Teraz jest 23 lis 2024, 03:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2008, 03:29 

Mój sprzęt już dość sędziwy i bywa, że biedaczek rzęzi na coniektórych mapach FH2. Gram na średnio-niskich ustawieniach i na średnich odległościach mam już problemy z odróżnianiem piechoty wrogiej od swojej, a zamierzam jeszcze zmienić grafikę na gorszą. Pytania brzmią:
- co jest odpowiedzialne(która z opcji) za wygląd piechoty na większych dystansach?;
- które z ustawień są mocno klatkożerne (tzw. FPS), a przy tym względnie zbędne?
Lub ogółem - jak skonfigurować to cholerstwo, by dało się grać a jednocześnie było widać wyraźnie coś poza czubkiem nosa postaci (tego zresztą też nie widać)?

Może nada się specyfikacja sprzętowa:
Athlon 2600 XP
Radeon 9800 PRO
1 GB RAM w trybie "dual channel"

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2008, 08:29 

Co byś nie ustawił i tak na Twoim sprzęcie nie poszalejesz, i ze względu na niską rozdzielczość i tak będziesz widział poruszające sie pixelki. Doradzałbym:

800x600 ( max.1024/768 )
Wyłączyć Anti Aliasing, Dynamiczne Oświetlenie i Cienie; Geometria na High, Dystans na 100%, Efects - off/low, Textury i Teren - medium/low, Filtrowanie Textur - medium/low; to by było chyba na tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2008, 14:49 

Dzięki, panie Pokrzept. Dziś wieczór potestuję te ustawienia i dam znać

Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2008, 17:24 

1024x768 (800x600 to OSTATECZNOŚĆ - gra wygląda potwornie...)
Odległość rysowania najlepiej na 100%, ale jeżeli grasz piechotą to 75% wystarczy. Geometrie na High (to będzie odpowiadało za kształty). Natomiast reszta tam gdzie się da wyłączyć to wyłącz, a jak nie to Low ustaw.

Powtórzyłem w zasadzie to co Pokrzept, ale trochę dokładniej, więc nie czepiać się....

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2008, 20:06 
Moderator forum

Hmmm... dziwne. Ja osobiście ustawiam cienie i oświetlenie na co najmniej medium bo inaczej wszystko jest czarne w nieco większej odległości i ciężko rozpoznać czołg i piechotę. Gra niestety nie jest przyjemna na niskich ustawieniach - dopiero na high wszystko powoduje że gra się dobrze - zupełnie odwrotnie niż w vanilliowych wersjach BF42 i BF2.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2008, 21:34 

Ale niestety High pożera prawie 2 GB Ramu, mi przy tych ustawieniach włączył sie alert o zbyt mały rozmiar pamięci wirtualnej.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2008, 21:40 

komar(poland) napisał(a):
Ale niestety High pożera prawie 2 GB Ramu, mi przy tych ustawieniach włączył sie alert o zbyt mały rozmiar pamięci wirtualnej.

Z 2GB RAM system tez mi zwiekszal pojemnosc pamieci wirtualnej, co powadowalo dosyc dluga przerwe w dostepie aplikacji do ramu. Wystarczy zwiekszyc domyslna ilosc pamieci wirtualnej i po sprawie ;] FH2 nie wykorzystuje calych 2GB a aplikacjom w tle z powodzeniem wystarczy HDD.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2008, 00:26 

Pamięć wirtualną starajcie się ustawić stałą (tzn. przedział od 2048-2048 na przykład). Unikniecie "zwiechy" w momencie powiększania pamięci jeśli podaliście przedział np. 1024-2048. Istnieje jednak "niebiezpieczeństwo", że dacie za mało pamięci wirtualnej i się całkiem gra wyłączy/zawiesi, dlatego w przykładach podawałem 2GB bo to wystarcza dla BF2/FH2.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2008, 17:12 
Redaktor Battlefield.pl

Hynol napisał(a):
Hmmm... dziwne. Ja osobiście ustawiam cienie i oświetlenie na co najmniej medium bo inaczej wszystko jest czarne w nieco większej odległości i ciężko rozpoznać czołg i piechotę. Gra niestety nie jest przyjemna na niskich ustawieniach - dopiero na high wszystko powoduje że gra się dobrze - zupełnie odwrotnie niż w vanilliowych wersjach BF42 i BF2.

Dzieje się tak ponieważ przy oświetleniu na low, wyłączone są lightmaps. Z drugiej strony ustawienie to zwalnia masę RAMu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2008, 19:06 
Moderator forum

Wolę zwolnic przez tekstury na low ;) Bo inaczej to masakra jest. Poza tym oświetlenie i cienie na medium są jeszcze akceptowalnie oszczędne.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, 00:34 
Redaktor Battlefield.pl

Niestety na oświetleniu i teksturach kończą się ustawienia mające bezpośredni wpływ na obciążenie pamięci RAM - kiedyś jeszcze dało się obniżyć jakość dźwięku do 22 kHz.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, 02:19 

Sprawdzałem grę ustawiwszy wszystko na minimum (jeśli się dało - wyłączone) oprócz: geometrii - wysoka, tekstur - średnie i widoczności - 100%. Rozdzielczość 1024x768. I powiem, że było nawet gorzej niż wcześniej , najwyraźniej geometria na wysokim jest diabelnie wymagająca. Jutro spróbuję wszytko na minimum prócz oświetlenia i dynamicznych cieni (dam na średnie), jako radzi Hynol.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, 16:01 
Redaktor Battlefield.pl

Pamiętaj że u Ciebie wąskim gardłem systemu jest procesor. Engine gry co prawda w większym stopniu wykorzystuje shadery karty graficznej. Nie zmienia to jednak faktu że wciąż procesor ma co robić, szczególnie gdy w zasięgu widoczności pojawia się masa obiektów. Tym bardziej że kolizje obiektów są liczone nie tylko na serwerze, ale również równolegle u Ciebie. A w tej grze każdy pocisk to też obiekt którego położenie i interakcje z innymi obiektami trzeba na bieżąco obliczać.

Druga sprawą jest to że moderzy nie mogą modyfikować engine gry, więc swoje pomysły muszą realizować przez silnik skryptowy gry. Battlefield 2 używa języka skryptowego opartego na pythonie, bardzo popularnym obecnie języku. Niestety zarządzanie zasobami to nie jest jego najmocniejsza strona. Na to niestety nie mamy już wpływu. Patrząc na to jakie są problemy na niektórych serwerach z mapami pancernymi. Mam tylko nadzieje że twórcy moda powstrzymają się na razie przed dodawaniem kolejnych funkcji, bo niestety jak widzieliśmy w FH 07, mają niezdrowe ciągoty do tworzenia sztuki, dla sztuki.

Wracając do ustawień, to niestety główny wpływ na obciążenie procesora będą miały ustawienia: zasięgu widoczności i geometrii (odpowiada ona także za to z jakiej odległości pojawiają się obiekty). Serwer musi wykonywać obliczenia dla wszystkich obiektów, twoja gra na szczęście tylko dla tych w zasięgu wzroku. Niestety redukcja tych ustawień zdecyduje szanse na przeżycie na polu walki.

Pozostaje jeszcze dźwięk. Zostaw jakość na medium. Jeśli nie masz karty z własnym procesorem DSP wyłącz EAX. Sprawdź także jak gra zachowuje się prze wyborze software, oraz hardware sposobu renderingu dźwięku.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, 18:15 

niestety włączenie EAX nawet na SB live mija się z celem,gra co chwila skacze,zwalnia dzwięk się kaszani,komunikaty radiowe są w zwolnionym tempie wypowiadane tragedia,najlepiej działa software high eax off

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, 20:32 

MK napisał(a):
niestety włączenie EAX nawet na SB live mija się z celem,gra co chwila skacze,zwalnia dzwięk się kaszani,komunikaty radiowe są w zwolnionym tempie wypowiadane tragedia,najlepiej działa software high eax off

SB Live ?? To już zintegrowane są lepsze ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2