Teraz jest 17 lis 2024, 23:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2003, 22:57 

Omni, jesli jestes tu jeszcze ;), to przeczytaj to. Z pisaniem po angielsku jest u mnie troche na bakier, wiec mam nadzieje, ze chociaz po polsku sie dobrze naprodukuje.
Wiem z forum FH, iz przyznales sie, ze robiles ten model :) Ale jest jeden szkopol... Ten model przedstawia Pantere A (Pz.Kpfw. V Ausf. A). W czym rzecz?
Zaczne od przodu. Wiem, ze nie Ty robiles teksture, ale warto gosci przydusic, aby zaznaczyl oslone MG34 w przednim pancerzu (jeszcze lepiej gdybys wymodelowa ja podniesiona :) )Po angielsku zwie sie to, zdaje sie, "letterbox cover"
Przod Pantery D:
Obrazek

Przod Pantery A:
Obrazek
Jak widac zamiast wyciecia w przednim pancerzu zamontowano jarzmo kuliste (ang. ball mount czy cos takiego, niem. Kugelblende).
Byla to cecha Panter A, choc nie tak do konca oczywista... Ale dla FH wystarczy, ze jarzmo to byloby tylko na Panterach A i ewentualnie G.

OK, to byl pikus, teraz przejdzmy do bardziej powaznych spraw.

Tyl Pantery D:
Obrazek
Ma dwie rury wydechowe

Tyl Pantery A:
Obrazek
Ma takze dwie rury wydechowe, a te dodatkowe dwie prowadza do filtra powietrza... W kazdym badz razie byla to cecha tylko Panter A (sredniej i poznej produkcji)

Wiezyczka dowodcy w Panterze D:
Obrazek
Wiezyczka wczesnego projektu, stosowana takze na wczesnych Tygrysach. Byla ona przyspawana do gornej plyty pancerza wiezy, stad czesto mowi sie "spawanej wiezyczce" (slyszalem tez okreslenie typu "baszta")

Wiezyczka dowodcy w Panterze A:
Obrazek
Wiezyczka w Panterze A byla odlewana (tak samo jak na sredniej i poznej produkcji Tygrysach) i taka wlasnie jest w twoim modelu. Jesli chodzi tekstury, to warto zwrocic uwage na wizjery dla celownika w oslonie jarzma armaty (lewej stronie lufy) - 2 dla Pz. V D i 1 dla Pz. V A, a takze na otwory strzeleckie (to male kolko na burcie, przod), ladownicze zdaje sie [choc tu moge mylic nazwe] (to wieksze kolko na burcie, tyl)

Kilka zdjec Panter D spod Kurska, 1943r.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A co do tekstury twojej Pantery... To jest to o tyle rzadkie malowanie wrecz niestandardowe, ze raczej nie powinno pojawic sie na Panterze :P. Jest taki jedno zdjecie w podobnym kamuflazu Pantery wersji A, ale... z Wloch 1944r. Moze kilka autentycznych malowan spod Kurska? ;):
Obrazek
Obrazek

P.S. Jesli sa potrzebne plany Pantery D, to uderzaj do mnie na maila - mam na dysku sporej wielkosci plan tej Pantery w czterech rzutach.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2003, 23:17 

Wielkie dzięki wozu :) te rysuneczki strasznie mi sie przydadzą. Ta Panterka to jest mój pierwszy model jaki zrobiłem w życiu i wygląda, że większości fanów się nie podoba :/ Dlatego też mam zamiar ją jak najszybciej przerobić i twoje porady bardzo mi sie przydadzą. A jeśli masz jeszcze trochę materiałów ( np zdjęcia, plany itp) to czy mógłbyś mi je przesłać? Mój adres to omniboos@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2003, 23:31 

Jeszcze Wozu zostanie konsultantem historycznym w FH :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2003, 23:49 

Uch... pierwszy dotarl do mnie mail (na ktory odpowiedzialem), a dopiero teraz przeczytalem twoja odpowiedz na forum... OK, jakies zdjecia sie znajda :twisted: , choc pewnie dla tekstur wazniejsze sa jakies kolorowe profile :lol: .

SouthMan -> Gdyby tylko moj "angielski" byl bardziej komunikatywny :oops: :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2003, 01:07 
Oldboy Battlefield.pl

z angielskim wal do mnie chetnie przetlumacze pod warunkiem ze slownictwo techniczne zapewnisz ty... ok?

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2003, 01:20 

Okota, ze tak powiem, trzymam za slowo :)... Pewnie skorzystam, bo czasem krew mnie zalewa jak slucham pseudo-naukowe bajki na Forum FH :roll: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2003, 13:16 
Oldboy Battlefield.pl

Boze tylko prosze tresciwie!! jak mi dasz w takiej objetosci jak tu piszesz to ubiju subaka.... 8)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2003, 16:11 

Nie,... no co Ty? :) Ten tekst bez obrazkow krotki jest :lol:

(Z reszta, widzialem Twoj post w watku o Polakach o Wlochach skierowany do Tommy'ego GunDaliani'ego - krotkie to nie bylo :D)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2003, 16:15 

Wy tu gadu gadu, a ja nadal męcze B.f pierce-a z pytaniami o omahe :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2003, 17:21 
Oldboy Battlefield.pl

krotkie nie bo tlumaczylem wasze 4 posty i jeszcze dodalem o westerplatte 8)
a wogole to mnie tam na tamtym forum rozwalil mnie avarar helmuta klamke :wink: ja jestem pan tik tak.... heheheheheheeeeeeeee :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2003, 01:11 

To to jesteś ty???

Zastanawiałem się skąd jakiś angol lub niemiec (najczęściej spotykani na naszym forum :p ) ma tik-taka w awatarze :D

A tak off-topic - ten koles z tik-taka to straszny buc. Jak bylem maly to ja i moja klasa bylismy w tik-taku, on tylko sie na nas darł i gadał, ile kasy to kosztuje gdy musieli robic duble 8)

@Wozu - nie, zdjecia bardziej mi sie przydadzą do wyłapywania szczegółów. Bardzo rzadko korzystam z samych planów, zdjęcia pomagaja mi wychwycic to, czego nie ma na planach :)

Strefa czasowa: UTC + 2