Teraz jest 1 gru 2024, 12:27

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Crashe
PostNapisane: 17 lut 2012, 13:03 
Moderator forum

No i widzisz. W notebookach ciężko jest wymienić chłodzenie na bardziej wydajne a użyteczność tzw podkładek chłodzących, w przypadku graczy, jest mocna dyskusyjna.
W przypadku blaszaka takie temperatury nie są straszne ale w małej puszce laptopa ... Pomyśl ile innych komponentów lapka przy okazji smażysz.

PostNapisane: 17 lut 2012, 14:56 

Sokar44 napisał(a):
No i widzisz. W notebookach ciężko jest wymienić chłodzenie na bardziej wydajne a użyteczność tzw podkładek chłodzących, w przypadku graczy, jest mocna dyskusyjna.
W przypadku blaszaka takie temperatury nie są straszne ale w małej puszce laptopa ... Pomyśl ile innych komponentów lapka przy okazji smażysz.

NIOM I TU MASZ RACJE LAPTOPY NIESTETY TO ICH MINUs, TE TEMPERATURY I CHLODZENIA, CZASEM WYDAJNOSC OKEJ ALE GORąC PANUJACY W SRODKU HMMM. ,,,
ALE CO DO PODKLADEK CHLODZACYCH - dobra! wydajna! niebadziew! zawsze pomoze i pare stopni w doł pomoze obnizyc temp. "calosci" -wiadomo cudow niezdziala sie nia ale zawsze!...

pozdrawiam

Win7 64bit
295.73
http://www.youtube.com/watch?v=a31tvabui5w

PostNapisane: 17 lut 2012, 15:23 

Kupie podkładke chłodzącą jakiejś lepszej firmy i ponownie dokonam pomiaru temperatur, być może będzie to jakaś lekcja dla innych zwoleników smażenia laptopów :) póki co nie widze innej opcji, skrzynki nie opłaca mi się kupować przez 1 grę :) bo laptop, który mam wystarcza mi do wszystkiego... poza bf3

Niebawem dam newsa czy coś pomogło czy nie...

pozdrawiam

PostNapisane: 17 lut 2012, 16:50 

Twoje temperatury są śmiesznie niskie jak na i7 w laptopie i zapewniam Cie, że to nie jest powód crashów. Wydajność procka by spadła jakby osiągnął 100-105 stopni, wtedy się włącza zabezpieczenie przed przegrzaniem

PostNapisane: 21 lut 2012, 09:27 

Wydaje mi sie że 100 stopni na którymkolwiek z podzespołów to punkt krytyczny... w sensie że 100 stopni to już pali :) chyba że sie myle ....

PostNapisane: 21 lut 2012, 13:55 

Owszem mylisz się, przy 100 stopniach to dopiero się gotuje... ;)

PostNapisane: 21 lut 2012, 14:12 

Witam.

Po ostatnim update kiedy wróciłem po przerwie do BF3 dopadł mnie problem crasha i charakterystycznego "BRRRRR" Kilka dni męczyłem się stosując rady z tego i innych forów gdzie problem był poruszony. W moim przypadku okazało się, że wadliwie działa zintegrowana karta dźwiękowa zacnej firmy Realtek, której jestem nieszczęśliwym posiadaczem. Co znaczy wadliwie? To znaczy, że po ostatnim update pojawił się problem, a wcześniej wszystko grało na ultra bez problemów. Prawdopodobnie jakieś nowe sterowniki czy to w dźwiękówce czy to w BF są tego skutkiem. Nie pomagało mi przeinstalowanie sterowników na starsze, zmiany grafiki nVidii na Radka, reinstalacja BF, Origina i PB. Co pomogło.. pomogło kliknięcie prawym na głośniczku przy zegarku odpalenie opcji "urządzenia do odtwarzania" i wyłączenie wszystkiego co w nazwie ma Realtek. Niestety wiązałoby to się z brakiem dźwięku w grze na szczęście mam słuchawki na USB, którym Realtek do działania nie jest potrzebny.

Ustawienia grafiki wróciły do ultra i nie ma problemu, ale w słuchawkach cały czas nie da się grać.

Jeśli ktoś ma sterowniki do tego badziewia czyt. Realtek i daje sobie WSAD z klawiatury wyrwać za to że działają to proszę o link. Jak do tej pory nie znalazłem odpowiednich.

Aha i jak komuś to co napisałem pomogło niech da znać. Prześlemy informację w świat i do szatanów z DICE żeby ogarnęli dupki i nie wypuszczali bubli. Już i tak połowa społeczeństwa dorobiła producentów grafik i procków myśląc, że ich nie dadzą rady a tu się okazuje ze sterowniki wystarczą...

PostNapisane: 21 lut 2012, 15:34 

Najprostszym rozwiązaniem jest kupienie karty dźwiękowej jakiejkolwiek innej firmy, ja wydałem bagatela 80zł na Audigy SE (pewnie przepłaciłem ale gra nie wywala w losowych momentach) a za 20zł można coś dorwać.

PostNapisane: 23 lut 2012, 11:33 

Tak jak obiecałem kupiłem podkładkę chłodzącą, wybrałem taką z dużym wiatrakiem nie taką z 3ma małymi (bo ciężko takimi trafić we wloty powietrza). Temperatura z proca spadła do 82 stopni - podaje średnią - grafika na 60-65 stopni....
Poza tym byłem u znajomego u którego kupowałem komputer :) opowiedziałem mu o problemach z bf3 - uśmiechnął się i powiedział ze to nie wina przegrzania proca czy karty, bo mój sprzęt w zupełności wystarcza żeby pocinać w to do znudzenia ;] a temperatura na i7 wynosząca 88-92 stopnie w stresie to nic niezwykłego ;] jednak powiedział że kupienie podstawki do chłodzenia było dobrym ruchem bo mimo wszystko dobrze dodać dodatkowy podmuch :)

Ale zaobserwowałem zupełnie inną rzecz, na którą wcześniej uwagi nie zwróciłem.... gra nigdy nie zawiesiła mi się na metro? wczoraj ciukałem 2h bez specjalnych skoków temperatur i innych problemów... grałem na wysokich ustawieniach - zero problemów...

a teraz powiem co było gdy przez kolejne 2h zmieniałem lokacje...

Zauważyłem że najczęściej gra mi sie wiesza gdy nieopodal ktoś strzeli z czołgu :) - czy możliwe że to ma jakieś znaczenie? czy to tylko przypadek? grałem wczoraj również na bazarze.... wszystko było super dopóki ktoś nie zaczął strzelać do mnie z czołgu ! troche dało mi to do myślenia i przełączyłem lokacje na autostrade..... i jakież było moje zdziwienie gdy siedząc na budynku i waląc ze snajperki gra chodziła płynnie - do momentu aż... !!! nie podjechał czołg... wypuścił kilka strzałów i crash ! ... :stupid:
Na bazarze bodajże w punkcie o nazwie aleja - .. zebrało się tam nas z 15 osób... nie było sekundy zeby ktoś nie strzelał... wszystko było normalnie... później wyszliśmy mniej więcej w 7 osób żeby bronić punktu i każdy zaczął strzelać... skumulowało sie mase dźwięków... i zaczęło przycinać dźwięk - grafika i płynność gry nie zmieniła sie... sam dźwięk zaczął siadać... i wtedy właśnie usłyszałem krótki wystrzał z czołgu :) - nie musze mówić że ekran stanął i gra sie zwiesiła :roll: .... Było dość późno więc nie chcialo mi sie juz kombinować z kartą dźwiekową i poszedłem spać ale zaraz po powrocie z pracy zobaczę co sie stanie jak odłącze - REALTEKA ;] lub zmienie mu sterownik.

Troche sie rozpisałem ale ciekawi mnie czy nie zaobserwowaliscie crashów właśnie w takich momentach jak moje?

PostNapisane: 23 lut 2012, 11:47 

els napisał(a):
Tak jak obiecałem kupiłem podkładkę chłodzącą, wybrałem taką z dużym wiatrakiem nie taką z 3ma małymi (bo ciężko takimi trafić we wloty powietrza). Temperatura z proca spadła do 82 stopni - podaje średnią - grafika na 60-65 stopni....
Poza tym byłem u znajomego u którego kupowałem komputer :) opowiedziałem mu o problemach z bf3 - uśmiechnął się i powiedział ze to nie wina przegrzania proca czy karty, bo mój sprzęt w zupełności wystarcza żeby pocinać w to do znudzenia ;] a temperatura na i7 wynosząca 88-92 stopnie w stresie to nic niezwykłego ;] jednak powiedział że kupienie podstawki do chłodzenia było dobrym ruchem bo mimo wszystko dobrze dodać dodatkowy podmuch :)

Ale zaobserwowałem zupełnie inną rzecz, na którą wcześniej uwagi nie zwróciłem.... gra nigdy nie zawiesiła mi się na metro? wczoraj ciukałem 2h bez specjalnych skoków temperatur i innych problemów... grałem na wysokich ustawieniach - zero problemów...

a teraz powiem co było gdy przez kolejne 2h zmieniałem lokacje...

Zauważyłem że najczęściej gra mi sie wiesza gdy nieopodal ktoś strzeli z czołgu :) - czy możliwe że to ma jakieś znaczenie? czy to tylko przypadek? grałem wczoraj również na bazarze.... wszystko było super dopóki ktoś nie zaczął strzelać do mnie z czołgu ! troche dało mi to do myślenia i przełączyłem lokacje na autostrade..... i jakież było moje zdziwienie gdy siedząc na budynku i waląc ze snajperki gra chodziła płynnie - do momentu aż... !!! nie podjechał czołg... wypuścił kilka strzałów i crash ! ... :stupid:
Na bazarze bodajże w punkcie o nazwie aleja - .. zebrało się tam nas z 15 osób... nie było sekundy zeby ktoś nie strzelał... wszystko było normalnie... później wyszliśmy mniej więcej w 7 osób żeby bronić punktu i każdy zaczął strzelać... skumulowało sie mase dźwięków... i zaczęło przycinać dźwięk - grafika i płynność gry nie zmieniła sie... sam dźwięk zaczął siadać... i wtedy właśnie usłyszałem krótki wystrzał z czołgu :) - nie musze mówić że ekran stanął i gra sie zwiesiła :roll: .... Było dość późno więc nie chcialo mi sie juz kombinować z kartą dźwiekową i poszedłem spać ale zaraz po powrocie z pracy zobaczę co sie stanie jak odłącze - REALTEKA ;] lub zmienie mu sterownik.

Troche sie rozpisałem ale ciekawi mnie czy nie zaobserwowaliscie crashów właśnie w takich momentach jak moje?

A TO CIEKAWE Z TYMI MOMENTAMI gdzie jest zwiecha hmmm AJA TEGO NIEPRZYUWAZYLEM , ja tez mialem co chwila zwiechy i problemy z gra ale umnie najzwyklej w swiecie pomoglo przeinstalowanie sterownikow nvidia na te najnowsze i gra chodzi zero!!! crash zero czego kolwiek wplywajacego zle na gre. WIEC MOIM ZDANEI ZALEZY TO TEZ U WIELU OSOB OD "KONFIGURACJ pc-ta". ....

CZY??? KTOS MA PROBLEMY Z NAJNOWSZYMI STEROWNIKAMI OD NVIDIA 295.73 WHQL ... - JAKIEKOLWIEK??? PROBLEMY BUGI LUB COS NIETAK...???
POZDRAWIAM

Win7 64bit
295.73
http://www.youtube.com/watch?v=a31tvabui5w

PostNapisane: 23 lut 2012, 13:09 

Jeśli będzie to problem z tym o czym ja napisałem, czyli Realtekiem to jest to powiązane. U mnie po tych kilku - kilkunastu minutach ktoś strzelał obok i wtedy się zawieszałem. U mnie nie musiał być to czołg wystarczył karabin, w dodatku musiał to być ktoś strzelający ze strony gdzie patrzę, nie za mną. Przeczytałem gdzieś, że związane to jest z częstotliwością jaką trzeba wygenerować do tego dźwięku i w danej konfiguracji.

Jednak w innym temacie tu na forum kolega silenter napisał tak:

silenter napisał(a):
[...]
Rutford ale ja tez mam karte dzwiekowa realteka i wylaczenie w BF trybu rozszerzonego stereo oraz ustawienie systemu dzwieku na hi-fi rozwiazuje problemy ze zwiecha - przynajmniej u mnie .. nic nie musze na zadne inne urzadzenie przelaczac

Sprawdzę i w edit odpiszę czy pomogło :)

EDIT:
Sprawdziłem i niestety po 2 minutach się zawiesiłem... strzelił mi w twarz abrams... :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 2