Co do pytania autora:
zakazy/bany na poszczegolne bronie/klasy podczas turniejow/meczy zaleza od stworzonych i przyjetych zasad, sa one uzywane podczas wlasnie specjanych okazji jak w/w na serwerach najczesciej bez rankingu do gier pomiedzy klanami/spolecznosciami. Tobie jako niezrzeszonemu chyba narazie to nie grozi.
Zakazy/ograniczenia w uzywaniu broni/klas na serwerach publicznych sa podyktowane doswiadczeniami i wlasna ocena wlascicieli serwerow: dlatego wazna sprawa jest czytanie informacji podczas logowania sie na serwer oraz podczas gry.
OT
To ze dice/ea robia z extremalnego zjawiska, jakim jest strzelanie na odleglosci ponad 50m z shotgunow podstawe dla pompek w grze, jest moim zdaniem duzym bledem. Poniewaz shotguny sluza do walki (raczej do masakrowania) na bliska odleglosc do walk w pomieszczeniach - wie kazdy. To, ze wyposazone w slugi a nawet w optyke moga byc uzywane SPORTOWO na odleglosci powyzej 50m lub nawet 100m to jedynie przejaw snobizmu czlowieka a nie praktyczne wykorzystanie obrzynow na podstawie czego zrobiono nam wode z mozgow w grze... Bardziej interesuje mnie problem malej skutecznosci na kilka metrow pompek niz ich wydumane osiagi na kilkaset metrow i tu widze miejsce do poprawy jakosci rozrywki bardziej, niz dodawanie kolejnych wynalazkow do broni w celu odwrocenia naszej uwagi. Bo: wielkrotnie zdazylo mi sie miec w lapie obrzyna, walic komus w plecy z kilku metrow i...: przeciwnik spokojnie przeladowuje sobie jakis zasmarkany pistolecik i odwracajac sie powala mnie headshotem
i tu jest miejsce do popisu dla chlopcow z dice, a nie w udziwnianiu rozgrywki.
EOT
BTW: mysle, ze temat mozna zamknac, ba! trzeba:
viewforum.php?f=120 tutaj autor moze drazyc swoje niepewnosci, jesli jakies jeszcze ma.