Teoretycznie można mieć łącze nawet 1Gbps, a pingi 300ms i mimo wszystko pobierać filmy całkiem sprawnie.
Sprawdź może tutaj
http://www.pingtest.net/ jakie masz pingi, ale do różnych lokalizacji. Może być tak, że do jednej masz dobry routing, a do innej gówniany.
Przykładowo ja mam do jakichś serwerów w:
Frankfurt 66ms
Holandia 44ms
Rzym 73ms
Poznań 12ms
Ping w BC2 to tak naprawdę nie jest standardowy ping. Przy 100-150 powinno się grać stosunkowo przyjemnie, można powiedzieć, że to to takie 40-60ms w grach z normalnym pingiem. Jednakże, 300 to już sporo
Co do laga sprzętowego - próbowałeś aktualizować stery do karty graficznej? Albo odpalić grę na Win XP? Może akurat nie lubi twojej specyficznej konfiguracji. Spróbuj ustawić w BC2 ustawienia dźwiękowe na najprostszą opcję - to odciąży procka.
Twoja karta graficzna obsługuje jedynie DirectX 9 i tak naprawdę nie powala, ale średnie detale bez AA chyba powinno unieść
BC2 akurat nie jest znane z szalonej optymalizacji, sporo roboty zrzucone na CPU, do tego duże (porównując z innymi grami) mapy = fail.
Ja sam mam 4 rdzeniowego CPU, kartę miałem podobną do twojej i grałem na średnich detalach, bez AA na 25-40FPS. Teraz wstawiłem lepszą kartę i mogę nieco bardziej poszaleć
No i chyba tajemnicą nie jest, że na low znika spora część drzew oraz innej zieleniny... prawie jak WH