Teraz jest 1 lis 2024, 08:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sie 2010, 15:22 

Witam wszystkich na forum jako że to mój pierwszy post (i temat, nowy user). W każdym razie przechodząc od razu do meritum. Zainstalowałem BC2 i po około 2-3 godzinach grania następował crash, obraz się zamieniał w kupkę artefaktów. Pomagało wyłączenie komputera i włączenie. Lecz za każdym razem taki problem dział się szybciej, najpierw po godzinie, potem po 20 minutach i potem tuż po uruchomieniu gry. Następnym etapem było to, iż po włączeniu komputera ekran miałem cały w artefaktach. Wtedy tknięty przeczuciem wywaliłem stery do karty graficznej i grę. Pomogło. Okazało się, iż miałem Vistę bez Service Packów (sic!). A teraz mam już Service Packa 2 i zainstalowałem ponownie. Tym razem grałem spokojnie 3 dni a tu znowu zawiecha i artefakty. Cóż możnaby na to poradzić ?

Windows Vista 32 bit SP2
GeForce 8800 GTS 512 mb
Intel Core2Quad Q6600 2,4 GHz
4 GB RAM-u

Z góry dziękuję !

PostNapisane: 22 sie 2010, 16:15 

Dzieje się tak tylko w tej grze czy również w innych? Miałem kilka miesięcy temu podobny przypadek i nawet oddawałem kartę do serwisu ale nie tutaj był pies pogrzebany, tylko w płycie głównej a dokładnie w portach pamięci. Spróbuj przełożyć RAM do innych jeśli masz wolne bo może też masz to samo co było u mnie. Ja tak zrobiłem i pomogło chociaż nie wiem czy akurat to było główną przyczyną bo jednocześnie dostrzegłem, że był lekko zgięty radiator na płycie, który wyprostowałem ale te dwie czynności rozwiązały mój problem, więc możesz spróbować. :) Jeśli nie pomoże to może ktoś inny znajdzie rozwiązanie... :wink:

PostNapisane: 22 sie 2010, 18:23 

Napisz jaki masz zasilacz (firma i model) i model płyty głównej.
Przetestuj pamięci RAM programem MemTest86+ (bootujesz przy starcie komputera, czyli z pominięciem OS-u), im dłużej trwa test tym lepiej.
Przetestuj kartę graficzną programem OCCT.
Podaj temperatury i napięcia (np. z programu Everest Ultimate, ale warto też je porównać z biosem).

Na razie tyle, czekamy na wyniki testów i inne informacje, żeby zdiagnozować problem.

PostNapisane: 22 sie 2010, 18:36 

Odpowiedź toto marna, ale chwilowo nie przetestuję (chyba jak nie uzyskam odpowiedzi), gdyż znów crash nastąpił po 10 minutach gry a potem w czasie normalnej pracy (bez jakiegokolwiek grania). I na koniec zdarzył się stosunkowo wyjątkowy crash, gdyż po kilkunastu sekundach komputer odzyskał sprawność i wtedy odczytałem komunikat:
"Sterownik ekranu mvlddmkm przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność"
Czyli nadal można obwiniać zasilacz ?
Tutaj jestem zdeka zielony więc pytam się o zdanie.

Merci

[EDIT] Aby uniknąć pytań model płyty głównej i zasilacza będę musiał sprawdzić (jakoś nie pamiętam) a sterowniki do karty graficznej mam najnowsze.

[EDIT II] Gdy nie mam zainstalowanego BC 2 błędu nie ma, lecz gdy już go posiadam to jakieś 3-4 razy jest tylko w grze a potem w normalnym użytkowaniu co zmusza mnie do odinstalowania.

PostNapisane: 22 sie 2010, 18:48 

No to przetestuj tylko kartę OCCT albo VCST, jak będą błędy to karta na gwarancję lub do wymiany.

Jaskier de PL napisał(a):
Czyli nadal można obwiniać zasilacz ?

Jeżeli nie wiadomo jaki to jest to trzeba się nastawić na najgorsze. ;)

PostNapisane: 22 sie 2010, 18:59 

Daje 99% że to nie zasilacz (chociaż przetestować przy okazji warto) ale grafika Ci się sypie. Później dojdzie do tego że zacznie Ci się nawet w BIOS sypać. Najłatwiej to sprawdzić mając inną grafike....... choćby od kolegi. Jak nie masz zanieś do serwisu skasują Cie może 30-40 zl ale przynajmniej będziesz miał pewnośc.

Jeszcze jedno miałem też artefakty ale TYLKo w tej grze i okazało się że winą był DX9.... po przestawieniu na dx10 w grze miałem spokój. 8) Ale pewnie to było związane z Win 7

PostNapisane: 10 paź 2010, 18:19 

Witajcie ponownie. Muszę teraz powiedzieć że:
Identyczną sytuację jak w BC 2 mam w World of Tanks i R.U.S.E
Pomaga tylko wywalenie "przeszkadzajki" i reinstalacja sterowników do karty graficznej.
Temperatury GPU wg. SpeedFana
W spoczynku: 53-54 stopni Celsjusza
Przy BC 2 - 57 stopni
Przy WoT i R.U.S.E - 56-57 stopni
Przy Flight Simulator X - 59-60 stopni i nawet po długotrwałym graniu jest wszystko jak w najlepszym porządku.
Wina DirectX'a ? Mam 10.1

Troszkę wujek Gugl rozjaśnił moje pojęcie o błędzie stera nvlddmkm lecz metody podane przez niego na niewiele się zdały.
Wyłączone Łindołs Aero, opcje zasilania na full a zmian żadnych.

Strefa czasowa: UTC + 2