Teraz jest 28 lis 2024, 00:53

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Latanie
PostNapisane: 16 mar 2010, 08:28 

Mianowicie, mam problem z lataniem <sterowaniem helikoptera> Może ktoś mi wytłumaczyć konfiguracje. Albo czy jest gdzieś opcja samouczka ?

Tytuł: Re: Latanie
PostNapisane: 16 mar 2010, 08:38 

Nie ma samouczka. Najlepiej wejść sobie na pusty serwer gdzie jest heli i tam sobie latać do woli, aż się nauczysz.

PostNapisane: 16 mar 2010, 08:51 

W - zwiększenie obrotów śmigła
S - zmniejszenie obrotów śmigła
D - obracanie w prawo
A - obracanie w lewo
resztę ruchów obsługuję JOYem. Niestety nie mogę przypisać zwiększania i zmniejszania obrotów do przepustnicy i obracanie w lewo i prawo działa na odwrót :( natomiast dziób w dół i w górę oraz pochylanie maszyny działa. No i oczywiście ogień :)

Poradnika jako takiego co do latania śmigłowcem raczej nie uda mi się napisać. Generalnie sprawa wygląda tak. Jak latasz Blackhawkiem to staraj się tak latać żeby Twój gunner miał wygodną pozycję do siania spustoszenia na dole. Unikaj zawiśnięć bo od razu dostaniesz rpg albo darta i rpg. Jak już dostaniesz to czym prędzej ewakuacja do bazy w celu naprawy.
Jak już wsiądziesz do jakiegoś śmigłowca a nie bardzo wiesz co i jak to na początek nie ruszaj joyem lub myszką. Tylko zwiększ obroty i unieś się w powietrze. Najczęstszym błędem początkujących jest pełny gaz i od razu nerwowe ruchy myszką. Skutkuje to tym że rozszalały Blackhawk sieje spustoszenie we własnej bazie oferując ludziom roadkill. Unieś się w pionowo w powietrze i DELIKATNE ruchy myszką lub joyem. J
Jak chcesz polecieć do przodu to DELIKATNIE opuść dziób i zwiększ obroty. Jak chcesz się zatrzymać to dziób do góry i przestań zwiększać obroty. Zmniejszanie obrotów spowoduje że polecisz w dół. Mając uniesiony dziób możesz stopniowo dodawać obrotów wtedy się szybciej zatrzymasz.
Przy zawracaniu np w lewo, dajesz "A" i DELIKATNIE pochylasz maszynę w lewo.

Wejdź sobie gdzieś na pusy serwer i poćwicz. Tylko błagam nie siadaj do śmigłowca przy toczącej się walce. Nie ma nic gorszego jak uczący się pilot na polu bitwy :)

Nie wiem czy Ci mój wywód choć trochę pomógł. Nie wiem też jak latają inni. To co napisałem to jest tylko i wyłącznie moje doświadczenie. Latałem dość sporo w BF2 i tutaj to doświadczenie się przydaje.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 16 mar 2010, 09:05 

http://www.youtube.com/watch?v=iXdBYNxPtzY

PostNapisane: 16 mar 2010, 11:39 

Wlasnie, co do tej odwrotnosci obracania w lewo i prawo. Nie wiecie moze czy to ma zostac jakos poprawione? Bo w tym momencie latanie na joyu graniczy z cudem :)

PostNapisane: 16 mar 2010, 11:43 

No niestety. Zobaczymy co Patch pokaże. Latam na Joyu ale tylko dziób w dół w górę i na boki, o obracaniu i zwiększaniu obrotów nie ma mowy. A szkoda bo latanie Joyem to niezła frajda !!

PostNapisane: 16 mar 2010, 12:21 

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam
Inferno

PostNapisane: 16 mar 2010, 13:39 

Ja używam wsadu i klawiszy strzałek (pochylanie na boki) i jakoś idzie. Ktoś próbował padem do Xboxa 360?

PostNapisane: 16 mar 2010, 15:29 

Co do latania joyem to też mieliście problemy z ciągłym obracaniem się gdy joy jest podłączony? Mam Logitech Attack 3, niby już swoje przeżył ale problemy raczej wynikają z błędów gry. Można to jakoś poprawić czy trzeba czekać na patcha?

A wracając do sterowania to ja zawsze w BF latałem, z lewą ręką na wsadzie (przepustnica i obroty lewo/prawo) a w prawej joy który służył jedynie do przechyłów i strzelania, pozostałe funkcje na klawiaturze. A jak nie miałem joya pod ręką to przechyły na strzałkach, całkiem nieźle się latało, jak dla mnie dużo lepiej niż używając myszy.

PostNapisane: 16 mar 2010, 16:46 

jak dla mnie dziwnie sie strasznie lata... no i nie ma takich pojedynkow smiglowcami jak w bf2 gdzie sie kreciolo heh no i rakietka sterowalo... bedzie tego brakowac

PostNapisane: 8 kwi 2010, 11:30 

DzudoHonor napisał(a):
Co do latania joyem to też mieliście problemy z ciągłym obracaniem się gdy joy jest podłączony? Mam Logitech Attack 3, niby już swoje przeżył ale problemy raczej wynikają z błędów gry. Można to jakoś poprawić czy trzeba czekać na patcha?

Mam dokładnie to samo w moim Saitek'u cyborg evo.. :roll:

PostNapisane: 8 kwi 2010, 13:17 

mam to samo ale jak ustawie przepustnice na zero w cyborgu evo force problem znika ale i tak joy lezy zakurzony bo latac przy odwroconym ruderze sie nie da...

Strefa czasowa: UTC + 2