Teraz jest 23 paź 2018, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2010, 18:10 
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2010, 20:20
Posty: 8
Dodam że przyczyną crashów może też być przegrzewający się northbridge, czyli chipset pomiędzy procesorem a slotem karty graficznej. Problem ten występuje w płytach głównych gigabyte z ostatnich 2 lat.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 gru 2010, 12:07 
Offline

Dołączył(a): 11 sie 2010, 14:29
Posty: 13
ja mam blue screen w batku czasami raz dziennie czasami kilka razy dziennie.
Robiłem testy ramu i procka ze sprzętem wszystko ok.
Próbowałem zmiany sterowników ale to nic nie daje.
Temperatury też są odpowiednie.
Podejrzewam że przyczyną są śmieci po sterownikach
Chcę by obeszło się bez formatowania partycji przeinstalowanie gry również mi nie pasuje ponieważ ściągnięcie wszystkich update przy necie 1mb/s trwało by bardzo długo. Co proponujecie ???

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 gru 2010, 12:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2010, 07:52
Posty: 45
legwan100
Bluescreeny są bardzo często przyczyną tzw syfu w systemie, bądź świadczy o jego uszkodzeniu, więc sądzę że bez formata się nie obejdzie, skoro twierdzisz że testy oraz temperatury są w porządku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2010, 22:33 
Offline

Dołączył(a): 11 sie 2010, 14:29
Posty: 13
Dzisiaj zrobiłem formata i nadal są blue screeny.
Mógłbym zainstalować starsze sterowniki na których kiedyś miałem crash to desktop.
Ale może macie jeszcze jakieś propozycje ????

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2010, 22:34 
Offline

Dołączył(a): 13 lip 2010, 10:21
Posty: 4
Witam
Dorzucę kilka swoich groszy w sprawie moich "bluescreenów" - może komuś się przyda. U mnie zdarzały się ze 2 razy dziennie - jako lekarstwo pomogło zmniejszenie OC procesora z 3.51 Ghz do 3.4 + zmniejszenie zegara Mostka Północnego + delikatne zmniejszenie napięcia na procesorze. Ponadto dla świętego spokoju także troszkę zmniejszyłem OC karty graficznej.
I po tych zabiegach nie miałem jak dotychczas żadnego Bluescreena. Dodam, że temperatury miałem w normie.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2010, 23:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
legwan100, jaki masz kod błędu w bluescreenach?

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2010, 21:22 
Offline

Dołączył(a): 11 sie 2010, 14:29
Posty: 13
Najczęściej jest taki


http://img37.imageshack.us/img37/5886/zdjcie019sj.jpg

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Ostatnio edytowano 31 gru 2010, 17:03 przez szymon08, łącznie edytowano 1 raz
Zbyt duży rozmiar obrazka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 gru 2010, 16:47 
Offline

Dołączył(a): 22 gru 2010, 12:55
Posty: 20
kr0p napisał(a):
UWAGA!

Dostałem nowy cooler, a także kupiłem nową płytę główną (stara sie spaliła). Mam teraz:
E8400@3.75GHz
ASUSa P5QL

Temperatura procka w orthosie wynosi 55* na nowym coolerze, więc wykluczyłem jakiekolwiek przegrzewanie się proca. Freezuje się nadal w taki sam sposób, jak wcześniej.

Znalazłem pare rozwiązań, jeżeli macie crashe typu "czarny ekran->pierdzenie z głośników". Piszę to jako użytkownik ATI HD4870, ale Nvidiowcom może też pomóc.

1. Ściągamy RivaTunera, włączamy go (hm..). Pod nazwą naszej karty i monitora jest jej króciutki opis, po prawej stronie tego opisu jest przycisk customize. Klikamy w mały trójkącik i naciskamy pierwszą ikonkę (karty graficznej). Odhaczamy "enable low-level hardware overclocking", naciskamy "Detect now". Następnie ustawiamy naszej karcie zegary na sztywno- w moim przypadku 750MHz dla rdzenia i 900MHz dla pamięci (efektywne 3.6GHz). Zapisujemy profil jako np. "pitu pitu" czy kto co sobie tam wymyśli. Odhaczamy "Apply settings at startup", naciskamy save, ok, ok. Teraz nasza karta będzie siedzieć na sztywno w trybie 3d. Podobno ATI ma tendencję do skakania między trybami 2d i 3d, co prowadzi do takich problemów.

2. Jeżeli to nie pomoże, obniżamy taktowania rdzenia i pamięci o 10MHz każde. Aż do skutku, ale bez przesad (40-50MHz to rozsądny max, potem po prostu karta zaczyna być słaba). NIEKTÓRYM na forach ATI pomaga.

3. W tym samym programie dajemy zakładkę "Fan", odhaczamy znowu "enable low-level..", detect now i przesuwamy suwaczek na ok.50-60%. Karta owszem, zacznie trochę suszyć (jak to ATI..), ale będzie deczko chłodniejsza.

4. Jeżeli to nie pomoże, pozostaje ostatnia rzecz, mianowicie TEN artykuł, a dokładniej odpowiedź autora, gdy uporał się z problemem:
Cytuj:
(...)Here is how to fix it……

A lot of you are going to be pissed off. But, as many have mentioned, you must purchase a new soundcard! I know its extreme, especially since all other games work with no problems. But this IS the issue. Look at your error logs to confirm fatal errors right before a crash. This has shown me quite a number of errors actually, and most had to do with not having compatible drivers.

So I installed a moderate $50 USB external sound card at Best Buy, only to confirm that this was indeed the problem.(...)


Ogólnie chodzi o to, aby kupić jakąś kartę muzyczną i wylączyć dźwięk na płycie. Dlaczego? Nie wiem, może niektóre gry się gryzą z kartą zintegrowaną. Pomogło części ludzi na forach EA.

Punkt pierwszy mi pomógł tymczasowo, potem skorzystałem z rady w drugim punkcie no i.. jakoś pograłem.


Mam identyczny problem, gra się freezuje albo tuż po włączeniu gry i zalogowaniu się/ wejściu w menu, albo raz zagram i pojawi się menu i znów się freezuje. Karta dźwiękowa nie pomogła mam jakąś zintegrowaną VIA HD AUDIO, ale próbowałem na asus xonar u1 i to samo siędzieje, nawet wyłączałem w biosie swoją kartę dźwiękową zintegrowaną i nic nie pomogło, więc wg mnie to nie ma żadnego wpływu na te freezy wbrew temu co piszą na innych forach.

Mam tą samą kartę co ty HD 4870, wcześniej miałem hd 4830 i wszystko chodziło bez problemowo, możesz opisać co dokładnie pomogło w twoim przypadku , bo ta karta hd 4870, strasznie wysokie ma temperatury, w spoczynku 68 stopni czyli tyle ile miała moja podczas obciążenia.

A i co do ustawienia zegarów, to nie lepiej użyć CCC Ati Overdrive?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 sty 2011, 17:22 
Offline

Dołączył(a): 11 sie 2010, 14:29
Posty: 13
możecie coś poradzić ???
bluescreen jest taki
http://img37.imageshack.us/img37/5886/zdjcie019sj.jpg

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION 0X0000003B mam taki błąd

nie pomogła zmiana sterów do grafy ani format.
Testy na pamięć ram i procka wyszły dobrze.
Nie wiem czego można jeszcze spróbować.

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sty 2011, 08:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
Co to znaczy, że testy wyszły dobrze? Czym testowałeś? Ile czasu? Kości pamięci testuje się osobno, pojedynczo w różnych slotach programem MemTest 86+ (poza systemem) jak najdłużej (najlepiej kilka pełnych przejść).

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sty 2011, 09:32 
Offline

Dołączył(a): 11 sie 2010, 14:29
Posty: 13
pamięć testowałem ponad 4h memtestem, procek OCCT 4h.
Wszystko zrobiłem dobrze. Wiem że błąd 0X0000003B oznacza Wystąpił nieoczekiwany błąd sieciowy. Tylko nie wiem co z tym zrobić

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sty 2011, 12:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
Może być też problem karty sieciowej. Zobacz w podglądzie zdarzeń czy może są jakieś logi czego dokładnie dotyczył błąd, jaka aplikacja go spowodowała.

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sty 2011, 13:48 
Offline

Dołączył(a): 11 sie 2010, 14:29
Posty: 13
kartę sieciową mam zintegrowaną realtech (czy jakoś tak) , ale używam modemu speedtouch330 z tp.
wczoraj miałem bluecreen z kodem błędu 0X0000001E (System nie może czytać z określonego urządzenia.)
a pod spodem pisało USBPORT.sys do usb mam podpiętą klawiaturę i modem internetowy.
BSoD były tylko w grach multiplayer nigdy nie było w single wydaje mi się że może być problem z modemem.
teraz miałem bluescreen podczas oglądania filmu na necie kod błędu 0X00000101.

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sty 2011, 22:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
Te modemy na USB to ogólnie lipa, najlepiej jakbyś załatwił sobie jakiś z podłączeniem do karty sieciowej, albo router z wbudowanym modemem ADSL (bo zakładam, że masz tego typu łącze, czyli Neostrada, Netia, itp).
Ewentualnie mógł Ci paść kontroler USB na płycie, albo pojedyncze porty, więc pozamieniaj miejscami ten modem, klawiaturę i inne urządzenia na USB, a jak się nie poprawi to zobacz na jakimś zewnętrznym kontrolerze na PCI (dosyć tanie są, a zawsze możesz już w USB3.0 zainwestować na przyszłość).
A jeszcze zacznij od najprostszego rozwiązania i przeinstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej, upewniając się, że instalujesz najnowsze ze strony producenta płyty. (w nich są zintegrowane sterowniki do USB). I potem tam samo ze sterami do każdego z urządzeń na USB, do których musiałeś te stery instalować.

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sty 2011, 23:57 
Offline

Dołączył(a): 11 sie 2010, 14:29
Posty: 13
narazie zignorowałem usb zainstalowałem nowego biosa i trochę w nim pogrzebałem i zainstalowałem nowe stery do płyty.
Jak narazie jest ok zobaczymy po dłuższym czasie grania.
Dzięki za te porady;)

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL