Teraz jest 29 maja 2025, 00:43

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2010, 07:34 

macieksun napisał(a):
migają mi jakieś linie na połowę ekranu

To "odkręć" kartę (czyli obniż jej taktowania do standardowych), jeżeli ją podkręciłeś wcześniej, bo to są typowe artefakty, wnikające z błędów pamięci karty graficznej.

PostNapisane: 15 wrz 2010, 07:59 

KeFaS napisał(a):
macieksun napisał(a):
migają mi jakieś linie na połowę ekranu

To "odkręć" kartę (czyli obniż jej taktowania do standardowych), jeżeli ją podkręciłeś wcześniej, bo to są typowe artefakty, wnikające z błędów pamięci karty graficznej.

srutu tutu i występujące tylko na BF pisałem przecież............ KeFas czytaj, mam tą samą karte i ten problem występuje TYLKO na BF chyba że kolega ma inaczej w co wątpie ale niech się wypowie czy też tak ma na innych grach, bo jak ja się doczytałem z jego postów problem wynika w BF chyba, że ty wyczytałeś inaczej. :?

Aha macieksun nie dopisałeś czy ten efekt występuję Ci po podkręceniu grafiki czy na normalnych ustawieniach.

PostNapisane: 15 wrz 2010, 11:40 

Nie srutu tutu, tylko jakbyś miał jakieś większe doświadczenie z OC to byś wiedział, że po nadmiernym OC w jednej grze mogą być artefakty, a w innej nie (zależy od wykorzystania pamięci karty graficznej i jej przepustowości i samego silnika gry, bo każdy trochę inaczej obciąża kartę). Z resztą podkręcanie laptopów to fail trochę, bo one i tak nie służą do gier, są nastawione na energooszczędność, a przede wszystkim grzeją się dużo mocniej niż stacjonarki (i w tym cały problem, ale w końcu mają być mobilne, więc na dodatkowe chłodzenie nie ma miejsca).
Z resztą zobacz u siebie i obniż taktowania. Chociaż jeżeli zbyt długo karta się tak przemęczała to mogło dojść do trwałego uszkodzenia pamięci karty (są wrażliwe na wysoką temperaturę przez zbyt długo czas) i artefakty mogą już do końca zostać.
Warto też po OC testować stabilność programami typu OCCT, Video Card Stability Test.
U mnie kiedyś było tak, że po nadmiernym OC (akurat trafił mi się słaby egzemplarz do tego) arty pojawiały się tylko w Assassin's Creed 2, a w inne, równie wymagające gry mogłem normalnie grać długimi godzinami bez takich rzeczy. Obniżyłem taktowanie radzenia o 10MHz i pamięci o 20MHz (a karta i tak jest jeszcze trochę podkręcona) i problem zniknął.

PostNapisane: 15 wrz 2010, 19:12 

Rozwinę w takim razie chociaż mi się nie chciało bo twoją wypowiedzią zaznaczasz że znasz każdy typ k. graficznych i nic Ci obce nie jest. (tak wynika z kontekstu wypowiedzi)

Dany defekt artefaktów występuje TYLKO na BF i to bez OC zarówno w XP jak i w 7 tylko że w 7 wystarczy zmienić dx na 10 i jest oki.

Podane przez Ciebie programy znam i NIE wykazują u mnie żadnych błędów jak to wytłumaczysz ? Jak wytłumaczysz dany błąd tylko w tej grze? Przegrzewaniem? To się że tak powiem kupki nie trzyma ;] bo jak wytłumaczyć że po zmianie wersji DX chodzi bez kłopotu?

Co do wypowiedzi że lapki nie są do gier to no comment ale proponuje spojrzeć na wydajność notków w cenach powyżej 3k i jak się grzeją przy grach, bo widać daaaaaaaaaawno nie patrzyłeś w tym temacie.

I szczerze dalej mi się nie chce robić offtopicu więc jak masz jakąs odp. to pisz mi na PW, niech kolega co ma taką samą karte graf. jak ja wypowie się co mu pomogło. Ja podpowiedziałem mu co mi pomogło w TAKIEJ SAMEJ grafice co on ma i ja.

Niech więc macieksun napiszę czy pomogło mu obniżenie taktowania, bo nie mówie że nie pomoże tylko uniemożliwi płynną grę.... do stopnia zerowego. Czy raczej zmienienie w settings wersji DX. Co by nie było życzę powodzenia, w zastosowaniu obu taktyk zarówno mojej jak i Kefasa.

(wybaczcie za formę i stylistykę wypowiedzi ale dziecko mi przeszkadza jak może w pisaniu :mrgreen: )

PostNapisane: 15 wrz 2010, 20:31 

JOY, z poprzedniej strony tego tematu wywnioskowałem, że macieksun zgodnie z Twoją rade podkręcił kartę i przez to robią mu się artefakty. I cały czas tylko o tym mówię. (obniżenie taktowań do wartości standardowych, w przypadku, jeżeli miał większe, czyli podkręcone) Jeżeli nie podkręcił w ogóle karty no to mógł o tym napisać, wtedy nie pisał bym tych wypocin. Więc czekamy na jego odpowiedź, bo chyba każdy pisze o czym innym. :P

PostNapisane: 16 wrz 2010, 16:49 

Witam Wszystkich
Piszę aby była jasność ostateczna:

Wgrałem wersję sterownika: 197.16 (na innych wersjach były na ekranie artefakty - jeszcze bez podkręcania grafiki) potem na tym samym sterowniku ustawiłem:
zmiana w BF2BC DxVersion=9
Grafa podkręcona na: częstotliwość procesora 533MHz i częstotliwość pamięci 450MHz (Nvidia GeForce 8600M GT)
Jakość obrazu w grze ustawiona na NISKĄ. Skutek był następujący:

Ten stan (dzięki JOY za pomoc) na razie nie powoduje zawiechy gry po kilku minutach grania. LECZ :P
Strasznie mam opóźnione ruchy, nie adekwatne do myszki - możecie coś zaradzić ?

Nie mogąc grać zmieniłem konfigurację na:
Sterownik (bez zmian) 197.16
DxVersion=10 (z 9 ustawiłem na 10)
Grafa (przywróciłem wartości domyślne czyli: 475/400MHz)
I znowu to samo: zawiecha gry po kilku minutach grania.

PostNapisane: 17 wrz 2010, 14:54 
Moderator forum

Możesz mieć ( ale nie musisz) przegrzane GPU lub ram karty graficznej ...
Tak mi to wygląda ale mogę się mylić. Miałem podobnie kiedyś w GF7600 i skończyło się tak
http://images44.fotosik.pl/187/f38ac9ff1df9535amed.jpg
http://images49.fotosik.pl/187/6ba2ba1296fad8d0med.jpg

Niektóre karty z notebooków , bardzo źle znoszą podkręcanie i mogło dojść do przegrzania.

PostNapisane: 21 wrz 2010, 11:17 

macieksun

Czasem miałem podobny kłopot problemem był program który używałem do podkręcenia (co ty używasz?) bo z niewiadomych przyczyn zmianiał sobie częstotliwości na 2D w czasie gry..... i zamiast podkręconego rdzenia miałem 2krotnie obniżony :shock:

Na Powerstrip nie miałem problemu, oczywiście dobrze by było jakbyś ściągnął sobie program do sprawdzania temp. np. HW MONITOR i kontrolował temperatury (napisz jakie masz) bo czasem jak się coś za bardzo nagrzewa np. procek to włącza sie automatycznie jego "obrona" przed tym czyli obniża on swoje taktowanie. Może masz zapchany układ chłodzenia? Ja swój czyszczę regularnie co miesiąc.

Możesz też pokombinować z tym prze-taktowaniem u mnie chodzi na takich ustawieniach a u ciebie wcale nie musi :) Np. przy zintegrowanych 8600 w lapkach HP producent nie zastosował w ogóle pasty do chłodzenia grafiki.... efekt? Można się domyślić i poczytać na temat serii dv6000 :mrgreen:

PostNapisane: 21 wrz 2010, 18:56 

Witam
Jeśli komuś przydarzy się podobny problem tj. zawiecha gry i powtarzający się dźwięk po kilku minutach gry. Oto rozwiązanie:

1. Instalacja sterownika w wersji: 197.16
2. Zmiana w Configu Gry DX=10
3. Obniżenie wartości zegarów karty graficznej: na 445 / 374

i możecie grać do woli :)

Pozdrawiam Wszystkich
MaciekSun -> [PL] Maciek

PostNapisane: 22 wrz 2010, 08:26 

Zastanawia mnie tylko jaką wtedy masz wydajność bo coś czuje że baaaardzo kiepskoo z tym. Jak możesz wgrać sobie program FRAPS i powiedzieć jak przy zadymie Ci wyświetla FPS i przy normalnej grze.
(przy okazji tym programem możesz nagrywać filmy)

PostNapisane: 22 wrz 2010, 16:38 

Nie wiem czy o to Ci chodziło: ale FPS po włączeniu tego programiku skakał w granicach: 46-61

PostNapisane: 23 wrz 2010, 10:57 

macieksun napisał(a):
Nie wiem czy o to Ci chodziło: ale FPS po włączeniu tego programiku skakał w granicach: 46-61

Podczas "zadymy" w grze? Czy w głównym menu :)

PostNapisane: 23 wrz 2010, 13:47 

podczas zadymy w grze (biegam, strzelam) i mi skacze tak pomiędzy 46 a 61

PostNapisane: 23 wrz 2010, 16:13 

Macieksun mam pytanko to pomoże też na zawieszki w menu głownym i podczas wczytywania kolejnej mapki w multi? Pisałem do pomocy technicznej i mowiłem im ze nie mam wirusów że wyłączone mam wszystkie zbedne procesy w tym gg ale chyba nie dokonca oni słuchają co sie im pisze bo podali mi linki do antywirów o żal i przypominali o wyłączeniu zbednych prgramów. Szukam i mysle nad przyczyną tego i zauważyłe że sterowniki powyżej 190 wlasnie Instaluje sterownik HD Audio w wersji 1.0.9.1 (dla wspieranych układów GPU). Moze ten element instalowany z tym sterownikiem coś sie gryzie masz pewnośc ze na starszym sterowniku nie bedzie zwiech. Baniato tak przechodzic z takiego nowego na stary... pozatym te zwiechy to niby wina karty dzwiekowej realtek ale ja mam VIA HD to sam nie wiem może to stery fakt. Odnośnie mojego posta na forum czuje się dosyć nie wiem jak to ująć zlekcewarzony utworzyłem post w którym prosiłem o pomoc a rózni ludzie zaczeli wypisywać swoje problemy wogole nie związane z tematem i problemem posta. Dzieki macieksun że napisałeś:)

PostNapisane: 23 wrz 2010, 19:52 

rafaloo jacy różni ludzie?
Jak nikt nic nowego nie wymyslil w twoim temacie bo wszytko co można to podali to czego oczekujesz? Format i na nowo taka moja rada....... format winda+sp3+wszystkie mozliwe patche+ nowe sterowniki sciagniete z stron producenta, moooooooze nowy bios do plyty (czasem jest potrzebny a 96% nie ;) )i na taki swiezy system zainstalowac BF jako 1szy program z calej twojej listy i sprawdzic jak chodzi jak dobrze tzn że miales cos zwalone w windzie co jest bardzo prawdopodobne, a jak nie to i najświętszy Ci nie pomoże bo sprzęt do gry masz dobry.

Tyle w temacie.

Macieksun aż nieprawdopodbne te twoje wyniki. zazdroszcze.