ściągamy QuickPara z
http://www.nettle.us/quickpar/QuickPar-0.9.1.0.exe po zainstalowaniu uruchamiamy go. Po uruchomieniu klikamy "Add Files" (w sekcji "Source Files") szukamy właściwego pliku w moim przypadku pierwszy to "Forgotten_Hope_V0-65_Install_1_of_3.exe" wskazujemy go i klikamy "otwórz" w pustym dotąd oknie QuickPara pojawił się nasz wybrany plik z opisem wielkości i położenia. Nastepnie co nas interesi to sekcja Recovery Files", jest tam suwaczek "Redundancy" którym zmieniamy ilość plików par czyli parówek. Dla mnie narazie wystarczy przesunąć suwak całkiem w lewo można też zmienić liczbę w "Number of Recowery block" na "0". Narazie zależy mi na samym pliku Par2. Teraz klikamy na "Create" (prawy dolny róg) no i nam program tworzy pliczek Par2. Po kilku (kilkunastu) sekundach mamy pliczek "Forgotten_Hope_V0-65_Install_1_of_3.exe.par2" (jest on domyślnie w miejscu gdzie mamy plik źródłowy. Teraz klikamy "New" robimy to samo dla "Forgotten_Hope_V0-65_Install_2_of_3.exe" potem "Forgotten_Hope_V0-65_Install_3_of_3.exe" następnie te pliczki par2 dajemy do załącznika w programie pocztowym i wysyłamy na adres ecomp(maupa)o2.pl i to wsio narazie. Te pliczki pomogą mi określić ile z mojego pliku jest uszkodzonych danych czyli ile będę potrzebował parówek aby go naprawić (oby jak najmniej). Teraz załóżmy że potrzebuje 10 parówek do 1 pliku więc powtarzamy wszystko od początku do momentu "Dla mnie narazie wystarczy przesunąć suwak całkiem w lewo można też zmienić liczbę w "Number of Recowery block" na "0"." teraz przesuwamy suwaczek troszkę w prawo lub w "Number of Recowery block" strzałeczkami ustawiamy 10 i create. troszkę dłużej robi i znowu w miejscu tam gdzie mamy plik żródłowy pojawiają się pliczki "Forgotten_Hope_V0-65_Install_1_of_3.exe.volx+y.PAR2" (x i y to ilość parówek w zasadzie to y to właściwa liczba parówek) no więc te pliczki przesyłamy do mnie a ja naprawiam swój pliczek i mogę zainstalować i grać i to wsio. Po co zasysać 2 GB skoro może wystarczy jak jakaś dobra dusza prześle mi 50 czy 100 KB . PZDRW
Wszelkie prawa niezastrzeżone, uprasza się pod groźbą kary o natychmiastowe rozpowszechnienie