Teraz jest 21 wrz 2019, 17:22

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lip 2010, 22:37 
Offline

Dołączył(a): 30 sty 2010, 21:50
Posty: 44
Generalnie to BC2 jest upierdliwy, bo nawet w betę MoHa mogę grać pare godzin (notabene ten sam silnik), a BC2 freezuje mi kompa i słychać tylko pierdzenie.

Próbowałem wszystko już wyrzucać, czyścić, nawet formata zrobiłem, bo syf i ubóstwo na kompie był. Pare wersji sterów ATI to samo.

Kupiłem już nowy wentylator, bo mój E8400 na 3.8 potrafi mieć w orthosie tempy po 85 stopni.. :omg: Nie dziwię się, bo wentylek boxowy jest bardzo do dupy. Frezarka 7 na pewno da radę :D

Jeżeli to nie pomoże, to zostaje mi chyba tylko kupno karty dźwiękowej.. Podobno pomaga na problemy z czarnym ekranem + pierd.

A co do dysków to chyba jakaś bzdura z tempami. To samo karty. HD4 hulają na 100*, co dopiero GTX400. Mam 2 dyski segate, 40gb(11 lat) i 250gb (2 lata). Oba mają po 50*. Temperatura pewnie zależy od dysku, bo co miałem szajsungi, to padały jak muchy, akurat każdy, który miałem, leżał i kwiczał w lato. :mrgreen:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lip 2010, 12:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, 06:22
Posty: 8
Cytuj:
Można robić oc bez napięc. A na def też sypia errory.

GL w robieniu mocniejszego oc bez podnoszenia napięć :)
Cytuj:
Za niska temp tez szkodzi. Swoja droga w upaly taka temp.

wentylator 90mm wieje bezpośrednio na dysk \o/

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2010, 17:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2007, 09:19
Posty: 2024
Cytuj:
GL w robieniu mocniejszego oc bez podnoszenia napięć :)


Kto tu pisał mocnym OC? ;)

_________________
http://www.animalsmatter.org/

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2010, 01:54 
Offline

Dołączył(a): 30 sty 2010, 21:50
Posty: 44
M@TH3V napisał(a):
Cytuj:
GL w robieniu mocniejszego oc bez podnoszenia napięć :)


Kto tu pisał mocnym OC? ;)


Dzisiaj już nie ma Athlonów XP, które szło na defaulcie kręcić o pareset MHz i jeszcze zwiększąć mnożniki :)

Oj, miało się kiedyś tego Throughbred B i było fajnie przez kilka lat.. Dzisiaj upy kompa robię co pół roku.. :F

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2010, 12:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2007, 09:19
Posty: 2024
Nie przesadzaj Phenomy BE ładnie ida :)

_________________
http://www.animalsmatter.org/

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2010, 08:01 
Offline

Dołączył(a): 23 lip 2010, 19:14
Posty: 5
Siemka mam problem.
No to wszystko z sprzętem wykluczyłem, i teraz nie wiem czy jak usunę te sterowniki to będę mógł później spokojnie je wgrać i czy komp nie padnie.

_________________
Windows Vista SP 2 Intel core 2 Quad 2,33 GhZ 2x Nvidia GeForce 9600 GT
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2010, 22:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, 06:22
Posty: 8
krychaxd11 napisał(a):
Siemka mam problem.
No to wszystko z sprzętem wykluczyłem, i teraz nie wiem czy jak usunę te sterowniki to będę mógł później spokojnie je wgrać i czy komp nie padnie.


Odinstaluj za pomocą "dodaj/usuń programy". Instalator poprosi o restart kompa. Podczas bootowania odpal system w trybie awaryjnym, użyj jednego ze wspomnianych narzędzi by pozbyć się resztek po sterownikach. Uruchom komputer normalnie, ściągnij i zainstaluj najnowsze drivery.

M@TH3V napisał(a):
Nie przesadzaj Phenomy BE ładnie ida :)

Sam mam phenoma II 955 be. Z 3.2 na 3.5-3.7Ghz poszło bez problemu, lecz napięcie musiałem podnieść do bodajże 1.35V
Niestety - z nowszymi prockami jest już tak, że jak będzie zbyt duże napięcie to będzie źle, ale jak zbyt małe to jeszcze gorzej ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2010, 14:39 
Offline

Dołączył(a): 5 mar 2010, 20:03
Posty: 2
Dziękuje Panowie,genialny poradnik.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 lip 2010, 20:32 
Offline

Dołączył(a): 2 lip 2005, 12:17
Posty: 21
Lokalizacja: Bolesławiec
StagG żadna z Twoich rad nie pomogła :/
Mój problem polega na tym, iż losowo podczas gry ekran staje a dźwięk zacina się i tak jakby powtarza (loop). Jedyne wyjście z takiej sytuacji to restart kompa :( Jeśli miał ktoś podobny problem to proszę o pomoc.

Mój sprzęt:
P5Q
Core 2 Duo E7400 2.8GHz
Geforce 8800 GT
4GB RAM OCZ REAPER 1066 mhz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2010, 03:04 
Offline

Dołączył(a): 30 sty 2010, 21:50
Posty: 44
UWAGA!

Dostałem nowy cooler, a także kupiłem nową płytę główną (stara sie spaliła). Mam teraz:
E8400@3.75GHz
ASUSa P5QL

Temperatura procka w orthosie wynosi 55* na nowym coolerze, więc wykluczyłem jakiekolwiek przegrzewanie się proca. Freezuje się nadal w taki sam sposób, jak wcześniej.

Znalazłem pare rozwiązań, jeżeli macie crashe typu "czarny ekran->pierdzenie z głośników". Piszę to jako użytkownik ATI HD4870, ale Nvidiowcom może też pomóc.

1. Ściągamy RivaTunera, włączamy go (hm..). Pod nazwą naszej karty i monitora jest jej króciutki opis, po prawej stronie tego opisu jest przycisk customize. Klikamy w mały trójkącik i naciskamy pierwszą ikonkę (karty graficznej). Odhaczamy "enable low-level hardware overclocking", naciskamy "Detect now". Następnie ustawiamy naszej karcie zegary na sztywno- w moim przypadku 750MHz dla rdzenia i 900MHz dla pamięci (efektywne 3.6GHz). Zapisujemy profil jako np. "pitu pitu" czy kto co sobie tam wymyśli. Odhaczamy "Apply settings at startup", naciskamy save, ok, ok. Teraz nasza karta będzie siedzieć na sztywno w trybie 3d. Podobno ATI ma tendencję do skakania między trybami 2d i 3d, co prowadzi do takich problemów.

2. Jeżeli to nie pomoże, obniżamy taktowania rdzenia i pamięci o 10MHz każde. Aż do skutku, ale bez przesad (40-50MHz to rozsądny max, potem po prostu karta zaczyna być słaba). NIEKTÓRYM na forach ATI pomaga.

3. W tym samym programie dajemy zakładkę "Fan", odhaczamy znowu "enable low-level..", detect now i przesuwamy suwaczek na ok.50-60%. Karta owszem, zacznie trochę suszyć (jak to ATI..), ale będzie deczko chłodniejsza.

4. Jeżeli to nie pomoże, pozostaje ostatnia rzecz, mianowicie TEN artykuł, a dokładniej odpowiedź autora, gdy uporał się z problemem:
Cytuj:
(...)Here is how to fix it……

A lot of you are going to be pissed off. But, as many have mentioned, you must purchase a new soundcard! I know its extreme, especially since all other games work with no problems. But this IS the issue. Look at your error logs to confirm fatal errors right before a crash. This has shown me quite a number of errors actually, and most had to do with not having compatible drivers.

So I installed a moderate $50 USB external sound card at Best Buy, only to confirm that this was indeed the problem.(...)


Ogólnie chodzi o to, aby kupić jakąś kartę muzyczną i wylączyć dźwięk na płycie. Dlaczego? Nie wiem, może niektóre gry się gryzą z kartą zintegrowaną. Pomogło części ludzi na forach EA.

Punkt pierwszy mi pomógł tymczasowo, potem skorzystałem z rady w drugim punkcie no i.. jakoś pograłem.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2010, 04:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
kr0p napisał(a):
Podobno ATI ma tendencję do skakania między trybami 2d i 3d, co prowadzi do takich problemów.


To nie jest żadna "tendencja" tylko specjalna funkcja w sterownikach w celu oszczędzania energii (karty Nvidii oczywiście też to obsługują) i jest to jak najbardziej normalne i nie powinno powodować żadnych problemów. Nie ma sensu ustawiać taktowań na sztywno, nawet po podkręceniu, bo gdy tylko jest włączona jakakolwiek aplikacja 3D to karta cały czas pracuje w tym trybie, a po wyłączeniu aplikacji automatycznie przechodzi w tryb 2D. Z resztą możesz to obejrzeć na wykresach w programie GPU-Z.
Jeżeli natomiast obniżenie taktowań pomaga, a na standardowych karta jest niestabilna to znaczy, że jest po prostu uszkodzona (najczęściej poprzez przegrzewanie się). Często wcześniej pojawiają się artefakty oznaczające uszkodzenie/błędy pamięci karty, ale samo zacinanie się obrazu też na to może wskazywać. Oczywiście po nadmiernym podkręceniu takie coś to norma i wtedy należy je obniżyć, ale mówimy tutaj o standardowych taktowaniach.
Więc radzę Ci porobić testy w innych grach i w programie OCCT i jeżeli problem będzie się powtarzać to oddać kartę na gwarancję. Jeżeli problem występuje tylko w BF to pewnie konflikt sterowników z tą grą, która niestety nie jest najlepiej zoptymalizowana pod tym względem.

Jeżeli chodzi o kartę dźwiękową to już zależy od konkretnych przypadków, ale jeżeli już coś kupować to normalne karty na PCI, a nie "kastraty" na USB, które są ogólnie badziewne.
SB Audigy SE kosztuje na Allegro 50zł, do tego zmodyfikowane sterowniki od X-Fi Xtreme Audio, które znacznie polepszą jakość dźwięku, bo te karty właśnie różnią się tylko sterownikami.
http://komputery.katalogi.pl/Jak_przero ... 41963.html
Ale to tylko w przypadku gdy ktoś chcę kupić tanio osobną kartę, a jeżeli podejrzewa się, że integra powoduje takie problemy to wcześniej wystarczy ją po prostu wyłączyć i pograć trochę bez dźwięku, ewentualnie pokombinować jeszcze ze sterownikami. żeby się przekonać czy to rzeczywiście wina zintegrowanej dźwiękówki.

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sie 2010, 06:04 
Offline

Dołączył(a): 30 sty 2010, 21:50
Posty: 44
KeFaS napisał(a):
kr0p napisał(a):
Podobno ATI ma tendencję do skakania między trybami 2d i 3d, co prowadzi do takich problemów.

To nie jest żadna "tendencja" tylko specjalna funkcja w sterownikach w celu oszczędzania energii (karty Nvidii oczywiście też to obsługują) i jest to jak najbardziej normalne i nie powinno powodować żadnych problemów. Nie ma sensu ustawiać taktowań na sztywno, nawet po podkręceniu, bo gdy tylko jest włączona jakakolwiek aplikacja 3D to karta cały czas pracuje w tym trybie, a po wyłączeniu aplikacji automatycznie przechodzi w tryb 2D.

Źle to ująłem ale mniej więcej o to chodzi ;) tryb 2D = mniejszy core clock, tylko karta "myśli" będąc w grze 3D, że działa w 2D no i tak skacze.

To jest niemożliwe, że zdarza się to akurat tylko w BC2 i GTA IV. Nawet poczciwy CoH, który potrafi wyciskać ostatnie poty z komputerów dzisiaj, chodzi jak ta lala.

Myślę nad wysłaniem karty na gwarkę, ale perspektywa czekania przez cały miesiąc, aby potem dostać maila, że dostaję nową i muszę czekać kolejne tygodnie mnie przeraża.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sie 2010, 23:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
kr0p napisał(a):
tylko karta "myśli" będąc w grze 3D, że działa w 2D no i tak skacze.


No to prawdopodobnie wina sterowników, bo to właśnie one tym sterują. Odinstaluj, usuń pozostałości, zainstaluj na nowo (może inną wersję), jeżeli jeszcze tego nie robiłeś. Nie zaszkodzi, a pomóc może bez potrzeby obniżania taktowań.

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2010, 18:48 
Offline

Dołączył(a): 1 cze 2010, 13:55
Posty: 3
Witam wszystkich!

Mam podobnie jak paru z Was, notoryczne freezy ekranu i loopujący dźwięk. Problem się pojawił bodaj od nowego uaktualnienia (chyba w czerwcu, nie pamiętam dokładnie). Poradził sobie ktoś z tym na 100%? Jeśli tak to proszę o kontakt, albo chociaż o odpowiedź w tym temacie.

Czytałem setki stron na ten temat i żadnych sensownych konkluzji nie wyciągnąłem. Ludzie piszą o konflikcie ze zintegrowanym dźwiękiem. Wyłączyłem zintegrowaną dźwiękówkę w BIOSie, zresztą pracuję na ESI MAYA zatem nie używałem jej podczas gry. I tutaj pytanie: czy trzeba jeszcze wyinstalować ten sterownik Realtek HD Audio Driver? Ludzie piszą, że tak i że może ponoć to pomóc, ale chciałbym informacje z pierwszej ręki, sprawdzone Waszymi doświadczeniami. Gdy chce owy sterownik uninstallnąć przez Dodaj/Usuń to wyskakuje mi komunikat o tym, że niektóre programy mogą nie działać poprawnie. Czy trzeba się tym przejmować? Nie chcę sobie zepsuć w miarę dobrego chodzącego systemu przez jedną grę, ale chcę również pograć wreszcie w BC2 po 2miesięcznym poście i frustracjach wywołanym tym błędem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sie 2010, 05:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
yaper, jeżeli nie podajesz jakichkolwiek informacji na temat sprzętu, systemu i sterowników (oprócz tych co napisałeś) to jak niby ktoś ma Ci pomóc?

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL