Witam. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów w pewnej kwestii.
Otóż lubię sobie czasem "potrenować na sucho" na pustej mapie. Problem, który zaraz opiszę zauważyłem już lata temu, do tej pory nikomu nie udało się go rozwiązać.
Chodzi o pustą mapę (opcja "Create game") w FH właśnie. Zauważyłem mianowicie na kilku mapach, że pewnych obiektów brakuje w porównaniu z rozgrywką on-line. I tak dla przykładu:
- największą moją bolączką jest brak samolotu TB-3 na Prochorowce, potężnego, wielkiego bombowca, który notabene nie pokazuje się już od jakiegoś czasu nawet w rozgrywce on-line*; na pustej mapie (albo w trybie co-op z botami, już dokładnie nie pamiętam) samolot pojawia się na lotnisku co kilka (naście) minut, niestety tylko na ułamek sekundy, by po chwili wybuchnąć (jak gdyby spada na ziemię z wysokości kilku metrów); nawet mając świetny refleks, i wsiadając w porę do samolotu, nie można go już odratować kluczem naprawczym; "życie" cały czas spada, mimo iż samolot stoi twardo na ziemi - stąd wnoszę, iż jest to celowy zabieg developerów FH chyba od wersji 0.7 (najnowszej); po jaki grzyb mieliby pozbawiać graczy jednego z najbardziej odlotowych pojazdów w modzie? - to dla mnie nieodgadniona zagadka.
- dalej, kolejną mapą jest Counterattack 1940 i brak samolotów po stronie francuskiej; nie są to szczególnie imponujące maszyny w porównaniu z obecnymi na mapie me109 i me110, w związku z czym dobrze byłoby mieć możliwość potrenowania nimi na pustej mapie; ale devowie znowu się na graczy wypięli;
- kolejną sprawą jest niemożność zapoznania się ze specjalnymi "kitami", jak kit szybowcowy na plaży Omaha, czy kit bombowcowy na Sector 318 czy Ramelle Nueville, ze względu na niemożliwość przejęcia w pojedynkę odpowiednich flag, po zajęciu których te kity się pojawiają; tu przy okazji zajmowania flag chciałbym też nadmienić, iż w przypadku Prochorowki, czy Counterattack próbowałem wszystkich możliwych kombinajci zajętych flag, by żądane pojazdy się pojawiły, niestety ze skutkiem zerowym;
W tym miejscu muszę napisać, że przeczytałem niejeden poradnik do Battlecrafta, ale każda próba edycji Prochorowki była totalnym fiaskiem, i ostatecznie skończyło się na tym, że musiałem re-instalować Battlefielda, co przy moim staruszku trwa naprawdę niemało. Dlatego byłbym bardzo wdzięczny osobie(om) biegłym w sztuce BC za podesłanie mi odpowiednio zmodowanej mapy (map), tudzież wyjaśnienie w jak najprostszych słowach "jak to naprawić" (w której to operacji powodzenie śmiem powątpiewać, bo już to przerabiałem
. Jeszcze innym rozwiązaniem byłoby podanie mi namiarów na twórców FH1, którzy mogliby mi pomóc (pamiętam, że w ich składzie był jeden Polak, nick'iem bodajże: Omni).
Z góry bardzo uprzejmie dziękuję za przejawy dobrej woli i pozdrawiam polską scenę FH !
-----------------------
* - pod rozgrywką on-linę rozumiem bitwy w trybie conquest rozgrywane na serwerze -=PFC=-, który jest jedynym czynnym, zaludnionym serwerem podstawowego FH (co smutne).