Teraz jest 22 mar 2019, 20:26

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2010, 09:25 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2007, 21:27
Posty: 2384
Lokalizacja: Pyrlandia
PING dokładnie to format pakietu, na którego nadejście odpowiada się tym samym pakietem (z zaznaczonym bitem odpowiedzi). Jednocześnie monitoruje się czas przejścia (błądzenia pakietu). Z prostych rachunków - jeśli przykładowo pakiet PING o rozmiarze 1024 bajtów idzie do określonego serwera z czasem 500ms (w jedną stronę), to szybkość transmisji do/z tego serwera będzie możliwa z maksymalną prędkością 1kB/s (oczywiście z reguły wysyłamy krótszy pakiet - odbieramy dłuższy i dotyczy to tylko sytuacji, gdy należy potwierdzać każdy jeden pakiet. Jednorazowo jednak serwer wysyła więcej, stąd przy dłuższych opóźnieniach prędkości i tak są większe.
Ping jest podawany jest w Milisekundach. Tzn z jeśli masz ping 300 to o 0.3 sekundy Twoje ruchy w grze są opóźnione i o ten czas i Ty o ten czas później zauważasz ruchy innych.

Porady na duży ping

Start -> Uruchom -> wpisz
Kod:
cmd
i enter.
wpisz
Kod:
netstat
i enter.
Spójrz ile z Twojego kompa wychodzi połączeń ... Może się okazać że masz jakiegoś trojana lub innego wirusa.
W przypadku znalezienia jakiś "nieautoryzowanych" połączeń, przeskanuj kompa.

Jeśli masz ich sporo, to postaraj się wyłączyć programy które korzystają z neta podczas grania.
Np gg, tlen czy np. Skype itd a co najważniejsze ściąganie przez jakiekolwiek programy P2P.
Programy P2P ( emule ,Ares, tor renty)zapychają łącze, podczas grania należy je powyłączać.
Dobrym sposobem jest wyeliminowanie niepotrzebnych programów startujących z systemem.

Ściągnij CCleaner

Obrazek
Przy instalacji odznaczasz:

Dodaj opcję "uruchom" ...
Dodaj opcję "otwórz" ...
Dodaj pasek narzędziowy ...

Po instalacji pokaże się Wam takie okno

Obrazek
W zakładce Windows zaznaczamy pozycje widoczne na screenie

Obrazek
W zakładce Programy zaznaczamy pozycje widoczne na screenie

Klikamy na Cleaner -> Analiza i po skończonej analizie Uruchom Cleaner.

Kolejna zakładka Rejestr
Obrazek
Klikamy Skanuj i po skończeniu na Napraw
Będzie wywalało nam komunikat czy zrobić kopię rejestru ( ja nigdy tego nie robię) i czy jesteś tego pewien (Oczywiście że jestem pewien :) ) Robię tak od kilku lat.

Następne to Narzędzia.

Obrazek
Pierwsza zakładka to odinstaluj programy, działa jak klasyczny Dodaj Usuń w Panelu sterowania.
Druga zakładka to autostart
Obrazek
Poprzez usuniecie wpisu nie ładują na do traya (obok zegarka na pasku narzędzi) niepotrzebne programy.
Ładują się z systemem i od czasu do czasu komunikują się ze swoimi serwerami marnując zasoby naszego komputera.
Najczęstsze zamulacze które możecie bezpiecznie usunąć to :
Sun Java Update
Nero Filter Check
Adobe Speed Launcher
GG ...
Skype itd

Usuwacie po prostu wszystko co ma Nero czy Ahead w nazwie.
Programy i tak będzie można uruchomić np poprzez skróty itp.


Gdy to zrobisz, powtórnie sprawdź ile masz otwartych połączeń. Jeśli się nie zmieni, to przeskanuj system antywirusem bo możesz mieć jakiegoś trojana który ci zapycha łącze. Nie zależnie od tego, przeskanuj jeszcze kompa skanerami online by całkowicie wykluczyć to zagrożenie.


Możesz tez dać start>uruchom>cmd>ping 81.19.214.131 i zobaczyć jaki masz czas (ping) do serwera Grupy BroWar w ms. Jeśli mieszkasz w Polsce i masz ok 50 to jest wszystko OK.
Może też tak być ze masz kiepskiego admina, który nie umie podzielić łącza (mowie wtedy gdy jesteś np w sieci lokalnej). Wystarczy ze parę osób włączy jakiś program p2p i zapycha ci sieć.
Sprawdź jakie pingi masz nad ranem albo po 24 (wtedy jest najmniej użytkowników) jeśli będzie dobrze to tu pies pogrzebany. Jeśli ping jest wysoki w godzinach wieczornych od 18-23 wtedy siedzi najwięcej osób to niestety radze zmieniać łącze no chyba ze nie grasz dużo a reszta jest ok (mam namyśli szybkość i download)

Kolejnymi przyczynami wysokiego pingu mogą być:
-źle zainstalowane lub stare sterowniki karty graficznej
-przegrzewający się procesor i karta graficzna

Tutaj wystarczy zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej i odkurzyć w komputerze wiatraczki na procesorze i grafice.

Jeśli masz router i jednocześnie z kimś korzystasz z tego samego łącza to niestety Twój ping też wzrośnie. Najprostszym rozwiązaniem jest odłączenie drugiego kompa od Internetu.

Jeśli korzystasz z WiFi ważne jest byś używał szyfrowania WPA lub WPA2, Szyfrowanie WEP lub brak szyfrowania na routerze, powoduje że każdy może korzystać z Twojego łącza internetowego oraz może przechwycić w prosty sposób wszystkie informacje, które wysyłasz ze swojego komputera, takie loginy i hasła do banku czy np. do konta EA itp.
Siłą rzeczy jeśli ktoś korzysta z Twojego łącza to generuje ci również wysoki ping 

Kolejną przyczyną za wysokiego pingu jest … jakość Twojego łącza internetowego .

Pobierz WinMTR , rozpakuj go i uruchom plik exe.
W systemach Vista i 7 należy uruchomić go na prawach Administratora i czasem się zdarza się, że trzeba wyłączyć zaporę i antywirusa.

Obrazek

Po odpaleniu programu, ukaże się Tobie proste i zarazem czytelne menu. W polu "Host" wpisujesz adres serwera np. 81.19.214.131 i zaczynasz badanie przyciskiem "Start". Od tego momentu co sekundę badana jest trasa Twoich pakietów do serwera, który podałeś. Po około 1 minucie zatrzymujesz działanie programu przyciskiem "Stop" i następnie kopiujesz wynik ("Copy Text to clipboard") lub zapisujesz go do pliku ("Export TEXT").

Jeśli w kolumnie Loss % pojawiają się jakiekolwiek cyfry to oznacza że masz straty pakietów na łączach …
Mimo że będziesz miał Internet 20 MB/s to straty pakietów mogą zepsuć każdemu radość gry poprzez generowanie olbrzymich pingów.

W takim przypadku zapisany plik z WinMTR wysyłamy naszemu dostawcy Internetu i żądamy poprawy jakości świadczonego łącza choć niestety, z doświadczenia wiem, że ciężko u niektórych dostawców cokolwiek wyegzekwować.

Można też samemu zadbać o optymalizację łącza poprzez specjalistyczne programy w styl DSL Speed lub skorzystać z tej porady http://www.hotfix.pl/zmniejszanie-pingu ... a-a153.htm

Ostatnia sprawa …
Warezowy soft.
Bardzo często zdarza się, że ktoś ściąga warezowego Windowsa, który najczęściej jest „zmodyfikowany” i do kompletu dokłada warezową wersją antywirusa czy pakietu Internet Security.
Oczywiście taki soft nie zwalcza „swoich” trojanów a wręcz nawet pomaga ukrywać ich działalność.
Np. tzw XP Blue Edition zawierał w sobie trojany i programy, które zainfekowany komputer podpinały do botnetu by wraz z innymi komputerami „zombi” rozsyłać spam i być częścią ataku DDoS .

Dlatego tak ważne jest posiadanie legalnego systemu Windows i co najważniejsze, pobieranie wszystkich poprawek.

_________________
Nie pomagam przez PW. Od tego jest forum.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lip 2010, 13:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 kwi 2010, 13:43
Posty: 23
*PORADNIK* "Zmniejsz swoje lagi"
1) Start > Uruchom > regedit

2) Znajdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Tcpip \ Parameters \ Interfaces \, a następnie wybierz folder z opisanymi Twoimi konfiguracjami (IP, IP routera, adres maski podsieci) [jest to zazwyczaj folder z największą ilością kluczy]

3) Kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym panelu strony i kliknij przycisk Dodaj nową wartość DWORD o nazwie "TcpAckFrequency" w folderze z kroku 2, kliknij prawym przyciskiem myszy wpis. Następnie kliknij przycisk Modyfikuj i przypisać wartość 1 hex. Powtórz czynność z tworzeniem wartości DWORD - stwórz "TCPNoDelay" o wartości 1 hex w tym samym folderze.

4) Dla użytkowników XP: Start> Ustawienia> Panel sterowania, następnie Dodaj / Usuń programy, Składniki systemu Windows na lewym pasku, dół i sprawdź wpis Message Queuing (KOLEJKOWANIE WIADOMOŚCI) i kliknij przycisk Dalej. Vista Users: przejdź do Panelu sterowania -> należy odinstalować program (Message Queuing)

5) Uruchom ponownie komputer.

6) Start > Uruchom -> regedit (patrz punkt. 1)

7) Znajdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ MSMQ \ Parameters i kliknij prawym klawiszem myszy i dodaj nową wartość DWORD - TCPNoDelay,-> kliknij prawym przyciskiem myszy na wpis i przypisz mu modyfikator z 1. Zamknij rejestr, uruchom ponownie komputer!

Jeśli z jakiegoś powodu chcesz zmienić swój system z powrotem do normalnego, sprzed modyfikowania tych wszystkich wcześniejszych rejestrów, odnajdź je i zmień ich wartość hex do 2, która je dezaktywuje. Jeśli to nie zadziała sprawdź ponownie, czy zrobiłeś wszystko dokładnie i poprawnie. Baw się dobrze!


Druga sprawa to zmniejszenie ograniczenia windy na pakiety odbierane.
Modyfikujemy to tak:
1) Klikamy Start >> Uruchom.

2) Wpisujemy gpedit.msc.

3) Przechodzimy do folderu: Konfiguracja komputera >> Szablony administracyjne >> Sieć >> Harmonogram pakietów QoS.

4) Klikamy na Ogranicz rezerwowaną przepustowość następnie ustawiamy opcje na Włączone i u dołu ustawiamy limit przepustowości na 0%, klikamy Zastosuj i restartujemy komputer.


Cytat:
Jak zmienić priorytet ?

1. Zastosuj kombinację klawiszy alt+ctrl+delete bądź ctrl+alt+delete
2. Przejdź do procesów
3. Znajdź proces bfbc2.exe/lub podobnie ;]
4. Kliknij na niego prawym klawiszem myszki
5. Najedź kursorem myszki na "Ustaw priorytet" i masz do wyboru sześć priorytetów jednak najodpowiedniejsze są tylko dwa : "Powyżej normalnego" i "Wysoki" Najlepiej chyba dać na wysoki, to zależy od tego jakie macie parametry komputera a więc niech każdy zobaczy na jakim priorytecie mniej laguje.


Warto także ściągnąć program cfosspeed (dla użytkowników neo), gdzie możemy ustawić priorytety łącza (np full łącza na wyszukiwarkę, a minimum na gg).

1) Wejdź w menu Start i wybierz Uruchom.
2) Wpisz cmd i kliknij ok lub wcisnij enter.
3) Następnie wpisz komende ping -f -l 1500 http://www.google.pl
Adres strony może być dowolny
4)Jeśli pojawi się tekst Pakiet musi być podzielony... zmniejsz wartość z 1500 np. na 1400
5) Spróbuj znaleźć jak największą liczbę (np. 1472) po której pojawi się tekst Odpowiedź z...
6) Wartość MTU zmieniamy programem CableNut MTU Tools.


1)Otwórz edytor rejestru (start> uruchom> regedit)
2)Otwórz klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\
Services\Tcpip\Parameters
3)Kliknij dwukrotnie wartość TcpWindowSize
4)Zamiast 65535 wpisz liczbę otrzymaną w następnym kroku. Liczbę wpisz w systemie dziesiętnym.
5)Od liczby MTU (patrz wyżej) odejmij 40. Otrzymany wynik pomnóż przez 4.
Przykład: (1472-40)*4=1432*4=5728
(Jak obliczyć MTU - look wyżej)
6)Zmiany zostaną zastosowane po ponownym uruchomieniu komputera.


chce dodac ze mi i nie tylko mi pomoglo i ze sam tego nie napisalem ;]

_________________
hot hot hot


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 gru 2010, 21:35 
Offline
Redaktor Battlefield.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lut 2010, 11:29
Posty: 324
WinMTR pokazuje mi coś takiego: http://yfrog.com/mwprzechwytywaniejj
Różni się to trochę od przykładu Sokar44 coś mam nie tak?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 gru 2010, 23:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
Wszystko jest ok, bo wyniki interpretuje się od dołu. Nie każdy serwer ma włączoną odpowiedź na ping, a u Ciebie wygląda jakby wszystko po prostu filtrował jakiś firewall, jednak do serwera docelowego nie masz żadnych strat.

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lut 2011, 18:42 
Offline

Dołączył(a): 6 lut 2010, 18:51
Posty: 18
W punkcie 7 nie ma na moim kompie (Windows 7) MSMQ :(

_________________
Armia baranów prowadzona przez lwa jest mocniejsza niż armia lwów prowadzona przez barana
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL