Teraz jest 26 lis 2024, 12:46

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1024 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 69  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2012, 20:44 

@WoWo_Soldier - kawał dobrej roboty. Dzięki!
Jednak moje 4GB Ram to trochę za mało na FHSW :oops:

@Mr. J Raczej mam delikatnie szybszy sprzęt: I7 2600K, 4GB RAM 1333Mhz, dysk HD502HJ. Procesor i dysk są szybsze od tego co posiada WoWo. Dodam że 55s w ładowaniu El Alamein było osiągnięte świeżo na nowym i jeszcze niezapchanym dysku. Sprawdzę z ciekawości ile teraz to będzie trwało.

------
Teraz czas ładowania się mapy to 70s.
.
.
Po wyłączeniu opery jest to nadal ~55s.

Pomiaru dokonywałem tworząc serwer czyli: Multiplayer-> Create Game -> wybrałem El Alamein -> Start Internet.

PostNapisane: 6 kwi 2012, 09:44 

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Wesołych Świąt wszystkim życzę :D serdecznie :oops:

PostNapisane: 6 kwi 2012, 20:00 

:shock: No,towarzyszu Marik, żeś do pieca dał :lol: :lol: :lol: :lol: Niezła Wunderwaffe :idea:
Ja rownież do życzeń dołączam się :) Obrazek
i smacznego jajeczka :wink:

PostNapisane: 7 kwi 2012, 14:02 

Cześć, przymierzałem się do FHSW od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz postanowiłem zacząć grać. Do zobaczenia, mam nadzieję, na piątkowym evencie, o ile sprzęt pozwoli.

PostNapisane: 7 kwi 2012, 18:54 

Khubas napisał(a):
Cześć, przymierzałem się do FHSW od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz postanowiłem zacząć grać. Do zobaczenia, mam nadzieję, na piątkowym evencie, o ile sprzęt pozwoli.

Eventy są w niedziele

PostNapisane: 10 kwi 2012, 22:26 

Widzę, że zrealizowaliście mój pomysł z RAM disc'iem (mi zabrakło chęci i czasu :) ).

Cholera, na mój gust tu już procka Ci brakło, całkiem niezły jest, ale nawet do ssd potrzeba minimum czegoś pokroju i5, a i tak dobre ssd spokojnie go zarżnie. Pamiętajmy, że ssd to w sumie nic w porównaniu do ramdisca -to jest powiedzmy 500-550MB/s wobec 10 600-12 800MB/s -wartości czysto teoretyczne ale oddają różnicę; ssd tyle podają producenci, a ram disc to wydajność ddr3 1333-1600. I o ile ssd osiąga wartości podane przez producenta, ramdisc jak widzieliśmy na hd tune nie osiąga "moich" wartości, ale za to ma on jeszcze przewagę w czasie dostępu (teoretycznie 0,1ms wobec 10ns).
(chodzi mi o to, że; procesor przy ram discu miał 100% obciążenia, a wydajności ram disca używał może w 10%. I to niestety jest bardzo prawdopodobne; żeby wykorzystać potencjał takiego ramdisca potrzebowałbyś i7 taktowanego na 20GHz :) ). Pewnie już nie dysponujesz tym FHSW na ram discu, no ale spytam: masz odczyt użycia procesora (na potwierdzenie, bądź obalenie mojej teorii)?

Tak czy siak "wzrost mocy" jest zaskakująco niski; to jest wręcz niemożliwe żeby tylko 14s różnicy, ale to już będzie zasługa zoptymalizowania samego FHSW. Jak wiadomo FHSW jest na silniku bfa1942 i dodatkowo postawiony na modzie FH, coś jakbyś na xp postawił wirtualną maszynę z win7 a na win7 kolejną wirtualną maszynę z win8; nie ma siły musi być spadek wydajności :).

Mój pierwotny zamysł był trochę inny, bo wiadomo na 8GB ram disca rzadko kto może sobie pozwolić;
-nie siedziałem w kodzie bfa (tu by trzeba Mr J popytać :D), ale sądzę że wpakować do ramdisca wystarczyłoby kilka plików gry + obecna + następna mapa z serwera, ewentualnie resztę "dogrywać" na bieżąco (no praktycznie na bieżąco to tylko następne mapy, bo reszta nie gra roli; tzn tak samo przecież komputer to wczytuje do ramu), z tym że nie do ogarnięcia jest dla mnie "tak jakby instalka FHSW na 2 dyskach" (ramdisc i ścieżka na zwykłym dysku), jakieś skróty czy coś trzeba by porobić żeby przekierowywał na ramdisc, nie wiem, ale jakby to zadziałało wtedy zamiast 8GB wystarczyłoby na przykład 1GB,
-dodać program, który przy starcie systemu tworzy ramdisca i kopiuje na niego potrzebne pliki, a przy wejściu na serwer pakuje następną mapę na tym serwerze (pierwszą mapę ładowało by się "ręcznie", albo były 2-3 domyślnie załadowane, albo po prostu pierwsza mapa nie byłaby w ramdiscu, bo ładowanie tam wszystkich mija się z celem -z tych 7GB znaczny % stanowią mapy),
Przy takim układzie te kilkanaście % wydajności byłoby i tak zadowalające.
No ale to tylko takie moje gdybanie; przerasta mnie to programowo; nawet pomysłu nie mam jakby to zrobić.

hanskloss napisał(a):
Nawet nieźle, ale i tak to do mnie nie przemawia, przy 14 s. różnicy wolę mieć dużo RAMu.

No nie może przemawiać, bo taki skok wydajności to jest jak mawiają górale; 'ch.. przeciw wieczności", w szczególności na ilość roboty z tym (w sensie przy wyłączeniu kompa od nowa kopiowanie) i sprzęt który trzeba mieć.

VaU napisał(a):
:shock: :shock: Tomku tls Ciebie też wywaliło nagle tak jak mnie (bluescreen qrw :twisted: ), czy po fakcie nie chciało Ci się z powrotem logować :?: eeeeEEE :?: :?:bo mapę na Fall Weiss zmieniło :?: :stupid:

Nie wywaliło mnie, ale poszedłeś sobie, więc zostałem sam na serwie to co miałem robić :P

PostNapisane: 11 kwi 2012, 18:52 

W każdym razie, i tak minuta ileśtam to mało w porównaniu do mojego wyniku(na kompie rozgrzanym 4 godzinami gry w BFa...), czyli 5,37 min!(laptop Novatech L51AIO składany przez firmę p. Kluski, procek Intel Celeron D Mobile 1.8 Ghz, chciałem go podmienić na Pentiuma 4 zwykłego, ale radiator za duży, 1 Gb Ramu, współdzielonego ze zintegrowanym procesorem graficznym Ati Xpress 200M w proporcji 896 Mb- procesor, 128 Mb- grafika). Przy pierwszym włączeniu BFa zwykle jest z minutę więcej.

PostNapisane: 11 kwi 2012, 20:15 

Witam po świętach, dopiero teraz tutaj zajrzałem i ....
.... widzę mamy już kilka teorii spiskowych :D

Cytat:

Zwiadowca napisał(a):
Szczerze spodziewałem się o wiele lepszego wyniku te 14 sekund to nie jest w cale tak dużo szkoda....

Tomek tls napisał(a):
Tak czy siak "wzrost mocy" jest zaskakująco niski; to jest wręcz niemożliwe żeby tylko 14s różnicy, ale to już będzie zasługa zoptymalizowania samego FHSW. Jak wiadomo FHSW jest na silniku bfa1942 i dodatkowo postawiony na modzie FH

Odpowiedź 1:

WoWo_Soldier napisał(a):
Nadal twierdze że twórcy moda coś skopali i gra "czeka" na "coś" a że doczekać się nie może to po pewnym czasie leci dalej z wczytywanką.

Cytat:

Tomek tls napisał(a):
Cholera, na mój gust tu już procka Ci brakło, całkiem niezły jest, ale nawet do ssd potrzeba minimum czegoś pokroju i5, a i tak dobre ssd spokojnie go zarżnie. Pamiętajmy, że ssd to w sumie nic w porównaniu do ramdisca -to jest powiedzmy 500-550MB/s wobec 10 600-12 800MB/s -wartości czysto teoretyczne ale oddają różnicę; ssd tyle podają producenci, a ram disc to wydajność ddr3 1333-1600.

Odpowiedź 2:

Co do CPU, procka mi nie brakło, przynajmniej tak pokazywał menadżer zadań, w szczytowym momencie było w okolicach 60-70% z czego było to równomiernie rozłożone a nie że np. 2 śpią, tylko 4x70%, z czego połowa było to spowodowane kamerą. Co do porównania ram i hdd to masz w filmiku ram osiąga 2,5-3GB/s a HDD 80MB/s

btw. pierwszy raz robiłem dysk na ramie

Cytat:

Tomek tls napisał(a):
I to niestety jest bardzo prawdopodobne; żeby wykorzystać potencjał takiego ramdisca potrzebowałbyś i7 taktowanego na 20GHz :) )

Odpowiedź 3:

Widziałem CPU stabilnie pracujące na OC o ~80% (bez azotu, jak co mam linka) ale podkręć go o ~900% to przyjadę do cia z cysterną piwa :lol:

Cytat:

Tomek tls napisał(a):
Pewnie już nie dysponujesz tym FHSW na ram discu, no ale spytam: masz odczyt użycia procesora (na potwierdzenie, bądź obalenie mojej teorii)?

Odpowiedź 4:

Jak Ci naprawdę zależy mogę go postawić kwestia 5 min, (bez filmiku), o tych 70% pisałem z pamięci sprzed tygodnia ale na 100% nie osiągnęło 100% 8)

Cytat:

Tomek tls napisał(a):
Mój pierwotny zamysł był trochę inny, bo wiadomo na 8GB ram disca rzadko kto może sobie pozwolić;
-nie siedziałem w kodzie bfa (tu by trzeba Mr J popytać :D), ale sądzę że wpakować do ramdisca wystarczyłoby kilka plików gry + obecna + następna mapa z serwera, ewentualnie resztę "dogrywać" na bieżąco (no praktycznie na bieżąco to tylko następne mapy, bo reszta nie gra roli; tzn tak samo przecież komputer to wczytuje do ramu), z tym że nie do ogarnięcia jest dla mnie "tak jakby instalka FHSW na 2 dyskach" (ramdisc i ścieżka na zwykłym dysku), jakieś skróty czy coś trzeba by porobić żeby przekierowywał na ramdisc, nie wiem, ale jakby to zadziałało wtedy zamiast 8GB wystarczyłoby na przykład 1GB,
-dodać program, który przy starcie systemu tworzy ramdisca i kopiuje na niego potrzebne pliki, a przy wejściu na serwer pakuje następną mapę na tym serwerze (pierwszą mapę ładowało by się "ręcznie", albo były 2-3 domyślnie załadowane, albo po prostu pierwsza mapa nie byłaby w ramdiscu, bo ładowanie tam wszystkich mija się z celem -z tych 7GB znaczny % stanowią mapy),
Przy takim układzie te kilkanaście % wydajności byłoby i tak zadowalające.
No ale to tylko takie moje gdybanie; przerasta mnie to programowo; nawet pomysłu nie mam jakby to zrobić.

Odpowiedź 5:

Mnie to wisi, mam 8GB ram-dysku :P

Cytat:

hanskloss napisał(a):
A jesteś pewien, że wszystko prawidłowo zrobiłeś??

Odpowiedź 6:

TAK :wink:

---------------------------------------------

A teraz powiem o sposobie nagrywania, gdy nagrywałem z RAMu - filmik zapisywał się na HDD, a gdy nagrywałem HDD zapis był na RAMie aby HDD nie miał spadków i aby głowica nie latała jak szmata po tych talerzach

Jak macie pytania, pytać

---------------------------------------------

Zwiadowca napisał(a):
Ale gratuluje podjęcia się testu :)

Mr. J napisał(a):
Dzięki serdecznie za filmik, ładnie to zmontowałeś

slobodan napisał(a):
@WoWo_Soldier - kawał dobrej roboty. Dzięki!

Ja wam też dziękuję za dobre słowo

btw.
Hans jak zwykle histeryzuje, dramatyzuje, sieje panikę, zamęt, i herezję :twisted:

długie to wszystko, a to dla tego kto to wszystko przeczytał KLIK

Ostatnio edytowano 12 kwi 2012, 20:46 przez WoWo_Soldier, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 kwi 2012, 17:31 

Kolejny wysyp czołgów na Devblogu. Tym razem autorzy poszerzyli rodzinę amerykańskiego pershinga :wink:
T23E3:
Obrazek

T26E2:
Obrazek

Pershing na sterydach czyli T29:
Obrazek

Źródło

---
BTW Pamiętam że T23E3 już widziałem na jakiejś mapie, chyba nawet na tej na zdjęciu, jednak nazwy nie pamiętam.

PostNapisane: 12 kwi 2012, 18:02 

co to jest za mapa? Chyba nowa, robiona przez Japończyków bo brzydka jak maus, :P no i dalej nie nauczyli się renderować cieni obiektów rzucanych na podłoże :|
http://blog-imgs-44.fc2.com/w/b/m/wbmuse/T26E2_ss2.jpg

PostNapisane: 13 kwi 2012, 08:36 

To jest Reichsbahn albo Reichsbahn-1945. Fajna mapka.

PostNapisane: 13 kwi 2012, 11:49 

@obergefreiter - Mr. J ma na myśli mapę podaną w tym linku: http://blog-imgs-44.fc2.com/w/b/m/wbmuse/T26E2_ss2.jpg - na pewno nie jest to Reichsbahn.

Informacja od FHSWmana odnośnie wydania FHSW 0.5:
Cytuj:
Stefan1990 ‏
Hello FHSWman! when can we expect now with the release of FHSW 0.5?

FHSWman
Now we have little remaining news (1, or more?). we can't say specific release date, but it's not far.

PostNapisane: 13 kwi 2012, 17:45 

Panowie mam problem wczoraj miałem formata i mam nowy system dzisiaj włączyłem FHSW i ping bardzo pięknie skacze... Wiem że na pixel-fighter był programik do windowsa 7 64bit co powoduje zmniejszenie się pingu i jego stabilizacje ale niestety nie ma już jego tam.Ma ktoś z was ten pliczek albo za jakiś inny sposób na ustabilizowanie się pingu??

PostNapisane: 13 kwi 2012, 19:16 

Wiesz może jak nazywał się ten plik?
czy nie tak:
BF1942-vista-win7-fix.rar
Jeżeli tak to za 5 min będzie edit z linkiem :D

http://speedy.sh/AW7DW/BF1942-vista-win7-fix.rar
Proszę bardzo :wink:

Mam dosłownie prawie wszystkie pliki (mody, mapy, pacze, ....) jakie wyszły do BF42 ~100GB :D

PostNapisane: 13 kwi 2012, 19:31 

Myślałem że mowa o tym screen'nie najniżej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1024 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 69  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2