niemam najmniejszych problemów i na xp i na viście.

PostNapisane: 19 gru 2008, 00:25 

Ja mam Athlona 5200+ XP i na Windows XP nie muszę wyłączać żadnego rdzenia. Po prostu - włączam grę i tyle. Żaden program nie obsłuży 2-óch i więcej rdzeni. Można co najwyżej wrzucić 1 program na osobny, nieużywany rdzeń.

PostNapisane: 19 gru 2008, 01:13 

Każdy BF obsługuje dwa rdzenie,tzn gra działa poprawnie na takich prockach ale i tak wykorzystuje jeden rdzeń,jak masz jakieś problemy z prockiem dwurdzeniowym to zainstaluj core optimizera w przypadku procka AMD

PostNapisane: 19 gru 2008, 17:53 
Redaktor Battlefield.pl

Midas napisał(a):
Żaden program nie obsłuży 2-óch i więcej rdzeni.

Wyobraź sobie, że są programy zdolne do rozdzielenia obliczeń na dziesiątki procesorów, czy węzłów w klastrze komputerowym. Zresztą nawet w środowisku Windows można je znaleźć po chwili zastanowienia, bo mimo rozpowszechnienia procesorów wielordzeniowych, są wciąż rzadkością. Przykładem niech będzie chociażby encoder mp3: lame - który dość sprawnie wykorzystuję dwa rdzenie do równoległego wykonywania obliczeń przy konwersji wielu plików.

Ograniczeniem jest tutaj oprogramowanie: aplikacje oraz system operacyjny windows, który ma po prostu fatalne zarządzanie zasobami. Nawet nowsze 2003 i Vista nie radzą sobie z rozdzielaniem zadań między procesory, choć i tak widać postęp w stosunku do XP i dlatego do pracy z bf2editor wykorzystuję Windowsa 2003. Ale nadal pozostawiają wiele do życzenia. Coś takiego jak "nieużywany" rdzeń, czy "zamrożenie" systemu gdy program wykorzystuję 100% rdzenia, a drugi jest pusty, nie powinno mieć miejsca! Wystarczy popracować kilka godzin nad czymś wymagającym dużego zapotrzebowania na zasoby jak obróbka zdjęć z danych RAW na systemach z rodziny LINUX, czy UNIX aby poczuć różnicę.

Pozostaje czekać na Windows 7 - na szczęście Microsoft dość wcześnie porzucił rozwój Visty.

PostNapisane: 19 gru 2008, 19:30 

No ja bym się tak nie cieszył z siódemki,puki co to recenzje bety wskazują ze to bardziej dopracowana Vista rewolucji jakie zapowiadali nie ma,zobaczyli co skopali w Viście i to naprawiają tworząc nowy system,bo coś szybko ta beta się pojawiła jak na całkowicie nowe jądro i wszystko robione od podstaw jak zapewniał M$

koniec OT

PostNapisane: 21 gru 2008, 11:38 

Jak USArmy wlazło na te klify pojawiające się na nowej mapie?:) Wygląda zajebiście.

PostNapisane: 21 gru 2008, 14:08 

Ano mniej wiecej tak:

Obrazek

PostNapisane: 21 gru 2008, 15:39 

w zasadzie nie "odlaczam" rdzenia tylko wylaczam jego obsluge przez BF2.exe.
robie to tak
1.wlaczam BF
2.Alt+tab
3.menadzer zadan windows, prawy przycisk na bf2->przejdz do procesu (to mozna pominac jak ma sie malo procesow i latwo znalezc BF2.exe)->prawy przycisk na BF2.exe->ustaw koligacje i odznaczam jeden rdzen.

musze to robic kazdym razem jak chce pograc sobie w BFka (a raczej modow do niego, bo w wanilie na trzezwo nie da sie grac) inaczej mi po prostu resetuje polaczenie z serwerem co jakis czas

i jeszcze jedna sprawa:BF2 nie wykorzystuje obu rdzeni, gra zostala wypuszczona przed pojawieniem sie na rynku procesorow wielordzeniowych (tzn moze i byly, ale prawie nikt ich nie mial) wiec tworcy nie zaimplementowali wsparcia dla multi-core
dlatego gra po prostu lubi crashowac na multi-core'ach. nie wszystkich jednak, niektorzy szczesliwi posiadacze prockow amd nie maja tego problemu. Niestety, mam athlona 5600x2 i u mnie wystepuje.

jesli ktos chce sobie o tym poczytac to odsylam TU

PostNapisane: 21 gru 2008, 15:51 

Cytuj:
Jak USArmy wlazło na te klify pojawiające się na nowej mapie?:) Wygląda zajebiście.

Mieli na barkach specjalne mozdzierze z których wystrzeliwali haki z linami. A drabiny nie sprawdziły się(Niemcy je zżucali). Polecam odcinek Histori Oręża(ang. Weponology) o Komandosach Armii USA( Rangersach dla laików)

PostNapisane: 21 gru 2008, 16:13 

masz to zainstalowane? http://www.programosy.pl/program,amd-dual-core-optimizer.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 88  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2