UWAGA!
Dostałem nowy cooler, a także kupiłem nową płytę główną (stara sie spaliła). Mam teraz:
E8400@3.75GHz
ASUSa P5QL
Temperatura procka w orthosie wynosi 55* na nowym coolerze, więc wykluczyłem jakiekolwiek przegrzewanie się proca. Freezuje się nadal w taki sam sposób, jak wcześniej.
Znalazłem pare rozwiązań, jeżeli macie crashe typu "czarny ekran->pierdzenie z głośników". Piszę to jako użytkownik ATI HD4870, ale Nvidiowcom może też pomóc.
1. Ściągamy RivaTunera, włączamy go (hm..). Pod nazwą naszej karty i monitora jest jej króciutki opis, po prawej stronie tego opisu jest przycisk customize. Klikamy w mały trójkącik i naciskamy pierwszą ikonkę (karty graficznej). Odhaczamy "enable low-level hardware overclocking", naciskamy "Detect now". Następnie ustawiamy naszej karcie zegary na sztywno- w moim przypadku 750MHz dla rdzenia i 900MHz dla pamięci (efektywne 3.6GHz). Zapisujemy profil jako np. "pitu pitu" czy kto co sobie tam wymyśli. Odhaczamy "Apply settings at startup", naciskamy save, ok, ok. Teraz nasza karta będzie siedzieć na sztywno w trybie 3d. Podobno ATI ma tendencję do skakania między trybami 2d i 3d, co prowadzi do takich problemów.
2. Jeżeli to nie pomoże, obniżamy taktowania rdzenia i pamięci o 10MHz każde. Aż do skutku, ale bez przesad (40-50MHz to rozsądny max, potem po prostu karta zaczyna być słaba). NIEKTÓRYM na forach ATI pomaga.
3. W tym samym programie dajemy zakładkę "Fan", odhaczamy znowu "enable low-level..", detect now i przesuwamy suwaczek na ok.50-60%. Karta owszem, zacznie trochę suszyć (jak to ATI..), ale będzie deczko chłodniejsza.
4. Jeżeli to nie pomoże, pozostaje ostatnia rzecz, mianowicie
TEN artykuł, a dokładniej odpowiedź autora, gdy uporał się z problemem:
Cytuj:
(...)Here is how to fix it……
A lot of you are going to be pissed off. But, as many have mentioned, you must purchase a new soundcard! I know its extreme, especially since all other games work with no problems. But this IS the issue. Look at your error logs to confirm fatal errors right before a crash. This has shown me quite a number of errors actually, and most had to do with not having compatible drivers.
So I installed a moderate $50 USB external sound card at Best Buy, only to confirm that this was indeed the problem.(...)
Ogólnie chodzi o to, aby kupić jakąś kartę muzyczną i wylączyć dźwięk na płycie. Dlaczego? Nie wiem, może niektóre gry się gryzą z kartą zintegrowaną. Pomogło części ludzi na forach EA.
Punkt pierwszy mi pomógł tymczasowo, potem skorzystałem z rady w drugim punkcie no i.. jakoś pograłem.