Teraz jest 16 lut 2025, 19:53

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 15:24 

Ragni napisał(a):
aNDY^aND napisał(a):
Określ co według ciebie jest wiarygodnym źródłem :P

Podaj wszystkie co możesz znaleźć a ja już sobie wybiorę ;)

(najlepiej artykuł z jakiegoś pisma komputerowego lub medycznego)

Jeśli nie znajdziesz niczego wartościowego to będę preferował moją wersję na temat FPSów ;).

W sumie nie zalezy mi na tym, w co wierzysz. Przynajmniej moja wersje mozna sprawdzic naocznie: ustaw dwa rozne kompy obok siebie (ja tak sprawdzalem na swoim starym i nowym) i pusc na nich jakis benchmark z gry dla porownania z wyswietlaniem FPS. Zobaczysz na wlasne oczy roznice np. miedzy 40 a 80 fps

----
Frames per second
Z Wikipedii

Niska FPS powoduje u widza wrażenie "skoków" obrazu. Wysoka FPS jest dla widza nieodróżnialna od płynnego ruchu. O ile dzięki przenikaniu się ze sobą kolejnych klatek, dla filmu nagranego kamerą takie wrażenie ma miejsce przy FPS ok. 20 i wyższym, to dla obrazu złożonego z klatek zupełnie oddzielnych (np. w grach komputerowych) potrzebne jest FPS 30-60.
----
http://pl.wikipedia.org/wiki/Frames_per_second

Pisali tez kiedys o tym w ktoryms ze znanych portali komputerowych. Nie pomne niestety teraz gdzie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 16:16 

aNDY^aND napisał(a):
O ile dzięki przenikaniu się ze sobą kolejnych klatek, dla filmu nagranego kamerą takie wrażenie ma miejsce przy FPS ok. 20 i wyższym, to dla obrazu złożonego z klatek zupełnie oddzielnych (np. w grach komputerowych) potrzebne jest FPS 30-60.

I nic w tym dziwnego.

Wystarczy zrobić mały test. Porównać "stopklatkę" z filmu oglądanego na DVD (najlepiej w jakichś scenach, gdzie jest jakiś ruch na ekranie) i "stopklatkę" (screenshot) w grze.

Różnica widoczna jest od razu, a przecież w czasie oglądania filmu na DVD jakość jest jak "żyleta", czyż nie?

Ale koniec końców - Ragni, preferuj czyjąkolwiek wersję masz ochotę... ;) I, jak to mawiają starsze roczniki, niech ci idzie na zdrowie! 8)

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 16:55 
Moderator forum

aNDY^aND napisał(a):
ustaw dwa rozne kompy obok siebie (ja tak sprawdzalem na swoim starym i nowym) i pusc na nich jakis benchmark z gry dla porownania z wyswietlaniem FPS. Zobaczysz na wlasne oczy roznice np. miedzy 40 a 80 fps

Oczywiście że widać różnicę, przecież 80 FPSów to dwa razy więcej niż 40 ;)

aNDY^aND napisał(a):
O ile dzięki przenikaniu się ze sobą kolejnych klatek, dla filmu nagranego kamerą takie wrażenie ma miejsce przy FPS ok. 20 i wyższym, to dla obrazu złożonego z klatek zupełnie oddzielnych (np. w grach komputerowych) potrzebne jest FPS 30-60.

Dzięki za cytat z wikipedii, jak wiadomo "najbardziej wiarygodnego źródła".

W sumie wyszło na moje ;) (patrz poniżej)

Cytat z wikipedii:
..."dla obrazu złożonego z klatek zupełnie oddzielnych (np. w grach komputerowych) potrzebne jest FPS 30-60"...

Moja poprzednia wypowiedź na tym forum od której zaczęła się dyskusja między nami:
..."30 klatek na sekundę w zupełności wystarczy do gry"...
(wartość 30 FPSów mieści sie w granicy podanej prze wikipedię)

Dzięki za bardzo pouczającą i ciekawą dyskusję :D Na tym kończę mój offtop ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 17:30 
Moderator forum

A grajcie sobie na 30 fpsach :) Dla mnie nawet lepiej o ile nie gramy w tym samym teamie. Co do obrazu video/cinema to nie dawajcie nieadekwatnych przykładów - obraz rejestrowany w ten sposób jest ciągły niezależnie od ilości klatek - robi się na nim po prostu blur zależny od długości ekspozycji, czego na komputerze nie uświadczysz we współczesnych grach. Ciekaw też jestem jak porównaliście kinowe różnice skoro nie ma filmów w 60 fpsach? Przygotowując materiały które mają być wyświetlane w telewizji zawsze z premedytacją wyłączam wszelkiego typu filtry wyostrzające i dodaje motion blur na elementach o dużej szybkości - zwiększa to doskonale wrażenie płynności ruchu. A w ramach eksperymentu proponuje sobie wyrenderować dwie animacje - z 30 fps i z 60 fps bez bluringu gdzie następuje szybki ruch kamery bądź elementów - różnica jest spora.

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 19:39 

Zupełnie inne wrażenia są z FH2 na pustyni. Praktycznie biega się sprintem od jednego rowu do drugiego. Wszyscy leżą i pełzają. Biegać można tylko na terenie poza obstrzałem przeciwnika. Wrażenia są niesamowite.

Witam wszystkich:).
Nawiazujac do tematu postu,pierwsze wrazenie jest okrutnie radosne :))
Pole walki przypomina mi szkolenia w armii na poligonach,
Dokladnie tak powinno byc,nie wariackie szarze ulanskie z clayem w lapie(Karkand).Brak team playa od razu sie rzuca w oczy na kazdej mapie.Tu potrzebne jest wsparcie i koordynacja tak jak w realu.Krycie sie w okopach ,czolganie i wyszukiwanie przeciwnika to bajka.Strzelanie do swoich rowniez bajka:).Bardzo dobry mod i mysle ze dostarczy mase kapitalnej rozgrywki.

P.S.Po co Wy sie tu klocicie??Zawsze na forum tyle tego najezdzania na siebie a jak na Lanie sie wszyscy spotkaja to cisza jak makiem zasial :))
Pozdrawki

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 19:58 

YEAH OLO! Mam z kim grac;]

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 21:13 

Polskie serwery znowu puste... :/ a jest dopiero 20...
Ludzie grajcie cos :P

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 22:33 

RaKLeZ napisał(a):

nie zmienia sie nic, za czasow swietnosci fh bylo podobnie. dobrze, ze zyjemy w europie a nie w takiej australii, bo bylby dramat :P

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 22:39 

RaKLeZ napisał(a):

Bo to niemiecka gra jest ...

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2007, 23:53 

die_hard napisał(a):
YEAH OLO! Mam z kim grac;]

A co myslales ze juz padlem gdzies ??? :)
Spoko na razie probuje to ogarnac ale powoli robie postepy,wiesz w moim wieku nowosci mi z trudem przychodza:)).Tylko nima gdzie grac tak naprawde,polskie serwery wieja pustka,reszta to z lapanki jedna wielka kampa czolgami,zero wspolpracy,ciezko znalesc jakis logiczny serwer.

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2007, 01:09 

A tak przy okazji, to czy ktoś może spojrzał w niebo? Jest bardzo fajne zjawisko którego w podstawce nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2007, 01:14 

Poruszające się chmurki, ptaszki, mgiełka, piorunki? ; ) (Niepotrzebne skreślić.)

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2007, 00:58 

Nie tylko w FH takie chmurki sa ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2007, 20:58 

Dokładnie.

Nie wiem czy zauważyliście że mapka "Aberdeen" na 64x64 przy pełnym składzie jest niegrywalna - Niemcy mają za mało sprzętu i jest on za słaby. Brytyjskie Granty wymiatają wszystkie Panzery.

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2007, 03:44 
Moderator forum

jurgens napisał(a):
Dokładnie.

Nie wiem czy zauważyliście że mapka "Aberdeen" na 64x64 przy pełnym składzie jest niegrywalna - Niemcy mają za mało sprzętu i jest on za słaby. Brytyjskie Granty wymiatają wszystkie Panzery.

Może grałem w nieoptymalnych teamach, ale Granty jakoś mnie nie przerażały - czasami jeden strzał ze standardowego AP w bok je unicestwia. Już gorsza Matilda - tej cholerze to można w przód naskoczyć ;). Niemcy mają też dość silna baterie 3 PAKów na wschodniej fladze - praktycznie czyści ona wszystko co wjedzie do "miasta". A na koniec - gra mi się coraz bardziej podoba w miarę oswajania sie z balistyką w czołgach, broniami itd. :)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2