Teraz jest 1 lis 2024, 14:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 maja 2010, 12:09 

Przeszukiwałem forum ale podobnego problemu nie widziałem by ktoś opisywał:

Grając w BFBC2 mam swoje ulubione mapy i takie których nie trawię więc często zmieniam serwery. Jak odpalam grę to w 99% przypadków jest wszystko OK ale jak wychodzę z jakiegoś serwera i po wyszukaniu kolejnych bardzo często ( 50/50%) jest tak że przy wejściu na jakiś kolejny serwer (ikona ładowania miele dość długo) i po jakiś 50 sek wyskakuje komunikat:
"PRZERWANO POŁĄCZENIE Z SERVEREM SPRAWDŹ SWOJE POŁĄCZENIE SIECIOWE I SPRÓBUJ PONOWNIE"
Generalnie bez sensu bo jak odczekam powiedzmy 5 min to na ten sam serwer mogę wejść bez problemu, jeśli będę chciał od razu po takim komunikacie przeszukać serwery i wejść na jakiś inny to 99% ten komunikat o błędzie pojawi się ponownie, ( nie ma znaczenia czy wchodzę na prawie zapełniony serwer czy taki zapełniony na 50% czy na powiedzmy pusty). Jeśli wyłączę całą grę i odpalę ponownie to błąd taki się nie pojawia. Jedynie przy próbie wejścia na zapełniony serwer to prawidłowo ( od razu) wyskakuje zawsze komunikat że serwer jest pełny.

Jeszcze dodam że im więcej serwerów zmienię tym częściej taki komunikat mi się pojawia. Najpewniej nie będę miał problemów z wbiciem na serwer gdy pow wyjściu z serwera odczekam jakiś czas zanim wejdę na kolejny.

Testowałem na 3 kompach, na głównym mam Win7 i dwa kompy z zainstalowanym XP; sieć kablowa UPC podczas gry praktycznie nie zdarza mi się by mnie wywaliło z powodu przerwanego połączenia, ping na serwach waha się w granicach 100 / 180.

Gra na Win7 odpalana i jako admin i bez - bez znaczenia w tym przypadku.
Zapora włączona/ wyłączona - bez znaczenia
Nod32 włączony / wyłączony - bez znaczenia
Odpalałem nawet grę z innego dysku na którym mam też postawiony cały nowiutki i czysty system i też bez znaczenia :(

Mamy dwie gry oryginalne/pudełkowe jeśli na jednym kompie zmieniam serwer to błąd połączania się pojawia a na drugim kompie jeśli jest "świeżo" odpalona gra to błędu nie ma, nawet przy wejściu na dokładnie ten sam serwer ale jeśli z obydwu kompów chcemy zmienić serwer/serwery to ten błąd z prawdopodobieństwem 90% pojawi się naraz.
2-gi komp z Win XP

Najbardziej jestem skłonny obstawiać że jest to jakiś związek z netem, tak jak by coś "muliło chwilowo", może wyszukiwarka serwerów, czy jakieś "pakiety" z poprzedniego serwera??? naprawdę objaw mimo że regularny to nie udało mi się go rozwiązać.

Wiem że nie jest to problem z którym da się żyć ale denerwuje :(

pozdrawiam

PostNapisane: 19 maja 2010, 13:46 

Raz na jakiś czas mam coś podobnego, ale najczęściej po prostu mnie wylogowuje z EA z komunikatem. U Ciebie też to wygląda na rozłączenie z EA po wyjściu z serwera, tyle, że nie masz komunikatu. Nikt jak do tej pory nie wpadł co należy zrobić, kiedy system wylogowuje.

Wielki plus za rzeczowe opisanie problemu. Szkoda, że więcej osób tak nie robi :?

PostNapisane: 19 maja 2010, 14:48 

No właśnie nie jest to rozłączenie z EA, bo po takim błędzie mogę bez problemu przeglądać swoje statystyki, bronie itd. czy ponownie wyszukiwać serwery, chyba że za rozłączenie w tym wypadku uważamy chwilowe "zacięcie" połączenia z nowym serwerem a dalej to już gra nie jest się w stanie połączyć ( może jakieś zagubione pakiety blokują grę aż jakiś określony czas zaplanowany z góry minie) zanim wywali komunikat o błędzie. EA widać nie przewidziało różnych możliwości "utraty" połączenia i wywala jeden standardowy komunikat błędu.

Typowe rozłączenia że wywala mnie z gry / do pulpitu czy do okna ponownego logowania trafiły mi się może z 4 razy max z czego 2 to typowy chwilowy zanik netu.

Edit:

Przypominało mi się że po takim komunikacie zawsze ping pokazywany w wyszukiwarce wynosi 999 dla wszystkich serwerów i do czasu aż nie przeładuje ponownie gry to mogę zapomnieć o poprawnym wyświetleniu pingu. Zawsze będzie pokazywał 999 lub nie będzie pokazywał nic " - - -"

A przy okazji to czy też tak macie że ping w wyszukiwarce pokazuje wam ( w moim przypadku) od 31 do xxx a po wejściu na taki serwer z pingiem 31 okazuje się że w grze jest ping około 130 ?

PostNapisane: 20 maja 2010, 10:26 

Co do pingu w czasie gry: Wyświetla nie ping (czas odpowiedzi serwera) tylko czas całości obiegu (w dwie strony serwer - klient - serwer) czyli wartość uwzględniającą transmisje w dwie strony + loose + choke. U mnie: ping ~30 w przeglądarce = ~80 na serwerze, ~50 w przeglądarce = ~120 na serwerze.

Jak wyświetla Ci ping 999 (brak odpowiedzi serwerów) to może oznaczać, że pomimo pobrania listy do przeglądarki (z master server EA) coś blokuje socket/port/cały interface sieci. Ciężko zgadywać co to jest, ale może po rozłączeniu z serwerem gra nie może zdropować połączenia. Skoro rzecz dzieje się na różnych systemach i komputerach, to winny może być router/switch albo provider. Spróbuj przeforwardować porty, ustawić dmz itp.

Strefa czasowa: UTC + 2