Teraz jest 25 lis 2024, 03:18

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lip 2010, 20:31 

Czy w jakimś regulaminie EA/zasadach gry pisze, że EA zakazuje praktyk typu: kupienia kodów przeznaczonych na rynek chiński?

PostNapisane: 17 lip 2010, 20:56 

ptaku71 idąc na bazar i kupując stuff z przemytu jesteś świadomy ze to jest nielegalne [ obca akcyza lub jej brak]
Na aukcji w której kupiłem bc2 nie widziałem ruskich "krzaczków" ani napisu pirat - za to widziałem napis Oryginał wiec twoje przytoczenia są trochę niecelne. Zresztą jak nie zauważyłeś dyskusja zeszła na temat rejonizacji - a raczej tego ze została ona wprowadzona dopiero teraz - co uniemożliwiło wychwycenia "nielegalności" tej transakcji zaraz po niej.

dziękuję MODOWI za wyczyszczenie tematu.

Ostatnio edytowano 17 lip 2010, 23:22 przez Spicmir, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 lip 2010, 21:03 
Moderator forum

Spicmir napisał(a):
Na aukcji w której kupiłem bc2 nie widziałem ruskich "krzaczków" ani napisu pirat - za to widziałem napis Oryginał

A jak sprzedawca ma reklamować swój towar ??
Pirat niemal jak oryginał ??
Wg mnie doskonale sobie zdawali sprawę że sprzedają klucze spoza naszego regionu i tyle. I doskonale sobie zdają sprawę z tego że wielu będzie chciało zaoszczędzić ...
Jak mawiał mój śp Tata "... Lekcje kosztują, czasem za naukę trzeba płacić..." A co do rejonizacji to była ona zawsze i nadal jest wielu firmach o których nawet nie macie pojęcia. EA po prostu teraz wzięło się do roboty bo odsetek takich kluczy nagle wzrósł i trzeba było zareagować.
TomekDeF napisał(a):
Czy w jakimś regulaminie
EA/zasadach gry pisze, że EA zakazuje praktyk typu: kupienia kodów przeznaczonych na rynek chiński?

A po co mieliby by to pisać ?? Ich towar, ich zasady. Gdybyś kupił grę u uczciwego sprzedawcy , nie miałbyś problemu.

PostNapisane: 19 lip 2010, 14:06 

Okej, w porządku, ale JOY ma w jednej sprawię dużo racji. EA powinno było wprowadzić mechanizm sprawdzania kluczy z poziomu aktywowania konta w takim EADM. Skoro mają czas i zasoby, żeby wyszukiwać 'trefne' klucze to nie wierze, że nie mogli tego poświęcić wcześniej na sprawdzanie takich kluczy. A może nie mieli wtedy w tym interesu?

Zgoda, klucz nie jest przeznaczony na rynek PL, to niech wyskoczy informacja o tym i tyle. Wyeliminuje to wtedy takie dyskusje i gości z allegro, którzy zamiast 16k pozytywów będą mieć też trochę negatywów, bo klucz nie zaskoczył. Bo z punktu widzenia kupującego - widzisz gre za zauważalnie niszczą cenę, komentarze wszystkie, że działa i jest okej, a potem dowiaduje się, że to niby nielegalne. Tak - EA może sobie robić co chce ze swoimi kluczami, ale w momencie gdy ich prawo działa wstecz, to jest to po prostu nie fair. I chyba to niektórzy w tym topicu chcą powiedzieć.

PostNapisane: 19 lip 2010, 19:38 
Moderator forum

Czy to nie fair ?? Nie sądzę.
Powtarzam jeszcze raz, kupując od pana z Allegro, który nie jest oficjalnym reselerem EA , można się spodziewać że coś jest nie tak.
Tym bardziej że już były wcześniej sygnały (również tu na forum), że niektóre klucze od sprzedawców z Allegro są banowane.
Naprawdę nie dało Wam to do myślenia ??

Co prawda, niektórzy sprzedawcy dawali nowe klucze ale jak sądzę, też długo nie pochodziły.
Owszem , bardzo łatwo potępiać EA ale z drugiej strony patrząc, to ich towar i ich zasady. W momencie gdy tych kluczy zaczęło się pojawiać za dużo, postanowili ukrócić proceder i tyle .
I na co się to burzyć i pomstować ... chyba że na nieuczciwego sprzedawcę lub na głupotę kupującego.

PostNapisane: 19 lip 2010, 20:36 

Sokar44 napisał(a):
A po co mieliby by to pisać ?? Ich towar, ich zasady. Gdybyś kupił grę u uczciwego sprzedawcy , nie miałbyś problemu.

Po pierwsze: problemu nie mam. Kupiłem grę od gram.pl
Po drugie: osoby sprzedające chiński kody są uczciwe. Kupują kod na innym rynku co jest pełni legalne. Może się mylę? Chiny i Polska/EU podpisały jakieś porozumienie które czynieni taki handel nielegalny? Swoją drogą wszelkie ograniczenia handlowe które narzucają państwa są meh, ale pal licho...nie ten temat.
Po trzecie: klient chce kupić jak najtaniej, sprzedawca chce sprzedać jak najdrożej. Nie ma w tym nic haniebnego. Jak dla mnie nie powinny istnieć ograniczenia tego typu, ale faktem jest że można zawsze pokazać danej firmie środkowy palec nie kupując więcej jej produktów. Banowanie bez żadnej podstawy (jakiś regulamin) to śmiech na sali. Strach kupować cokolwiek od takiej nieprzewidywalnej firmy.

Na koniec chciałbym zwrócić uwagę, że niezbyt mi się podoba agresywne zachowanie pana Sokar44. Z ciekawości zapytałem: na czym opiera się to wszystko? Jaką otrzymałem odpowiedź? W stylu "Nie wiem i mam to gdzieś. Teraz zjeżdżaj sępie! Na bank kupiłeś taki kradziony kod skoro w ogóle śmiesz pytań o podstawę działań EA!". Tak nie powinien zachowywać się moderator.

PostNapisane: 19 lip 2010, 22:23 

Sokar44 napisał(a):
Czy to nie fair ?? Nie sądzę.
Powtarzam jeszcze raz, kupując od pana z Allegro, który nie jest oficjalnym reselerem EA , można się spodziewać że coś jest nie tak.
Tym bardziej że już były wcześniej sygnały (również tu na forum), że niektóre klucze od sprzedawców z Allegro są banowane.
Naprawdę nie dało Wam to do myślenia ??

Widzisz, nie można się spodziewać, bo do klucza, który kupujesz nie dostajesz nalepki z napisem "przeznaczono na rynek chiński" czy czegoś w tym stylu. Dlatego sprawdzanie klucza przed aktywacją, ze strona EA rozwiązało by chociażby po części taki problem.

PostNapisane: 19 lip 2010, 22:28 
Moderator forum

Też od nich kupilem :P

TomekDeF napisał(a):
Po drugie: osoby sprzedające chiński kody są uczciwe. Kupują kod na innym rynku co jest pełni legalne. Może się mylę? Chiny i Polska/EU podpisały jakieś porozumienie które czynieni taki handel nielegalny?

Mylisz się, istnieje coś takiego jak regionalizacja i tzw dostosowanie usług lub towarów do lokalnych rynków.
Pozwij Microsoft że nie możesz w Polsce kupić Windows 7 Home Premium Family Pack z licencją na 3 komputery ...
Wszak w Anglii i Niemczech jest...
Podam Ci casus polskiej wersji XBox Live czy np I Store. A najprostszym przykładem niech dla Ciebie będzie sprawa regionalizacji ...DVD.
Niestety jest tak że to usługodawca lub producent określa na jakich zasadach dana usługa lub produkt jest dostępny na danym rynku ... I nic tego nie zmieni ...

TomekDeF napisał(a):
Po trzecie: klient chce kupić jak najtaniej, sprzedawca chce sprzedać jak najdrożej. Nie ma w tym nic haniebnego. Jak dla mnie nie powinny istnieć ograniczenia tego typu, ale faktem jest że można zawsze pokazać danej firmie środkowy palec nie kupując więcej jej produktów. Banowanie bez żadnej podstawy (jakiś regulamin) to śmiech na sali. Strach kupować cokolwiek od takiej nieprzewidywalnej firmy.

To nie kupuj, mamy wolny rynek ... ale powiem Tobie że nie tylko EA tak robi . Robi tak np Microsoft, Blizzard itp

TomekDeF napisał(a):
Na koniec chciałbym zwrócić uwagę, że niezbyt mi się podoba agresywne zachowanie pana Sokar44. Z ciekawości zapytałem: na czym opiera się to wszystko? Jaką otrzymałem odpowiedź? W stylu "Nie wiem i mam to gdzieś. Teraz zjeżdżaj sępie! Na bank kupiłeś taki kradziony kod skoro w ogóle śmiesz pytań o podstawę działań EA!". Tak nie powinien zachowywać się moderator.

Nie użyłem takich słów a to że tak to zinterpretowałeś to już Twoja sprawa ...
Ale ja już ma dość płaczu klientów, którzy przejechali się na "uczciwym" sprzedawcy z Allegro, który odbija piłeczke że on jest uczciwy a to EA jest be.
Jestem przedstawicielem handlowym od 16 lat i znam rynek oraz jego prawa.
Mi też nie do końca podobają się te zasady ale co możecie zrobić ??

NIC ...

Bo prawo stoi po ich stronie.

PostNapisane: 19 lip 2010, 22:48 

Sokar44 napisał(a):
Mylisz się

Doprawdy? W takim proszę o podanie paragrafu na który można złapać tych nieuczciwych sprzedawców.

Sokar44 napisał(a):
a to że tak to zinterpretowałeś to już Twoja sprawa ...

Kilka cytatów z twojej wypowiedzi:
Sokar44 napisał(a):
A po co mieliby by to pisać ??

Dwie opcje:
-nie wiesz i żeby było lepiej uważasz, że to nie ma znaczenia. No sorry, ale jeżeli chcesz kogoś przekonać to nie możesz zbywać temat w ten sposób. Natomiast jeżeli nie chcesz nikogo przekonywać to jaki sens ma ten temat? Wpis w regulaminie/przyklejony temat na forum, że nie serwisujecie chińskich kodów i kończy się tą kiepską zabawę.
-wiesz, ale bawisz się z drugą stroną.
W obu przypadkach jest źle.
Sokar44 napisał(a):
Gdybyś kupił grę u uczciwego sprzedawcy , nie miałbyś problemu.

Tutaj natomiast od razu sugerujesz, że kupiłem od nieuczciwego sprzedawcy. Na podstawie czego? Wiadomo: zwykłego pytania o podstawę do banów.

W twojej wypowiedzi nie było NIC pozytywnego. Czemu ja to tak zinterpretowałem...taa. Ciekawe czemu właśnie w ten sposób...

Z mojej strony eod. Pax.

PostNapisane: 19 lip 2010, 23:19 
Moderator forum

TomekDeF napisał(a):
Doprawdy? W takim proszę o podanie paragrafu na który można złapać tych nieuczciwych sprzedawców.

Podałem Ci przykłady a Ty nadal swoje ...
Idąc Twoim tokiem rozumowania, pokaż mi który zabrania banowania kluczy z innego regionu ...
TomekDeF napisał(a):
Kilka cytatów z twojej wypowiedzi:
Sokar44 napisał(a):
A po co mieliby by to pisać ??

Dwie opcje:
-nie wiesz i żeby było lepiej uważasz, że to nie ma znaczenia. No sorry, ale jeżeli chcesz kogoś przekonać to nie możesz zbywać temat w ten sposób. Natomiast jeżeli nie chcesz nikogo przekonywać to jaki sens ma ten temat? Wpis w regulaminie/przyklejony temat na forum, że nie serwisujecie chińskich kodów i kończy się tą kiepską zabawę.
-wiesz, ale bawisz się z drugą stroną.

Po co mam przekonywać ?? Tak jest i już. Zaskarż dystrybutorów filmów DVD, że kupiłeś np. Władcę Pierścieni całą Trylogię
W edycji specjalnej za 17,99$ w USA a nie możesz go obejrzeć na Twoim kinie domowym SONY. I wytłumacz im że to co robią to nie fair w stosunku do Ciebie.

TomekDeF napisał(a):
.W twojej wypowiedzi nie było NIC pozytywnego. Czemu ja to tak zinterpretowałem...taa. Ciekawe czemu właśnie w ten sposób...

Z mojej strony eod. Pax.

Bo nie zgadzam się z Twoim zdaniem i co gorsza mam zdanie całkowicie odmienne od Twojego. O zgrozo :lol:

Wybacz mi jeśli posądziłem Cię o kupno nielegalnego klucza do BC2. I nie będę więcej się powtarzał. EA ma prawo banować takie klucze, czy Wam się to podoba czy nie ...
Jeśli się z tym nie zgadzacie, zawsze możecie wystąpić z oskarżeniem z powództwa cywilnego .
Ale moim zdaniem , nie macie najmniejszych szans.

PostNapisane: 20 lip 2010, 10:32 

Odnośnie regionalizacji:

1. Regulowane prawem unijnym, na każdy sprowadzany produkt nakładane jest cło i VAT. Dotyczy to też dystrybucji własności intektualnej. Źródło: dr A.D. wykładowca prawa UE i międzynarodowych stosunków gospodarczych na PWr.

2. Regulowane zapisem o wyłączności dystrybucji własności intelektualnej w odrębnych krajach. Prawo stworzone na potrzeby ograniczenia sprzedaży własności intelektualnej pomiędzy krajami, pozwala na różnicowanie cen (w tym na różnicowanie w obrębie UE - dzięki czemu mamy gry tańsze niż np w Niemczech). Sprzedaż własności intelektualnej po za krajem/krajami przeznaczenia jest nie legalna i jest podstawą do odszkodowania na kwotę poniesionych strat finansowych (z tytułu utraconej sprzedaży) L.Ż.wykładowca prawa patentowego na PWr.

Popytałem w pracy.
Podaję tylko inicjały bo nie mam prawa cytowania wypowiedzi wprost.

Reasumując: sprzedaż chińskiego klucza łamie prawo międzynarodowych kodeksów handlowych i prawo UE.

PostNapisane: 20 lip 2010, 10:51 
Zbanowany

Przeciez to proste: kup samochod w stanch, clo trzeba zaplacic, kup w ue...
Moim zdaniem Ptaku zakonczyl dyskusje wyraznie informujac wszystkich i kazdego z osobna, co warte sa chinskie czy ruskie klucze z allegro w pl a tym samym ue.
Tym samy polityka ea polska i ea w caloscie, nie jest dziwna, a najrelatywniesza pod sloncem, w kazdej srefie geograficzno-handlowej.

ps Ptaku to na cle robisz? :lol:

PostNapisane: 2 sie 2010, 10:51 

Witam,
jakies 4 miesiace temu zakupiłem klucz na allegro do gry "Battlefield Bad Company 2" noi wcześniej było wszystko ok bo grę pobrałem poprzez Ea Downloadera i wszystko chodziło, a teraz jestem po reinstalce systemu (wszystko doszczętnie usuniete z dysków) ściągnąłem EA Downloadera aby sobie pograć w moją ukochana grę, wpisuje email oraz hasło a tu wywala mi Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
W tej zakładce gdzie powinienem mieć grę "Bad Company 2" pisze "Brak Uprawnień"

Co jest grane?

Z góry dziękuję za pomoc

PostNapisane: 2 sie 2010, 11:20 

napisz do suportu

PostNapisane: 2 sie 2010, 11:27 

pisałem i zostałem komisyjnie olany
Cytuj:
Witam serdecznie,
Dziękujemy za kontakt z Centrum Pomocy Technicznej Electronic Arts.
Wykaz autoryzowanych sprzedawców gier Electronic Arts w wersji do poobrabia
Electronic Arts Polska nie poleca zakupu kluczy umożliwiających pobranie gry przez program EA Download Manager poza autoryzowanymi kanałami sprzedaży. Electronic Arts nie prowadzi sprzedaży samych kluczy do gier, dlatego ich zakupu kupujący dokonuje na własną odpowiedzialność.
Tylko osoby które zakupiły grę w wersji do pobrania u autoryzowanych sprzedawców Electronic Arts mogą skorzystać z Pomocy Technicznej.

Autoryzowani sprzedawcy Electronic Arts Polska to:
- EA STORE
- GameSpace
- STEAM

I jestem w dupie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2