Teraz jest 1 gru 2024, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2012, 02:35 

Siema.
Krótko mówiąc i rzeczowo, nie jestem idiotą więc odpowiedzi typu "coś ci się przegrzewa" są dla mnie zbędne, a więc nie rozczulając się więcej nad tematem nic mi sie nie przegrzewa, obudowa Zalmana i kilka dodatkowych wentyli + Katana 3 na procu dają rade i jest chłodno i cicho w obudowie. Wszystko było czyszczone, system jest świeży (win7 32bit ultimate), stery do karty graficznej były instalowane wszelkiej maści od sterowników ze stycznia 2011, kończąc na najbardziej aktualnych i problem jest wciąż ten sam. Ustawienia graficzne nie mają znaczenia ponieważ problem występuje w obu przypadkach, jak i na ustawieniach np. (800x600 i LOW AA=0 AAFS=1) ja i na ustawieniach (1680x1050 i ULTRA AA=8 AAFS=16) więc w tym również problem nie tkwi. Poniżej wrzucam jeszcze filmik gdzie po prostu widać cały zaistniały problem. Próbowałem już wszystkiego i ręce mi już opadają stąd zwracam się o pomoc do słynnego forum bf'a. Kiedyś dużo tu się działo za czasów świetności BF2 więc może i tym razem ktoś mi pomoże.

SPECYFIKACJA KOMPA !
CPU - AMD Phenom X6 980 Black Edition 4,2GHz(OC)
GPU - Radeon HD6870 (Windforce d3)
MOTHERBOARD - MSi 990XA-GD55
POWER - Chieftec 500W
MEMORY - 8GB OCZ 1600MHz

Greet's
RivQ

filmik z youtuba z zaistniałym problemem : http://www.youtube.com/watch?v=O4ZtxQd- ... e=youtu.be

Edit :
Zaznacze jeszcze że jak grałem od samej premiery (posiadam pre order) jeszcze na starym radeonie HD4650 nie było tego problemu, fakt faktem że gra chodziła płynnie na ustawieniach LOW ale działało to bez najmniejszego zarzutu.

PostNapisane: 18 sty 2012, 09:53 

Specyfikacja CPU: PhenomII 980 to raczej X4 niż X6 :wink:

1.Spróbuj bez OC i na obniżonym taktowaniu pamięci (1333)ustawienia wg. SPD
2.W pudle zmieniła się tylko karta czy całość „flaków”?
Różnica poboru między wymienionymi modelami to ok. 100W czyli problemem może być zasilacz. Przy obecnej konfiguracji i zastosowanym oc zaleca się jednak modele 550W.
3. Software (zanim Sokar tu wpadnie :lol:) - zakładam że masz oryginalny system , w podobnych przypadkach pomagała zmiana na wersję W7 64.

@down
cii Ram tani to na przyszłość ma :D

Ostatnio edytowano 18 sty 2012, 11:11 przez Głos z krzaka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 sty 2012, 10:39 
Moderator forum

8GB ram na 32-bit systemie :shock: gratulacje... :lol: Zainstaluj 64bit przede wszystkim! Poza tym komp spoko choc zasilacz troche slaby... zamien na 650W i problem na przyszlosc z glowy ;)

PostNapisane: 18 sty 2012, 13:09 

Zasilacz można powiedzieć, że ledwo ledwo. Do HD 6870 trzeba minimum 500W, ale patrząc na resztę to może być ponad 500W. Proponuje jakąś markową 700W, by w przyszłości nie było problemów z rozbudową. Konieczna jest też 64-bitowa wersja siódemki.

PostNapisane: 18 sty 2012, 16:24 

po zmniejszeniu taktow zegara CPU i GPU problem wystepuje tak samo. Nie spodziewam sie aby to byl problem zasilacza poniewaz pietro nizej ojca komputer (identyczna spefyfikacja tylko ze tam jest GTX 560Ti i gra chodzi bez oporu rowniez przy 500W bequieta. A zadna nowoscia jest fakt ze gtx ma wiekszy pobor w stresie wiec zasilacz odpada.) System jest orginal a fakt ze mam 8GB ramu przy 32 bitach to fakt ze patrze troche w przod i planuje 64 bity.

edit.
w pudle zmianom ulegla tylko karta.

PostNapisane: 18 sty 2012, 19:35 
Moderator forum

rivQ napisał(a):
System jest orginal a fakt ze mam 8GB ramu przy 32 bitach to fakt ze patrze troche w przod i planuje 64 bity.

gdybys patrzyl troche do przodu to nabylbys win7 64bit kupujac tego kompa ;) swoja droga sam go skladales ? Bo nawet jesli kupiles gotowca w sklepie to nie bardzo rozumiem po cholere instalowac 32bit majac wiecej niz 4GB ram?

PostNapisane: 18 sty 2012, 20:16 

skladalem sam. jest wystarczajacy do PS CS5. a jezeli chodzi o system to spokojnie 64 bity kupie, taki wydatek to nie wydatek a jakos pieniedzy nie licze bo nie musze. zalezy mi na rozwiazaniu tego problemu na 32 bitach bo nie spodziewam sie zeby architektura systemu miala na to wplyw.

imo win7 32bit kupilem juz bardzo dawno i wtedy nie sadzilem ze bede kupywal nowy komputer stad jest 32. teraz oczywistym jest to ze bral bym 64

PostNapisane: 18 sty 2012, 22:58 
Moderator forum

Skoro masz wersję 32 bit to na tym samym kluczu, możesz zgodnie z licencją Windows zainstalować wersję 64 bit. Pod warunkiem że zainstalujesz z oryginalnego nośnika. Możesz napisać do Microsoft i mogą Ci wysłać za opłata o wiele mniejszą niż zakup nowej licencji, nośnik 64 bit.
Najwygodniej by było byś pożyczył od kogoś oryginalny nośnik. Nie polecam tych niby oryginalnych ISO z torrentów.

PostNapisane: 19 sty 2012, 04:56 

jutro po pracy spróbuje, tym bardziej że będę musiał jechać do znajomego po ten system ponieważ znajomy ma orginalnego win7 64bit. Ale mam sceptyczne podejscie do tego. Nie spodziewam się aby to naprawiło mój problem. Ale warto spróbować jak ma pomóc.

Panowie, moja sceptyczność względem reinstalacji systemu na 64 bity była niepoprawna. Ponieważ moje szczęscie chciało aby mój znajomy właśnie z tą płytą instalacyjną poprosił mnie dziś w nocy o podwózkę na impreze. System porzyczyłem, zainstalowałem z moim kluczem. Gra zainstalowana. Wszystko chodzi jak należy, nic się nie grzeje, wszystko że tak powiem jak ta lala :) Mam nadzieje ze problem się nie powtórzy jak znowu zaczne grać ze znajomymi na TS'ie etc. ponieważ słyszałem że to również może mieć wpływ poprzez sterownik dźwięku (podobnie jak w BC2) ale miejmy nadzieje że będzie ok.

Serdeczne dzieki za rade i do zobaczenia na polu bitwy. :)
rivQ

imo jeszcze tak na offtopie podczas gry "próbnej" wystrzeliłem że tak powiem dosyć dobrą głowe ponieważ jest to 679m w cel poruszajacy się jeepem. Niesamowite szczęscie ale troche mojej zasługi w tym jest. Jeszcze raz dzięki i see you soon

PostNapisane: 20 sty 2012, 10:38 
Moderator forum

a wracajac do 32bitow to jesli sam skladales kompa to zakladam ze jestes na tyle ogarniety zeby wiedziec ze 32bitowy system nie bedzie widzial wiecej niz 4GB ram... ;) w kazdym razie dobrze ze udalo sie rozwiazac problem.
Now, have fun & enjoy ;)

Strefa czasowa: UTC + 2