Teraz jest 17 sty 2019, 16:59

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2010, 11:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2010, 16:36
Posty: 1158
Jak rozwiązać problem z językiem po reinstalacji systemu.
lub Jak zmienić w grze język Angielski na Polski

Niedawno miałem tą nieprzyjemność zmiany swojej platformy do widoku w internet na lepszą i pojawił dla mnie się pewien kłopot, ponieważ posiadam wersję elektroniczną gry czyli bez płyty.... Ściąganie gry ponownie przy łączu 1Mb/s nie należy do najprzyjemniejszych, a do tego jeszcze patche.... brrr :) Co więc zrobiłem? Postaram się umieścić tutaj sposób na ominięcie tej super fajnej i dłuuuugiej drogi.

Uwaga opisywany sposób był testowany na Win 7 32bit wersje inne lub na XP mogą się różnic sposobem lub kwestią ścieżki dostępu do katalogów!

Większość potrzebnych plików możesz pobrać w tym miejscu http://chomikuj.pl/joy_1jeśli jest inaczej podaje linki.

1. Jak masz świeży system, wgraj takie duperele jak DirectX9 http://chomikuj.pl/joy_1; punkbuster hmm i to powinno styknąć z takich dodatkowych rzeczy. Oczywiście nie zapomnij o wgraniu w miarę nowych sterowników do swojej k. graficznej! Nie jest to potrzebne do polonizacji.... ale przyspieszają grę (nie zawsze ale z reguły) Gdzie je znaleźć spytaj GOOGLE, ;)
2. Przegraj katalog z grą bezpośrednio na drugi komputer. Sposób dowolny możesz użyć pena lub jak ja przy pomocy połączenia sieciowego,
3. Rozpakuj pbuster/odpal/wybierz naszą grę czyli Bad Company 2/ naciśnij browse i wskaż gdzie przegrałeś gre czyli np. D:\gry\BFBC2 /OK / wciśnij Check for updates
4. ODPAL GRE plik do opalenia gry znajduję się w katalogu z grą i nazywa się BFBC2luncher lub BFBC2Updater, gra poprosi Cie o wpisanie swojego klucza licencyjnego, więc go wpisz z pudełka czy jak kupiłeś w necie to tam gdzie go sobie zapisałeś, :)
5. Gra powinna się odpalić w języku Szekspira.... wyjdź z gry,
6. Skopiuj katalog BFBC2 z "moich dokumentów" do tego samego katalogu na nowym systemie (komputerze),
7. I tu zaczyna się zabawa z rejestrem :) Wejdź na mój link wyżej i pobierz plik z rejestrem odpowiednim dla twojej wersji systemu Przykład masz Windows 7 64 bit to wybierasz plik PLwin7_64.reg i ściągasz go na swój HDD. Wskazujesz na niego kursorem wciskasz prawy przycisk myszy i wybierasz SCAL,
8. Odpalasz grę i z lubością słuchasz Kura KURA KURA! Zamiast F@ck! F@ck! F@ck! :mrgreen:

Może jednak chcecie odwrotnie? Może przeszkadzają wam PL przekleństwa lub waszym rodzicom??? No to dajemy!

Jak zmienić język Polski na Angielski w Bad Company 2

Do punktu 6 bez zmian
7. I tu zaczyna się zabawa z rejestrem :) Wejdź na mój link wyżej i pobierz plik z rejestrem odpowiednim dla twojej wersji systemu Przykład masz Windows 7 64 bit to wybierasz plik ENGwin7_64.reg i ściągasz go na swój HDD. Wskazujesz na niego kursorem wciskasz prawy przycisk myszy i wybierasz SCAL, odpalasz gre i powinno być po ang.
----------------------------------------------------------------------------------------
Oczywiście tym sposobem też mogą się posłużyć osoby , które posiadają płytkę, a nie chce im się ściągać 1GB patch, bo po ponownej instalacji gry takowy trzeba ściągnąć, oraz te którym szykuję się format windy... tyle że one wcześniej muszą sobie odpowiednie katalogi gdzieś zabezpieczyć np. na dysku lokalnym "D" czy innym. Grunt aby nie zrobić sobie takiej kopii na partycji gdzie mamy Windowsa bo może być bieda.
----------------------------------------------------------------------------------------
Uwagi mile widziane.
Do moderatora. Czy temat jest wart podwieszenia?
Do piratów :twisted: Jak macie wersje piracką po ang./rus dany sposób nic wam nie da! Po support uderzajcie pod 997 :lol:

_________________
Mój ulub. serwer:
Obrazek
Obrazek


Ostatnio edytowano 16 lis 2010, 11:04 przez JOY, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2010, 14:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
No to uwagi ode mnie:

1. Do Win 7 do już się instaluje DX10/11, 9 tylko do XP.
2. Po co na drugi komputer? Wystarczy na inny dysk/partycję.
7. Jeżeli już się robi backup całej gry to i można bez problemu zrobić sobie backup wpisów w rejestrze i później je przywrócić, bo Twoje wpisy mogą się różnić od wpisów kogoś, kto ma inaczej system skonfigurowany, albo instaluje gry w innym katalogu niż standardowy.

Jeżeli ktoś posiada wersję elektroniczną gry to najlepiej, od razu po ściągnięciu z EADM, zrobić sobie backup instalki (jest to chyba opisane już na forum).

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2010, 15:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2010, 16:36
Posty: 1158
1. Uwierz niektóre gry wymagają DX9 nawet na win7, przykładowo jak grasz w trybie DX9 ale także inne gry które czasem burzą się że jakiegoś .dll nie ma (przykładowo Bioshock....; 3dmark06 też się wywali jak pominiemy podczas jego instalacji dogranie bibliotek dx9). Dla świętego spokoju więc lepiej wgrać prawda? Ale jestem otwarty na dyskusje, bo łapek nie daję sobie odciąć, piszę po swoich doświadczeniach nie dogrywałem DX9 i przegrywałem gry "na żywca" (bo nie chce mi się ich ponownie instalować) były problemy z .dll wgrywałem nie było,
2. Wynikło to z tego że najpierw pisałem txt pod swój przypadek zmiany komputera, a potem dodałem
Cytuj:
Oczywiście tym sposobem też mogą się posłużyć osoby , które posiadają płytkę, a nie chce im się ściągać 1GB patch, bo po ponownej instalacji gry takowy trzeba ściągnąć, oraz te którym szykuję się format windy... tyle że one wcześniej muszą sobie odpowiednie katalogi gdzieś zabezpieczyć np. na dysku lokalnym "D" czy innym. Grunt aby nie zrobić sobie takiej kopii na partycji gdzie mamy Windowsa bo może być bieda.

więc coś o innej partycji wspomniałem ;)
7. Kefas nie wprowadzaj w błąd przed podglądem tego wpisu do rejestru co umieściłem. Tam nic nie ma o ścieżkach więc uważam ten punkt za prawidłowy, co do robienia kopii rejestru i odtwarzania..... a po co mi kopia rejestru z innymi starymi wpisami od innych gier/programów na nowym systemie? Klucz rejestru, który podałem jest uniwersalny.

Cytuj:
Jeżeli ktoś posiada wersję elektroniczną gry to najlepiej, od razu po ściągnięciu z EADM, zrobić sobie backup instalki (jest to chyba opisane już na forum).

I trzeba ponownie wszystko instalować i ściągać patche, przeczytaj mój post proszę Cie zanim coś dopiszesz. Zresztą osobiście mam 250GB HDD i nie trzymam kopii plików EADM bo jeszcze na tym HDD filmy obrabiam i każdy GB jest dla mnie ważny.

_________________
Mój ulub. serwer:
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2010, 15:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
Przecież można wyeksportować konkretne wpisy z rejestru, tak jak Ty zrobiłeś, a nie kopiować cały rejestr, co się mila z celem. Z resztą ja mam zupełnie inne ścieżki w rejestrze.

Napisałeś post trochę chaotycznie, więc co innego jest w tym co dodałeś, a co innego w punktach.

Co do DX9 to nowsze wersje DX posiadają biblioteki starszych wersji, a większość gier, które wymaga jakiejś konkretnej wersji posiada instalkę na płytce.

Edit:
I tak lepiej zainstalować od nowa niż bawić się z rejestrem. Z resztą patch też można wcześniej zassać w postaci instalki i też skopiować.
Zawsze można sobie mocno spakować instalki (7z, uharc) i nagrać na płytkę DVD.

BTW. Jak obrabiasz filmy tylko z jednym dyskiem to nieźle na wydajności tracisz. Dorzuć sobie drugi, z jednego żeby czytało dane, na drugi zapisywało i będzie dużo szybciej.

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2010, 15:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2010, 16:36
Posty: 1158
Nie róbmy offtopa z tymi filmami ;) obróbka amatorska na własne potrzeby (ur. dziecka itp.) i robiona na notku w stopce więc ciężko z tym dodaniem ale dzieki za rade.

Można bawić sie wyeksportowanie poszczególnych gałęzi ale nie będę bardziej już tutaj mącił :) i tak dla początkujących to już nie będzie proste, a tak jest na tacy ja gre przegrałem do zupełnie innego katalogu niż była w pierwowzorze i chodzi więc nie sądze aby ktoś inny miał problem.

Cytuj:
Co do DX9 to nowsze wersje DX posiadają biblioteki starszych wersji, a większość gier, które wymaga jakiejś konkretnej wersji posiada instalkę na płytce.

No ale ten przypadek nie zakłada instalowania z płyty.

Cytuj:
I tak lepiej zainstalować od nowa niż bawić się z rejestrem. Z resztą patch też można wcześniej zassać w postaci instalki i też skopiować.


Można ale ja się nie zabezpieczyłem i nie chciało mi się ponownie tego ściągać ;], a sposób zajął mi jakieś 10-15 min. całej roboty.

Jak proponowałbyś zmienić zapis w pkt 2 ?

_________________
Mój ulub. serwer:
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2010, 17:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 maja 2010, 02:46
Posty: 551
KeFaS napisał(a):
Co do DX9 to nowsze wersje DX posiadają biblioteki starszych wersji, a większość gier, które wymaga jakiejś konkretnej wersji posiada instalkę na płytce.


Dx11 posiada biblioteki dx10, ale dx10 nie zawiera dx9. Dx9 trzeba dograć oddzielnie. Poza tym temat jest o uruchamianiu gry po formacie, czyli bez instalacji i możliwości wgrania dx z płytki z grą


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2010, 19:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2010, 02:31
Posty: 444
W sumie to obecnie MS wydaje już DX bez numerka, przeznaczony dla wszystkich systemów (dla każdego się automatycznie instalują odpowiednie biblioteki), ale tak jak już pisałem - każda gra, która wymaga jakiś konkretnych bibliotek (bo developerzy korzystali z jakiś, których nie ma standardowo) posiada je w instalatorze, obojętnie czy się instaluje z płytki czy bez. (akurat dla BF BC2 są w paczce instalacyjnej pełne wersje DX 9, 10 i 11) I tyle w tym temacie. (zwróciłem na to uwagę, bo Joy prosił o uwagi, gdyby napisał, żeby się nie dopisywać i sam nie zaczynał OT to bym tego nie pisał).

Joy, polecam napisać poradnik od podstaw, porządnie, w oddzielnym temacie a ten zostawić ewentualnie do dyskusji.

_________________
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2010, 11:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2010, 16:36
Posty: 1158
Zrobie tak:

Jak ktoś będzie miał problem wg. tego poradnika i zada pytanie to poprawie punkt na którym się zatnie. Myślę że poradnik jest opisany w miarę dokładnie jak dla osoby, która jest prawie zielona w takich tematach. PRAWIE bo jednak elementarną wiedze musi posiadać (nie będę opisywać jak się przegrywa katalogów.... :) ) Jeśli jednak ktoś się na czymś zatnie to nie ma problemu - poprawie tak aby następna osoba jasno wiedziała co i jak.

Jedną rzecz już wyedytowałem wg. uwagi KeFasa, konkretnie tą linijkę:
Cytuj:
Oczywiście tym sposobem też mogą się posłużyć osoby , które posiadają płytkę, a nie chce im się ściągać 1GB patch, bo po ponownej instalacji gry takowy trzeba ściągnąć, oraz te którym szykuję się format windy... tyle że one wcześniej muszą sobie odpowiednie katalogi gdzieś zabezpieczyć np. na dysku lokalnym "D" czy innym. Grunt aby nie zrobić sobie takiej kopii na partycji gdzie mamy Windowsa bo może być bieda.

skopiowałem na koniec solucji aby nie burzyć spójności mojej pierwszej koncepcji :)

_________________
Mój ulub. serwer:
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL