Teraz jest 22 lis 2024, 16:10

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2006, 13:43 

Hmmm.. nie sądziłem, że kiedy kolwiek tu cos napisze, ale jednak :). Wczoraj ściągnąłem sobie FH na mojego złoma (dosłownie złoma, ale do 20-25 osob da sie grac). Grałem dziś na Berlinie, wziąłem Niemca z stg, strzelam...a tu.. słysze tylko pierwszy strzał z serii. Dalej juz nic nie słychać. Tak samo jest w mp18. Bawiłem się troche ustawieniami dźwięku (mam zintegrowaną kartę dźwiękową). Jakośc dziwieku na low. Kanały zmieniałem, nic nie pomogło, częstotliwośc tez... Czy miał ktoś podobny poroblem?
z góry dzięki za pomoc. Dodam, że we wcześniejszych wersjach FH nei miałem takiego problemu (fh 0.65, 0,66).

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2006, 16:10 

To chyba właśnie kwestia ustawienia dźwięków na low. Z tego co się orientuję, duża część dźwięków jest dostępna tylko przy 44kHz. Może to pomoże. A i tak ciesz się, że tylko taki problem masz, mnie raz wywalało do pulpitu za każdym razem kiedy miał się pojawić odgłos Brena. Musiałem sciągać FH de novo :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 sie 2006, 14:11 

Masz rację Greyman. Zmieniłem jakość na dźwięku na medium i wszystko słychać :). Czas wydać 30zł i kupic karte muzyczną:).

Tytuł:
PostNapisane: 4 sie 2006, 14:22 

Przydaje się. Dobrą myślą jest też dorzucenie odrobiny i kupienie karty obsługującej zestaw 5.1, nigdy nie wiesz, kiedy przyjdzie ci do głowy takowy nabyć :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2006, 03:19 
Redaktor Battlefield.pl

Ustawienie Low-Medium-High odpowiada za liczbę detali dźwiękowych podczas gry - np na low nie słychać dźwięku zmiany magazynka. Powiązane to jest jednak z ilością jednocześnie odtwarzanych dźwięków - kanałów. Jeśli ustawimy jakość na High a liczbę kanałów zredukujemy z 64 do 32-24, także nie będziemy słyszeć wszystkich odgłosów. W podstawce wszystkie dźwięki był niezależnie od częstotliwości próbkowania, w FH jest chyba tak samo, natomiast soundpack działa poprawnie tylko w 22kHz i 44kHz. Osobiście gram zawsze z włączonym EAX, więc liczba kanałów jest ograniczona do 32 i musiałem zredukować detale do medium, ponieważ właśnie brakowało mi niekiedy odgłosów, gdy wielu graczy było w jednym miejscu. Próbkowanie 22kHz dla oszczędzenia RAMu i wszystko gra, łącznie z soundpackiem. Jeśli już rozglądasz się za kartą i chciałbyś pograć w typowe mapki FH (ogromne, z mnóstwem obiektów na mapie), a nie te maleństwa z podstawki i to na starym kompie. Rozejrzyj się za jakaś karta ze sprzętowym EAX. Starego Live! Playera dostaniesz pewnie na Alledrogo w okolicach 30 zł, a gra od razu przyśpieszy. Różnica w obciążeniu procesora między takim Live! A wbudowanym w płytę główną Realtekiem ALC655 to 13%. A te 13% w przypadku 2GHz Athlona XP sprawiają, że można normalnie pograć w Eastern Blitz przy 60 graczach.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2006, 15:13 

Planuej kupic sb live 4.1 albo 5.1. A co do gry przy 60 graczach, to odpada przy moim pr0cesorze 800mhz :)))))))

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2006, 16:06 
Redaktor Battlefield.pl

Przesadzasz - na Duronie 1000 i SB 64V PCI można było spokojnie grać (co prawda wtedy to było FH 0.65) przy pełnych serwerach. Z samym Realtekiem na płycie juz nie bardzo... zresztą z Realtekiem + Athlonem też nie... Zatem przy takim procesorze, możesz za niewielka cenę wiele zyskać na wydajności. Nie znam specyfikacji podanych przez ciebie kart, ale wystrzegaj się SB Live! 24-bit czy Audigy 2 SE - karty te choć chwalone za jakość dźwięku i teoretycznie posiadające własny procesor DSP z obsługą EAX3/Advanced HD. Obciążają procesor czasem w większym stopniu niż te maleństwa wbudowane w płyty główne. Najlepsza wydajność dałby SoundStorm wbudowany w mostek południowy płyty, no ale nie każdy ma nForca w kompie. Ja niestety pożyczonego Live! Playera musiałem oddać (zresztą "gryzł" mi się trochę z chipsetem VIA KT600 i mam teraz zwykłego Audigy 4. Teoretycznie w testach obciąża procesor o 2% - 1% mniej niż Live!, ale w grach jest to nie odczuwalne - w BF42 większość jego możliwości jest nie wykorzystana, więc nie warto przepłacać.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2006, 17:08 

WuWu84 napisał(a):
no ale nie każdy ma nForca w kompie

i nie każdy nforce ma soundstorma :)

Strefa czasowa: UTC + 2